Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τρεις μεγάλες ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις

Υφάρπαξαν την ψήφο μας, υποσχόμενοι ένα καλύτερο αύριο και μας οδηγούν συνειδητά σε ένα τρομακτικό κολαστήριο

O Γ. Κουτρουμάνης θα καλέσει τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα «κλειδώσουν» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας"Η"

Του Γιώργου Γάτου
Τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους σχεδιάζει να βάλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης στο τραπέζι του διαλόγου για τις κρίσιμες αποφάσεις -«κλειδιά» για την «τύχη» των μισθών, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και το μέλλον των συντάξεων που πρέπει να ληφθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου είναι οι πλέον κρίσιμες για τη χώρα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές -που θα «κλειδώσουν» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας- θα καθορίσουν τις πολιτικές για την εργασία και την ασφάλιση για όλα τα επόμενα χρόνια.

Η ατζέντα όπως και το χρονοδιά-γραμμα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας το οποίο, όπως υπογραμμίζουν στην «ΗτΣ» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, είναι αδύνατο να «χαλαρώσει» υπό την πίεση των δανειακών αναγκών και με δεδομένα τα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ειδικά για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, άλλες παρεμβάσεις (όπως οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις) πρέπει να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και άλλες (όπως τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας) θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης (με κεντρική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας) με τους κοινωνικούς εταίρους και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.
ΑΠΟΦΑΣΗ 1η: Συμπληρωματικές παροχές
Η πρώτη απόφαση αφορά την επέκταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στις συμπληρωματικές παροχές (επικουρικά και εφάπαξ) όπου συσσωρεύονται ελλείμματα θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα καταβολής των καθορισμένων ποσών χωρίς πρόσθετη κρατική επιχορήγηση σε άλλα ταμεία ύστερα από 4 μήνες (π.χ. στο ΕΤΕΑΜ) και σε άλλα ύστερα από 2 ή 3 χρόνια. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν η Ν.Δ. και ο ΛΑ.Ο.Σ. στο σχέδιο για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων, ο Γ. Κουτρουμάνης σχεδιάζει να στείλει στους αρχηγούς επιστολή παρουσιάζοντας την οικονομική τους κατάσταση με βάση τις αναλογιστικές μελέτες και τα εναλλακτικά σενάρια - μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών.
Η παρέμβαση που ο ίδιος έχει προτείνει για να «σβήσει» το έλλειμμα των 920 εκατ. ευρώ είναι να περιοριστούν οι επικουρικές συντάξεις στο 20% του συντάξιμου μισθού (σε όσα ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο») και να φθάνουν έως το 45% (στα ταμεία που αντέχουν). Οι μειώσεις δεν θα ξεπερνούν το 25% αν ταυτόχρονα γίνουν και οι ενοποιήσεις των ισχυρότερων ταμείων με τα πιο αδύναμα διασφαλίζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη συνέχιση της λειτουργίας των επικουρικών αντί της μετατροπής τους σε αμιγώς επαγγελματικά ταμεία (με προκαθορισμένες εισφορές αλλά χωρίς εγγύηση για το ύψος των παροχών) ή της κατάργησής τους (με συγχώνευση της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης).
Για τα εφάπαξ (στα οποία, επίσης, ζητά η τρόικα να γίνουν παρεμβάσεις μέσα στο 2012 λόγω των ελλειμμάτων τους) η σχετική μελέτη του υπουργείου δεν έχει ολοκληρωθεί.
ΑΠΟΦΑΣΗ 2η: Περικοπές μισθών
Η δεύτερη απόφαση αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας «συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού» σύμφωνα με την απαίτηση της τρόικας.
Ο Γ. Κουτρουμάνης έχει απορρίψει οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνον γιατί αυτό αποτελεί αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και επειδή το «σπάσιμο» του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε στη χρεοκοπία τους εργαζόμενους και τα ταμεία.
Ο κατώτατος μισθός των 751,39 ευρώ μεικτά και των 600,79 ευρώ καθαρά μετά την παρακράτηση των εισφορών και των φόρων, στην πράξη έχει «σπάσει» για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών (αμείβονται με το 80%, δηλ. 601,11 ευρώ μεικτά και κάτω από 500 ευρώ «καθαρά αν μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας) καθώς και για τους σταθερά αυξανόμενους απασχολούμενους με «ευέλικτες» συμβάσεις (μερικής και εκ περιτροπής εργασίας).
Τυχόν μείωση του κατώτατου μισθού θα έριχνε ακόμη πιο χαμηλά τις αμοιβές όλων των εργαζομένων που υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις έχοντας σήμερα ως ελάχιστο όριο ασφαλείας την ΕΓΣΣΕ και θα περιόριζε δραστικά τα ήδη μειωμένα από την ύφεση και την ανεργία έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές.
ΑΠΟΦΑΣΗ 3η: Μείωση εισφορών
Η τρίτη απόφαση θα αφορά τη μείωση των ιδιαίτερα υψηλών ασφαλιστικών εισφορών (του μη μισθολογικού κόστους εργασίας που φτάνει στο 45% δημιουργώντας κίνητρο αποφυγής της ασφάλισης σε συνδυασμό με τη φορολογία της εργασίας). Τη μείωση ζητούν η τρόικα «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» αλλά και οι επιχειρήσεις που επιβαρύνονται πολλαπλάσια σε σχέση με τους μισθούς τους οποίους καταβάλλουν (σε μεικτές αποδοχές 719 ευρώ, ο εργαζόμενος κοστίζει 924 ευρώ, στα 2.036 ευρώ κοστίζει 2.618 κ.ο.κ.). «Οι εισφορές πρέπει να μειωθούν» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θέτοντας ως προϋπόθεση να διευρυνθεί η βάση χρηματοδότησης των συντάξεων από άλλες πηγές φορολογίας που δεν θα επιβαρύνουν την εργασία, όπως ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πρότυπο αποτελεί η Γαλλία και ο Γ. Κουτρουμάνης έχει ζητήσει τη συνδρομή της ομάδας Ράιχενμπαχ για την ελληνική περίπτωση). Αν αυτό δεν συμβεί, ο κίνδυνος νέων περικοπών στις συντάξεις θα είναι άμεσος.
Tο προεδρείο της ΓΣEE ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου θα συναντηθεί μαζί του την Tετάρτη 4 Iανουαρίου. H ΓΣEE ανακοίνωσε ότι «θα προσέλθει στη συνάντηση αλλά δεν προτίθεται και ούτε πρόκειται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Τριπλή νάρκη στα ταμεία: Υφεση, ανεργία, μειώσεις μισθών
«Πονοκέφαλος» για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι οι βεβαιωμένες απώλειες που έχουν τα ταμεία από την ύφεση για τέταρτο έτος, την αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις των μισθών. Οι απώλειες το 2012 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ όταν οι «κλειδωμένες» περικοπές και οι προβλέψεις για τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2011 - 2015 είναι 8,8 δισ. ευρώ έως το 2015. Και συγκεκριμένα:
985 εκατ. ευρώ από περικοπές στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη. Αν δεν είχαν ήδη εξοικονομηθεί τα 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, οι συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν κατά 12%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.
4,6 δισ. ευρώ από τη μείωση δαπανών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και των ασφαλιστικών ταμείων (έως 661 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα, 1,2 δισ. ευρώ από κοινωνικά προγράμματα, 840 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε δικαιούχους συντάξεων, 250 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εφάπαξ, 920 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επικουρικών, 176 εκατ. ευρώ από τη μείωση συντάξεων μέσω των εισφορών συνταξιούχων, 100 εκατ. ευρώ από το ΝΑΤ, 625 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων).
3,3 δισ. ευρώ είναι ο στόχος για πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (1,3 δισ. ευρώ), τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων (455 εκατ. ευρώ), των ελεύθερων επαγγελματιών για καλύψεις ανεργίας (100 εκατ. ευρώ), των αυξημένων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ (305 εκατ. ευρώ), της εισφοράς ΟΑΕΕ επί τους τζίρου των επιχειρήσεων (600 εκατ. ευρώ) και των νέων εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (έως 600 εκατ. ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου