Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος: H ιδιωτικοποίηση θα φέρει αύξηση στο ρεύμα “Όσοι υπογράψουν για την ΔΕΗ, θα τους ελέγξει εισαγγελέας”

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αναμένεται να προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μια εβδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή που θα προβλέπει την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ κατά 17%, όπως αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ.


Αν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στις 15 Μαΐου οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τον απεργιακό τους αγώνα στις 7 του μήνα με στόχο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ «όσοι σχεδιάζουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ να ξέρουν πως σχεδιάζουν χωρίς το ξενοδόχο».

Ο κύριος Φωτόπουλος μάλιστα προειδοποίησε την κυβέρνηση «ορισμένοι να μη βιάζονται να βάλουν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ γιατί θα πρέπει να ξέρουν ότι την υπογραφή τους αυτή θα την ελέγξει ο εισαγγελέας.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ξεκαθάρισε πως ο στόχος των εργαζομένων δεν είναι να τσαλακωθεί η κυβέρνηση αλλά θα αγωνιστούν με μοναδικό στόχο το συμφέρον των καταναλωτών, επισημαίνοντας πως περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης θα σημαίνει αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, κάτι με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ίδιος επανέλαβε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, πως ο απεργιακός αγώνας δεν θα είναι για τα μάτια του κόσμου, ούτε σικέ. Θα είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για μία επερχόμενη μετωπική σύγκρουση.

Παραδέχθηκε λάθη, επιτέθηκε στον Ρακιντζή

Ο Νίκος Φωτόπουλος, όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο πόρισμα Ρακιτζή, το οποίο, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, αμαύρωσε την εικόνα του συνδικάτου.

Ο κ. Φωτόπουλος, αφού παραδέχτηκε λάθη και αβλεψίες του παρελθόντος από πλευράς ΓΕΝΟΠ, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό να εμφανιστούν στα μάτια του κόσμου ως τρωκτικά και λαμόγια όσοι αντιστέκονται στις επιταγές της τρόικας που απαιτεί την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας επιχείρησης του ελληνικού δημοσίου.
Αναφερόμενος, δε, στα περίφημα τιμολόγια που περιλαμβάνονται στο πόρισμα Ρακιτζή, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά αναφέρονται σε «δήθεν» σπατάλες συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε σουίτες ξενοδοχείων, πανάκριβα γεύματα, ποτά και γυναικεία αρώματα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για παραποίηση της πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα, για το τιμολόγιο που παρουσίαζε συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ να έχει πληρώσει 7.085 ευρώ για μια βραδιά σε ξενοδοχείο ο κύριος Φωτόπουλος είπε πως το συγκεκριμένο έξοδο αφορούσε στη φιλοξενία 26 συνδικαλιστών από ξένες χώρες για τέσσερα βράδια.

Τα χρήματα προβλέπονταν στις συμβάσεις

Υπεραμυνόμενος της χρηματοδότησης των 25 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ εξήγησε πως τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα καθώς επρόκειτο για μέρος των αυξήσεων που προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις και το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εργαζομένων κάλυπτε τις λειτουργικές ανάγκες του συνδικάτου.

Επιπλέον ο ίδιος εξήγησε πως τα 25 εκατ. ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από το 1999 μέχρι σήμερα «δεν ήταν χρήματα που δόθηκαν εξ’ελευθεριότητας της διοίκησης. Ήταν δικά μας χρήματα που τα πήραμε νόμιμα μέσα σε 12 χρόνια και αντιστοιχούν σε 5,7 ευρώ ανά εργαζόμενο το μήνα».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, περνώντας στην αντεπίθεση, έδωσε στη δημοσιότητα τιμολόγια τα οποία παρουσιάζουν μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ να στέλνουν ως δώρο καλάθια με ποτά σε γνωστούς επιχειρηματίες οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

“Ήταν μαζί μας κάποτε…”

Τέλος, ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για παλινωδίες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε «μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μαζί μας στις απεργίες, στις καταλήψεις και τις μπούκες. Τότε που ήμασταν κύριοι και σοβαροί. Τώρα για τον Κύριο Παπακωνσταντίνου γίναμε άγνωστοι, γίναμε βάρβαροι και μικρόνοες».

Για την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης αποτελεί ολέθριο λάθος, αφού όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους «δεν μπορείς να πουλήσεις την κότα που σου κάνει τα χρυσά αυγά, αφού πουλώντας την, μπορείς σήμερα να τη βγάλεις, αλλά αύριο σίγουρα θα πεινάσεις».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενδεχόμενη πώληση του 17% της επιχείρησης θα αποφέρει μονάχα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ο κύριος Φωτόπουλος μεταξύ σοβαρού και αστείου πρότεινε να τα δανείσουν οι ίδιο οι εργαζόμενοι στον υπουργό Οικονομικών με χαμηλότερο επιτόκιο και από την τρόικα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα κινηθούν νομικά κατά του Κράτους, διεκδικώντας την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η οποία έχει αναγνωριστεί πως ανέρχεται στα 11,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου