Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

12 Φεβρουαρίου 1944 - κοντά στην νησίδα Γαϊδουρονήσι -Tο ναυάγιο του «Όρια»: 4.074 άνθρωποι

Τριπλασιοι νεκροί απο τον τιτανικό. Και κανεις δε μιλά. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΓΓΛΟΙ - ΗΤΑΝ ΙΤΑΛΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες, που παραμένει ευρέως άγνωστη. Συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στην νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι), που βρίσκεται στον Σαρωνικό απέναντι από τα Λεγρενά

Βρισκόμαστε στο προτελευταίο έτος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιταλία έχει συνθηκολογήσει (8 Σεπτεμβρίου 1943) και οι Γερμανοί κατέχουν πλέον τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά έχει παραδοθεί και βρίσκεται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας.

Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, 4.046 ιταλοί στρατιωτικοί στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου «Όρια» (Oria), που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το μόλις 2.127 τόνων πλοίο ήταν φορτηγό και είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1920.

Το «Όρια» αναχώρησε τις πρώτες βραδυνές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του δέχθηκε επίθεση από αγγλικά πλοία και από το ολλανδικό υποβρύχιο «Ντολφάιν», αλλά κατάφερε να ξεφύγει με τη βοήθεια των τριών ελαφρών αντιτορπιλικών που το συνόδευαν.

Τις βραδυνές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου το κατάφορτο με τους ιταλούς πλοίο προσέκρουσε στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος (γεωγραφικό πλάτος, 37ο 39' βόρεια, γεωγραφικό μήκος 23ο 59' ανατολικά), σε απόσταση 25 μιλίων ΝΑ του λιμανιού του Πειραιά. Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες Ιταλούς που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

Συνολικά, 4.074 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (4.025 Ιταλοί, 44 Γερμανοί και 5 μέλη του πληρώ- ματος). Οι διασωθέντες ανέρχονται σε μόλις 28 (21 Ιταλοί, 6 Γερμανοί και ο Έλληνας μηχανικός του πλοίου). H σχεδόν αύτανδρη βύθιση του «Όρια» δεν οφείλεται μόνο στην κακοκαιρία και τους κακούς χειρισμούς του νορβηγού πλοιάρχου, αλλά κυρίως στον ασφυκτικό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στ' αμπάρια ενός μικρού και παμπάλαιου σκάφους. Η φήμη που κυκλοφόρησε τότε ότι τορπιλίστηκε από το υποβρύχιο «Παπανικολής» δεν ευσταθεί, αφού εκείνη την ημέρα το θρυλικό υποβρύχιο έπλεε μεταξύ Κρήτης και Λιβάνου.

Και όμως, το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο, που ξεπερνά κατά πολύ αυτό του «Τιτανικού» (1.523 νεκροί), δεν καταγράφηκε πουθενά. Ούτε στα συμβάντα των ελληνικών λιμεναρχείων, ούτε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε στις αθηναϊκές εφημερίδες που δεν ανέφεραν λέξη. Κι ας γέμισαν πτώματα οι παραλίες από τον Xάρακα ως το Λαγονήσι, που θύμιζαν «μαρίδα στο τηγάνι», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό ενός κατοίκου της περιοχής. H ναζιστική λογοκρισία απαγόρευσε την καταγραφή ή τη δημοσίευση οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Τα επόμενα χρόνια πολλοί δύτες εξερεύνησαν το ναυάγιο του «Όρια» και έδωσαν συγκλονιστικές περιγραφές. Τα απομεινάρια του βρίσκονται σε βάθος από 28 έως 42 μέτρα.

