Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πλησιάζει τη Βεγγάζη ο στρατός του Καντάφι

Με αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν, σήμερα, την Ατζαμπίγια, πόλη στα ανατολικά της Λιβύης,οι στρατιωτικές δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι. Πρόκειται για την τελευταία πόλη που θέλει να καταλάβει ο κυβερνητικός στρατός προκειμένου να φθάσει στοι τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σήμερα πως οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην ήττα και ότι ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό του. Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale πως αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχό του, Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι ισχυρίστηκε πως έχουν «δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν» και τους κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες ως ανθρώπινες ασπίδες.
Επιπλέον, ο συνταγματάρχης απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση. «Να αρχίσουμε διάλογο με ποιόν;» αναρωτήθηκε. «Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτοί οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον διάλογο, δεν σκέφτονται παρά μόνο να πολεμούν και να σκοτώνουν».

Σύμφωνα με τον Καντάφι, ο λαός της Βεγγάζης :«φοβάται αυτούς ανθρώπους και εμείς πρέπει να τον ελευθερώσουμε από την παρουσία τους. Ο κόσμος μας ζητεί να επέμβουμε, μας λένε: απελευθερώστε μας από αυτές τις ένοπλες συμμορίες».
Εντωμεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο οι έντονες προσπάθειες της Γαλλίας και της Βρετανίας για τη διεθνή απομόνωση του Καντάφι συναντούν την απροθυμία τόσο της Ρωσίας όσο και της Γερμανίας.

Η Γαλλία πρότεινε αφενός τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη αφετέρου στρατιωτική ενίσχυση των αντικαθεστωτικών.
Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι μπορεί να είναι ήδη αργά για τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τον εξεγερμένο λαό της Λιβύης που θέλει την απομάκρυνση του επί 42 χρόνια δικτάτορα Καντάφι. «Τα πολεμικά γεγονότα ξεπέρασαν τις διπλωματικές προσπάθειες» τόνισε εξάλλου, το πρωί, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλαίν Ζυπέ.

Το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν αρκετές χώρες προς τη Λιβύη και το πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Καντάφι δεν κατάφεραν να κάμψουν την επιθυμία του συνταγματάρχη να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εξαντλήσει και την τελευταία του σφαίρα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό μόνον η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη από την προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να ενισχύσει τους αντάρτες ώστε να πετύχουν τελικά την ανατροπή του Καντάφι. «Όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν» επεσήμανε ο Ζυπέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου