Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ο εγκλωβισμός των πράσινων δελφίνων

Εδώ ο κόσμος χάνεται ...... και αυτοί το βιολί τους 
Παρά το φαινομενικό αδιέξοδό του, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατάει στα χέρια του όλα τα χαρτιά και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ΠΑΣΟΚ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

«Ο,τι υποσχέθηκε ο Γιώργος είναι και δέσμευση ότι θα το πράξει», έλεγε χθες ένας από τους υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου. «Δεν θέλουν ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ; Αυτό θα κάνει. Δεν θέλουν και αλλαγή ηγεσίας; Κι αυτό θα γίνει. Αλλά σύμφωνα με το καταστατικό και τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλλει. Οχι όποτε θέλει ο καθένας και σύμφωνα με τις προσωπικές του επιδιώξεις».


Τι σημαίνει αυτό; Πραγματοποίηση του συνεδρίου (από Ιούνιο και μετά, και πιθανότατα αρχές φθινοπώρου, τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου).
- Απόφαση του συνεδρίου για εκλογή προέδρου από τη βάση εντός μηνός - άρα πιθανή εκλογή τον Νοέμβριο του 2012.
Με το χρονοδιάγραμμα αυτό ο κ. Παπανδρέου επιτυγχάνει όλους τους στόχους του, που είναι:
- Να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
- Να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και μετά τις εκλογές, οπότε να έχει μια φυσική προστασία έναντι πιθανών ρεβανσιστικών πρωτοβουλιών από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
- Να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος ώστε να κριθεί απαραίτητο από τις καταστάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι σχεδιασμοί των τριών βασικών διεκδικητών του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που θεωρείται το λογικό φαβορί της κούρσας, επιφορτισμένος με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, θα ήθελε να «ξεμπερδεύει» όσο το δυνατόν νωρίτερα με τη διαδικασία αυτή. Αν και το γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του καταστατικού για εκλογή από τη βάση, ο κ. Βενιζέλος θα ήθελε η εκλογή να γίνει από ένα εκλογικό σώμα 4.000-5.000 ατόμων, που είναι τα μέλη ενός έκτακτου συνεδρίου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος που φαίνεται να προκρίνεται από την «τρόικα» (αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή διάσπαση στους κόλπους της λόγω της ορατής πλέον διαφοροποίησης της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία θα μπορούσε να είναι και αυτή υποψήφια στην κούρσα της διάδοχης), είναι επίσης υπέρ της γρήγορης εκλογικής διαδικασίας, αλλά εντός του Φεβρουαρίου - με περιορισμένη έως μηδενική προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων τριήμερης διάρκειας, χρήση του Διαδικτύου και της τηλεόρασης και μετά κάλπες. Ο κ. Λοβέρδος με τον τρόπο αυτό επιδιώκει ουσιαστικά και να μη θιγεί το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και οι υποψήφιοι να παραμείνουν μέλη της κυβέρνησης.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επίσης είναι υπέρ της εκλογής από τη βάση, άμεσα, με την έννοια του συντομότερου δυνατού, και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης που δέχθηκε κατά τη διαδικασία της Τρίτης τα πυρά αρκετών συναδέλφων του για το «άκομψο» της δημόσιας παρέμβασής του και της επίθεσης στον Γ. Παπανδρέου, θεωρεί ότι η παρατεινόμενη ασάφεια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συντηρεί την κρίση και δεν επιτρέπει στο κόμμα να γυρίσει σελίδα.
Και οι τρεις, όμως, εκτιμούν ότι οι κινήσεις Παπανδρέου τούς εγκλωβίζουν. Συζητήσεις με στελέχη και των τριών πόλων της εσωκομματικής γεωγραφίας συγκλίνουν στα εξής στοιχεία:
1. Παρά το φαινομενικό αδιέξοδο του κ. Παπανδρέου, εξακολουθεί να κρατάει στα χέρια του όλα τα χαρτιά και να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων.
2. Παρά τις πανταχόθεν ασκούμενες πιέσεις που δέχεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν συναινέσει και ο ίδιος.
3. Παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ενός αριθμού οπαδών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι η παραίτησή του ήταν εξαναγκασμός - μερικοί μιλούν ακόμη και για... πραξικόπημα!

ΔΥΟ... ΔΡΟΜΟΙ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι τρεις δελφίνοι του κ. Παπανδρέου έχουν δυο επιλογές:
- Η πρώτη - που προκρίνουν - είναι να συναινέσουν στο χρονοδιάγραμμα που εκείνος θα επιβάλει και να το ακολουθήσουν ώς το τέλος.
- Η δεύτερη, που είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση με πολλές παραμέτρους, είναι να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσουν ένα άλλο κόμμα. Αλλά αυτή είναι μια απόφαση που κανείς δεν συζητάει σοβαρά.
Αυτό όμως που συζητούν αρκετά στελέχη που πρόσκεινται είτε στον κ. Βενιζέλο είτε στην «τρόικα» είναι, αν με τις μεθοδεύσεις αυτές αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τελικά αυτός ο οποίος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, να μη θέσουν υποψηφιότητα. Το σενάριο ωστόσο πάσχει σοβαρά σε σχέση με το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα: αν το αποτέλεσμα αποδειχθεί πανωλεθρία για το ΠΑΣΟΚ και είναι στα επίπεδα του 20%, αυτό θα σημαίνει ότι η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα έχει περί τα 50 μέλη, άρα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον Γιώργο Παπανδρέου και ως εκ τούτου δύσκολα διεμβολιζόμενη από τους δελφίνους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου