Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κάπου στην Αφρική.: Τα διαμάντια, ο εμφύλιος, τα παιδιά πολεμιστές (Σιέρα Λεόνε)

Και αναρωτιέσαι "Είναι δυνατόν" ΕΙΝΑΙ....

Ο Τζαμάλ είναι 15 χρόνων. Το όνομά του δεν το ξέρει κανένας   Όλοι τον αποκαλούν «Δολοφόνο αντρών». Στα εννιά του χρόνια κατετάγη στην SBU (Small Boy United). Τη μεραρχία των μικρών αγοριών. Τον στρατολόγησε η μία από τις δύο αντίπαλες πλευρές στη Σιέρα Λεόνε.
Όταν ο Τζαμάλ μιλάει, τρομάζεις. Μιλά τόσο φυσικά γι’ αυτούς που σκότωσε και αυτούς που παραλίγο να τον σκοτώσουν. Ο Τζαμάλ δεν πρόλαβε να υπάρξει παιδί. Έγινε δολοφόνος. Αυτό ήταν το παιχνίδι του. Πατούσε τη σκανδάλη όπως οι συνομήλικοί του το κουμπί στο videogame. Μόνο που οι νεκροί ήταν πραγματικοί.
 Δίπλα στον Τζαμάλ, μια γυναίκα με κομμένο χέρι, τον ακούει, ξέροντας πολύ καλά τι εννοεί. Ένα παιδί λίγο μεγαλύτερο από τον Τζαμάλ, της έκοψε το χέρι με την ματσέτα, το αφρικανικό δρεπάνι, στον εμφύλιο.

Εξυπηρέτηση και το απόγευμα στο Δημόσιο


Στόχος της κυβέρνησης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται επί 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5 ώρες σήμερα

Οι εφορίες θα είναι από τις δημόσιες υπηρεσίες που θα λειτουργούν και το απόγευμα (ΙCΟΝ)
Η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τις ώρες εργασίας στον «στενό» δημόσιο τομέα και να υποχρεώσει τις υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου που έχουν σχέση κυρίως με την εξυπηρέτηση των πολιτών να λειτουργούν και τα απογεύματα, έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί το οκτάωρο για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται επί 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5 ώρες που εργάζονται σήμερα, όπως ακριβώς ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του ωραρίου εργασίας και η απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά πάσα πιθανότητα από το φθινόπωρο, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, αποβλέπει «στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που θα προέλθει μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα».

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τις ώρες εργασίας και την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών είναι μία συζήτηση η οποία δεν έχει ενταχθεί στο μνημόνιο. «Ηλθε η ώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση να κάνουν και δικούς τους στόχους αυτούς τους μεγάλους στόχους που έχουν να κάνουν με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά. Η λειτουργία των υπηρεσιών το απόγευμα θα είναι στοχευμένη, θα αφορά δηλαδή συγκεκριμένες υπηρεσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Ως παράδειγμα, ο κ. Ραγκούσης κατά τη συζήτηση που είχε με τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ανέφερε την ανάγκη που ανακύπτει για τη λειτουργία και τα απογεύματα των παιδικών σταθμών.

Παρ΄ ότι, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η κατάρτιση του σχετικού καταλόγου, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, εκτός από τους παιδικούς σταθμούς, θα λειτουργούν τα απογεύματα και οι πολεοδομίες, οι εφορίες, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ κ.λπ. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό στα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ότι η κυβέρνηση μετά από περίπου ενάμιση μήνα θα είναι σε θέση να δώσει και τις αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. «Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, το οποίο περνάει υποχρεωτικά μέσα από την άρση εξόφθαλμων, έως και προκλητικών θα μπορούσε να πει κανείς, μισθολογικών ανισοτήτων εντός του δημόσιου τομέα» είπε ο κ. Ραγκούσης. «Θα πετύχουμε έτσι και μέσω του μισθολογίου μια λειτουργία σύγχρονη, οργανωμένη, αποτελεσματική, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των δημοσίων υπαλλήλων, που σήμερα δυστυχώς το μισθολόγιο που υπάρχει δεν τις αφήνει να αναπτυχθούν».

Στο τραπέζι ετέθη ακόμη και το θέμα της αλλαγής του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να περιοριστεί η διαφθορά στο Δημόσιο. Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς. Ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε, ταυτόχρονα, ότι θα δώσει στην ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της, το σχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο που επεξεργάζεται ειδική Επιστημονική Επιτροπή την οποία έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=382401&dt=04/02/2011#ixzz1D0M7035W

Π. Γερουλάνος για τους Μεσογειακούς Αγώνες «Απολύτως λογική η απόφαση να μην συναινέσουμε σε μία ληστρική σύμβαση με τη ΔΕΜΑ»


«Απολύτως λογική» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος την απόφαση της κυβέρνησης να μην συναινέσει σε μια «ληστρική σύμβαση», όπως την χαρακτήρισε, που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την ΔΕΜΑ, για την διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στη Θεσσαλία.

Ακόμα ο κ. Γερουλάνος απέρριψε τις αιτιάσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση και υποστήριξε ότι είναι προσβολή για την Ελλάδα και διασυρμός, να χάνει για 126 εκατομμύρια μια διπλωματική και τουριστική μάχη, που θα την έβαζε στο κέντρο διεργασιών και αποφάσεων στην περιοχή.

«Διασυρμός είναι να λες ότι θα τους πληρώσεις έξι φορές περισσότερο από όσο κόστισε σε άλλες χώρες. Αυτό που πραγματικά προσβάλλει τον Έλληνα πολίτη είναι να μην ξέρει που πάνε τα λεφτά, για ποιο λόγο και με ποια λογική κάνεις τέτοια σπατάλη», αντέτεινε ο κ. Γερουλάνος. Πρόσθεσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματευτεί μια «ληστρική σύμβαση», η οποία μάλιστα προέβλεπε τη δυνατότητα, να μπορούν χωρίς όρους να πάρουν πίσω τους Αγώνες.

Ταυτόχρονα, επέρριψε όλη την ευθύνη ματαίωσης των Αγώνων στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, κάνοντας λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις της και προσθέτοντας ότι «η απόφαση ήταν προειλημμένη γιατί τους πιέζαμε να μειώσουν τον προϋπολογισμό».

«Τι ενόχλησε; Προφανώς τους πατήσαμε κάποιους κάλους. Εμείς δώσαμε επαρκείς εγγυήσεις. Δεν φτάνουν οι εγγυήσεις πέντε υπουργών και του αντιπρόεδρου; Ο ελληνικός λαός μπούχτισε να βλέπει τα λεφτά να τα πετάνε από το παράθυρο", σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και κατέληξε:
«Τη μάχη θα πρέπει να τη δώσουμε για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό και όχι για τους Μεσογειακούς Αγώνες με τον τρόπο που απαιτούσε η ΔΕΜΑ».

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου που συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «να μην αφήσει να περάσει η απαίτηση της κ. Μέρκελ να μας επιβάλει γερμανική κατοχή στην Ελλάδα». Ελπίζω, πρόσθεσε, να μην γυρίσει με «κατεβασμένα φτερά από τη κ. Μέρκελ».



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=382494&dt=04/02/2011#ixzz1D0LVdcz4

Από Δευτέρα η εξυπηρέτηση ασφαλισμένων του ΙΚΑ από άλλα Ταμεία


Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να επιλέγουν γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, ενώ θα ξεκινήσει και η διανομή των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας έχουν ως εξής:

1. Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.
2. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
3. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
4. Οι συνταγές αυτές θα εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.
5. Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.
6. Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr).
7. Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο «Λαοθάλασσα» στο Κάιρο κατά του Χόσνι Μουμπάρακ

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου κυματίζοντας σημαίες της χώρας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. «Κάτω ο Μουμπάρακ» φωνάζουν για 11η ημέρα στη μεγάλη συγκέντρωση που έχουν βαφτίσει ως «Ημέρα της Αναχώρησης», επιμένοντας να δουν την πτώση στου καθεστώτος. Αυξημένη η παρουσία του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ μετά το αίμα που χύθηκε αφότου το καθεστώς έβγαλε στους δρόμους τους υποστηρικτές του. «Παρών» στη διαδήλωση, αλλά και στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα...


Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ μετά την προσευχή της Παρασκευής. Μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ λαμβάνει χώρα και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, ενώ συγκεντρώσεις αρχίζουν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην πλατεία Ταχρίρ, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερων. Ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών, ενώ έχουν δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

«Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι» φωνάζουν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, που δεν υπέκυψαν στη βία και τον εκφοβισμό των φιλοκαθεστωτικών, οι οποίοι επιχείρησαν επί δύο ημέρες με πέτρες, λοστούς, μολότοφ και σφαίρες να εκτοπίσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ.

Ο Αμρ Μούσα δηλώνει «παρών» - Αρνείται να φύγει ο Μουμπάρακ

Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την Παρασκευή την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ από την πλευρά του δηλώνει... μπουχτισμένος με την εξουσία, αλλά αντιστέκεται στις ισχυρές διεθνείς πιέσεις να παραδώσει την εξουσία, υποστηρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα παραδοθεί η χώρα στο χάος.

Μιλώντας στο NBC και την Κριστιάν Αμανπούρ, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την έναρξη της εξέγερσης, ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ισλαμική αντιπολίτευση, θα καλύψει το κενό σε ενδεχόμενη αποχώρησή του.

Ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστήριξε την Παρασκευή μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα ότι η οργάνωση δεν προσβλέπει στην εξουσία της χώρας. Η δήλωση ήλθε λίγες ώρες μετά την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν στην οργάνωση -μία κίνηση απλώς αδιανόητη πριν ξεχυθούν οι Αιγύπτιοι στους δρόμους.

Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και ίσως ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι οκτώ και περίπου 900 οι τραυματίες.