Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

"ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ " ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΥΠΑΤΙΑ

«Ύστατη έκκληση» προς τους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία να σταματήσουν την απεργία πείνας και να επιτρέψουν τη νοσηλεία τους απευθύνει η κυβέρνηση, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο νομιμοποίησής τους. Κύκλοι...
του υπουργείου Εσωτερικών, κάλεσαν το μεσημέρι τους μετανάστες να μεταβούν όλοι στα νοσοκομεία, διαφυλάσσοντας την υγεία τους, και να δεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία «δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται η νομιμοποίηση».
Όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, τα τραγικά γεγονότα της Σούδας, «έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο την επιβεβλημένη και σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη κάθε συζήτηση για νομιμοποίηση μεταναστών».
Παράλληλα, οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών άφησαν αιχμές προς όσους υποστηρίζουν τη συνέχιση της απεργίας, σχολιάζοντας ότι «η ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας είναι όχι μόνο ανεύθυνη, αλλά ολέθρια και εγκληματική».
Απέρριψαν την πρόταση
Το ζήτημα των μεταναστών έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι περισσότεροι απεργοί πείνας εξακολουθούν να παραμένουν στο Μέγαρο Υπατία, ενώ δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας την Παρασκευή.
Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν οι απεργοί πείνας, αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για «καθεστώς ανοχής», κρίνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση.
Οι μετανάστες αρνήθηκαν και την πρόταση του υπουργού Υγείας να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες.
Αγωνία για τη ζωή τους
Η αγωνία για την ζωή όσων παραμένουν στο κτίριο αυξάνεται λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφέρει άμεσα τους απεργούς πείνας σε νοσοκομείο.
«Έρχεται χιόνι, δεκάδες βρίσκονται σε σκηνές του Μεγάρου, είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι. Το πιο πιθανό είναι να τους σκοτώσει το κρύο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης των απεργών πείνας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε χθες ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται» και υπογράμμισε ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».
Κατά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ο Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής, που προβλέπει την αναβολή της απομάκρυνσής τους από τη χώρα, η οποία θα συνοδεύεται από γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ και με δυνατότητα ανανέωσης.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας διεκδίκησαν ένταξη στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας» που προβλέπει και τη χορήγηση άδειας εργασίας, πράγμα που απέκλεισε η κυβέρνηση.
Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθούν τα θεμελιώδη αιτήματα των μεταναστών-απεργών πείνας με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησαν οι Μανώλης Γλέζος, Παν. Λαφαζάνης και Τ. Κορωνάκης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον οποίο είχαν συνάντηση.
«Η ζωή είναι πάνω από όλα» δήλωσε, ο κ. Παπουτσής, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι «στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών», την ώρα που στην Υπατία και στα νοσοκομεία παραμένουν οι μετανάστες απεργοί πείνας.
Εντωμεταξύ, άλλοι επτά μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες απόγευμα στο νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης και άλλα προβλήματα. Τρεις από αυτούς έχουν σοβαρότερα προβλήματα λόγω της απεργίας δίψας στην οποία έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες.
Συνολικά νοσηλεύονται 75 απεργοί στην Αθήνα και 11 στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδεικνύεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.
Το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Όμως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές, απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου