Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σε επαρχία της δυτικής Αιγύπτου, ενώ οι διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ συνεχίζονται για 16η μέρα σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι...
παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ενώ οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και έξω από το κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζητούν να μπει τέλος στα 30 χρόνια κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.


Νεκροί διαδηλωτές

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που μαίνονται επί δύο ημέρες με τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο.

Χθες, οι αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ελ Χάργκο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Σήμερα, τρεις διαδηλωτές υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Το πλήθος αντέδρασε πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ταραχές στη Νέα Κοιλάδα, μια επαρχία που περιλαμβάνει μια όαση στη δυτική έρημο της Αιγύπτου και απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, μαίνονται εδώ και 24 ώρες.

Πρόκειται για τις σοβαρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας εξαφανίστηκαν από τους δρόμους μετά τις ταραχές της 28ης Ιανουαρίου, όταν επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, γκλομπ και δακρυγόνα.

Η διαδήλωση στη Νέα Κοιλάδα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ήταν η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση στην περιοχή.



Τρεις εβδομάδες στους δρόμους

Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σήμερα το μεσημέρι και έξω από το Κοινοβούλιο, αρκετά τετράγωνα μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα φρουρούν το κτίριο και η κινητοποίηση εξελίσσεται ειρηνικά.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά μετά την προειδοποίηση του Αιγύπτιου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν ότι εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος και αποτύχει η προσπάθεια συνταγματικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει κίνδυνος εκδήλωσης ενός πραξικοπήματος

Η προειδοποίηση Σουλεϊμάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες των αντικαθεστωτικών για την καλή πίστη της κυβέρνησης ως προς τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση επί της προώθησης συνταγματικών αλλαγών για μία ομαλή πολιτική μετάβαση.

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι θα εισέλθουν σε διάλογο μόνο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, φοβούμενοι ότι το καθεστώς θα χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις και θα προχωρήσει μόνο σε επιφανειακές αλλαγές που δεν θα φέρουν τη δημοκρατία.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, και να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ * ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ *

Από Ελευθεροτυπία
Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, που θα φέρει μείωση έως και 30% σε περίπου 30.000 υπαλλήλους που αποτελούν τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και αυξήσεις από 10% έως 15% σε «αδικημένους» μισθολογικά δημοσίους υπαλλήλους, «κλείδωσε» στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης υπεραμύνθηκε της διατήρησης της αναλογίας ένας προς πέντε μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να διευρυνθεί, όπως επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης με το νέο μισθολόγιο και ότι η περιστολή των δαπανών θα επιτευχθεί με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε για μία ακόμα φορά στους εκπροσώπους της τρόικας την πλήρη βεβαιότητά του ότι μέχρι το τέλος του 2013 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 200.000 ακόμα και με μια μικρή κάμψη των αποχωρήσεων τα επόμενα χρόνια.

Στη συνολική μείωση συνυπολογίζεται και η μείωση 25.000 θέσεων ευθύνης λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη», αλλά και η μείωση 100.000 υπαλλήλων σε διάφορες υπηρεσίες που σήμερα εργάζονται ως σταζιέρ ή συμβασιούχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ υπολογίζοντας το μισθολογικό κόστος υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι αποχωρήσεις 10.000 υπαλλήλων ισοδυναμούν με μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι η αποχώρηση το 2010 53.335 υπαλλήλων θα οδηγήσει μέσα στο 2011 σε εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αναμένεται επίσης μια εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 με τη μείωση 6.000 νομικών προσώπων σε 2.000 και τη μείωση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων από 60.000 σε 20.000. Η μείωση του κόστους αναμένεται να ανέλθει μέχρι το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που θα γίνει άμεσα και χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως ζητεί η ΑΔΕΔΥ, θα μπει άγριο «μαχαίρι» στα 40 και πλέον επιδόματα που υπάρχουν στο Δημόσιο για 26 κατηγορίες υπαλλήλων. Οι αμοιβές των υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές θα περικοπούν κατ' αρχάς και στη συνέχεια θα εξορθολογιστούν και θα αποδίδονται σε όσους πραγματικά μετέχουν σε επιτροπές που έχουν ένα συγκεκριμένο έργο.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Με την κατάργηση δε διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω «κρυφών» λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα δεκάδες επιλεκτικά επιδόματα κοστίζουν 5,2 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων είναι 12,1 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα που θα διατηρηθούν θα είναι βασικά δύο για όλους τους υπαλλήλους και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα αποδίδονται σε ορισμένους υπαλλήλους άλλα δύο επιδόματα. Δηλαδή διατηρούνται το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα θα αναγνωρίζεται επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που εργάζονται κάτω από πραγματικά ειδικές συνθήκες. Τέλος, το κίνητρο απόδοσης που υπάρχει και σήμερα θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας που θα καταβάλλεται ύστερα από αξιολόγηση σε ορισμένους μόνον υπαλλήλους, που θα παρουσιάζουν υψηλή παραγωγικότητα.

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει για όλους τους υπαλλήλους παλαιούς και νεοεισερχόμενους, και στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη των διαφορών και των ανισοτήτων για υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα με την ίδια προϋπηρεσία και απλώς εργάζονται σε διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. υπουργείο Οικονομικών με υπουργείο Δικαιοσύνης ή Εθνικής Αμυνας. Στο υπουργείο Οικονομικών, υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσίας έχει σύνολο αποδοχών 3.194 ευρώ από τις οποίες τα 1.849 (ποσοστό 57%) αφορούν επιδόματα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το 80% των υπαλλήλων αμείβεται με μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ μόλις 30.000 υπάλληλοι ανήκουν στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - Γρίβας Γιώργος: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης κ.λ.π


Αρχή άνδρα δείκνυσι !! 

Μια από τις καλύτερες επιλογές αποδεικνύεται ο Γιώργος Γρίβας για τον Κώστα Καλλίρη. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την καθαριότητας της πόλης, η ανεπηρέαστη από το αξίωμά συμπεριφορά του,  η διάθεσή του για συνεργασία,  σκιαγραφεί έναν  άνθρωπο  που ήλθε για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο,   και όχι για να προβληθεί. Αν αφαιρέσουμε ένα άγχος για το αποτέλεσμα της προσπάθειας του για καθαρή πόλη, είναι ο ίδιος όπως και πριν.  Με την επιλογή του αυτή ο Δήμαρχος,  εκτός του ότι ενισχύει την καλή του   εικόνα, αποδεσμεύεται από ένα σοβαρό αντικείμενο προκειμένου  να ασχοληθεί με άλλα επίσης σοβαρά θέματα
Το μοντέλο που φαίνεται να επιλέγει ο Κώστας Καλλίρης για τη διοίκηση του Δήμου είναι η απόλυτη αποκέντρωση    εξουσίας. Η επιτυχία του μοντέλου αυτού,  απαιτεί συνεργάτες   ικανούς , έντιμους και σεμνούς. Ο Γιώργος Γρίβας είναι τέτοιος.  Δεν το λέμε μόνο εμείς,, το λέει ήδη η γειτονιά μας , τα Άνω Ιλίσια.