Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 'ΣΟΦΩΝ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



Την πρώτη της έκθεση δημοσιοποίησε σήμερα η επιτροπή «σοφών» της υγείας – η αποτίμηση των δράσεων του υπουργείου Υγείας για την περιστολή των δαπανών δείχνει πως ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει το «νοικοκύρεμα» στο ΕΣΥ, ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν σκέψεις και προτάσεις για περαιτέρω μείωση της...

«μαύρης τρύπας» και εφαρμογής αυστηρότερου ελέγχου.
Ειδικότερα, η Ενδιάμεση Έκθεση των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Τομέα Υγείας, παραδόθηκε σήμερα το πρωί στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο από τον επικεφαλής της επιτροπής των «σοφών» - καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα, ειδική αναφορά γίνεται για την φαρμακευτική δαπάνη, καθώς παραμένει «αγκάθι» για την οικονομία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για εφαρμογή μέτρων προς εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δις ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δις θα πρέπει να «σβηστεί» εντός του έτους!
Στο πλαίσιο αυτό, οι «σοφοί» επιμένουν πως πρέπει να γίνει σαφής εκτίμηση της συμβολής κάθε προτεινόμενου μέτρου που έχει σχεδιαστεί, με στόχο να επιτευχθεί η οικονομία στην φαρμακευτική δαπάνη.
Οι εμπειρογνώμονες όμως, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με στόχο να μετατραπεί σε έναν οργανισμό φαρμάκων και διατροφής.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν την δυνατότητα αλλαγής του ρόλου των δύο θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΦ – το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) να είναι εκτός ΕΟΦ ως θυγατρική ή να ενσωματωθεί στον ΕΟΦ. Αντίστοιχα, το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) ναμετατραπεί σε οργανισμό αξιολόγησης της βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκτιμούν πως παράλληλα με την εφαρμογή και την εξάπλωση του μέτρου πρέπει να ιδρυθεί κέντρο ανάλυσης (εντός του ΕΟΦ) για την παραγωγή κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, ανάλυσης των συνταγών, ανάλυση της επίτευξης στόχων της συνταγογράφησης από τους γιατρούς και εκπαίδευσης των λειτουργών του ΕΣΥ στην οικονομία και διαχείριση του φαρμάκου την κλινική φαρμακολογία.
Μακρύς είναι ο δρόμος και για τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα. Όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, το μνημόνιο προβλέπει τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση ότι τουλάχιστον το 50% του όγκου φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο ΕΣΥ θα αποτελείται από γενόσημα.
Από αυτή την δράση αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων, εκτιμούν οι ειδικοί, όμως με βάση τα στοιχεία του ΕΣΥ.ΝΕΤ. για το πρώτο δίμηνο του 2011, οι καταναλώσεις γενόσημων αποτελεί μόλις το 12,4% του συνόλου.
Σημειώνεται ότι το πρώτο πόρισμα της επιτροπής των « σοφών» επικεντρώνεται στην καταγραφή των δράσεων που έχει υλοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο του 2011. Επεκτείνεται, σε μια πρώτη αποτίμηση των παραπάνω δράσεων και προχωρά στη διατύπωση αρχικών σκέψεων σε επιμέρους τομείς του συστήματος υγείας της Ελλάδας.
Τον Ιούνιο του 2011 θα ακολουθήσει μία εκτενέστερη ανάλυση αυτών, όπου και θα διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας.
στις 22:02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου