Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ

Απο την Ελευθεροτυπία
Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
Αποφασισμένος να αιματοκυλήσει τη Λιβύη παρά να παραιτηθεί εμφανίζεται ο Μουαμάρ Καντάφι, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στην 42χρονη εξουσία του.

Κάτοικοι της Τρίπολης διαδηλώνουν υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι. Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις εναντίον του -καλά το μαντέψατε- δεν υπάρχουν. Κάτοικοι της Τρίπολης διαδηλώνουν υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι. Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις εναντίον του -καλά το μαντέψατε- δεν υπάρχουν. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούσθηκαν επανειλημμένα με την αστυνομία, το στρατό, ακόμη και με ομάδες πραιτωριανών του καθεστώτος σε πολλές πόλεις και ήδη καταμετρούνται πάνω από 50 νεκροί. Επίκεντρο των ταραχών είναι η Βεγγάζη, όπου τη Δευτέρα ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση. Αρχικά μια ομάδα δικηγόρων διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη γνωστού ακτιβιστή συναδέλφου τους, που συνελήφθη προληπτικά από τις δυνάμεις ασφαλείας για να αποδυναμωθεί η διαδήλωση που ετοίμαζαν οι αντιφρονούντες μέσω του Facebook. Ωστόσο, η διαδήλωση έγινε, με την αστυνομία να κάνει χρήση πραγματικών πυρών, ενώ οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλόνισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

Την Παρασκευή διαδηλωτές επιτέθηκαν στη διαβόητη φυλακή Αλ Κουιφίγια όπου είχε σημειωθεί εξέγερση και απελευθέρωσαν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, ενώ οι πληροφορίες από την περιοχή είναι πολύ περιορισμένες, λόγω της λογοκρισίας, της έλλειψης επικοινωνιών (διακοπές στα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο) και της απαγόρευσης σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα. Σημαντικό ρόλο στο αντικαθεστωτικό μπλοκ παίζουν οι δικηγόροι της Βεγγάζης και τα μεσαία στρώματα της πόλης, η οποία παραδοσιακά είναι το κέντρο της λιβυκής διανόησης από την εποχή που ήταν προπύργιο του αντι-αποικιακού αγώνα την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, στα πρότυπα της αιγυπτιακής εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερία), και δήλωναν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να εγκαταλείψει την εξουσία ο Καντάφι. Ομάδες διαδηλωτών έχουν πυρπολήσει το κτίριο του γενικού εισαγγελέα της πόλης, το αστυνομικό τμήμα και τράπεζες.

Σφοδρές συγκρούσεις με πολλά θύματα αναφέρονται και στην πόλη Μπάιντα, 200 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της Βεγγάζης, όπου οι διαδηλωτές ενώθηκαν με την τοπική φυλή και ορισμένους ένστολους που πήραν το μέρος τους και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με πραγματικά πυρά και άγνωστο αριθμό θυμάτων. Τα λίγα μηνύματα που έφτασαν στον έξω κόσμο από την απομονωμένη αυτή περιοχή ζητούν επειγόντως γιατρούς και φάρμακα.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το καθεστώς έχει στρατολογήσει μετανάστες από την Τυνησία, το Σουδάν και το Τσαντ, στους οποίους μοιράστηκαν όπλα και δόθηκαν εντολές να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Καντάφι φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση και να έχει σημαντική υποστήριξη από τον πληθυσμό. Ο λίβυος δικτάτορας έκανε την Πέμπτη δημόσια εμφάνιση και διέσχισε την πρωτεύουσα με ανοιχτό αυτοκίνητο, ενώ μεγάλα πλήθη οπαδών του τον επευφημούσαν. Το καθεστώς προσπαθεί να βρει στήριξη στους κρατικούς υπαλλήλους, που στη συντριπτική τους πλειονότητα συντάσσονται με την εξουσία και ήδη ο πρωθυπουργός πρότεινε να διπλασιαστούν οι μισθοί και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων. Επίσης, ο Καντάφι έριξε γέφυρες και στους ισλαμιστές, καθώς απελευθέρωσε 110 πολιτικούς κρατούμενους, μέλη και στελέχη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων που είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς φυλακίσεις.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παρακολουθούν αμήχανες τη λιβυκή εξέγερση και το λουτρό αίματος, καθώς ο Καντάφι, που άλλοτε ήταν το «κόκκινο πανί», ήδη από το 2005, με μια θεαματική στροφή προσέγγισε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δύση.

ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο....
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», την αποκάλυψη αυτή κάνει ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, ο Στρος Καν υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής του ΔΝΤ, απάντησε στον έλληλα πρωθυπουργό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ομόλογους του στη Συνοδό Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, και εισέπραξε την κατηγορηματική τους άρνηση, όπως είχε προβλέψει ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου.
Ερωτώμενο από την εφημερίδα το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του.
Απάντηση Γ. Πεταλωτή
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009, αφού η Ν.Δ. το απέκρυπτε επιμελώς.
Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν.
Αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, εμείς το κατορθώσαμε, επιχειρώντας σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η Ν.Δ. και φθάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Η πορεία αυτή ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας».
Στο μεταξύ, το ντοκιμαντέρ του Canal+ αναμένεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία, καθώς ο κ. Στρος-Καν προχωρεί σε αποκαλύψεις και για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενόψει προεδρικών εκλογών.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προβάλλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Σαρκοζί και όπως τονίζει η Καθημερινή, φέρεται να σχεδιάζει την επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσω… Ελλάδας, δρέποντας τις δάφνες της διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Βίαζαν και εξέδιδαν 13χρονη

Θύμα βιασμών και άγριας κακοποίησης έπεσε ένα 13χρονο κορίτσι, το οποίο μάλιστα το εξέδιδαν σε οίκους ανοχής στην Αθήνα
Θύμα βιασμών και άγριας κακοποίησης έπεσε ένα 13χρονο κορίτσι, το οποίο μάλιστα το εξέδιδαν σε οίκους ανοχής στην Αθήνα.
Οπως έγινε γνωστό, επτά άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αθήνά, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματική οργάνωση, μαστροπείας, σωματεμπορίας, αρπαγής ανηλίκου και βιασμού.
Πρόκειται για δύο Αλβανούς 26 και 29 ετών, δύο Ελληνες 33 και 51 ετών και τρεις Ελληνίδες 52, 59 και 72 ετών. Επίσης, κατηγορούνται πέντε ακόμη άτομα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί.
Συγκεκριμένα ο 29χρονος αλλοδαπός, αφού δημιούργησε δεσμό με την ανήλικη. την εξανάγκασε αρχικά βιάζοντάς την και στη συνέχεια με απειλές τόσο κατά της ιδίας όσο και κατά της οικογενείας της, να «πειστεί» τελικά να εργαστεί σε οίκους ανοχής του κέντρου της Αθήνας.
Κατόπιν συμφωνίας την «πώλησε» έναντι χρηματικού ποσού σε έναν εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος με τη σειρά του την οδήγησε σε οίκο ανοχής, ιδιοκτησίας μίας εκ των κατηγορουμένων. Μάλιστα την διέθεταν εναλλάξ σε δύο οίκους ανοχής και ένα μπαρ επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και των λοιπών εμπλεκομένων.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου : Συνέντευξη στον Χρήστο Μαχαίρα στο Εθνος της Κυριακής


«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Ενθαρρύνουμε την ενίσχυσή του»

Βετεράνοι και νεότεροι επιμένουν ότι η πολιτική ήταν και παραμένει ένα σπορ συλλογικό. Πάντοτε; Οχι, φυσικά. Κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Υπάρχουν στιγμές που η μοναξιά του πολιτικού μοιάζει με τη μοναξιά του τερματοφύλακα μπροστά στο πέναλτι...

Την προπερασμένη Παρασκευή το απόγευμα, μετά τη γνωστή συνέντευξη της τρόικας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ένιωσε να βρίσκεται μόνος στο χαράκωμα, έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και τις ενστάσεις, τα μισόλογα, τους υπαινιγμούς, ακόμα και τις ανοιχτές επιθέσεις ορισμένων άσπονδων φίλων και συναδέλφων του.

Τι είχε πάει στραβά; Δέκα ημέρες αργότερα, με τη σκόνη του δημόσιου ποδοβολητού να έχει κάτσει πλέον στο έδαφος, ο ίδιος παραδέχεται ότι, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν πήγαν όλα όπως έπρεπε. Κατανοεί ακόμα και τις εξ οικείων αντιδράσεις, λέγοντας ότι «όταν δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα, υπάρχουν και εύλογα παράπονα». Σπεύδει να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι τις περίφημες συνεντεύξεις της τρόικας θα πρέπει να τις ξεχάσουμε, ενώ βλέποντας προς τα μπροστά, εξηγεί αναλυτικά πώς το υπουργείο και ο ίδιος φαντάζονται ότι μπορεί να προσεγγίσουμε τα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Η ζωή, άλλωστε, ασχέτως επιβεβαιώσεων ή διαψεύσεων, ούτως ή άλλως συνεχίζεται. Την ώρα που συζητάμε, για παράδειγμα, αν η επαναγορά χρέους -που ο υπουργός δηλώνει ευθέως ότι διεκδικεί- συνιστά μορφή αναδιάρθρωσης ή τη στιγμή που επιχειρούμε να καταλάβουμε αν οι συνταγές του μνημονίου υπονομεύουν μακροπρόθεσμα τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς, «σκάει» η είδηση των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μεγάλη κίνηση», του λέω. «Αλλάζει το τραπεζικό τοπίο...»

Ενας υπουργός Οικονομικών, ακόμα κι αν το θέλει, δεν εκδηλώνει τα αισθήματά του. Προσέχοντας τις λέξεις του και αφού πρώτα υπογραμμίσει ότι «η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος προφανώς αφορά τις ίδιες τις τράπεζες», υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει τον ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη». «Δηλαδή», επιμένω, «ενθαρρύνετε τις συγχωνεύσεις». «Φυσικά», είναι η απάντηση. «Ενθαρρύνουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος».

Αλλά, καλύτερα, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εν αρχή, άλλωστε, ην η τρόικα...

Κύριε Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση βρέθηκε στο κέντρο ενός κυκλώνα αντιδράσεων, που πυροδότησε η γνωστή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας. Νιώθετε ότι, από την πλευρά σας, συλλογικά και προσωπικά, πήγαν όλα όπως έπρεπε;

Προφανώς, όχι, κύριε Μαχαίρα. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, κάτι. Ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση μπορούμε ή θα έπρεπε να καθορίζουμε το περιεχόμενο της αξιολόγησης από τους τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς που συγχρηματοδοτούν το Πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτή είναι και η δύναμη αυτών των αξιολογήσεων, ότι δίνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις πραγματικές προσπάθειες και την πραγματική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα μας σε ελάχιστους μήνες. Εδώ, όμως, δεν έγινε αυτό. Για πρώτη φορά, ξεπέρασαν την αναφορά στην αξιολόγηση των πεπραγμένων και έγιναν αναφορές σε δεδομένα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αποφάσεις και τον πραγματικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και εκφράσαμε, σε όλους τους τόνους, τη δυσαρέσκειά μας για τον τόνο και το περιεχόμενο που επέλεξαν να δώσουν. Προφανώς, αυτό το μοντέλο επικοινωνίας αποδείχτηκε προβληματικό και γι’ αυτό θέλουμε να αλλάξουμε αυτό που, μέχρι σήμερα, θεωρούνταν δεδομένο. Δεν θα ξανασυμβεί, συνεπώς, κάτι παρόμοιο.

