Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Κατά της ακραίας μειονότητας ο Πέρες- Διαδήλωση στο Ισραήλ κατά των διακρίσεων φύλου που ζητούν υπερορθόδοξοι Εβραίοι


Ενάντια στους ζηλωτές συμπολίτες τους διαδήλωσαν οι Ισραηλινοί
Ανοιχτή έκκληση στους πολίτες της χώρας του να αντισταθούν στην ακραία μειοψηφία των υπερορθόδοξων Εβραίων που επιθυμούν διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών έκανε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον τους.
Αργότερα την Τρίτη χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν στους δρόμους του Μπέιτ Σεμές, όπου σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες επεισόδια που προκάλεσαν την αναταραχή, ζητώντας να μην περάσουν οι ακραίες απόψεις των συμπολιτών τους.


«Απελευθερώστε το Ισραήλ από τη θρησκευτική καταπίεση» και «Μην αφήσετε το Ισραήλ να γίνει Ιράν» έγραφαν στα πλακάτ τουw, αναφέρει το BBC.

Αφορμή υπήρξε η λεκτική παρενόχληση που υπέστη πριν από μερικές ημέρες ένα οκτάχρονο κορίτσι που πήγαινε στο σχολίου του. Μερικοί υπερορθόδοξοι φώναζαν και έφτυναν το κορίτσι που λέει πλέον ότι φοβόταν να πάει στο σχολείο θηλέων όπου φοιτά.

Άλλες γυναίκες κατήγγειλαν και αυτές παρόμοια περιστατικά λεκτικής παρενόχλησης τους τελευταίους μήνες, μία είπε μάλιστα ότι οι υπερσυντηρητικοί (σε θρησκευτικά και ηθικά ζητήματα) Εβραίοι την έλεγαν «πόρνη» γιατί φορούσε κοντομάνικο μπλουζάκι και φούστα.

Πάντως αν και οι υπερορθόδοξοι, ή Χαρεντίμ, είναι ισχυρή κοινότητα στο Μπέιτ Σεμές, μόνο μία μικρή μειοψηφία τους φαίνεται να υιοθετεί αυτές τις ακραίες απόψεις. Κάποιοι μάλιστα κάτοικοι της πόλης εξέδωσαν ανωνύμως ανακοίνωση που καταδικάζει τα επεισόδια.

Σε δήλωση της η προεδρία επισήμανε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί καμία κορίτσι, καμία γυναίκα ή άλλο πρόσωπο σε αυτή τη χώρα. [Οι υπερορθόδοξοι] δεν είναι κύριοι της χώρας».

Πρόκειται για μία μάχη «για τον χαρακτήρα του έθνους» τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος στο πλήθος που διαμαρτύρονταν στην πόλη.

«Ολόκληρο το έθνος πρέπει να στρατευτεί για να σώσει τη πλειοψηφία από τα χέρια μίας μικρής μειοψηφίας» που διαταράσσει «την εθνική μας αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

Σε μικροεπεισόδια τη Δευτέρα τραυματίστηκε ένας αστυνομικός όταν υπερορθόδοξοι πετροβόλησαν αστυνομικούς και τους πέταξαν αβγά όταν τους ζητήθηκε να κατεβάσουν πινακίδα που ζητά τον διαχωρισμό των φύλων, ένα αίτημα που επαναφέρουν μετ’επιτάσεως τα τελευταία χρόνια.

Οι υπεροορθόξοι Εβραίοι είναι το 10% του πληθυσμού της χώρας των 7,8 εκατομμυρίων. Είναι μία δυναμική μειονότητα με υψηλό δείκτη γεννήσεων ενώ έχουν και κάποια προνόμια όπως να επιλέξουν οι άνδρες αν θέλουν να υπηρετήσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου