Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΜΠΠΙΑΚΟΣ: 8 Φεβρουαρίου 1981. Η τραγωδία της Θύρας 7

Αποφράδα ημέρα για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο η 8η Φεβρουαρίου, καθώς το 1981 συνέβη η τραγωδία της Θύρας 7.
Η τραγωδία εκτυλίσσεται ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη, αντιμετωπίζει την ΑΕΚ των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι καταιγιστικοί... Συντρίβουν 6-0 τους μεγάλους αντιπάλους τους με 3 γκολ του Γαλάκου και από ένα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα.


Η χαρά των 35.450 οπαδών του Θρύλου φθάνει στα ουράνια. Το πιο ζωντανό τμήμα της ολυμπιακής οικογένειας, τα παιδιά της Θύρας 7, βιάζονται να «καταπιούν» τα σκαλιά και να βρεθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους. Και τότε συμβαίνει το μοιραίο. Κάποιος γλιστράει σ' ένα μαξιλαράκι και κυλάει από τα σκαλιά ως την πόρτα, που για κάποιους ήταν κλειστή και για άλλους μισάνοιχτη. Η αποσυμφόρηση του χώρου είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα αυτοί που ακολουθούν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.

Ο Νίκος Αναστόπουλος κοντά στους τραυματίες, αμέσως μετά το ατύχημα.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του 18χρονου τότε Ηλία Λύτρα που έπεσε από τους πρώτους στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 και τραυματίστηκε. «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε άρχισαν να πέφτουν πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα, εκατό..»

Το ρολόι δείχνει 5 παρά 2 και η χαρά μετατρέπεται σε θρήνο. Κάποιοι αστυφύλακες καταφέρνουν να «ξεριζώσουν» ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο. Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται στο Τζάννειο. Οι συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, εκατοντάδες φίλαθλοι ψάχνουν τους φίλους τους. Οι πρώτοι νεκροί αναγνωρίζονται. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο αριθμός τους θα φθάσει τους 21. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί για την περίθαλψη των τραυματιών και γίνονται εκκλήσεις για ιατρικές ενισχύσεις και αίμα.

Στο Τζάνειο καταφθάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η τηλεόραση διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός της και μεταδίδει σοβαρή μουσική.

Όλη η Ελλάδα, φίλαθλη και μη, πενθεί. Οι οπαδικές προτιμήσεις υποχωρούν μπροστά στη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού. Το πιο εξοργιστικό γεγονός της όλης ιστορίας είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία.
Η μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από τους παράγοντες, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τους φίλους του Ολυμπιακο

Διαδήλωση κατά Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έλαβε το κατοχικό καθεστώς, πραγματοποιήθηκε έξω από την τουρκική «πρεσβεία», στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας η...
συμβολική, όπως χαρακτηρίστηκε, εκδήλωση διαμαρτυρίας εκπροσώπων της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ξεδιάντροπους» τους διαδηλωτές, που μετείχαν στο ογκώδες συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου εναντίον του πακέτου οικονομικών μέτρων της Άγκυρας στα Κατεχόμενα.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των διαδηλωτών που πρόσβαλαν, όπως είπε, την Τουρκία.

Η Τουρκοκυπριακή Συνδικαλιστική Πλατφόρμα προγραμματίζει προσεχώς νέο μεγάλο συλλαλητήριο.

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχε σήμερα στην Άγκυρα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ προσβλέπει ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός των Τουρκοκυπρίων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συγκρότηση ενός ισχυρού κοινού μετώπου πάλης και αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι η δήλωση Ερντογάν, ότι η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία, «επιβεβαιώνει με επίσημα διακηρυγμένο τρόπο τα πραγματικά κίμητρα της Άγκυρας για τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ 13oυ ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ!!


Με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη συναντήθηκαν το πρώι της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόικας. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν η άρση εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και του ταμείου επενδύσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά...


Σε λίγη ώρα οι κύριοι Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Σερβάας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδο με βασικό θέμα συζήτησης τη μείωση των δαπανών στην Υγεία.


Το απόγευμα, περίπου στις 3 μ.μ., οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη για το καυτό θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ης μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Αύριο και μεθαύριο θα γίνουν τα διαδοχικά και ραντεβού του ευρω-αντλαντικού κλιμακίου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012-2014.

Δεν συζητείται κατάργηση 13ου - 14ου μισθού

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν είναι καν στην ατζέντα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Η ΤΡΟΙΚΑ


Τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το ταμείο επενδύσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά ήταν τα θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί...


Ο Πωλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. και ο Σερβάας Ντερούζ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, με βασικό θέμα συζήτησης τη μείωση των δαπανών στην Υγεία.
Το απόγευμα, οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Αύριο και μεθαύριο οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012-2014.

Αίγυπτος: Κρίσιμη ημέρα για την αντιπολίτευση


Ξεκίνησε ο εθνικός διάλογος στην Αίγυπτο υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν. Στις συνομιλίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των Αδελφών Μουσουλμάνων, του φιλελεύθερου κόμματος (Wafd), της αριστεράς (Tagammou), εκπρόσωποι του κινήματος που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις, ανεξάρτητοι νομικοί καθώς και επιχειρηματίες, όπως ο Ναγκίμπ Σαουίρις. Στο μεταξύ, η πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας παραμένει γεμάτη αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές

Είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Μουμπάρακ καλεί επίσημα σε διάλογο την, τυπικά απαγορευμένη, οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στη λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου αξιώνοντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. "Θα συμμετάσχουμε για να συζητήσουμε την πολιτική μετάβαση, την εκλογή νέου προέδρου και νέου κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί τον λαό", δήλωσε ο Εσάμ αλ-Αριάν, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν είχε δηλώσει την Πέμπτη πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκλήθησαν στο διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αδελφότητα είχε αρχικά "αρνηθεί κατηγορηματικά".

Η συμμετοχή της αδελφότητας στη σημερινή συνάντηση στην έδρα του υπουργικού συμβουλίου, έχει στόχο να "προστατέψει την επανάσταση", επισήμανε ο αλ-Αριάν, προσθέτοντας πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα συμμετέχουν στον διάλογο "αν δεν εκπροσωπούνται οι νέοι που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις".

"Οι διαδηλώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα, θα συνεχιστούν αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των νέων. Αν δεν συμβεί αυτό οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα επανεξετάσουν την στάση τους", υπογράμμισε.

Εκπρόσωποι της αδελφότητας έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν θα ορίσουν υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι συνομιλίες θα αφορούν την πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και την προστασία των διαδηλωτών.

Η οργάνωση, ωστόσο, επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από τις συνομιλίες, αν διαπιστώσει ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο.

"Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα γύρο συνομιλιών για να εξακριβώσουμε την ειλικρίνεια των αξιωματούχων να προσεγγίσουν τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και την πρόθεσή τους ν' ανταποκριθούν σε αυτά", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αντιπρόσωπος της οργάνωσης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε το Σάββατο, τις επαφές με επιφανείς εκπροσώπους τόσο της ανεξάρτητης, όσο και της οργανωμένης αντιπολίτευσης. Μία πρόταση, που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προέρχεται από μία ομάδα Αιγυπτίων, που αυτοαποκαλούνται " το συμβούλιο των σοφών " και προτείνει τη συγκέντρωση προεδρικών εξουσιών στο Σουλεϊμάν για μία ενδιάμεση περίοδο, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών.

Όμως αρκετοί από την αντιπολίτευση διαφωνούν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν κάτω από τις ίδιες άδικες συνθήκες, όπως στο παρελθόν.


Οι τράπεζες άνοιξαν και πάλι σήμερα

Οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για 13η ημέρα, παρά τις προσπάθειες του στρατού να τους πείσουν ν' αποχωρήσουν ειρηνικά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επανέλθει η χώρα στους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, καλεί τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι τράπεζες της χώρας άνοιξαν και πάλι σήμερα Κυριακή, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες οικονομικής "παραλυσίας", με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές έξω από αυτές. Οι τράπεζες έβαλαν ωστόσο όριο στο ποσό των αναλήψεων. Συνολικά σήμερα λειτούργησαν 341 υποκαταστήματα τραπεζών, τα 152 στο Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Ταχρίρ στρατιώτες άνοιξαν τις πόρτες του κτιρίου της Μουγκάμα, όπου στεγάζονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας.

Παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος και διεθνείς αντιδράσεις

Η παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτο, ωστόσο, ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του, Γκαμάλ Μουμπάρακ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Ο ΕλΜπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι "σημαντικό πλήγμα" αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την κατάσταση στην Αίγυπτο και την ανάγκη μίας πολιτικής αλλαγής εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σημασία μίας ομαλής και ειρηνικής μετάβασης, άμεσα, σε μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, συμπεριλαμβάνοντας την αξιοπιστία, αλλά και τις χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ", ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Επίσης, ο Ομπάμα εξέφρασε στους συνομιλητές του, την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αλλά και μελών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την υποστήριξή της στον εθνικό διάλογο εξέφρασε σήμερα και η Χίλαρι Κλίντον. "Μάθαμε σήμερα ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δέχτηκαν να συμμετέχουν στον διάλογο, τον οποίο ενθαρρύνουμε. Είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό που δηλώνουμε", δήλωσε στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Εν τω μεταξύ, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η λήψη άμεσων μέτρων για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομάρ Σουλεϊμάν "υπογράμμισε την ανάγκη ενός προγράμματος συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα δείχνει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αυτές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Την ανησυχία του για τις αλλαγές που θα φέρει στη Μέση Ανατολή η εξέγερση στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

"Ανησυχούμε για τις πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση ή στο εκλογικό σύστημα. Αν εκλεγούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα φέρουν την ειρήνη", τόνισε ο Πέρες μιλώντας σε 430 βουλευτές από 32 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επισκέπτονται το Ισραήλ. "Μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν εγγυάται ότι θα εξαφανιστεί η φτώχεια", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στην κατάσταση στην Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα ότι η αναταραχή στην Αίγυπτο δεν εγκυμονεί έναν άμεσο κίνδυνο για το Ισραήλ και εξήρε τον αιγυπτιακό στρατό για τον σταθεροποιητικό του ρόλο.

Ο ιστότοπος ynet, ο οποίος επικαλείται τις δηλώσεις του Μπαράκ, προσθέτει ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας είπε ότι η Αίγυπτος "παραμένει μια σημαντική γειτονική χώρα και η ειρήνη μαζί της έχει πολύ μεγάλη αξία".

Στην Αθήνα σήμερα η τρόικα...


Δε βρίσκεται κάποιος στην κυβέρνηση να πει σε αυτά τα golden boys να πάνε να ....... (βλέπουν το blog και μικρά παιδιά)
Σε αξιολόγηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας προχωρούν από τη Δευτέρα οι ελεγκτές της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πορεία της υλοποίησης του πρόσφατου νόμου...
για τις συλλογικές συμβάσεις είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα το κλιμάκιο των επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.


Οι ελεγκτές διατυπώνουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ενίσχυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τη μη προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, αλλά και του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα.

Εν τω μεταξύ, αλλαγές όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 ή 68 χρόνια, κατάργηση σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με το ύψος του πληθωρισμού και συνταγματική κατοχύρωση του ορίου 3% του ελλείμματος, προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» μια σειρά από κρίσιμους οικονομικούς στόχους τίθενται υπό την αυστηρή παρακολούθηση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν οι χώρες παρεκκλίνουν, θα πρέπει να λαμβάνουν νέα μέτρα.να

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΪΚΑ...





Δε βρίσκεται κάποιος στην κυβέρνηση να πει σε αυτά τα golden boys να πάνε να ....... (βλέπουν το blog και μικρά παιδιά)


Σε αξιολόγηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας προχωρούν από τη Δευτέρα οι ελεγκτές της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πορεία της υλοποίησης του πρόσφατου νόμου...
για τις συλλογικές συμβάσεις είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα το κλιμάκιο των επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Οι ελεγκτές διατυπώνουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ενίσχυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τη μη προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, αλλά και του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα.

Εν τω μεταξύ, αλλαγές όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 ή 68 χρόνια, κατάργηση σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με το ύψος του πληθωρισμού και συνταγματική κατοχύρωση του ορίου 3% του ελλείμματος, προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» μια σειρά από κρίσιμους οικονομικούς στόχους τίθενται υπό την αυστηρή παρακολούθηση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν οι χώρες παρεκκλίνουν, θα πρέπει να λαμβάνουν νέα μέτρα.να 

Αίγυπτος: Η πρώτη απεργία στην ιστορία!

Η πρώτη απεργία ... αλλα όχι η τελευταία εξέγερση στην ιστορία!

Η πρώτη απεργία στην ιστορία που γνωρίζουμε έλαβε χώρα γύρω στο 1150 π.Χ. (μερικές πηγές μιλούν για το 1165, άλλες για το 1152), στην αρχαία Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ραμσή Γ ‘, οι εργαζόμενοι του χωριού Deir EL-Μεντινέτ, που συμμετείχαν στην κατασκευή των ναών των Θηβών, κατέβηκαν σε απεργία, φωνάζοντας: “Είμαστε ήδη την 18η του μήνα και είμαστε πεινασμένοι!”.
Οι ταραχές ξέσπασαν στην πραγματικότητα λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών που γινότανε από την παραγωγή τροφίμων, δηλαδή σε σιτάρι, ψάρια, όσπρια και κατά την παράδοση σε αλοιφές για την προστασία από τον ήλιο και το ξηρό κλίμα της ερήμου.
Οι υπάλληλοι του Φαραώ προσπάθησαν να λογικέψουν τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους πολλές υποσχέσεις, αλλά οι απεργοί είχαν πλέον πάει πέρα από τον περίβολο του βασιλικού τάφου, και παρέμειναν εκεί για αρκετές ημέρες.
Η απεργία έληξε μόνον όταν το σύνολο της οφειλομένων απεδόθη. Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκαν νέες εποπτικές αρχές για την εξασφάλιση αμοιβής των εργαζομένων και για πρώτη φορά, υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη διανομή των μερίδων τροφής.
Αίγυπτος: Από τη μέρα της οργής στη μέρα της αποχώρησης(;)
Από τη «Μέρα της Οργής» και την «Πορεία του Εκατομμυρίου», στη «Μέρα της Αποχώρησης», ο λαός της Αιγύπτου συνεχίζει εδώ και δύο εβδομάδες έναν ιστορικό αγώνα που έχει ουσιαστικά ρίξει έναν δικτάτορα, οδηγώντας τον στην πλήρη απονομιμοποίηση. Έναν αγώνα που έχει ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Φύγε!» Με μία λέξη γραμμένη με κόκκινα γράμματα, συμπυκνώθηκε η οργή ενός ολόκληρου λαού, που πια χαρακτηρίζει την εξέγερση επανάσταση.
Αίγυπτος: Το παράδειγμα της εφαρμογής του καπιταλισμού στην εποχής μας.
Από τις αρχές του ’90 υπάρχει εγκατεστημένη μόνιμη αποστολή του ΔΝΤ στην Αίγυπτο, που ακολουθεί τη γνωστή συνταγή των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστροφής του όποιου κοινωνικού κράτους προϋπήρχε.
Ήδη στην Αίγυπτο, με την καθοδήγηση του έχουν πωληθεί 270 από τις 314 επιχειρήσεις του δημόσιο τομέα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Και αυτό αφού είχε προηγηθεί μεγάλη μείωση, με απολύσεις, στην εργατική δύναμη των επιχειρήσεων ώστε να εμφανιστούν ανταγωνιστικές στην αγορά.
Ταυτόχρονα το κράτος έχει μειώσει έως εξαφανίσει τις επιδοτήσεις για είδη πρώτης ανάγκης στα φτωχότερα στρώματα, ενώ τελευταία είχε φτάσει στο σημείο να συζητά και την κατάργηση της επιδότησης για τα καύσιμα.
Ακολουθείται πολιτική λιτότητας, ενώ οι πραγματικοί μισθοί είναι «παγωμένοι» εδώ και χρόνια με τον κατώτατο να μην ξεπερνάει τα 13 ευρώ.
Ο πληθωρισμός τρέχει κοντά στο 16% με τις τιμές στο κρέας και στο κοτόπουλο να έχουν αυξηθεί μόνο το τελευταίο διάστημα από 30 έως και 150% και να υπάρχουν αναφορές ότι η τιμή ενός κιλού ντομάτας αγγίζει τα δύο ευρώ! Αυτή η άνοδος των τιμών έχει άμεση σύνδεση με το κερδοσκοπικό παιχνίδι στο χρηματιστήριο τροφίμων, των βασικών αγαθών. Όχι τυχαία ο οργανισμός τροφίμων και αγροτικής παραγωγής του ΟΗΕ αναφέρει αύξηση του μέσου κόστους αγοράς τροφίμων παγκοσμίως κατά 32% από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβρη του 2010.
Υπολογίζεται ότι το 40% των Αιγυπτίων ζει με μόλις δύο δολάρια τη μέρα και ότι οι νέοι έως και 30 ετών, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού, είναι άνεργοι σε ποσοστό που αγγίζει τα εξωφρενικά επίπεδα του 90%. Τα επίσημα ποσοστά ανεργίας στην Αίγυπτο μπορεί να παρουσιάζονται στο 12%, αλλά το πραγματικό νούμερο πλησιάζει το 25%.

Πέθανε ο Γκάρι Μουρ


Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 58 χρόνων, άφησε ο Γκάρι Μουρ, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του ενώ ο Ανταμ Πάρσος, μάνατζερ του συγκροτήματος Thin Lizzy, μέλος του οποίου υπήρξε ο Γκάρι Μουρ, ανακοίνωσε ότι ο παγκοσμίου φήμης κιθαρίστας πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ο Γκάρι Μούρ πέθανε την ώρα που κοιμόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ισπανία.

"Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είμαι σοκαρισμένος" δήλωσε ο Brian Downey, ιδρυτικό μέλος των Thin Lizzy.

Ο Γκάρι Μουρ καταγόταν από το Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας. Στα 16 του χρόνια μετακόμισε στο Δουβλίνο για να ενταχθεί στο συγκρότημα Skid Row. Εγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στους Thin Lizzy ενώ αργότερα ακολούθησε σόλο καριέρα.