Υπήρξε η γνωστή δήλωση Πεταλωτή, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εχω δύο ερωτήματα: το ένα είναι αν η δήλωση υπήρξε καθυστερημένη και το δεύτερο αν πιθανώς έπρεπε να την είχατε κάνει εσείς.

Ο κύριος Πεταλωτής εκφράζει την κυβέρνηση, άρα όλους μας. Και το θέμα δεν αφορούσε απλά το υπουργείο Οικονομικών. Η δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήρθε ως απάντηση στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και στις αντιδράσεις που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα. Ηταν, πιστεύω, ξεκάθαρη και αυτό φάνηκε από τις εξηγήσεις που δόθηκαν την επομένη από τους τρεις οργανισμούς. Δική μου ανακοίνωση υπήρξε ως αντίδραση στις συνεντεύξεις της Κυριακής.

Ας δούμε το θέμα λίγο επί της ουσίας: αυτά τα περίφημα 50 δισ. προκύπτουν ως κοστολογημένο σχέδιο ή συνιστούν απλώς στόχο που θα θέλατε να προσεγγίσετε;

Χαίρομαι που θέλετε να μπούμε στην ουσία, γιατί, εν τέλει, αυτό θα μείνει. Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν έναν στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών ?δηλαδή πέρα από τη χρονική διάρκεια του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Δεν είναι συνεπώς «μνημονιακός στόχος».

Και πώς θα συμβεί αυτό; Εδώ, υπό το βάρος των αντιδράσεων, δεσμευτήκατε ότι θα απαγορευτεί διά νόμου η πώληση δημόσιας γης... Με τι μέσα θα προσεγγίσετε τον στόχο των 50 δισ.;

Κύριε Μαχαίρα, η άμεση πώληση γης είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους είσπραξης εσόδων από περιουσία και όχι απαραίτητα ο πλέον πρόσφορος τις περισσότερες φορές. Φυσικά, υπάρχουν και οι μετοχοποιήσεις και πωλήσεις συμμετοχών σε εταιρείες του Δημοσίου, όμως, οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις προς όφελος των δημοσίων οικονομικών και της ανάπτυξης έχουν γίνει, κυρίως, με άλλες μορφές αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, που προσέλκυσαν και ιδιωτικά κεφάλαια, όπως είναι τα έργα παραχώρησης -το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός και το Μετρό της Αθήνας- αλλά και εκμετάλλευσης δημόσιων πόρων, όπως το φάσμα συχνοτήτων για την παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας. Και οι δυνατότητες δεν σταματούν σε αυτά. Εχουμε, ήδη, ανακοινώσει τις πρώτες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τη μορφή Γενικής Γραμματείας, τη δημιουργία της «Ελληνικό Α.Ε.» για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αερολιμένα Αθηνών και τη δημιουργία -σε επόμενη φάση- μιας εταιρείας συμμετοχών ακινήτων του Δημοσίου. Πέρα από τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων, για τη γη υπάρχει η δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης, που προτιμούν και πολλοί επενδυτές.

Ναι, αλλά με υποχρεώνετε να σας πω ότι από το ένα (1) δισ. που εγγράψατε ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2010 δεν εισέρρευσε στα δημόσια ταμεία ούτε ευρώ. Γιατί να συμμεριστούμε την αισιοδοξία σας;

Κύριε Μαχαίρα, αποκρατικοποιήσεις σε μία χρονιά στην οποία δεν ήταν σαφές αν η χώρα θα γλίτωνε τη χρεοκοπία ή όχι, δεν ήταν εύκολο να γίνουν. Ομως, κάναμε βήματα προετοιμασίας. Για το 2011 ο στόχος που έχουμε είναι ένα δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα τον ξεπεράσουμε.

Με ποιες προτεραιότητες;

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων αποφασίστηκαν και προχωρούν οι προσλήψεις συμβούλων για την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Εχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε με αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια, την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και «Εγνατία Οδό», την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ, την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος, αλλά και την προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες και την αξιοποίηση άλλων συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, καζίνο, αλλά και τη μετοχοποίηση στα κρατικά λαχεία.

Συντροφικά Μαχαιρώματα
«Οι ιστορίες με τα ζευγάρια που τσακώνονται έχουν κουράσει»

Κύριε Παπακωνσταντίνου, ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα, βάλλεστε από συναδέλφους σας υπουργούς, που υποστηρίζουν ότι δεν τους ενημερώνετε. Τα ίδια παράπονα εκφράζει και ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός σας. Τι απαντάτε;

Οτι αυτές είναι εντυπώσεις, που επιχειρεί να δημιουργήσει μια μερίδα των Μέσων. Θυμίζω απλώς ότι έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα Υπουργικό Συμβούλιο ? και απολύτως ανοικτές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στον βαθμό που το επιτρέπουν το κοινό συμφέρον και η ασφάλεια της χώρας. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, ειδικά αυτά που συμμετέχουν στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας της αρμοδιότητας του υπ. Οικονομικών, θα σας πουν ότι μάλλον έχουν βαρεθεί να βλέπουν και εμένα, αλλά και τους δύο υφυπουργούς στους χώρους της Βουλής. Αλλά, προφανώς, όταν δημιουργούνται προβλήματα, όπως αυτά της περασμένης Παρασκευής, υπάρχουν ?και εύλογα? παράπονα.

Να το ερωτήσω λίγο γενικότερα: Η αλήθεια είναι ότι με δύο - τρεις ακόμα συναδέλφους σας έχετε επωμισθεί το κύριο βάρος των κυβερνητικών πολιτικών. Είστε ικανοποιημένος από τον βαθμό συνοχής των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου;

Νομίζω ότι η διατύπωση αυτή αδικεί. Τα ζητήματα που κατά προτεραιότητα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι οικονομικά και αυτό, ίσως, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις πλάτες των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων. Και το υπουργείο Οικονομικών εκ του ρόλου του ?άχαρος συχνά? είναι συνήθως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

[Του θυμίζω ότι, πριν από δύο εβδομάδες, η Λούκα Κατσέλη μου είπε ότι ακόμα κι όταν διαφωνούσε μαζί του υπήρχε ένα κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης. «Αλήθεια, διαφωνείτε τακτικά μαζί της;», του λέω... Χαμογελά. «Κοιτάξτε, κύριε Μαχαίρα... Νομίζω πως αυτή η δημοσιογραφική ιστορία με τα ''ζευγάρια που τσακώνονται'' (και με τη Λούκα Κατσέλη είμαστε πάντα προσφιλές δίδυμο) έχει αρχίσει να κουράζει. Οχι, δεν διαφωνώ τακτικά με την κ. Κατσέλη. Ακούω, μάλιστα, με ενδιαφέρον την άποψή της και ενσωματώνω σχόλια και παρατηρήσεις της στη δουλειά που κάνουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά προσέξτε: οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης είναι τόσο τακτικές, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ένας δημιουργικός διάλογος».]

Η κυβέρνησή σας προωθεί ένα πακέτο μέτρων που αλλάζει ριζικά το τοπίο, με ταχύτητες πρωτόγνωρες. Οι πολιτικές αυτές, ωστόσο, κινητοποιούν κοινωνικές ομάδες, που αποτελούσαν ιστορικά τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Δεν σας φοβίζει αυτό το διαζύγιο;

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πάντα σταθερό στις αξίες του. Αλίμονο, όμως, αν τα εργαλεία και οι πολιτικές που χρησιμοποιούμε έμεναν αναλλοίωτα στον χρόνο. Η κοινωνία αλλάζει κι εμείς μαζί της.

Ναι, αλλά εάν η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα καταστεί συνώνυμη πολιτικών τυπικά νεοφιλελεύθερων -όπως είναι, για παράδειγμα, η αναζήτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους-, τότε τα αποτελέσματα στη φυσιογνωμία του κόμματός σας θα είναι μακροπρόθεσμα.

Απορρίπτω απολύτως αυτόν τον χαρακτηρισμό και δεν θα κουραστώ να το λέω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ήταν πιο σοσιαλιστική, αν είχε αφήσει τη χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας.

Διεκδικούμε επαναγορά του χρέους

Ας γυρίσουμε σελίδα. Η Ευρώπη, υπό τη γερμανική καθοδήγηση, μοιάζει να αναζητά μια νέα οικονομική αρχιτεκτονική. Το γερμανικό σχέδιο σε αδρές γραμμές είναι γνωστό. Το ερώτημά μου είναι αν το σχέδιο αυτό έχει σχέση με τον στόχο της ενοποίησης.

Ναι, η Ευρώπη αναζητά μια νέα αρχιτεκτονική. Η «ελληνική κρίση» αποτέλεσε παράλληλα μια ευκαιρία, για να δούμε ανάγλυφα τις αδυναμίες του θεσμικού οικοδομήματος. Σήμερα έχουμε φύγει από τη φάση της πυρόσβεσης και είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης του οικοδομήματος της οικονομικής αρχιτεκτονικής. Αυτή δεν μπορεί να είναι απόρροια των θέσεων μόνο μίας χώρας. Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να συγκεράσει διαφορετικές λογικές και προσεγγίσεις - πράγμα όχι εύκολο.



[Συζητάμε για τη «συνταγματοποίηση» των μηχανισμών ελέγχου του χρέους. Επισημαίνω ότι, αν εφαρμοστεί, ανακύπτουν ζητήματα δημοκρατίας; «Είναι δυνατόν», τον ερωτώ, «να φορτώσουμε το Σύνταγμα με μέτρα διαχείρισης τρεχουσών αναγκών; Τότε για ποιο πράγμα θα ψηφίζουμε; Η γνώμη του είναι ότι το Σύνταγμα εκφράζει τη συλλογική μας βούληση για τον τρόπο που θέλουμε να οργανώνεται και να λειτουργεί η πολιτεία μας. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει συνταγματικός κανόνας ο έλεγχος του χρέους, αλλά αν ως κοινωνία έχουμε τη βούληση να χτίσουμε μια πιο δίκαιη και πιο έντιμη σχέση μεταξύ των γενεών. «Στην πράξη», λέει, «αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι όσο επιτρέπουμε την ύπαρξη διαρκών ελλειμμάτων, και άρα τη διόγκωση του χρέους, αυτό που κάνουμε είναι να υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.»]

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαπραγμάτευση. Το γαλλογερμανικό σχέδιο είναι στο τραπέζι, αλλά η πλειοψηφία των χωρών-μελών διαφωνεί. Η συστατική ιδέα της Ενωσης είναι ο φεντεραλισμός, η διαφορετικότητα. Πώς θα υπάρξει ένα κοστούμι για όλους;

Κατ' αρχάς πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ?δεν έχει κατατεθεί? μια συγκεκριμένη πρόταση από τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Ολα όσα ακούγονται είναι μια σύνθεση ιδεών που απέχουν πολύ από μια ολοκληρωμένη πρόταση. Παρ' όλα αυτά, η μεγαλύτερη εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών και η ύπαρξη ενιαίων κανόνων σε τομείς όπως η φορολόγηση του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, ή η αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ή η ύπαρξη κοινών μηχανισμών αντιμετώπισης των κρίσεων, δεν θεωρώ ότι αλλοιώνει την εθνικότητα ή αναιρεί τη διαφορετικότητα. Λειτουργούμε ήδη σε μια σχεδόν ανοικτή αγορά, έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά τελικά ο τρόπος που η κάθε χώρα υποστηρίζει αυτές τις σχέσεις παραμένει εθνικός και αυτό δημιουργεί και προβλήματα, αλλά και διαφορετικές ταχύτητες και ανταγωνισμό, που μπορεί να βαίνει σε βάρος κάποιων χωρών ανάλογα με τη συγκυρία. Η οικονομική ενοποίηση είναι μια διαδικασία την οποία ως παράταξη υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με την εθνική φυσιογνωμία.

Ας επιστρέψουμε στα τρέχοντα: η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι -αργά, αλλά σταθερά- η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προωθεί ένα σχέδιο ήπιας αναδιάρθρωσης. Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι η χώρα επιδιώκει μόνο την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, αλλά εσείς ο ίδιος δεν αποκλείετε το σενάριο επαναγοράς ομολόγων. Δεν είναι αυτό μια μορφή αναδιάρθρωσης;

Ως κυβέρνηση έχουμε αποκλείσει οτιδήποτε παραπέμπει σε αναίρεση υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους κατόχους ελληνικών ομολόγων και, άρα, την οικονομική περιθωριοποίησή μας. Είμαστε, όμως, ανοικτοί, υποστηρίζουμε και διεκδικούμε αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους μας, και σε αυτές περιλαμβάνεται και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, που έχει, ήδη, συμφωνηθεί, αλλά και καλύτεροι όροι δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, και δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους.

[Παρατηρώ ότι μιλάει τακτικά για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Πώς, άραγε, θα συμβεί αυτό, τη στιγμή που και οι μισθοί πέφτουν και οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν; Τακτοποιεί τις σημειώσεις του και με αυτό το γνώριμο στακάτο ύφος που είχε εγκαινιάσει από εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ λέει: «Η επανεκκίνηση δεν θα μπορούσε να έρθει σε μια οικονομία που βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Καταφύγαμε σε περιοριστικά μέτρα, για να μαζέψουμε το έλλειμμά μας. Καταφέραμε να το μειώσουμε από τα 36 δισ. ευρώ στα 22 δισ. ευρώ μέσα στο 2010, ενώ το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ?χωρίς τόσο περιοριστικά μέτρα πλέον, όπως αυτά του 2010? βρίσκεται σε μια καλή πορεία, γεγονός που βελτιώνει την εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία. Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν αναγκαία και βασική προϋπόθεση για να αρχίσει πάλι η επένδυση και να βελτιωθούν οι προσδοκίες». «Σύμφωνοι, αλλά η ''επανεκκίνηση'' πού είναι;» επιμένω... «Παρά την ύφεση», λέει με σιγουριά, «έχουμε μερικά πρώτα θετικά σημάδια: οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο περιορίζεται δημιουργώντας περισσότερες προσδοκίες για ανάκαμψη και από το τέλος αυτού του έτους, προχωρούν διαρθρωτικές αλλαγές που, αν και δεν έχουν άμεση απόδοση στο εισόδημα, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα στην οικονομία». Παίρνει μια ανάσα και συνεχίζει: «Δεν ήταν εύκολο από την κατάσταση που βρεθήκαμε, πέρυσι, να περιμένουμε ανάκαμψη μέσα σε τόσο λίγους μήνες. Υπάρχουν όμως θετικά δείγματα από τις πολιτικές μας και είμαι αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη πράγματι θα αρχίσει από το τέλος του έτους».]

Κύριε Παπακωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή, μετά τον πρωθυπουργό, είστε πιθανόν ο γνωστότερος Ελληνας διεθνώς. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας έχετε πάρει πάνω σας πολιτικές, οι οποίες, αν μη τι άλλο, είναι αντιδημοφιλείς. Πώς εισπράττετε προσωπικά αυτήν την αντίφαση;

Είτε βρίσκομαι στο εξωτερικό είτε βρίσκομαι στο εσωτερικό της χώρας, το μόνο που σκέφτομαι είναι να κάνω τη δουλειά που μου έχει ανατεθεί όσο μπορώ καλύτερα. Εχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που έχει ένα στέλεχος μιας κυβέρνησης που πρέπει να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε πολύ μεγάλες προσδοκίες, σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας.

Είναι προφανές ότι αυτήν την περίοδο δίνετε μια δύσκολη μάχη. Εχετε σκεφτεί κάποια στιγμή τον εαυτό σας εκτός υπουργείου Οικονομικών, σε κάποιο πιο απάνεμο πόστο;

Θα σας εξέπληττε αν σας έλεγα ότι παρόμοιες αποφάσεις παίρνει μόνον ο πρωθυπουργός; Σίγουρα όχι. Ναι, η δουλειά που μου έχει ανατεθεί, και την οποία προσπαθώ να φέρω σε πέρας μαζί με τους συναδέλφους, είναι δύσκολη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η τιμή ακόμα μεγαλύτερη.

Αλλαγή συστήματος
«Δεν τελειώσαμε ακόμα με τα φορολογικά...»

Τι θα γίνει, τελικά, κύριε υπουργέ, με τη φοροδιαφυγή; Μήπως καλλιεργήσατε μεγάλες προσδοκίες και τώρα προσγειώνεστε;

Και καλλιεργήσαμε και θέλουμε να διατηρούμε μεγάλες προσδοκίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες του μηχανισμού, αλλά με πολλή δουλειά και προσπάθεια έχουμε ήδη καταφέρει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα. Αλλάξαμε ριζικά το σύστημα φορολόγησης, επεκτείναμε τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, το ΣΔΟΕ λειτουργεί εντατικά, αξιοποιούμε πληροφορίες από το εξωτερικό και με το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε αυτές τις μέρες στη Βουλή κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα για τη ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος ελέγχων, την αυστηροποίηση των ποινών, την επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης φορολογικών διαφορών. Δεν έχουμε τελειώσει τη δουλειά μας, αλλά πιστεύω ότι φαίνονται ήδη πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν την προσπάθεια και, όσο προχωράμε, θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι εννοούμε απόλυτα αυτά που έχουμε πει μέχρι σήμερα.

Ναι, αλλά η κοινή γνώμη αντί να δει κάποιους φοροφυγάδες να λογοδοτούν, βλέπει περαιώσεις και διευκολύνσεις. Είναι δυνατόν να εμπεδωθεί έτσι αντίληψη φορολογικής δικαιοσύνης;

Δεν θα αποφασίζαμε ποτέ την περαίωση ?παρ' όλο που κατάφερε να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου δύο δισ. ευρώ? αν δεν συνέτρεχαν δύο βασικές προϋποθέσεις: η ριζική αλλαγή του συστήματος ελέγχων που καταργεί την ομηρεία των ανέλεγκτων χρήσεων βασίζεται, κυρίως, σε κριτήρια κινδύνου και πλήρη αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και η επιλογή μας να θέσουμε όρους στη δυνατότητα να προχωρήσει κανείς σε περαίωση, αποκλείοντας για παράδειγμα νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν υποπέσει σε σημαντικά φορολογικά αδικήματα, επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οσο για τη λογοδοσία των φοροφυγάδων, είναι γεγονός η αδυναμία που υπήρχε στο σύστημα να προχωρήσει στη γρήγορη απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της φορολογικής δίκης και με το νέο νομοσχέδιο προχωράμε ακόμη πιο μπροστά με τη δημιουργία θέσης Οικονομικού Εισαγγελέα.

Λαμπεντούζα Ιταλία:Κραυγές στο νησί των καταραμένων


Δε κρατιούνται με φράκτες οι απελπισμένοι


Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ από την Ελευθεροτυπία

Πέντε χιλιάδες μετανάστες από την Τυνησία έχουν φθάσει τις τελευταίες 5 ημέρες στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα και οι επικίνδυνες αφίξεις με βάρκες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, που καλούν επειγόντως σε ευρωπαϊκή βοήθεια.  Καταπονημένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι. Οι άνθρωποι από τη χώρα της απόγνωσης, την Τυνησία, στη χώρα της δίωξης, την Ιταλία Καταπονημένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι. Οι άνθρωποι από τη χώρα της απόγνωσης, την Τυνησία, στη χώρα της δίωξης, την Ιταλία Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε χθες η ιταλική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το κύμα παράνομης μετανάστευσης από την Τυνησία, με δεκάδες βάρκες να καταπλέουν στην Λαμπεντούζα τα τελευταία 24ωρα και 1.000 να φτάνουν μέσα σε μια μόνο νύχτα. Οι άνθρωποι, καταπονημένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι μεταφέρονται σε εκκλησίες και ακίνητα του δήμου, οι περισσότεροι όμως οδηγήθηκαν στο στάδιο του νησιού με την επιτήρηση μόλις δέκα καραμπινιέρων. Δυνάμεις της πολιτικής προστασίας επρόκειτο να φθάσουν χθες βράδυ. Από τις αρχές έγινε προσπάθεια να διοχετευτεί αριθμός μεταναστών σε άλλες περιοχές (Σικελία και νότια Ιταλία), με οχηματαγωγά. Παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην ανοίξει το κέντρο υποδοχής μεταναστών, που είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο ύστερα από σειρά σκληρών μέτρων για τη συγκράτηση της παράνομης μετανάστευσης, έδωσε έγκριση επαναλειτουργίας έπειτα από επείγον αίτημα του δημάρχου της Λαμπεντούζα.

Πολιτικές «κορόνες»
«Το Μαγκρέμπ εκρήγνυται και η Ε.Ε. έχει αφήσει την Ιταλία μόνη της ως συνήθως» διαμαρτυρήθηκε σε εντονότατο ύφος ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στη συρροή μεταναστών από την Τυνησία. Ο -προερχόμενος από την ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά- Μαρόνι είπε επίσης ότι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα ζητήσει από την Τυνησία «να επέμβουν ιταλικές δυνάμεις εκεί, ώστε να εμποδιστεί το κύμα». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ομως, μιλώντας στην «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι θύμισε την αποτελεσματικότητα του «αλβανικού μοντέλου», όπως το αποκάλεσε.

Τη δεκαετία του '90, όταν περίπου 15.000 Αλβανοί έκαναν παράνομα απόβαση στην Ιταλία, η Ρώμη έστειλε σκάφη του πολεμικού ναυτικού ανοιχτά των αλβανικών ακτών, που λειτούργησαν αποτρεπτικά. Ο Φρατίνι ζήτησε την «κινητοποίηση όλων των χωρών της Μεσογείου που διαθέτουν πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα» ώστε να υπάρχει έλεγχος στις τυνησιακές ακτές. Η Ιταλία θέλει άμεση ενεργοποίηση της FRONTEX ενώ ζητά και έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε., για να συζητηθεί η κρίση. Ο Μαρόνι ως εκ της ιδεολογικής του προέλευσης εξάλλου προειδοποίησε ότι ενδέχεται να παρεισφρήσουν μεταξύ των μεταναστών «τρομοκράτες και εγκληματίες».

Εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή


Το ντόμινο των λαϊκών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο συνεχίζεται. Μετά την Αλγερία, την Τυνησία και την Αίγυπτο, οι πολίτες στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Μαρόκο αλλά και το Τζιμπουτί διαδηλώνουν κατά των καθεστώτων. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν δώσει εντολή για βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις.

►Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο



►13:15: ΥΕΜΕΝΗ: Περίπου 3.000 φοιτητές συνεχίζουν για 11η ημέρα τις διαδηλώσεις έξω από το πανεπιστήμιο της Σαναά απαιτώντας την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας. Χθες η αστυνομία πυροβόλησε κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα ένας φοιτητής να χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 7 ακόμη να τραυματισθούν.

►13:05: ΛΙΒΥΗ: Ο Μουαμάρ Καντάφι και η οικογένειά του δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Λιβύη αναφέρει η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, επικαλούμενη πηγές της οικογένειάς του. "Επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος", είπαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της οικογενείας του Καντάφι που ζούσαν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα την Πέμπτη.

►12:56: ΥΕΜΕΝΗ: Ο ηγέτης του αποσχιστικού Νότιου Κινήματος της Υεμένης συνελήφθη σήμερα στη νότια πόλη-λιμάνι του Άντεν από "ένοπλη στρατιωτική ομάδα", και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. 'Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις της οικογένειάς του, ο Χάσαν Μπαούμ συνελήφθη σε ένα νοσοκομείο, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια και η νότια Υεμένη τυπικά ενώθηκαν το 1990, αλλά ορισμένοι στο νότο, όπου βρίσκονται πολλές από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Υεμένης, δηλώνουν ότι οι Βόρειοι έχουν από τότε κατασχέσει φυσικούς πόρους και ασκούν διακρίσεις σε βάρος τους.

►12:52: ΜΑΡΟΚΟ: Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαρόκο απαιτώντας από το βασιλιά Μοχάμεντ να εκχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση, να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα και να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά που χαρακτηρίζει τη χώρα. Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική ενώ οι διαδηλωτές ανεμίζουν σημαίες της Αιγύπτου και της Υεμένης απ΄όπου και έγινε η αρχή των λαϊκών εξεγέρσεων στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές.

Σύμφωνα με αναλυτές η κατάσταση στο Μαρόκο είναι διαφορετική και δεν αναμένεται οι κινητοποιήσεις να πάρουν τις διαστάσεις που πήραν σε άλλα κράτη . Και αυτό διότι ο βασιλιάς θεωρείται μεταρρυθμιστής, έχει ευρεία αποδοχή και η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε θετική πορεία.

►12:15: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: "Η διοργάνωση πρόωρων εκλογών στην Αίγυπτο θα σημάνει το τέλος της "επανάστασης", ευνοώντας τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ" προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

"Αν βιαστούμε, αν διοργανώσουμε εκλογές σε τέσσερις ή πέντε μήνες, θα είναι το τέλος της επανάστασης, το παλαιό καθεστώς θα συνεχιστεί με μία νέα μάσκα...Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα πάντα: τα χρήματα, τα μέσα ενημέρωσης. Πάνε πολύ γρήγορα προς τις εκλογές, αυτό σημαίνει ότι αφήνουν το παλαιό καθεστώς να επιστρέψει στο προσκήνιο με ένα νέο πρόσωπο" πρόσθεσε.

►12:09: ΛΙΒΥΗ: Ξεπερνούν τους 104 οι νεκροί σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

►11:23 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την παραίτηση της κυβέρνησης θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου η σιιτική αντιπολίτευση. "Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό της πρέπει να παραιτηθεί και οι υπεύθυνοι της σφαγής πρέπει να δικαστούν. Η αντιπολίτευση δεν αρνείται τον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα αλλά ζητά μία πλατφόρμα που θα ευνοεί τον διάλογο" δήλωσε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, την οποία κατέλαβαν μετά την αποχώρηση του στρατού. "Η νύχτα πέρασε χωρίς πρόβλημα. Φοβόμαστε μήπως οι δυνάμεις ασφαλείας μάς επιτεθούν αιφνιδιαστικά όπως έκαναν την Πέμπτη" δήλωσε ένας φοιτητής.

►10:48 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Άνοιξαν ξανά οι τράπεζες της χώρας. Δεκάδες άτομα σχημάτισαν ουρές έξω από υποκαταστήματα κρατικών τραπεζών στο Κάιρο, ενώ τα υποκαταστήματα των ιδιωτικών τραπεζών στην Ζάμαλεκ λειτουργούσαν κανονικά.

►10:22 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ξανά σε μόνιμη βάση το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Λωρίδα της Γάζας, που έκλεισε στις 30 Ιανουαρίου, μετά το κύμα διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Γάζι Χαμάντ, υπεύθυνο της Χαμάς για τις υποθέσεις των μεθοριακών περασμάτων, "Το πέρασμα θα είναι ανοιχτό ξανά από την Τρίτη για να περνούν 300 άτομα την ημέρα".

►10:10 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Η Σαουδική Αραβία κάλεσε την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να δεχθεί τον διάλογο με την κυβέρνηση και απέρριψε "οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις" της γειτονικής χώρας. Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Spa, "Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της κατάστασης στο βασίλειο του Μπαχρέιν. Ελπίζει η χώρα αυτή να επιστρέψει στην ηρεμία και τη σταθερότητα, καλεί τα αδέρφια του Μπαχρέιν να λογικευτούν και να αποδεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαιώνει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν".

►09:04 ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ Επεισόδια ξέσπασαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τζιμπουτί. Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ύστερα από τη διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ. Πρόκειται για τους προέδρους του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, της Ένωσης για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζιμπουτί. Όπως έγινε γνωστό από την κρατική τηλεόραση, 2 από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς να διευκρινίζει τι συνέβη με τον τρίτο.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μετά τη διαδήλωση, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους διαλύσουν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

►06:13 ΥΕΜΕΝΗ Τουλάχιστον ένας έφηβος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια νέων βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στο Άντεν και την πρωτεύουσα Σαναά. Ο 16χρονος σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, καθώς αστυνομικοί έριχναν "προειδοποιητικά" πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές στο Άντεν. Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την 13η Φεβρουαρίου.

Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς". "Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας", φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα.

Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του,που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα "δημοκρατική" και κατηγόρησε χωρίς να τους κατονομάσει τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές. "Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους (. . .) χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν", ανέφερε.

►03:56 ΜΑΡΟΚΟ Διαδηλώσεις προγραμματίζονται και στο Μαρόκο, όπου οι πολίτες της χώρας απαιτούν από τον βασιλιά Μοχάμεντ να εκχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα. Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές.

►02:07 ΛΙΒΥΗ Οι αρχές της Λιβύης μπλόκαραν εκ νέου την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Arbor Networks, δεδομένα που συλλέχθηκαν από 30 παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κίνηση στο Διαδίκτυο εσωτερικά, από και προς τη Λιβύη διακόπηκε απότομα την Παρασκευή στις 02:15 το Σάββατο, ώρα Ελλάδας. Δύο αντίστοιχες περιορισμένες διακοπές είχαν σημειωθεί και την Παρασκευή.

►01:09 ΛΙΒΥΗ Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. "Δεκάδες σκοτώθηκαν. . . όχι 15, δεκάδες. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφαγής εδώ", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

►23:57 ΤΥΝΗΣΙΑ Αμύθητους θησαυρούς έκρυβε στο προεδρικό μέγαρο ο ανατραπείς πρόεδρος της Τυνησίας. Ο Μπεν Άλι είχε συγκεντρώσει διαμάντια, χρυσό και δεσμίδες χρημάτων σε κρυψώνες μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με βίντεο που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση, εκατομμύρια δολάρια και ευρώ, διαμαντένια περιδέραια και χρυσό εντοπίστηκαν μέσα στο μέγαρο στη συνοικία Σιντί Μπου Σαϊντ της Τύνιδας. Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πως ό,τι βρέθηκε θα διανεμηθεί στους Τυνήσιους, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση Μπεν Άλι για διαφθορά. Ήδη, η Γαλλία, η Ελβετία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ανακοινώσει ότι έχουν "παγώσει" τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου και της οικογενείας του.

►23:41 ΑΙΓΥΠΤΟΣ Την αποφυλάκιση 222 κρατουμένων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα ότι θα αποφυλακιστούν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, συνολικά μετέδωσε ότι 487 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν. Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και ότι γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι.

►22:28 ΜΠΑΧΡΕΙΝ Την έναρξη του διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν . "Μία διαδικασία διαλόγου στο Μπαχρέιν ξεκίνησε ανάμεσα στον πρίγκιπα διάδοχο και τα πολιτικά κόμματα", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η αρχή ενημέρωσης χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στη Βεγγάζη, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ακροβολιστές πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών από κτίριο στο οποίο νωρίτερα είχαν οχυρωθεί...

«Δεκάδες σκοτώθηκαν και δεν εννοώ μόνο 15 άτομα...είμαστε μάρτυρες μιας σφαγής» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι άρχες του Λιβάνου δεν επιτρέπουν τη δημοσιογραφική Κάλυψη των γεγονότων με αποτέλεσμα τη δυσκολία διασταύρωσης των πληροφοριών που διαρρέουν.
Ωστόσο και το BBC αναφέρει ς ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με το στρατό στη Βεγγάζη. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρήση αυτόματων όπλων, ακόμη και όλμων. «Η κατάσταση μοιάζει με κόλαση» δήλωσε ένας γιατρός, που βρίσκεται στην περιοχή, στο BBC.
Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε ότι ο στρατός πυροβόλησε και σκότωσε 15 ανθρώπους που παρίσταντο σε κηδεία διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής.
Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα "κέντρο διοίκησης" στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ακροβολισμένοι σκοπευτές και πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή προηγήθηκε μια επίθεση από τους διαδηλωτές εναντίον του "κέντρου διοίκησης" αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, που ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία.
η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μια σκληρή επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες εμπνέονται από τους ξεσηκωμούς σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Μέχρι στιγμής η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας,Τρίπολη, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης.
Εν τω μεταξύ στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Εώς τώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο "ασφαλείς" πηγές ότι "δεκάδες άτομα" συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο" το οποίο προσπαθεί να "αποσταθεροποιήσει" τη χώρα.
"Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Τρίπολη" αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές καθώς υπάρχουν αναφορές για εξεγέρσεις σε άλλες πόλεις αλλά καμία για το τι γίνεται στην πρωτεύουσα της χώρας.
Την Παρασκευή φιλοκυβερνητική εφημερίδα προειδοποιούσε για βίαιη καταστολή των εμπνευσμένων από την Τυνησία και την Αίγυπτο, λαϊκών εξεγέρσεων που ως στόχο έχουν την ανατροπή των εδώ και δεκαετιών αυταρχικών καθεστώτων.
Σημειώνεται ότι ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Και μη ξεχνάμε. Από την Αμερική ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα επαναστατικά κινήματα.  Ο Γαλικός Μάης, Η πρωτομαγιά..
Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων απαίτησαν περίπου 70.000 φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι διαδηλώσαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ...
Το νομοσχέδιο, που προωθεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Γουισκόνσιν, Σκότ Γουόκερ, μεταξύ άλλων προβλέπει και αύξηση στις εισφορές των κρατικών υπαλλήλων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και συνταξιοδότηση.
Επίσης δεν θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καμία συλλογική διαπραγμάτευση εκτός από την αύξηση του μισθού τους, ο οποίος ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον πληθωρισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως μια "βίαιη επίθεση στα συνδικάτα". Και οι υπόλοιποι πολέμιοι του νομοσχεδίου το χαρακτηρίζουν ως επίθεση στο βιωτικό τους επίπεδο, στα συνδικάτα και στη μεσαία τάξη.

Ο Τζέσε Τζάκσον, ο αφροαμερικανός υπέρμαχος των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος χαρακτήρισε τον αγώνα τους δίκαιο και συνέκρινε τις κινητοποιήσεις με αυτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη την πολιτεία εδώ και ημέρες καθώς οι καθηγητές βρίσκονταν στην πρωτεύουσα και διαδήλωναν.

Οι δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστές και φοιτητές, όπως αναφέρει το Associated Press, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας, στο Μάντισον και η κλιμάκωση αυτών έχει δημιουργήσει αίσθηση στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 70.000 άνθρωποι οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ειρηνικά, παρότι ομάδες συντηριτικών πραγματοποιούσαν αντιδιαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να ψηφιστεί στη Γερουσία του Γουισκόνσιν την Πέμπτη, όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε καθώς σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος απαιτείται απαρτία 20 γερουσιαστών κάτι που δεν επιτευχθεί. