Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Σύνταξη στα 67 για όλους τους εργαζόμενους


Σύνταξη στα 67 για όλους τους εργαζόμενους προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν
Για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060, επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο»

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν, η οποία υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο «για επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» δόθηκε τον Ιούλιο του 2010 στη δημοσιότητα και προβλέπει τη σταδιακή εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρωζώνη, η οποία αναπόφευκτα θα φέρει νέες αλλαγές στις συντάξεις και στην Ελλάδα.

Η εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 ή ακόμα και στα 68 έτη, λόγω της «προσαρμογής της εκάστοτε ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», αποτελεί συστατικό στοιχείο του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Όπως επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο», για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060 στο 70ο έτος.

«Σήμερα σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα, ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα», σημειώνεται και για το λόγο αυτό, προστίθεται, «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης».

Το κόστος της περίθαλψης και συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 2060 το 4,75% του ΑΕΠ, ενώ το προσδόκιμο όριο ζωής των ανδρών την ίδια χρονιά θα φθάσει από τα 75 έτη που είναι σήμερα στα 84 και των γυναικών από τα 82 στα 89 έτη.

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών πρόκειται μέχρι το 2060 να διπλασιασθούν, φθάνοντας το 53.5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, που καταψήφισε την σχετική έκθεση, εξέφρασε την πληρη αντίθεση της, τόσον στις προτεινόμενες αλλαγές για αυξήσεις στα όρια ηλικίας όσον και στην σύνδεσή τους, με το προσδόκιμο όριο ζωής, για περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση», χωρίς, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων.

Η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεωρείται «επαρκής», καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας, «ανταμοίβονται» όσοι συνταξιοδοτούνται αργότερα και «τιμωρούνται» όσοι φεύγουν νωρίτερα, περιορίζονται οι πρόωρες συντάξεις, ενώ οι συντάξεις υπολογίζονται πλέον με βάση το μέσο όρο των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει την αναπροσαρμογή (σ.σ αύξηση) του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κάθε πενταετία, ανάλογα με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Στο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ την Τετάρτη αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και την παροχή επαρκών συντάξεων για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων της ΕΕ, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, είναι και αυτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο άνω των 65 ετών, μέχρι το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο», αναφέρεταιι στην «Πράσινη Βίβλο» στην οποία απαντά το εν λόγω ψήφισμα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 535 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 57 αποχές.

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχολίασε ότι«αν και τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα, υπάρχουν πτυχές στις οποίες ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικός. Η γήρανση του πληθυσμού έχει σοβαρές επιπτώσεις, διότι δεν έχουν βάλει όλα τα κράτη μέλη χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις τους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες δαπάνες [...] Η εποπτική αρχή θα πρέπει να παρακολουθεί τα συνταξιοδοτικά συστήματα και χρειάζεται να υπάρξει παρότρυνση ορισμένων κρατών μελών προκειμένου να θεσπίσουν ένα ασφαλές και κατάλληλο σύστημα συνταξιοδότησης».

Η κύρια ευθύνη για τις συντάξεις βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία προχωρούν σε επαναξιολόγηση και μεταρρύθμιση των συστημάτων τους υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της γήρανσης των πληθυσμών τους.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να διατηρήσουν «σταθερά, αξιόπιστα και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και επαρκή επίπεδα συντάξεων για την καταπολέμηση της φτώχιας στα γηρατειά». Πριν από την πραγματοποίηση των οποιονδήποτε αλλαγών θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη διαβούλευση, προσθέτουν στο ψήφισμά τους.

Οι Ευρωπαίοι εργάζονται συνήθως για αρκετούς εργοδότες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και πολλοί περνούν περιόδους εργασίας σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άρση των εμποδίων στην εσωτερική και διασυνοριακή κινητικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εντός ενός κράτους αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν το ευρύ χάσμα μεταξύ της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία είναι υπό εξέταση σε ορισμένες χώρες) και την πραγματική ηλικία κατά την οποία πολλοί σταματούν να εργάζονται. Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καλύτερη προσαρμογή των χώρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και από την καλύτερη προστασία από ενδεχόμενη απόλυση.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων. Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μεταφράζονται σε χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχιας στα γηρατειά.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες και να λαμβάνουν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες στον καθορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


 Από το Φίμωτρο
Το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη 

Έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο ζητά να δηλώσει το Δημόσιο παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον τόσο της γερμανικής όσο και της ελληνικής ποινικής Δικαιοσύνης για το ζήτημα των παράνομων πληρωμών που συνδέονται με τη ...
σύμβαση του 2000 κατέθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο υπουργός στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την υπόθεση των Γερμανικών υποβρυχίων σε περίπτωση που διαπιστωθεί βλάβη του Δημοσίου από «Παράνομες πληρωμές».
Σύμφωνα πληροφορίες του «Βήματος», το σχετικό έγγραφο εστάλη μετά και το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σχετικά με παράνομες πληρωμές, στο οποίο εμπλεκόταν και το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Αμέσως μετά το δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Με το ίδιο έγγραφο, ο κ. Βενιζέλος ζητεί επίσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «να επεξεργαστεί τις νομικές βάσεις επί των οποίων μπορούν να προβληθούν αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων που φέρονται να διέπραξαν πράξεις εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι συνέχεια προηγούμενων εγγράφων που από τον περασμένο Απρίλιο έχουν σταλεί προς τον Άρειο Πάγο, το υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η ελληνική πλευρά ουσιαστικά θα αγοράσει τα δύο γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 φθηνότερα από τα τουρκικά, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αναφερόμενος στο θέμα των μιζών ύψους 55 εκ. ευρώ που δόθηκαν, σύμφωνα με το Spiegel σε Έλληνες αξιωματούχους για να πάρει η Ελλάδα τα υποβρύχια, ο υπουργός έκανε λόγο για «στεγανοποίηση» της πορείας, την οποία διαχώρισε σε δύο φάσεις: την προβληματική και τον «συμβιβασμό». Σύμφωνα με πληροφορίες από παριστάμενους η εν λόγω αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, που ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν αφορούσε στη δική του θητεία στο Πεντάγωνο.
Ο νυν υπουργός Άμυνας φέρεται να απάντησε ότι η θητεία Μεϊμαράκη μπορεί να ήταν αναποτελεσματική, δεν ήταν όμως ηθικά τρωτή. Πρόσθεσε μάλιστα πως την υπόθεση των παράνομων πληρωμών την ερευνά τόσο η Δικαιοσύνη όσο και το ΣΔΟΕ ενώ, όταν «ωριμάσουν τα στοιχεία», θα έρθει και στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής.

Στους δρόμους οι Λίβυοι ζητώντας την απομάκρυνση Γκαντάφι

Γενικός ξεσηκωμός στη Μέση ανατολή
Περισσότεροι από 100 ισλαμιστές κρατούμενοι απελευθερώθηκαν την Τετάρτη

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης στη Λιβύη ζητώντας την απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Γκαντάφι. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία αλλά και με οπαδούς της κυβέρνησης, σε συνέχεια των ταραχών που είχαν ξεσπάσει από το προηγούμενο βράδυ.

Στην πόλη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές (500 με 600 ή ακόμα και 2000, γράφει το BBC) και της αστυνομίας, αλλά την Τετάρτη η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιήθηκε.

Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φεθί Ταρμπέλ, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες (ενδεχομένως και πραγματικά πυρά) και αντλίες νερού και προχώρησαν σε συλλήψεις

Πυρπολήθηκαν ακόμη αυτοκίνητα ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των γραφείων της επαναστατικής επιτροπής, δηλαδή της κυβέρνησης.

Δεκάδες άνθρωποι –σύμφωνα με πληροφορίες από νοσοκομεία ήταν τουλάχιστον 38– τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις· οι περισσότεροι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Άλλες αναφορές μιλούν για 14 τραυματίες, και πάλι οι περισσότεροι αστυνομικοί.

Ο Ταρμπέλ απελευθερώθηκε μερικές ώρες αργότερα. Επιπλέον, απελευθερώθηκαν 110 ισλαμιστές, μέλη ομάδας που φέρονταν να επιδιώκει την ανατροπή του Μ.Γκαντάφι.

Όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης από το πρωί αρκετοί φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν σε διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις. Τα κρατικά μέσα απέφυγαν να αναφέρουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Άλλη μία διαδήλωση προγραμματίζεται για την Πέμπτη, με το ερώτημα αν σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα να παραμένει αναπάντητο. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καλούν μέσω του Facebook και του Twitter σε μία «Ημέρα της Οργής» όπως είχαν πράξει οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές το ενδεχόμενο εξάπλωσης των διαδηλώσεων δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως λένε, από τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας και θα επιλέξουν να καταστείλουν με τη βία τους διαδηλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα χαμηλά εισοδήματα, οι οικονομικές ανισότητες και οι περιορισμένες (αν όχι ανύπαρκτες) πολιτικές ελευθερίες τροφοδοτούν την οργή των διαδηλωτών οι οποίοι επηρεάζονται από τις διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

ΨΑΛΙΔΙ 10-14% ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Και πάρα πολλά είναι!!!
Μειώθηκαν αισθητά οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για το 2011. Λίγο πολύ αναμενόταν το “ψαλίδι” στα ποσά που επρόκειτο να δοθούν για τις ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού...
Η μείωση σε σχέση με πέρσι κυμαίνεται από 10 μέχρι 14%, ενώ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η μέση μείωση των επιχορηγήσεων για την τρέχουσα χρονιά ανέρχεται σε 14% για τα αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας. Σε 13% για τα αθλήματα εθνικού ενδιαφέροντος και σε 10% για τα κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα.

Τη μεγαλύτερη επιχορήγηση θα λάβει ο ΣΕΓΑΣ, που θα εισπράξει 7.350.000 ευρώ. Ακολουθούν η ΕΟΚ με 4.900.000 και ο υγρός στίβος με 4.800.000 ευρώ. Η ΕΠΟ θα επιχορηγηθεί με 3.500.000 ευρώ, η ΕΟΠΕ με 3.000.000 και η ΟΧΕ με 2.200.000 ευρώ. Οι επιχορηγήσεις των αθλημάτων ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στοχευμένη κρατική συνδρομή, όπως και των αθλημάτων ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αθλητική αναγνώριση θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Από μια πρώτη ανάγνωση των πινάκων, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν μειωθεί δραματικά οι επιχορηγήσεις σε σχέση με πριν από 3 και 3 χρόνια. Επί παραδείγματι, το βόλεϊ πήρε 4,5 εκ. το 2008 και φέτος έπεσε στα 3 εκατ. Το μπάσκετ από τα 6 εκατομμύρια του 2008 στα 4,9 εκ. εφέτος. Στην άρση βαρών η επιχορήγηση μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ. Από τα 2 εκατομμύρια του 2007, στα 1,15 εκ. ευρώ το 2011.