Αντιδράσεις χωρών στην παραίτηση Μουμπάρακ


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τον σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
"Μια ισχυρή και δημοκρατική Αίγυπτος" είναι ένας "σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία και για αποτροπή της διαθρησκευτικής βίας: "Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Αίγυπτος να διατηρήσει την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών".
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι "μια νέα σελίδα ανοίγει" στην Αίγυπτο. Η Γαλλία ελπίζει ότι "η μετάβαση που άρχισε να ολοκληρωθεί, να είναι δημοκρατική ειρηνική, αξιόπιστη και να καταλήξει σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να δρομολογήσουν τη διεξαγωγή εκλογών ώστε μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί με βάση τη συνταγματική δημοκρατία.
"Από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, η Τουρκία στήριξε τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση σε ένα πλουραλιστικό και συμμετοχικό καθεστώς που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα", σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ παραλληλίζοντάς την με την ιρανική ισλαμική επανάσταση πριν από 32 χρόνια και ανακοινώνοντας ότι η Μέση Ανατολή "απάχθηκε" από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
"Η σύμπτωση της πτώσης του Μουμπάρακ με την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν δείχνει ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της νίκης των λαών της περιοχής και η ημέρα της αποτυχίας των ΗΠΑ και του σιωνισμού", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν Σαΐντ Τζαλιλί.
"Ο Μουμπάρακ και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του άκουσαν τη φωνή του αιγυπτιακού λαού με 30 χρόνια καθυστέρηση", τόνισε.
Το Ιράκ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μουμπάρακ και δήλωσε πεπεισμένο πως ο λαός θα βρει νέους ηγέτες που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.
Η Υεμένη δήλωσε ότι "σέβεται την επιλογή και τη βούληση του αδελφού αιγυπτιακού λαού. Έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων να ηγηθεί της χώρας ώστε να ευνοήσει ένα κατάλληλο κλίμα για να εκπληρώσει ο λαός τις προσδοκίες του για ελευθερία, δημοκρατία και ασφάλεια", σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης SABA.
Το βασίλειο του Μπαχρέιν δήλωσε ότι σέβεται "την επιλογή του αιγυπτιακού λαού" και ότι εμπιστεύεται την ικανότητα του στρατού να ηγηθεί των υποθέσεων της χώρας.

Γ.Πεταλωτής : «Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια»

Οργισμένη δήλωση Πεταλωτή μετά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.
«Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» δήλωσε.

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

» Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους.

» Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει η δήλωση Πεταλωτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη: «Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα.

» Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Για αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση.

» Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους.»

ΚΑΤΣΕΛΗ: "ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ"


Ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έλθει η ανάπτυξη περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»...

Λίγες ώρες μετά την αξιολόγηση της τρόικας και την «προθεσμία» που έδωσε για την εφαρμογή τους, η κ. Κατσέλη τόνισε: «Η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα σε εργαζόμενους - εργοδότες, σε επίπεδο επιχείρησης, να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική μια επιχείρηση και πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλλει από τη μεριά του. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι μπορούν -αφού ενημερωθούν για όλα τα θέματα της επιχείρησης-, να συμβάλλουν, αλλάζοντας ακόμα και κάποιους από τους όρους των εργασιακών σχέσεων, εάν και εφόσον το θεωρούν σκόπιμο και χρήσιμο, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Οι εργοδότες, από τη δική τους μεριά, καλούνται να κάνουν όλα τα αναγκαία βήματα και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για εξοικονόμηση κόστους -το οποίο δεν σχετίζεται αναγκαστικά με το μισθολογικό κόστος-, για άνοιγμα των αγορών, ανασυγκρότηση της επιχείρησης κ.λπ. Είναι στιγμή της ευθύνης για τους κοινωνικούς εταίρους».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν έχει ποτέ τεθεί θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και συμπλήρωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να ανησυχεί, ούτε όμως και να εφησυχάζει, γιατί αυτή τη στιγμή καλείται να ανασυγκροτηθεί, να αναπτύξει πρωτοβουλίες, διότι το στοίχημα για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη. Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας δεν θα κερδηθεί με τη μείωση, περαιτέρω, των μισθών ή των συντάξεων. Θα κερδηθεί μόνο αν από κοινού, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι, πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν επενδύσεις στον τόπο και να αυξηθεί η πίτα. Αν δεν αυξηθεί η πίτα, ό,τι και να κάνουμε, θα μοιράζουμε τη μιζέρια μας».

Τόνισε, επίσης, ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο. Έχει δρομολογηθεί, εδώ και καιρό, η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης δανειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, διότι και αυτοί που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, αποθαρρύνονται όταν πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια, για να πάρουν μια άδεια ή για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή για να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και το γνωρίζουν όλοι».

Συνέδεσε, πάντως, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ. «Εάν δεν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, εάν το Μάρτιο υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βοηθήσει, αλλά είναι και εσωτερικό ζήτημα. Ευτυχώς, από τα μέσα του χρόνου θα ενεργοποιηθεί το ΕΤΕΑΝ, το ταμείο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Γιατί αν μια επιχείρηση, ακόμα και βιώσιμη, δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τις τράπεζες και δεν έχει τρόπο να δανειστεί, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε προβλήματα».

" ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ "

Με μια σκληρή γραπτή ανακοίνωση απάντησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η κυβέρνηση στην απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015.Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τονίζεται: «Τους ζητήσαμε να βοηθήσουμε και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας...

Δε ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν το ρόλο τους και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας».«Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον Ελληνικό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κατσέλη: Επενδύσεις στον τόπο
Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έλθει η ανάπτυξη. Συνέδεσε, πάντως, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ.
Τόνισε, επίσης, ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο».