Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Λιβύη : μάχες στην Αλ Ζαουίγια

 Αυτό που συμβαίνει είναι εμφύλιος.  Υπάρχει ο κίνδυνος απο τη δικτατορία του Καντάφι να πάμε στη δικτατορία των Αδελφων Μουσουλμάνων. Η εμπλοκή των αμερικάνων σε αυτή τη φάση θα οδηγήσει σε Ιράκ ,. Αφγανιστάν...

Τρίπολη, Λιβύη
Με πυροβολισμούς και χρήση δακρυγόνων επιχειρούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας την Παρασκευή. «Ήρθε η ώρα της Τρίπολης» λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.
Μαρτυρίες για δεκάδες νεκρούς στην πόλη Αλ Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη, μάχες στρατιωτών-αντικαθεστωτικών και στο Ρας Λανούφ, με τους αντάρτες να λένε ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο.
Όπως μεταδίδει το Al Arabiya, υποστηρικτές του Καντάφι συγκρούστηκαν με αντικαθεστωτικούς κοντά στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης.Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν τα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων στο συνοριακό πέρασμα.
Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι πολλοί από τους ξένους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν, είναι τρομαγμένοι από την κατάσταση και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας.

* Τρομοκρατημένοι χιλιάδες ξένοι που έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη

Την Παρασκευή στην Τρίπολη, δυνάμεις ασφαλείας, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις συμπλοκές, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στο σημείο.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία Τατζούρα, φωνάζοντας «ο Καντάφι είναι εχθρός του Θεού».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, στην περιοχή ακούγονται και πυροβολισμοί, δεν είναι σαφές όμως αν ήταν στον αέρα ή πάνω στο πλήθος.

Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερα οχήματα που μετέφεραν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατευθύνονταν στην Τατζούρα, όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Οι αντικαθεστωτικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να πέσει το καθεστώς. Εκπρόσωπός του δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι οι Λίβυοι αντάρτες θα επιτεθούν στην Τρίπολη, μόλις εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη διεθνή κοινότητα.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού σε μία προσπάθεια να την ανακαταλάβουν. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη στη Χάσρα, δυτικά της Ζαουίγια.

Σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών στην πόλη με μάρτυρες να αναφέρουν ότι είναι περισσότεροι από 15, ενδεχομένως και πάνω από 30 ή 40, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, λένε αυτόπτες, που εκφράζουν φόβο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο αρχηγός των ανταρτών στην Αλ Ζαουίγια, συνταγματάρχης που εγκατέλειψε τις τάξεις του στρατού, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών και αντικαταστάθηκε, ανέφεραν οι εξεγερμένοι.

Πάντως η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Μάχες και στη Μπρέγκα

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Αμπντάλα αλ-Μάχντι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών απέκρουσαν προσπάθεια των δυνάμεων του Καντάφι να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Μπρέγκα στα ανατολικά.

Πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους.

«Επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη εάν τεθεί σε εφαρμογή ζώνη απαγόρευσης της εναέριας κυκλοφορίας» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι η κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας.

Μάχες ξέσπασαν, εν τω μεταξύ, στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά.

Συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με αντάρτη, οι αντικαθεστωτικοί έριξαν ρουκέτες και πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο Ρας Λανούφ, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις και ακούγονται ισχυρές εκρήξεις.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμβουλος του ηγέτη των ανταρτών δήλωσε ότι θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές, για να βοηθηθούν οι αντάρτες στην ανατροπή του καθεστώτος.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Αμπντελ Τζαλίλ, έκανε λόγο για «νίκη ή θάνατο» και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου