Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες από την Moody's

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, σε «Α3» από «Α1», ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχώρησε η Moody's.

Ο οίκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης («αρνητικές προοπτικές»). Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο χρέος της Πορτογαλίας σε «Prime-2» από «Prime-1».

Η αξιολόγηση «Α3» είναι τέσσερις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Η υποβάθμιση οφείλεται στις δυσκολίες που βλέπει ο οίκος για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, στην πιθανή ανάγκη, στο για μια μελλοντική οικονομική στήριξη στις τράπεζες και στους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του πορτογαλικού δημοσίου.

Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι εξασθενούν οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας, ενώ τονίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αργότερα μέσα στο έτος, θα οξύνει την «πρόκληση» για τη χώρα, την ίδια ώρα που προσπαθεί να διαχειριστεί το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη και να αποφύγει το -πολύ πιθανό- ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης.

Η Moody's προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ εφέτος και -στην καλύτερη περίπτωση- ασθενή ανάκαμψη το 2012.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2011. Το δ' τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 0,3% και η ανεργία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, στο 11,1%.

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν κάτω από 1%.

Το έλλειμμα του 2010 υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ και για εφέτος στόχος είναι η μείωση του στο 4,6% ώστε το 2012 να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου