Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Εν αναμονή για το ενιαίο μισθολόγιο


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το πόρισμα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, από την επιτροπή, που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Το πόρισμα, που θα υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εντός των επόμενων δέκα ημερών, θα περιγράφει αναλυτικά τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα υπουργεία, τους φορείς και τους οργανισμούς, και παράλληλα θα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών έχει στα χέρια του στοιχεία για πολλές από τις ακραίες μισθολογικές διαφορές, που υπάρχουν στα υπουργεία, και για επιδόματα - πρόκληση, που δίδονται στον δημόσιο τομέα και συνιστούν αδικία, έναντι άλλων υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια και τομέα ευθύνης.
Ωστόσο, αυτό που από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έχει διατυπωθεί επισήμως ως φόβος είναι η περαιτέρω περικοπή του εισοδήματος των δημόσιων υπαλλήλων, παρότι ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι το νέο ενιαίο μισθολόγιο δεν θα υλοποιηθεί για να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο, αλλά για να υπάρξει, επιτέλους, ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολογικό σύστημα.

Επίσης, το πόρισμα θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική βάση για την κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ, σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο.

Σε υφιστάμενα και προκατασκευασμένα κτίρια τα κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών

Αθήνα
Τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια και η ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η οποία συνυπογράφεται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, στόχος της λύσης που προκρίνεται είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα. Αφετέρου, στόχος είναι η κράτηση των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής.

Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς θεωρούνται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια είναι αθρόα.

Στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης ιδιωτικών μισθούμενων ακινήτων, η παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση για τη στέγαση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσιών Ασύλου.

Για την τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων για τις ίδιες ανάγκες σε εκτός σχεδίου δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα, το ελάχιστο εμβαδόν του οικοπέδου πρέπει να είναι 4.000 τ.μ., το συνολικό ποσοστό κάλυψής του δεν μπορεί να ξεπερνά το 30%, ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0,5 και η συνολικά δομούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 τ.μ. Σε αυτή την περίπτωση η παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση για τη στέγαση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσιών Ασύλου.

Σημειώνεται ότι για την αλλαγή χρήσης και αυτές τις κατασκευές δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Απαιτείται, επίσης, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕΡΓΙΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Δικό τους το χρέος και τα ελλείμματα,
δικό μας χρέος ο αγώνας
Βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας.
Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, μέσα από το μνημόνιο, αφαιρούν ένα – ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών.
Η επίθεση που δεχόμαστε αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Τα εισοδήματά μας μειώνονται με τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, των διοδίων, με την ακρίβεια και την ασυδοσία της αγοράς. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα καταργούνται με τους αντι-ασφαλιστικούς Νόμους.
Συγχωνεύουν, καταργούν, υποβαθμίζουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών και την εξεύρεση πόρων για τους δανειστές. Αποδιαρθρώνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη Δημόσια Παιδεία, τη Δημόσια Υγεία με τις καταργήσεις Υπηρεσιών και μεταφέρουν το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και τα συλλογικά δικαιώματα προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη στους εργοδότες.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το πόρισμα για την αναθεώρηση του μισθολογίου και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο...
δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η ομάδα εργασίας που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου για να μελετήσει το ισχύον μισθολόγιο και τη δυναμική της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και θα καταθέσει εντός των επομένων δέκα ημερών στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών τη σχετική έκθεση.

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αποτύπωση του αριθμού των εργαζόμενων σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, θα αναλύονται οι μισθολογικές διαφορές ανά υπουργείο, φορέα και οργανισμό και θα διατυπώνονται προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση της επιτροπής θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων που θα έχει μέσα στον Μάρτιο η Κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, θα αποτελέσει «διοικητικό χάρτη», καθώς θα υποδεικνύει τους υποστελεχομένους και υπερστελεχομένους φορείς του δημοσίου και θα περιγράφει το πώς θα πρέπει να δρομολογηθούν οι μετατάξεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Βάσει του Μνημονίου τόσο το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όσο και η νέα διοικητική δομή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2011. Εκείνη την περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με ιδιώτες προχωρεί στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να είναι έτοιμο τον Ιούνιο να πληρώνει το σύνολο των 750.000 υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 24 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων στη Λιβύη. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ φόβους για νέο αιματοκύλισμα προκαλούν οι προαναγγελθείσες για σήμερα, Παρασκευή, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας...

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το Παρατηρητήριο καλεί τις Αρχές της χώρας να δείξουν σεβασμό στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
«Οι Λίβυοι δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους» υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο.
Στο μεταξύ, σήμερα και ένα 24ωρο μετά την «Ημέρα Οργής», νέες διαδηλώσεις αναμένονται με το πέρας της προσευχής, ενώ φόβοι εκφράζονται ότι θα ξεσπάσουν ταραχές με αφορμή τις κηδείες θυμάτων.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πως δέκα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.

Επίσης, κάτοικος της Βεγγάζης δήλωσε πως ο Σαάντι Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι καταφτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες.

Στην Αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία διαδηλωτή, ανάμεσα στους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας υπήρχαν και ένοπλοι με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.

julio iglesias-le mejor de tu vida


Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αλλαγές από το Δημοτικό έως το Λύκειο σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014

Σειρά αλλαγών από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο τη φετινή χρονιά σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές θα γίνουν και στη δομή της εκπαίδευσης, καθώς και στο στελεχιακό δυναμικό της. Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται στο διορισμό περίπου 2.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Από τη νέα σχολική χρονιά, επίσης, θα εφαρμοστούν νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110-130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012-13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Παράλληλα, πριν από το τέλος Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας αναµένεται να ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραµµα για την Α΄τάξη Λυκείου, το οποίο θα εφαρµοστεί τη νέα χρονιά 2011-12.

Στο νέο αυτό πρόγραµµα, όσον αφορά τα µαθήµατα και την ωρολόγια κατανοµή τους, δεν θα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές σε σχέση µε ό,τι ισχύει µέχρι σήµερα, ενώ το µάθηµα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους µαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου.

Πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, το νέο ωρολόγιο πρόγραµµα µε τις επιλογές µαθηµάτων θα ανακοινωθεί αργότερα, πιθανόν στο τέλος του α΄εξαµήνου του 2011.

Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια όσον αφορά την κατανοµή των µαθηµάτων και την ανάπτυξη των επιλογών µαθηµάτων από τους µαθητές, καθώς οι δυο αυτές τάξεις θα συνδέονται άµεσα µε την πρόσβαση στις Ανώτατες Σχολές.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα παρακάτω:

- Στη διάρκεια της φοίτησής του στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί µικρό αριθµό υποχρεωτικών µαθηµάτων, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες που θα τον οδηγούν στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

- Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

- Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β΄και τη Γ΄ Λυκείου. Η είσοδος των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο). Η τελική κατάταξή τους σε πανεπιστηµιακά τµήµατα ή τµήµατα ΤΕΙ θα γίνεται έπειτα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) στη διάρκεια του Α΄ έτους σπουδών.

Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.

Διορισμοί εκπαιδευτικών

Τη νέα σχολική χρονιά θα διοριστούν λιγότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προηγούμενη. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ανακοινώσει τον συγκεκριμένο αριθμό τον Ιούνιο, όταν θα γνωρίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, καθώς θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 5.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τη νέα σχολική χρονιά θα προσληφθούν λιγότεροι από 2.000 µόνιµοι εκπαιδευτικοί και µέσα σε αυτούς υπολογίζονται και οι επιτυχόντες και διοριστέοι του επικείµενου διαγωνισµού Ειδικής Αγωγής.

Για τον γενικό διαγωνισμό των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ) το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής του. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρόθεση του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσα στο 2012, ωστόσο τόσο η ημερομηνία, όσο και οι νέοι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού θα συγκεκριμενοποιηθούν στα τέλη του α' εξαμήνου του 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Σγουρός: ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

Ηλιθιότητα η πρόβλεψη του Καλλικράτη για την εκλογή του Συμπαραστάτη
Μεγάλα φάουλ του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την μετέτρεψαν σε περιπετειώδη πολύωρη διαδικασία, χρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν...
η εκλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, νέος θεσμός που προβλέπεται από τον "Καλλικράτη", για να διαμεσολαβεί μεταξύ Περιφερειακών υπηρεσιών και πολιτών ή επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφεύγουν σε αυτόν, εάν θεωρούν ότι αδικούνται από τις υπηρεσίες.
Ο νόμος ορίζει, ότι οι ενδιαφερόμενοι για αυτήν την θέση οφείλουν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τουςστον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ημέρα συνεδρίασής, να αυτοπαρουσιασθούν και εν συνεχεία το Συμβούλιο να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων.
Για την επιλογή αυτή, ο νόμος προβλέπει θετική ψήφο των δύο τρίτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να επιλέγεται ο Συμπαραστάτης με συναίνεση, πέραν των ψήφων της πλειοψηφίας.
Εμφανίσθηκαν λοιπόν χθές και αυτοπροτάθηκαν πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων δό πρωην νομαρχιακοί σύμβουλοι, μια σύμβουλος στις υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη, ένας δικηγόρος και μια συνταξιούχος Εφέτης.
Οι συνδυασμοί του Βασίλη Κικίλια και του Γιάννη Δημαρά, οι ψήφοι ενος τουλάχιστον εκ των οποίων ήταν απαραίτητες, για τα δύο τρίτα του συνόλου, διατύπωσαν την άποψη, ότι η σχετική πρόβλεψη του νόμου είναι ατυχής, διότι υποχρεώνει τους Περιφερειακούς Συμβούλους, να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων, που γνωρίζουν, ακόμη και κατ΄όψιν, μόνο λίγα λεπτά μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς τους. Και ζήτησαν να παρασχεθεί η δυνατότητα σε όλους, να ερευνήσουν τις περιπτώσεις των υποψηφίων, μέ μια αναβολή λίγων ημερών, για την τελική κρίση.
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός επέμεινε, να γίνει άμεσα χθες η επιλογή. Και έκξανε το λάθος, να αναφέρει, ότι η μεταξύ των υποψηφίων συνταξιούχος Εφέτης αποτελεί επιλογή και πρόταση του πλειοψηφούντος συνδυασμού του. Κάτι που ο νόμος δεν επιτρέπει, γι αυτό και προβλέπει αυτοπροτάσεις.
Παρά το ότι αυτά επισημάνθηκαν, ο κ. Σγουρός επέμεινε. Και οδήγησε το Περιφερειακό Σμβούλιο σε τρείς αλλεπάλληλες άγονες ψηφοφορίες, εν μέσω αντεγκλήσεων, που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την συνεδρίαση. Με τελικό αποτέλεσμα αυτό, που από την αρχή του έλεγαν: Η επιλογή θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση, εντός του Φεβρουαρίου, αφού ελεγχθούν οι περιπτώσεις των υποψηφίων.
Και το ερώτημα είναι, γιατί αυτή η εμμονή του Περιφερειάρχη, να επιλεγεί, σώνει και καλά χθές, η εκλεκτή του συνδυασμού του συνταξιούχος Εφέτης. Η οποία, εάν από όλους κριθεί ως η καλύτερη υποψήφια, μπορεί κάλλιστα να επιλεγεί, με ευρεία συναίνεση, στηνμ επόμενη συνεδρίαση. Οπότε, γιατί όλος αυτός ο χαμός στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Πολιτικοί, κομματικοί ή στενοπαραταξιακοί οι λόγοι, για ένα θεσμό, που πρέπει να είναι έξω από όλα αυτά;

18 Φεβρουαρίου 1883: Γενήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883. Μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον επαναστατικό, εθνεγερτικό, σε μια Κρήτη που διψάει για Ελευθερία και για Ελλάδα. Καιροί ταραγμένοι. Η οικογένεια του τον στέλνει για ασφάλεια στη Νάξο, όπου γράφεται σε καθολικό σχολείο που ενσταλάζει μέσα του την αγάπη για το διάβασμα, τις κλασσικές σπουδές, τις γλώσσες. Το 1906 γράφεται στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει, τελειώνει τις σπουδές του μόνο για χάρη του πατέρα του. Χάρη στη πατρική χρηματοδότηση και στήριξη ξεκινάει ταξίδια - προσκυνήματα σε όλη την Ελλάδα. Φεύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και εκπονεί διδακτορική διατριβή για τον Νίτσε που τον περιλαμβάνει στους μεγάλους του "δασκάλους".

Επιστρέφει στην Ελλάδα και για την μεγάλη αγάπη του τα ταξίδια, γίνεται ανταποκριτής - δημοσιογράφος των Αθηναϊκών εφημερίδων Καθημερινή και και ελεύθερος λόγος. Για να έχει την οικονομική άνεση να ταξιδεύει γράφει άρθρα για εγκυκλοπαίδειες, παιδικά βιβλία με την πρώτη του γυναίκα την Γαλάτεια, μεταφράζει βιβλία από τα γαλλικά.
Στα δεκάχρονα της Σοβιετικής ένωσης είναι επίσημος προσκεκλημένος με δεκάδες διανοούμενους από όλο το κόσμο. Επηρεάζεται από τις σοσιαλιστικές ιδέες και το κομμουνιστικό όραμα. Ταξιδεύει στη Ρωσία απ'άκρη σ'άκρη. Ξεκινάει να γράφει την Οδύσσεια του, το μεγαλύτερο σύγχρονο έπος, σε 33333 στίχους. Ανάμεσα στα πολλά ταξίδια του απομονώνεται συχνά για να αφοσιωθεί στη μελέτη και στο γράψιμο. Πρώτα στο μοναδικό σπίτι του στην Αίγινα που περνάει και τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και μετά σε διάφορα μέρη στο εξωτερικό (Τσεχοσλοβακία, Γερμανία, Γαλλία).

Ο Καζαντζάκης είναι πολυγραφότατος, αληθινός ακούραστος εργάτης της γραφής. 'Έγινε γνωστός στον πολύ κόσμο με τα μυθιστορήματα του, που είναι καρπός της ώριμης συγγραφικής του δημιουργίας αλλά έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη. Η ίδια η ζωή του είναι ένα μυθιστόρημα, μια διαρκής φιλοσοφική αναζήτηση, ένα υπαρξιακό ταξίδι. Τι να πρωτογράψει κανείς για έναν άνθρωπο που ως δημοσιογράφος έχει γράψει ανταποκρίσεις από όλο το κόσμο, έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Μουσολίνι, τον Φράνκο, τον Ριβέρα, τον Ουναμούνο, είδε άρθρα του να δημοσιεύονται στην μπολσεβίκικη Πράβντα. Που ως ποιητής έχει γράψει το μεγαλύτερο σύγχρονο έπος, την Οδύσσεια του σε 33333 στίχους και μάλιστα 8 γραφές μέχρι την τελική μορφή. Που ως δημόσιος λειτουργός προσπάθησε για τον επαναπατρισμό 150000 Ελλήνων του Καυκάσου στα ταραγμένα χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης. Που ως μεταφραστής μετέφρασε από τον Όμηρο μέχρι τον Πιραντέλο. Τη Θεία κωμωδία του Δάντη σε ελληνικούς στίχους σε 45 μέρες. Που ως φιλόσοφος είδε την Ασκητική του να παίρνει επάξια μια θέση ανάμεσα στα έργα των μεγάλων διανοητών. Που ως μυθιστοριογράφος είδε τα έργα του να μεταφράζονται σε πάνω από πενήντα γλώσσες και ευτύχισε να γίνουν ταινίες με παγκόσμια επιτυχία και αναταραχή. Από τον Ζορμπά του Κακογιάννη μέχρι τον Τελευταίο Πειρασμό του Σκορτσέζε (εγώ πάντως περιμένω τον Καπετάν Μιχάλη να γίνει ταινία αντάξια του βιβλίου).

Πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς έναν άνθρωπο που έχει κατηγορηθεί ως αναρχικός, κομμουνιστής, εθνικιστής, φασίστας, άθεος, θρησκόληπτος, σωβινιστής, μισογύνης, μηδενιστής.
Που στην ψηφοφορία για την είσοδο του στην Ακαδημία Αθηνών δεν έγινε μέλος για δύο ξεφτιλισμένες ψήφους. Που αφορίστηκε, συκοφαντήθηκε, λατρεύτηκε, δεν πήρε το Νόμπελ γιατί δεν υποστηρίχτηκε από την επίσημη Ελλάδα και είναι σαφώς ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας συγγραφέας παγκόσμια και αυτός που έχει κάνει πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο γνωστή την Ελλάδα στο Εξωτερικό. Πως μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο; Μόνο με δύο λέξεις, ήταν ένα Ελεύθερο Πνεύμα. Πέθανε το 1957 σε ηλικία 74 ετών, μετά από επιπλοκές που παρουσίασε ένας προληπτικός εμβολιασμός στο τελευταίο του ταξίδι στην άπω ανατολή. Ο ήδη εξασθενημένος οργανισμός του δεν άντεξε.

Έργα του

Οδύσσεια
Ασκητική
Όφις και κρίνο
Ταξιδεύοντας
Τι είδα στη Ρουσία
Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά
Ο Καπετάν Μιχάλης
Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται
Ο Τελευταίος Πειρασμός
Ο φτωχούλης του Θεού
Βραχόκηπος
Τόντα Ράμπα
Τερτσίνες
Αναφορά στον Γκρέκο
Οι αδερφοφάδες
Ταξιδεύοντας
Ισπανία
Ιαπωνία - Κίνα
Αγγλία
Προμηθέας
Κούρος
Οδυσσέας
Μέλισσα
Χριστός
Ιουλιανός ο Παραβάτης
Νικηφόρος Φωκάς
Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος
Καποδίστριας
Χριστόφορος Κολόμβος
Σόδομα και Γόμορα
Βούδας