Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Στα χνάρια του Ιράκ και η Συρία;

 Το φάντασμα της εμφύλιας διαμάχης και της βίας απειλεί τη Συρία. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη βομβιστική επίθεση με δεκάδες νεκρούς εξυπηρετεί την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ποια οργάνωσει ανέλαβε την ευθύνη.
Μηνύματα ειρήνευσης και συμφιλίωσης και στη Συρία έστειλε χθες από το ναό της Αγίας Αικατερίνης ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Φουάντ Τουάλ. Ανάλογες ευχές έκαναν κι άλλοι, πολιτικοί και μη, στα χριστουγεννιάτικα μηνύματά τους. Η κατάσταση στη χώρα παίρνει διαστάσεις που είναι δύσκολο πλέον να ελέγξει κανείς.



Ωφελείται η κυβέρνηση


Αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Χολμς
Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με δεκάδες θύματα. Ήταν και η πρώτη φορά από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στη Συρία που συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, και εύλογα τίθεται το ερώτημα, ποιος ωφελείται από τις βομβιστικές επιθέσεις.
Ο Μίχαελ Λύντερς, εμπειρογνώμων σε θέματα Μ. Ανατολής πιστεύει ότι εκείνος που ωφελείται είναι το συριακό καθεστώς. «Η κυβέρνηση», λέει, «κατηγορεί την Αλ Κάιντα ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Η αντιπολίτευση πάλι θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποια οργάνωση κρύβεται, αλλά ένα είναι βέβαιο, η επίθεση εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τον Μπασάρ αλ Ασάντ, που μπορεί να πει, ότι κοιτάξτε, αυτοί που αυτοαποκαλούνται αντικαθεστωτικοί, στην πραγματικότητα είναι τρομοκράτες, που θέλουν να κρατήσουν σε κατάσταση ομηρείας έναν ολόκληρο λαό. Άρα μεσοπρόθεσμα η επίθεση εξυπηρετεί το καθεστώς».

Προς τον εμφύλιο;


Βία χωρίς τέλος
Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρατηρεί τα δρώμενα. Τα ΗΕ, εκτός από λεκτικές καταδίκες των συμβάντων και έκφραση ωδίνης προς τις οικογένειες των θυμάτων, δεν μπορεί να συμφωνήσει έστω και σε ένα καταδικαστικό ψήφισμα. Ο γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Πέτερ Βίτιχ, περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία ως δραματική και κάλεσε τη Ρωσία να συναινέσει, ώστε με την υιοθέτηση καταδικαστικού ψηφίσματος να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διωχθούν. Η Συρία οδηγείται στο δρόμο που χάραξε η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ; Το δρόμο των καθημερινά σχεδόν βομβιστικών επιθέσεων και της εμφύλιας διαμάχης;. Στο ερώτημα αυτό ο Μίχαελ Λύντερς εκφράζει την ανησυχία του για τα χειρότερα που έρχονται στη χώρα.
«Φοβάμαι, ότι η κατάσταση στη Συρία εξελίσσεται ολοένα προς την κατεύθυνση που γνωρίζουμε από το Ιράκ», λέει. «Δηλαδή προς τον εμφύλιο πόλεμο, προς την ενδημική βία, όπου στο τέλος κανείς δεν ξέρει ποιος ρίχνει βόμβα εναντίον ποιού. Υποθέτω ότι οι ομάδες που προκαλούν τη βία και περιορίζονται μόνο στο Ιράκ, θα βρουν το δρόμο προς τη Συρία και το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και για το Λίβανο. Σε περίπτωση που η Συρία οδηγηθεί προς την ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση, δεν θα μείνει χωρίς επιπτώσεις και ο Λίβανος. Ολόκληρη η περιοχή που περικλείει το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο, βρίσκεται σε έντονη κρίση κι αυτό μας προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Jens Olesen
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου