Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σαρώνουν Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική


Οι διαδηλωτές αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των καθεστώτων
Οι διαδηλωτές αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των καθεστώτων (Φωτογραφία: Associated Press
Copyright 2010
Μανάμα, Μπαχρέιν
Το αίμα αντικυβερνητικών διαδηλωτών βάφει δρόμους και πλατείες στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι σκληραίνει την καταστολή, οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν αδιακρίτως πυρ στη Βεγγάζη και οι νεκροί ενδέχεται πλέον να ξεπερνούν τους 100. Στο βασίλειο του Μπαχρέιν οι διαδηλωτές επιμένουν παρά τα δακρυγόνα, και ανακαταλαμβάνουν την πλατεία-σύμβολο του Μαργαριταριού,, ενώ η κυβέρνηση αρχίζει διάλογο με την αντιπολίτευση.
Η αστυνομία διαλύει βίαια διαδήλωση στην Αλγερία, αιματηρές συγκρούσεις ξανά στην Υεμένη. Την ίδια ώρα, στο Ιράν η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να βγει ξανά στους δρόμους την Κυριακή κατά του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ...

Σκληραίνει την καταστολή ο Καντάφι

Ο Μουαμάρ Καντάφι σκληραίνει την καταστολή στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που συγκεντρώνει τους σφοδρότερους επικριτές κατά του καθεστώτος. Οι νεκροί σε τρεις ημέρες ταραχών ενδέχεται πλέον να ξεπερνούν τους 100.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έκανε λόγο το πρωί του Σαββάτου για τουλάχιστον 84 νεκρούς στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το απόγευμα ήλθαν πληροφορίες από νοσοκομειακές πηγές στη Βεγγάζη για άλλους 15 νεκρούς. Τα θύματα φέρεται να πυροβολήθηκαν από κομάντος μετά την κηδεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Φραγή έχει μπει στο Facebook, καθώς και στo δικτυακό τόπο του Al Jazeera.

Το καθεστώς προειδοποιεί μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης με αντίποινα εάν συνεχιστούν οι ταραχές. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις Αρχές της Λιβύης ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.

Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι ήρεμη. Διαδηλώνουν μόνο υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, του μακροβιότερου ηγέτη στον αραβικό κόσμο, που κυβερνά τη Λιβύη από το 1969.

Επιμένουν οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις το Σάββατο, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος και να φθάνουν αναφορές από το μικροσκοπικό βασίλειο για δεκάδες τραυματίες.

Ο στρατός αποσύρθηκε από την πλατεία του Μαργαριταριού, η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης. Στρατιώτες είχαν αιματοκυλίσει την προηγούμενες ημέρες την πλατεία, διαλύοντας με τη βία καταυλισμό που είχαν στήσει διαδηλωτές.

Τη θέση του στρατού πήρε η αστυνομία, η οποία έδωσε συνέχεια στην καταστολή με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά του πλήθους, πριν αποσυρθεί και εκείνη από την πλατεία. Δεκάδες πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Αφότου έφυγαν οι αστυνομικοί χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επέστρεψαν και ανακατέλαβαν την πλατεία του Μαργαριταριού, όπου και παραμένουν.

Ο διάδοχος του θρόνου Χαμάντ αλ-Χαλίφα (με εντολή του οποίου αποσύρθηκε από την πλατεία ο στρατός) φέρεται σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης να ξεκίνησε διάλογο με κόμματα της σιιτικής αντιπολίτευσης.

Στο Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, αλλά κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου.

Φουντώνει η οργή σε Αλγερία και Υεμένη

Στην Αλγερία δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν και πολλοί συνελήφθησαν το Σάββατο κατά την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση συγκέντρωσης στην πλατεία της 1ης Μαΐου στο Αλγέρι.

Δεκάτη ημέρα διαδηλώσεων στην Υεμένη με τους πολίτες να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους της Σαναά. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν.

** Η αστυνομία στο Κουβέιτ χρησιμοποίησε το Σάββατο δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση που πραγματοποίησαν 300 Άραβες, οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθεί υπηκοότητα σε χωριό έξω από την πόλη του Κουβέιτ. Τραυματίστηκαν επτά άτομα.

Έτοιμο το νέο Σύνταγμα στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο, ο Στρατός ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον οι απεργίες, προειδοποιώντας ότι όσοι παραλύουν την παραγωγή στη χώρα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο νομικών που κλήθηκε να προετοιμάσει το νέο Σύνταγμα της μετά Μουμπάρακ εποχής ανακοίνωσε ότι το αναθεωρημένο κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο. Το Σύνταγμα πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών- θα αρθεί εντός εξαμήνου.

Παράλληλα, ένας περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμός της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης θα γίνει σύντομα, ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Όπως εξήγησε, θα αφορά «τρεις ή τέσσερις υπουργούς».

Και νέες διαδηλώσεις στο Ιράν

Στο Ιράν, το κίνημα της αντιπολίτευσης καλεί σε νέες διαδηλώσεις την Κυριακή στη μνήμη των δύο νεαρών που σκοτώθηκαν στις συγκεντρώσεις της περασμένης εβδομάδας κατά του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πολίτες που εξεγείρονται στη Μέση Ανατολή.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής έρχονται σε ένδειξη συμπαράστασης στους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, τους οποίους βουλευτές και υποστηρικτές του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θέλουν να δουν νεκρούς.

Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ιράν βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους, ζητώντας την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης που παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Ολυμπιακός κλείδωσε το πρωτάθλημα


Αθήνα
Με τον Τζιμπούρ να σκοράρει στο 92' και να γράφει το τελικό 2-1 ο Ολυμπιακός κλείδωσε ουσιαστικά την υπόθεση τίτλος, καθώς πλέον η διαφορά από τον ηττημένο Παναθηναϊκό είναι στο +10.

Πολλά παράπονα έχουν πάντως οι «πράσινοι» για ακυρωθέν γκολ του Κατσουράνη, μη καταλόγηση πέναλντι στον Τοροσίδη και θέση οφσάιντ στο γκολ του Αλγερινού.

Εικόνες ντροπής με επίθεση σε παίκτες του «τριφυλλιού» από εισβολή «ερυθρόλευκων» οπαδών μετά τη λήξη του αγώνα στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο ντέρμπι και είχε το πάνω χέρι, με τον Ιμπαγάσα να οργανώνει την ομάδα του Βαλβέρδε σωστά. Από εκεί και πέρα οι «πράσινοι» ανέβασαν στροφές και σίγουρα θα μπορούσε να είχαν φύγει νικητές από το Καραϊσκάκη.

Η πρώτη καλή στιγμή του παιχνιδιού καταγράφηκε στο 15ο λεπτό, με τον Μιραλάς να σουτάρει από πλάγια δεξιά θέση και να στέλνει τη μπάλα άουτ. Στο 19ο λεπτό, όμως, ο Βέλγος επιθετικός ήταν εύστοχος, όταν δέχθηκε την εξαιρετική πάσα του Ιμπαγάσα σε εκτέλεση φάουλ (οι παίκτες του Παναθηναϊκού περίμεναν μάλλον απευθείας εκτέλεση από τον Ριέρα) και με πλασέ νίκησε τον Τζόρβα κάνοντας το 1-0 και βάζοντας την ομάδα του σε θέση οδηγού, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στον αγώνα του ΟΑΚΑ.

Οι "Πράσινοι", από την πλευρά τους, φάνηκαν απειλητικοί για πρώτη φορά στο 28΄, όταν στη σέντρα του Βύντρα ο Σισέ πήρε μια αδύναμη κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα στα χέρια του Πάρντο. Στο 38΄ νέα κεφαλιά του Κατσουράνη μπλόκαρε ο Ισπανός τερματοφύλακας κι ένα λεπτό αργότερα ο Σαριέγκι μόλις που πρόλαβε τον Τζεμπούρ, που είχε φτάσει απέναντι στον Τζόρβα κι ετοιμαζόταν να πλασάρει.

Στο 44ο λεπτό οι παίκτες του Φερέιρα διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι όταν ο "παραπαίων" σε εκείνη τη φάση Τοροσίδης ακούμπησε τη μπάλα με το χέρι, όμως είχε προηγηθεί σφύριγμα του διαιτητή Καλόπουλου για επιθετικό φάουλ του Νίνη στον δεξιό μπακ του Ολυμπιακού.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ακόμη δύο καλές στιγμές για τους φιλοξενούμενους, όταν στο 45΄ το σουτ του Νίνη πέρασε άουτ και στις καθυστερήσεις νέο σουτ, από τον Κατσουράνη, έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο, δηλαδή με τον Παναθηναϊκό να έχει ανεβάσει τις γραμμές του και να πιέζει πιο ψηλά τους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν οπισθοχωρήσει για να δώσουν χώρο και να χτυπήσουν σε κάποια αντεπίθεση. Έτσι, στο 53΄ το σουτ του Σισέ από την πάσα του Νίνη πέρασε άουτ, αλλά στο 58ο λεπτό οι "πράσινοι" έφτασαν στην ισοφάριση, έστω με αναπάντεχο τρόπο: ο Λέτο εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, η μπάλα πέρασε από όλους, αναπήδησε και αιφνιδίασε τον Πάρντο, που φέρει μεγάλη ευθύνη για το 1-1.

Η ισοφάριση άλλαξε άρδην την εικόνα της αναμέτρησης, με τον Ολυμπιακό να βγαίνει πλέον μπροστά ύστερα από αρκετή ώρα "μπλοκαρίσματος", αφού ο ιθύνων νους των γηπεδούχων, ο Ιμπαγάσα, ήταν καλά μαρκαρισμένος από τους παίκτες του Φερέιρα. Στο 63΄, λοιπόν, ο Τζόρβας απέκρουσε στη γωνία του το σουτ του Ριέρα, ενώ στο 68΄ ο Πάρντο πρόλαβε τον Σισέ πέφτοντας στα πόδια του. Στο 72΄ ο Παναθηναϊκός έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του, όταν ο Πάρντο έκανε την απόκρουση του αγώνα στην κεφαλιά του Σισέ, που είχε σημαδέψει την αριστερή γωνία του.

Στο 79΄, ύστερα από σέντρα του Ζαϊρί η μπάλα πέρασε και έφτασε στον Τζεμπούρ, που καθυστέρησε να σουτάρει απέναντι από τον Τζόρβα και ο Σαριέγκι πρόλαβε να κάνει την προβολή, ενώ στο 82ο λεπτό έγινε μια φάση για την οποία οι "πράσινοι" διαμαρτυρήθηκαν έντονα: σε απευθείας κόρνερ του Λέτο και απόκρουση του Πάρντο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σούταρε, ο Κατσουράνης παρενεβλήθη και σκόραρε αλλά ο βοηθός καταλόγισε οφ σάιντ στον διεθνή μέσο και το γκολ ακυρώθηκε.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τζεμπούρ σημείωσε το δεύτερο (διαδοχικό μάλιστα) γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, όταν σκόραρε μετά τη σέντρα του Ζαϊρί, ενώ λίγο αργότερα Τοροσίδης και Λέτο διαπληκτίστηκαν, με τον αμυντικό του Ολυμπιακού να αντικρίζει κόκκινη κάρτα.


To φιλμ του αγώνα

Τέλος αγώνα με σκηνές ντροπής από οπαδούς του Ολυμπιακού να επιτίθενται σε παίκτες του Παναθηναϊκού.

94' Κόκκινη κάρτα στον Τοροσίδη για κουτουλιά στον Λέτο, που πήρε κίτρινη κάρτα.

93' Αποβάλλεται από τον πάγκο του Ολυμπιακού ο Τάσος Μητρόπουλος. Γενική ένταση εντός γηπέδου, χωρίς συνέχεια.

92' ΓΚΟΛ!!! 2-1 για τον Ολυμπιακό. Ο Τζιμπούρ με κεφαλιά νικάει τον Τζόρβα.

90' Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Πάντελιτς στη θέση του Ριέρα.

81' Ο Καλόπουλος ακυρώνει γκολ του Παναθηναϊκού για θέση οφσάιντ στον Κατσουράνη. Ιδιαίτερα αμφισβητούμενη φάση.

79' Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, ο Τζιμπούρ πλασάρει αλλά ο Σαριέγκι κόβει.

72' Μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Λέτο σεντράρει ο Σισέ κάνει κοντινή-σκαστή κεφαλιά ο Πάνρτο καταφέρνει και διώχνει σε κόρνερ.

69' Μακρινό σουτ του Ριέρα, διώχνει σε κόρνερ ο Τζόρβας.

65' Αντεπίθεση για τον Παναθηναϊκό με τον Ζιλμπέρτο να δίνει πάσα στον Σισέ, ο Γάλλος να σουτάρει και ο Πάρτνο να διώχνει.

63' Πλάγιο σουτ δυνατό από τον Ριέρα, ο Τζόρβας αποκρούει.

ΓΚΟΛ!!! 1-1 Ο Λέτο ισοφαρίζει για τον Παναθηναϊκό, με απ'ευθείεας εκτέλεση φάουλ και κακή εκτίμηση του Πάρντο.

53' Ο Νίνης βρίσκει τον Σισέ και με το κλασικό πλάγιο σουτ του ο Γάλλος στέλνει τη μπάλα άουτ.

Παχνίδι κέντρου στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου.

Χωρίς αλλαγές οι δύο ομάδες

Eναρξη β' Ημιχρόνου

Τέλος α' ημιχρόνου

48' Μακρινό σουτ του Κατσουράνη, καταλήγει άουτ.

47' Σουτ του Κραγκούνη λίγο έξω από τον περιοχή, περνάει μακριά από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο.

44' Εντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Παναθηναϊκού, για χέρι του Τοροσίδη στην προσπαθειά του να ανακόψει τον Νίνη, εντός περιοχής. Ο Καλόπουλος δεν δίνει το πέναλντι.

39' Ευκαιρία με τον Τζιμπούρ, ο Σπυρόπουλος καταφέρνει να διώξει τελευταία στιγμή.

38' Νέα σέντρα του Βύντρα από δεξιά, ο Κατσουράνης κάνει την κεφαλιά, ο Πάρντο αποκρούει

30' Πολλά σκληρά φάουλ, με τον Καλόπουλο να κρατάει τις κάρτες στο τσεπάκι του.

28' Σέντρα του Βύντρα, κεφαλιά του Σισέ, εύκολα αποκρούει ο Πάρντο.

20' ΓΚΟΛ!!!!1-0 για τον Ολυμπιακό, με τον Μιραλάς, ύστερα από έξυπνη εκτέλεση φάουλ-πάσα του Ιμπαγάσα.

15' Διπλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Αρχικά ύστερα από λάθος του Σαριέγκι βγήκε ο Τζιμπούρ απέναντι στο Τζόρβα, όμως ο Καντέ τον προλάβε και στην επαναφορά ο Φουστέρ σουτάρει λίγο έξω από την εστία του Παναθηναϊκού.

10' Σουτ του Φουστέρ λίγο έξω από την περιοχή, κόβει ο... Ριέρα.

9' Εκτέλεση μακρινού φάουλ από τον Ιμπαγάσα, ο Σπυρόπουλος διώχνει σε κόρνερ πριν η μπάλα φτάσει στον Μιραλάς.

7' Δύο συνεχόμενα κόρνερ για τον Ολυμπιακό, περνάνε ανεκμετάλλευτα, με τον Μέλμπεργκ να κάνει άστοχη κεφαλιά.

5' Σέντρα του Βύντρα, προλαβαίνει ο Πάρντο πριν η μπάλα φτάσει στον Σισέ.

Ο Ολυμπιακός έχει μπει πιο δυνατά, μη έχοντας αφήσει τον Παναθηναϊκό να πλησιάσει στην περιοχή του Πάρντο.

Ξεκίνησε το ματς

Κροτίδες στην εστία του Τζόρβα, καθυστερούν ακόμα περισσότερο.

Μικρή καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα, καθώς έχει σκεπάει το Καραϊσκάκη καπνός από τα καπνογόνα που πέταξαν οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δ. Καλόπουλος (Μακεδονίας)

ΚΟΚΚΙΝΗ: 90΄+ Τοροσίδης

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μιραλάς, Μοντέστο - Λέτο

Οι συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Τοροσίδης, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Ριέρα (90΄ Πάντελιτς), Μιραλάς (78΄ Ζαϊρί), Φουστέρ (61΄ Ντουντού), Τζεμπούρ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Καντέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης (80΄ Σιμάο), Κατσουράνης, Λέτο, Νίνης (66΄ Γκοβού), Σισέ.

Aπ. Κακλαμάνης για κυβέρνηση: “Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”!

Να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, εξαπολύοντας βαριές εκφράσεις για την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση.
“Η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, να πάμε τότε στο λαό”, επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης. Όμως, οι πονοκέφαλοι για το Μαξίμου συνεχίζονται, αφού ο κ. Κακλαμάνης προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει ένα άρθρο του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
“Δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 7, που θα επιτρέπει την επιβολή εισφοράς σε μη μέλη του ΤΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι “το άρθρο αυτό θα καταπέσει ως αντισυνταγματικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Η εν λόγω δήλωση του κ. Κακλαμάνη προκάλεσε την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, που… πέταξε το μπαλάκι στο Δημήτρη Ρέππα. “Αν κρίνει ο υπουργός Υποδομών ότι πρέπει να λύσει αυτό το θέμα, θα αναλάβει πρωτοβουλία”, είπε ο κ. Σαχινίδης, προκαλώντας την έκρηξη του Απόστολου Κακλαμάνη: “Ο υφυπουργός δεν είναι σε θέση να διορθώσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει; Δεν μπορεί η Βουλή να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορώ να ψηφίσω ένα άρθρο που παραβιάζει το άρθρο 5 του συντάγματος, την οικονομική ελευθερία και τον ανταγωνισμό που υποτίθεται ότι σκοπεύει, επιβάλλοντας χαράτσια σε μη μέλη οποιουδήποτε”, κατέληξε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Αυτή είναι η δημοκρατία του ΟΗΕ και των Αμερικάνων.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ άσκησε με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους το "βέτο" κατά του παλαιστινιακής επίνευσης σχεδίου απόφασης, περί άμεσου τερματισμού κάθε εποικισμού στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη από το Ισραήλ. Ένα...

σχέδιο που, σημειωτέον, εγκρίνουν σχεδόν 130, επιπλέον, κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Το "βέτο" των ΗΠΑ ασκήθηκε γύρω στις 23.15 ώρα Ελλάδας, σήμερα.
Ως εκ τούτου, διεκόπησαν οι συναφείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου κι "αναιρέθηκε" το παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης, που τέθηκε υπόψη του Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, να μην υποβάλει προς συζήτηση στο Σ. Ασφάλειας το σχέδιο αυτό. Εκείνος, όμως, μετά από την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της 'Οργάνωσης γιά την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης' και της Κεντρικής Επιτροπής της πιστής σε αυτόν 'Φάταχ', δεν εισάκουσε το επίσημο αμερικανικό αίτημα κι έθεσε προς διαβούλευση ενώπιον του 15μελούς Σ. Ασφάλειας το παλαιστινιακό, ως άνω, σχέδιο απόφασης.

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Δε θα μείνει εκεί....Ο Αραβικος κόσμος είναι δίπλα μας!!!!
Καζάνι που βράζει θυμίζει ο αραβικός κόσμος, καθώς το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας σε πολλές αραβικές χώρες όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και διογκώνεται, παρά τα μέτρα καταστολής.
Ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στο Μπαχρέιν και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός έβαλλε ξανά εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότερα από 23 άτομα και να σκοτωθούν 4...

«Πιστεύουμε ότι ήταν ο στρατός», δήλωσε ο Σαΐντ Χάντι του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο αποσύρθηκε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο.
Στη Λιβύη, τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 27. Στη Βεγγάζη οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοσταθμού, ενώ στην Αλ Μπάιντα κρέμασαν 2 αστυνομικούς.
Διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες αναφέρθηκαν επίσης στην Ιορδανία, αλλά και στην Υεμένη όπου έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη 27 άνθρωποι.
Εξάλλου, το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο κατέστησε σαφές ότι «δεν θα επιτραπούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης κι η εξέλιξη παλαιοτέρων απεργιακών κινητοποιήσεων».
«Βλάπτουν, γενικώς, οι απεργίες την αιγυπτιακή οικονομία», παρασχέθηκε ως αιτιολογία από το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, το σχετικό ανακοινωθέν του οποίου μεταδόθηκε ήδη από τη δημόσια τηλεόραση στο Κάιρο.
Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες επέστρεψαν στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, για να γιορτάσουν τη πτώση του 30χρονου καθεστώτος και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να διασφαλίσει πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Στο σημείο αυτό, που ήταν ο πυρήνας της λαϊκής εξέγερσης και γνώρισε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οπαδών του πρώην προέδρου, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή.
Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.
Εντωμεταξύ, η Αίγυπτος γνωστοποίησε ότι θα επιτρέψει τη διέλευση ιρανικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε «πρόκληση» τη διέλευση, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

ΣΦΗΚΑ ΕΛΕΝΗ: Η Πρώτη συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο Ζωγράφου

Το Δ.Σ. του Ζωγράφου στη συνεδρίασή του στις 18 Φεβρουαρίου 2011 επέλεξε και ανέθεσε τα καθήκοντα του Συμπαραστάτη του Δημότη, στο Στέλεχος του συνδυασμού της Τίνας Καφατσάκη, Ελένη Σφήκα. Η αποδοχή της Ελένης στην κοινωνία ξεπερνά τα όρια της παράταξής της, όπως αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Η Ελένη συγκέντρωσε 30 ψήφους ( όλους από την παράταξη Καλλίρη ,όλους την παράταξη της Καφατσάκη και τους Κρανιώτη , Νενεδάκη, οι του  ΚΚΕ απείχαν!!)

Συγχαρητήρια Ελένη: Με την επιλογή σου αποκτά ουσία ο θεσμός 

«Ο Φρόυντ είπε, πως το να κάνουμε συνεχώς τα ίδια
πράγματα, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα είναι ο
ορισμός της τρέλας… 
Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε την ζωή μας.
Ξέρω όμως, πως μπορούμε να προσπαθήσουμε όλοι μας,
κάνοντας κάτι διαφορετικό, μαζί, για την πόλη μας»!
 ΣΦΗΚΑ ΕΛΕΝΗ



 Απο το προεκλογικό της φυλλάδιο


Δικηγόρος τ. Δημοτική Σύμβουλος
Γεννήθηκε στο Κεντρικό Άρτας και ζει στου Ζωγράφου.
Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και παιδαγωγικά.
Από το έτος 1975, συμμετείχε ενεργά στο αριστερό κίνημα ως μέλος του Κ.Κ.Ε. και από το 1987 ως ανένταχτη. Διαθέτει εμπειρία και γνώση στα δημοτικά πράγματα, αφού έχει εκλεγεί δημοτική σύμβουλος πολλές φορές. Είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Κομπόλη, συνταξιούχο δικηγόρο.

Σκέψεις – Απόψεις

Ζούμε στην εποχή που η καθημερινή ζωή όλων μας , γίνεται κάθε
μέρα και χειρότερη .
Κοινωνικές καταχτήσεις ( ωράρια εργασίας , όρια συνταξιοδότησης ,
Σ.Σ.Ε. , μισθοί κ.λ.π. ) , παίρνονται πίσω και ο καθένας, απογοητευμένος,
ψάχνει να βρει ατομικές λύσεις στα προβλήματά του .
Τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να μετατρέψουν τη δική τους
κρίση σε κρίση της πολιτικής , σε κρίση της κοινωνίας .
Θα παραιτηθούμε ; Είναι σίγουρο πως δεν το θέλουμε.
Μπορούμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες .
Τώρα , είναι Η ΩΡΑ των πολιτών .
Τώρα , η υπόθεση είναι δική μας .
Να πούμε ΟΧΙ στη παρακμή .
Να πούμε STOP στο παλιό και ανίκανο να παρακολουθήσει το
σήμερα και το αύριο της Πόλης μας .
Ο πειραματισμός και ο αυτοσχεδιασμός ανήκουν στο χθες .
Σήμερα , χρειάζεται σχεδιασμός , φαντασία και επιστημονικός
προγραμματισμός .
Χρειάζεται να δηλώσουμε δυνατά παρόντες στο προσκλητήριο της
συσπείρωσης των δυνάμεων που παλεύουν με συνέχεια , γνώση και
εμπειρία για ένα Δημοτικό Συμβούλιο με κοινωνικές και δημοκρατικές
ευαισθησίες , για Δήμο συμπαραστάτη στους αγώνες των πολιτών να
βγουν από τα κοινωνικά αδιέξοδα .
Πάλι εδώ .
Μαζί με την ΤΙΝΑ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ .
Στον αγώνα για ν ` ακούγεται η φωνή μας .
Δεν είμαστε όλοι ΙΔΙΟΙ .
Η πορεία του καθένα μας το αποδεικνύει .
Θέλουμε και μπορούμε .
Όλοι μαζί , το χθες που συναντιέται με το σήμερα , για το αύριο που
θα φέρει ξανά τους Ζωγραφιώτες μπροστά στους αγώνες για καλύτερη
ζωή , για μια ανθρώπινη Πόλη .
Δώστε μας τη ΔΥΝΑΜΗ για να βρούμε ξανά τη χαμένη ελπίδα
στα όνειρα των χρόνων που παλέψαμε ………για να μην παραιτηθούμε.