Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Γαλλικά μαχητικά στη Βεγγάζη Στον στρατιωτικό κλοιό της Δύσης η Λιβύη, πυρά κατά στόχων στο έδαφος


Παρίσι, Γαλλία
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Αργά το απόγευμα αναφέρθηκαν τα πρώτα χτυπήματα από γαλλικά πυρά κατά στόχων στο έδαφος γύρω από τη Βεγγάζη όπου σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.

Ήδη από νωρίς το μεσημέρι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (αρχικά από ένα ζευγάρι, αργότερα περί τα20) βρίσκονταν μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης ενώ είχαν και σαν στόχο την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετέχει ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.

Αργά το απόγευμα άρχισαν και οι πρώτες επιθέσεις των γαλλικών αεροσκαφών κατά στόχων στο έδαφος. Χτυπήθηκε ένα όχημα, επιβεβαίωσαν γαλλικές πηγές που αργότερα πρόσθεσαν ότι χτυπήθηκαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όλα νοτιοδυτικά από τη Βεγγάζη.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας διευκρίνισε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100 με 150 χιλιομέτρων γύρω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, την Κυριακή αναχωρεί για την Λιβύη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ.

Πέραν των αεροσκαφών της Γαλλίας, βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις επίσης θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Αεροσκάφη είναι έτοιμα στις βάσεις τους στη Βρετανία για αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν πληροφορίες.

Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει μόνο υποστήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των επτά βάσεων που έχει διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις ενώ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η ΝΑΤΟΪκή βάση του Αβιάνο σαν το συντονιστικό κέντρο όλων των επιχειρήσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν για την ώρα κάποια άμεση συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου