Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΚΑΝΤΑΦΙ:αυτομόλησε στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα


Αρνητικά είναι τα μηνύματα για το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, αφού αυτομόλησε στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αλί Αμπντουσάλμ Τρέκι, αρνήθηκε να αναλάβει κάποιο αξίωμα, καταδικάζοντας την αιματοχυσία στη χώρα του. Από το λαό του θα χάσει την εξουσία ο Καντάφι, επισήμανε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς...




«Αποφάσισα να μην συνεχίσω να εργάζομαι και να μη δεχτώ άλλα καθήκοντα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός. «Προσεύχομαι στο Θεό να με βοηθήσει να συμμετάσχω στις προσπάθειες διάσωης αυτού του πολύτιμου έθνους», επισήμανε ο ίδιος και ζήτησε να πραγματοποιηθεί εθνικός διάλογος στη Λιβύη.

Σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους και να δείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης ο Μουαμάρ Καντάφι, διά εκπροσώπου του, τονίζει ότι θα παραμείνει στη χώρα ως το τέλος για να την οδηγήσει στη νίκη κατά των εχθρών της. «Αν αυτή η επιθετικότητα κατάφερε κάτι αυτό είναι το εξής: «συγκέντρωσε τον κόσμο γύρω από τον ηγέτη του» δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ στην Τρίπολη. «Κυρίως τώρα που βλέπουν έναν καθαρό εχθρό».

Βρετανία: «Δεν έχει ασυλία ο Κούσα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα ο οποίος έφθασε αργά χθες σε στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Λονδίνο, «είναι σε ασφαλές μέρος» και συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ αυτού και βρετανών αξιωματούχων.

Ο Χέιγκ είπε ότι ο Κούσα «δεν θα έχει ασυλία από τη βρετανική δικαιοσύνη ούτε από τη διεθνή δικαιοσύνη». Ο Κούσα έφθασε στη Βρετανία από την Τυνησία με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Η αποσκίρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης και η άφιξή του στη Βρετανία θα ενθαρρύνει και άλλους στενούς συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψουν τον λίβυο ηγέτη δήλωσε ο Χέιγκ.Η παραίτηση του Κούσα δείχνει ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, στο οποίο έχουν καταγραφεί σημαντικές αποσκιρτήσεις, είναι «διχασμένο και καταρρέει εκ
των έσω», τόνισε.

«Ο Καντάφι πρέπει να αναρωτηθεί ποιος θα είναι ο επόμενος που θα τον εγκαταλείψει», είπε ο βρετανός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Φόρεϊν Όφις.

Πιστός συνεργάτης του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Κούσα ήταν επικεφαλής της
υπηρεσίας κατασκοπείας από το 1994 έως το 2009 πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο λαός θα αποφασίσει για τον Καντάφι

Το πιθανότερο είναι ο Καντάφι να απομακρυνθεί από την εξουσία από τον ίδιο το λαό του, ως αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών μέτρων, επισήμανε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι η απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία «δεν είναι στόχος της στρατιωτικής αποστολής» των δυνάμεων που επιχειρούν εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου