Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ 50 ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

Oι Αρχές της Δημοκρατίας του Κονγκό συνέλαβαν αξιωματικό του στρατού με την κατηγορία μαζικού βιασμού αμάχων την Πρωτοχρονιά, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Ο Kibibi Mutware κατηγορείται ότι ηγήθηκε περισσότερων από 50 βιασμών γυναικών στο Φίζι, στην Νότια επαρχία, Κίβου. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες φήμες...


Στο ανατολικό Κονγκό οι μαζικοί βιασμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο. Ωστόσο αυτό πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο περιστατικό που φέρεται να εμπλέκεται ο στρατός.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Tahirou Diao, δήλωσε ότι οι επικεφαλής του στρατού του Κονγκό, πραγματοποίησαν τη σύλληψη κατά τη διάρκεια επίσκεψης κυανόκρανων στο Φίζι.

Ο διοικητής του Φίζι, Maso'a Mwenembuka, επιβεβαίωσε ότι είδε τη σύλληψη του Kibibi μαζί με ακόμη 10 στρατιώτες.

''ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ''

 Απο το fimotro.gr

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η τύχη της πλειοψη­φίας θα κριθεί τον Μάρτιο και πως αν αποτύχει η περιοριστική πολιτική θα χρειαστούν και άλλα επίπονα μέτρα επί δικαίους και αδίκους. Ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει τη συνέχιση των μεγάλων...
μεταρρυθμίσεων στην Υγεία με τη μείωση του κόστους και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ στο ερώτημα αν τον ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι «όποιος σήμερα σκέφτεται την επόμενη μέρα ακούει φωνές σαν τη Ζαν Ντ’ Αρκ».
-Κύριε υπουργέ, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Πρό-σφατο παράδειγμα ο νέος νόμος κατά του καπνίσματος. Εσείς προτείνατε ένα είδος φόρου για τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ που θα επιτρέπουν το κάπνισμα, αλλά ο πρωθυπουργός το απέρριψε υιοθετώντας την καθολική απαγόρευση, που ίσως είναι και η σωστή λύση. Σωστή με την έννοια ότι ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτή ήταν η πρότασή μου. Πρότεινα διαζευκτικώς την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Υποστήριξα, επίσης, ότι είτε ως προς τη μία είτε ως προς την άλλη επιλογή κοινός παρονομαστής είναι ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος επιτέλους θα κάνει τον έλεγχο. Η Δημοτική Αστυνομία και οι ελεγκτές Υγείας των περιφερειών δεν αρκούν, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε απρόθυμη να ελέγξει, τόσο λόγω των δημοτικών εκλογών όσο και λόγω της καθημερινής τους συναναστροφής με τους δημότες. Το υπουργείο Υγείας έχει μόνο 40 επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και αυτοί δεν είχαν οριστεί αρμόδιοι για να κάνουν έλεγχο. Ο πρωθυπουργός προήδρευσε στη συνεδρίαση, όπου θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα τον συνεπή και έγκαιρο έλεγχο του συγκεκριμένου μέτρου που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Η γνώμη των συναρμόδιων υπουργών ήταν να επιμείνουμε στην ανεξαίρετη απαγόρευση. Με τον νόμο που κατέθεσα στη Βουλή προσθέτουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους ελεγκτές Δημόσιας Υγείας και τους επιθεωρητές Εργασίας. Διευκρίνισα μάλιστα στη σύσκεψη ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δίνω στη δημοσιότητα τους μηχανισμούς που είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο. Εστειλα σχετική εγκύκλιο σε όλους τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού κράτους. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσω τα πρώτα στοιχεία.
-Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους ως προς τη σχέση φαρμακείων και πληθυσμού. Υπάρχει περίπτωση να κάνετε υποχωρήσεις;
Κατά τον κοινωνικό διάλογο αποσιωπούν ορισμένοι -όχι όλοι- από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι υπήρξαν πολλά μέτρα απελευθέρωσης που δεν αποδέχτηκα. Μάλιστα έχω διευκρινίσει δημοσίως αλλά και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ότι για μένα αποτελεί κόκκινη γραμμή το μέτρο της χορήγησης άδειας φαρμακοποιού σε μη φαρμακοποιό ή σε φαρμακευτικές αλυσίδες και σούπερ μάρκετ. Οι τελικές επιλογές του υπουργείου είναι σύνθεση πολύ αντίθετων μεταξύ τους πολιτικών και μέτρων. Υπό την έννοια αυτή δεν βλέπω τον λόγο να κάνω υποχωρήσεις. Δεν είναι σωστό να με καταγγέλλουν για πολιτικές που δεν ασκώ, αλλά και για αδιαλλαξία. Πιστεύω στην πρόταση που κατέθεσα στη Βουλή και θα την υπερασπιστώ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις τρεις επόμενες εβδομάδες. Εχουμε ήδη συνεδριάσει τρεις φορές με τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επί πέντε ώρες με τα κομματικά στελέχη στην Ιπποκράτους.
-Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος με την ασάφεια ως προς το ποιος έχει δικαίωμα να διαθέτει άδεια φαρμακείου ανοίγει τον δρόμο για να μπουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει πράγματι μια τέτοια προοπτική;
Σε καμία περίπτωση. Το έχω αποκλείσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Στον κοινωνικό διάλογο, στα μέσα ενημέρωσης. Το έχω διατυπώσει και στο κείμενο του νόμου. Συνεπώς, η επίκληση αυτού του επιχειρήματος είναι προσχηματική και γίνεται για να στηρίξει τη συνέχιση των απεργιών. Κατά βάση πίσω από αυτό το πρόσχημα κρύβεται η ανησυχία για τη νομοθετική απαγόρευση των περιορισμών στην είσοδο των διπλωματούχων φαρμακοποιών στο επάγγελμα. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς και στην απελευθέρωση του ωραρίου και στη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου, που θα δώσει τη δυνατότητα να μπουν στο επάγγελμα νέοι φαρμακοποιοί. Επανα­λαμβάνω ότι πιστεύω στην ορθότητα των επιλογών που καταλήγουν σε φθηνότερο φάρμακο και σε περισσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
-Τι γίνεται με την περίφημη λίστα φαρμάκων;
Συντάχθηκε ήδη η αρνητική λίστα. Δηλαδή ποια φάρμακα δεν θα καλύπτονται από τα Ταμεία. Πρόκειται για 543 σκευάσματα (π.χ. αντιαλλεργικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά, αντιβηχικά). Τη διανείμαμε, όπως ο νόμος ορίζει, στις εταιρείες για να πουν τις απόψεις τους και σε λίγο θα την εφαρμόσουμε. Πρόκειται για πολύ μεγάλη κατάκτηση, με σημαντικά αποτελέσματα στον περιορισμό της σπατάλης.
-Θεωρείστε ένας από τους πλέον πετυχημένους υπουργούς που βάζει πλάτη. Δίνεται όμως η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός σάς κρατάει ακόμα μανιάτικη την επιλογή σας στην εσωκομματική αντιπαράθεση του 2007. Ισχύει αυτό;
Προσπαθώ να προσφέρω στον τόπο και δίνω μάχη. Οσο για τον συντονισμό μου με το κέντρο της κυβέρνησης, εκεί όπου υπάρχουν κενά προσπαθώ να βρω τον άνθρωπο που θα τα καλύψει. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός και εγώ είμαι υπουργός του. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
-Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνησή σας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι βαδίζει στην κρίση χωρίς σχέδιο και άρα εφαρμόζει άκριτα τις λύσεις που επιβάλλει η διεθνής κοινότητα. Είναι άδικη αυτή η κατηγορία;
Στην αρχή είχαμε προβλήματα ξεκάθαρου προσανατολισμού. Στη συνέχεια βρήκαμε τον δρόμο μας και τον ρυθμό μας. Καθυστερήσαμε μετά στη χάραξη των αναπτυξιακών μας πολιτικών. Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε αν αντιστρέψαμε κι αυτή την κατάσταση. Το 2011 θα είναι το έτος της ουσιαστικότερης πολιτικής παρέμβασης ελληνικής κυβέρνησης μετά το 1974.
-Η Ν.Δ. εκτιμά ότι τον Μάρτιο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι διαχειρίσιμη και λόγω της αφόρητης κοινωνικής πίεσης η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογές. Εσείς τι πιστεύετε;
Η συζήτηση για τις εκλογές είναι επιζήμια για τον τόπο. Στο εσωτερικό της χώρας μάς αποπροσανατολίζει και μας απονευρώνει και στο εξωτερικό μάς δυσφημεί, κυρίως στις αγορές. Διαφωνώ και με την ίδια τη συζήτηση, γι’ αυτό και την καταγγέλλω ρητά και απερίφραστα. Και ακόμη, αρνούμαι να συμμετάσχω σε συζήτηση για τα πρελούδιά της, όπως π.χ. οι εκλογικοί νόμοι και τα τοιαύτα. Για μένα η συζήτηση περί εκλογών συνιστά λόγο σύγκρουσης και ρήξης. Οχι γιατί θέλω να κολλήσω στην καρέκλα μου, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά διότι και η συζήτηση επ’ αυτού αποτελεί τη χείριστη επιλογή για τις ημέρες μας.
-Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναβρεί μετά τον Μάρτιο καλύτερες συνθήκες για να πάει σε εκλογές;
Σας απάντησα. Με απασχολεί η εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2011, για να μη χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα, επί δικαίους και αδίκους. Ολοι θα πρέπει να δίνουμε στοιχεία μήνα με τον μήνα, για να ξέρουμε τι θα συμβεί προς το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011. Να αγωνιούμε για να μην ξαναπροκύψουν οι εξελίξεις Απριλίου - Μαΐου 2010!
-Αρκετοί εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να σώσει τη χώρα αλλάζοντάς τη, αλλά στο τέλος θα χάσει τις εκλογές. Συμ-μερίζεστε αυτή την απαισιόδοξη προοπτική;
Ούτε καν σκέφτομαι εκλογές και αποτελέσματα.
-Υπάρχει η αίσθηση ότι στο τέλος οι Γερμανοί θα συναινέσουν στη διάσωση της Ελλάδας, το τίμημα ωστόσο θα είναι πολύ βαρύ, με την έννοια ότι η επιτήρηση του μνημονίου θα επιμηκυνθεί έως το τέλος της δεκαετίας.
Η Γερμανία, νομίζω, είναι σε καλό δρόμο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Και η ευρωπαϊκή ομπρέλα αποτελεί το σωσίβιο για την Ελλάδα, αν βέβαια συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
-Πιστεύετε ότι πρέπει να δημευτούν οι περιουσίες υπουργών που έχουν πλουτίσει από το μαύρο πολιτικό χρήμα;
Ο νέος νόμος Καστανίδη προβλέπει με σαφήνεια την κατάσχεσή τους.
- Τι φοβάστε περισσότερο;
Να αποδειχτεί τον Φεβρουάριο - Μάρτιο πως δεν πιάνουμε τους στόχους μας και να χρειαστεί να επιβληθούν οριζόντια μέτρα. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή της αποσταθεροποίησης. Η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, δηλαδή σε πολιτική κρίση. Αρα κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη. Αγωνιζόμαστε για να πάνε όλα καλά και έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε. Για το υπουργείο Υγείας, που αποτελεί το 1/3 της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία αυτής της πορείας θα τα δίνουμε στη δημοσιότητα στο τέλος κάθε μήνα, για να ελέγχει ο πολίτης την πορεία μας.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΪΝΧΑΡΝΤ

Ετσι ελάλησε ο Τζάνγκο
Ο νεαρός Γ.Π. Σαββίδης κατέγραψε τα λεγόμενα του κορυφαίου κιθαρίστα της τζαζ, εν έτει 1949
(Από το κυριακάτικο Βήμα)



Στις 23 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ (1910 -1953). Τσιγγάνος του Βελγίου, ο Τζάνγκο υπήρξε κορυφαία μορφή της τζαζ ως μέλος του Κουιντέτου του Ηot Club της Γαλλίας. Το 1949 ο Γ.Π. Σαββίδης, 20 χρόνων τότε, τον συνάντησε στο Λονδίνο και του πήρε συνέντευξη, τα κυριότερα μέρη της οποίας αναδημοσιεύονται εδώ με αφορμή την 100ετία του θρυλικού κιθαρίστα. Η συνέντευξη αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στο Δελτίο της Ρυθμικής Λέσχης της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 1949.

- Είχατε ως σήμερα την ευκαιρία να παίξετε με ποικίλα συγκροτήματα: μεγάλες γαλλικές ορχήστρες,το κουιντέτο εγχόρδων,το κουιντέτο με τον Ρόσταϊνγκ,τον Ντιουκ,σόλο.Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και ποιο συγκρότημα πιστεύετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα;

«Η τουρνέ μου με την ορχήστρα του Ντιουκ Ελινγκτον μου άνοιξε τα μάτια. Το ιδανικό μου είναι να παίζω με μια τέτοια ορχήστρα. Με το κουιντέτο εγχόρδων κάναμε βέβαια θαυμάσια δουλειά, αλλά ποτέ μου δεν έπαιξα τόσο με την ψυχή μου όσο με τον Ντιουκ. Ενιωθα αληθινά πως συμμετείχα σε κάτι το μεγάλο, το άρτιο».

- Τι προοπτικές έχετε για το μέλλον; «Λογαριάζω να πάω πάλι του χρόνου στην Αμερική. Αλλά λέω να μείνω εκεί καιρό. Ισως φτιάσω εκεί μια μεγάλη, δική μου ορχήστρα- ίσως πάλι παίξω με καμιά από τις μεγάλες υπάρχουσες ορχήστρες. Λέγαμε κάποτε να κάνομε δίσκους- ο Σλαμ Στιούαρτ, ο Αρτ Τέιτουμ κι εγώ. Ακόμα δεν ξέρω τίποτα το συγκεκριμένο, εκτός από το ότι παράλληλα με τη μουσική μου ως εκτελεστού θα ασχοληθώ και με τη σύνθεση».

- Ποια είναι η γνώμη σας για την ευρωπαϊκή τζαζ; Πιστεύετε στη δυνατότητα αναπτύξεως ευρωπαϊκής τζαζ που να είναι οριστικά ανεξάρτητη από την αμερικανική;

«Η Ευρώπη έχει καλούς μουσικούς της τζαζ. Στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία κ.α. υπάρχουν εξαιρετικοί σολίστ. Αλλά δεν βλέπω τις προσωπικότητες που θα δημιουργήσουν μια “ευρωπαϊκή τζαζ”. Θα εξακολουθήσωμε γι΄ αυτό να εξαρτώμεθα από την Αμερική. Μήπως κι εκεί κατά βάθος οι λευκοί μουσικοί- όσο και να μη μας αρέσει να το παραδεχόμαστε- δεν εξαρτώνται από τους μαύρους; Η τζαζ των λευκών έχει κάτι το τυποποιημένο· ποτέ ο λευκός δεν θα έχει την άνεση και το πηγαίο του νέγρου jazzman».

- Ποιο,νομίζετε,είναι το μέλλον της τζαζ ως μέσου καλλιτεχνικής εκφράσεως;

«Η τζαζ έχει πάψει πλέον να ΄ναι μόνο μουσική χορού· αν κι αυτό δεν είναι λίγο: στο κάτω-κάτω η εποχή του Μότσαρτ δεν ήταν η εποχή του τοτινού “σουίνγκ;”. Η τζαζ έχει ήδη επηρεάσει και διευρύνει την μορφή και την τεχνική της κλασικής μουσικής. Πιστεύω ότι κάποτε η τζαζ θα είναι η μόνη μουσική. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι μολονότι ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους ο Μπάρτοκ, ο Χόνεγκερ, ο Ελινγκτον κι ο Γκιλέσπι φτάνουν στην ίδια κορυφή. Θα ΄μαστε όμως ανόητοι αν πιστέψομε ότι είναι ποτέ δυνατόν να θαφτούν τα μνημεία της κλασικής μουσικής. Οι συνθέσεις του Μπαχ, του Φρανκ, του Ντεμπισί, του Ραβέλ, του Μπάρτοκ, του Σοστακόβιτς (που ΄ναι οι αγαπημένοι μου) κ.ά. θα εξακολουθούν ν΄ αξίζουν και να εκτελούνται. Μόνο που οι τότε μουσικοί θα έχουν καρπωθή την τεράστια ανανεωτική προσφορά της τζαζ».

- Εκτός από την τζαζ, έχετε άλλες ασχολίες;

«Οπως βλέπετε ζωγραφίζω. Τελευταία μου κόλλησε η μανία. Τόσοι ζωγραφίζουν και τους παίρνουν στα σοβαρά- γιατί να μη πάρουν κι εμένα. Κι ύστερα είναι ωραίο να ΄χεις χρώματα και να τα κάνεις ό,τι θες! Εκτός από την τζαζ υπάρχει κι άλλη ομορφιά στη ζωή - και την απολαμβάνω. Αλλ΄ ας μιλήσομε σοβαρά. Το μεράκι μου είναι η σύνθεση. Εχω ήδη συνθέσει ένα συμφωνικό ποίημα “La Μanoir de mes r ves”, για ορχήστρα, αρμόνιο και χορωδία, που χρησίμευε για υπόκρουση στο φιλμ “Το χωριό της οργής”. Επίσης κι ένα bol ro για ορχήστρα και φλάουτο που πρωτοεκτελέστηκε το ΄36. Ακόμα, έγραψα τους «Αυτοσχεδιασμούς» μου (αριθ. 1, 2, 3), που είχα κάνει με την κιθάρα μου σε διάφορες φωνοληψίες. Και τώρα ετοιμάζω μια λειτουργία για τους τσιγγάνους- γιατί, ξέρετε, δεν έχομε δική μας λειτουργία. Νομίζω πως το πάθος μου για τη σύνθεση είναι δυνατώτερο από την αγάπη μου για την κιθάρα. Δυστυχώς δεν έχω τη θεωρητική μόρφωση που θα ΄θελα. Τελειώνοντας θα ΄θελα να διαβιβάσετε όλη μου τη συμπάθεια στους έλληνες φίλους μου και ιδιαίτερα στις κοπέλες. Ελπίζω ν΄ αξιωθώ κάποτε να ΄ρθω στη χώρα σας και να τα πούμε από κοντά».

Ετσι περίπου είπε και ελάλησε ο Τζάνγκο Ράινχαρντ. Κι εγώ αμαρτίαν ουκ έχω.

''Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ''

Η Κύπρος είναι ενιαίο κράτος χωρίς εσωτερικά σύνορα, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος λίγο μετά το γεύμα του στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, δεσμευόμενος ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει εσωτερικά σύνορα στην Κύπρο και θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην ανεύρεση λύσης για την επανένωση του νησιού...

«Η θέση και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη. Δεν αναγνωρίζουμε τις συνοριακές γραμμές, που υπάρχουν στην Κύπρο.
Η Κύπρος είναι ενιαίο κράτος» είπε ο Πατριάρχης Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις ώστε να αποκατασταθεί εκείνο το επίπεδο εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων, εκείνη η ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι επί αιώνες και εάν σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν είναι ικανή να επιλύσει αυτό το ζήτημα, διαθέτοντας αρκετούς μοχλούς για την επίλυσή του, τότε αυτό προκαλεί λύπη».
«Γι’ αυτό και θα προσευχόμαστε ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να επανέλθει η ενότητα και η ακεραιότητα της Κύπρου, ώστε οι δύο κοινότητες, η ελληνική και η τουρκική, να ζήσουν ειρηνικά, με ομόνοια και με καλές σχέσεις, διατηρώντας τις πολιτιστικές και θρησκευτικές τους παραδόσεις. Και θα συμβάλουμε σ’ αυτό με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε», συνέχισε ο Ρώσος Πατριάρχης, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερα υψηλή σημασία στα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Πατριάρχη Κύριλλο για την πρόσκλησή του στη Μόσχα και την εξαιρετική τιμή προς το πρόσωπό του με την απονομή του ετήσιου βραβείου του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, αλλά και για «τη συνεχή αγάπη, που έχει και στην Εκκλησία, αλλά και στο λαό της Κύπρου». «Οσάκις χρειαστήκαμε την Εκκλησία της Ρωσίας μας βοήθησε με τους άρχοντες εδώ της πολιτείας.
Και δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και το Ρώσο πρόεδρο για την αγάπη, την εκτίμηση και την υπομονή, που είχε χθες, που συζητούσαμε περίπου μια ολόκληρη ώρα μαζί του», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος παρακάθεται τώρα σε δείπνο, που παραχωρείται στην Κυπριακή Πρεσβεία της Μόσχας από τον Πρέσβη κ. Π.Κέστορα. Νωρίτερα σήμερα οι δύο Προκαθήμενοι συλλειτούργησαν στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, που εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος, τον επίσκοπο Κυρήνης Αθανάσιο, που εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στη Μόσχα και πολλούς άλλους αρχιερείς.
Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι «πάντοτε η κυβέρνηση της Ρωσίας υποστήριξε την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου», γι’ αυτό και «η αποτυχία των ανόσιων σχεδίων για τη διάλυση της Δημοκρατίας μας οφείλεται και στη δική σας συμπαράσταση».