Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καντάφι: Οι αντάρτες δεν έχουν ελπίδα

Οι αντάρτες “δεν έχουν ελπίδα, η υπόθεση είναι πλέον χαμένη γι’ αυτούς”, διαβεβαίωσε ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Τζορνάλε, αρνούμενος εκ των προτέρων οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με “τους τρομοκράτες”.

Οι εξεγερμένοι δεν έχουν παρά “δύο δυνατότητες: να παραδοθούν ή να διαφύγουν”, πρόσθεσε υποσχόμενος ότι δεν θα σκοτώσει όσους παραδοθούν.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορική επιδρομή στις παρυφές της πόλης Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εξεγερμένος και να τραυματισθεί ένας άλλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς.

Η Ατζνταμπίγια, στρατηγικός κόμβος σε απόσταση 160 χλμ. νοτίως της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του λιβυκού συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα δήλωσε σήμερα πως όλοι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά, έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

“Όλοι οι τερματικοί σταθμοί βρίσκονται υπό έλεγχο, εκτός από το Τομπρούκ”, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Μοχάμεντ Αμπού Σίταχ. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σήμερα ότι εξακολουθούν να διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις του Καντάφι στην Μπρέγκα, όπου βρίσκεται ένας τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακτούν το πλεονέκτημα στη Λιβύη, προχωρώντας προς ανατολάς με βομβαρδισμούς, ένα μήνα μετά την έναρξη μιας εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Παράλληλα, η Ομάδα των Οκτώ συμφώνησε για την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη καθώς και την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Από το Παρίσι όπου συνήλθαν οι υπουργοί της Ομάδας των 8, ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Υπάρχει η κοινή βούληση για περαιτέρω συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε σαφώς στο πλαίσιο της Ομάδας των 8 ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, μία ανάγκη επείγουσας ανταπόκρισης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου