Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Η Ιαπωνία ανέστειλε τις δραστηριότητες για την πρόληψη τήξης του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, μετά από την ακτινοβολίας που καθιστά πολύ επικίνδυνο για τους εργαζομένους το να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην συντετριμμένη από το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι Ιαπωνία,...
η οποία πλέον ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της άνευ προηγουμένου καταστροφής. Να εγκαταλείψουν το Τόκιο καλεί τους Έλληνες πολίτες η πρεσβεία της Ελλάδας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yukio Edano δήλωσε την Τετάρτη ότι η κατάβρεξη των αντιδραστήρων με νερό διακόπηκε λόγω της άμεσης ανάγκης να αποσυρθούν οι περίπου 50 εργαζόμενοι. Το επίπεδο της ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις ανήλθε σε 1.000 μιλισιβέρτ νωρίς την Τετάρτη, προτού πέσει στα 800-600 μιλισιβέρτ, μέγεθος που εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο ασφαλείας.
Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η ο οποία προκάλεσε έκλυση ακτινοβολίας και έσπειρε πανικό στον πληθυσμό. Νωρίς την Τετάρτη εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο εξωτερικό περίβλημα περιορισμού στη Μονάδα 4 στο πυρηνικό συγκρότημα, όπως διευκρίνησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, Hajimi Motujuku.
Την Τρίτη, ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων στον ίδιο αντιδραστήρα – πρόκειται για χώρο όπου διατηρείται το πυρηνικό καύσιμο δροσερό – προκαλώντας έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Η διαχειρίστρια TEPCO δήλωσε ότι η νέα πυρκαγιά ξέσπασε επειδή η αρχική πυρκαγιά δεν είχε πλήρως αποσβεστεί. Η νέα φωτιά κατασβέσθηκε τελικά στις 6.15' τοπική ώρα, το πρωί της Τετάρτης, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της, ανακοινώθηκε τελικά.
Επικρατεί έντονη ανησυχία για τα επίπεδα του νερού ψύξης, τα οποία έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα Νο.4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη. Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα Νο.4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα Νο.4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής. Υπάρχει μια «πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα» στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ. «Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», σημείωσε.
Ο Αμάνο προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι «ανησυχητικές», αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία. H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Παράλληλα η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα Νο.2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά. Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση.
Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο.2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη. Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως ο πυρηνικός της σταθμός στη Χαμαόκα συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια παρά το νέο σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην περιοχή αυτή. Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι ο σταθμός αυτός, ο οποίος απέχει 100 χιλιόμετρα από εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού 6,1 βαθμών στο ανατολικό Χονσού, ο οποίος αναφέρθηκε γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της IAEA «επιβεβαίωσε με την Ιαπωνία ότι ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια», προστίθεται σε ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, όπου επισημαίνεται ότι «οι μονάδες 1 και 2 (του σταθμού) είναι παροπλισμένες, η μονάδα 3 είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επιχειρησιακή και οι μονάδες 4 και 5 παραμένουν σε ασφαλές επιχειρησιακό καθεστώς μετά τον σεισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου