Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΚΑΝΤΑΦΙ: "ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ". Ετσι οι Αμερικάνοι θα κάνουν μάρτυρα τον Καντάφι

ΚΑΝΤΑΦΙ: "ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ"
Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι δήλωσε ότι ο λαός του θα ξεσηκωθεί και θα πάρει τα όπλα αν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από χώρες της Δύσης ή από τον ΟΗΕ ενώ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις ανταρτών...


Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός σταθμός της χώρας, Ες Σιντερ στα ανατολικά, έχει παραδοθεί στις φλόγες ύστερα από αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι, με αποτέλεσμα το κόστος του Μπρεντ να εκτιναχθεί πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι.

«Θέλουν το πετρέλαιο της Λιβύης»

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Καντάφι είπε ότι η δημιουργία της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα έδειχνε ότι ο πραγματικός στόχος είναι η... κατάσχεση του πετρελαίου της Λιβύης.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά της υπουργού τους των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, διαμήνυσαν μέσω του SkyNews ότι όποια απόφαση για την επιβολής της «ζώνης» θα πρέπει να ληφθεί από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την Washington Post, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο Αραβικός Σύνδεσμος ή η Αφρικανική Ένωση να αποφανθούν για ένα τέτοιο μέτρο. Κι αυτό γιατί η Κίνα και η Ρωσία είναι πιθανό να ασκήσουν βέτο, καθώς η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να απαιτεί βομβαρδισμό θέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε από την πλευρά του ότι η Συμμαχία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάντο συμφώνησε να συναντήσει απεσταλμένο του Καντάφι, σε συνεννόηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Αξιωματούχος από την Μάλτα είχε αναφέρει ότι απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν σήμερα στη χώρα για να έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους της νήσου και ότι αυτοί αναχώρησαν στη συνέχεια αεροπορικώς για την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου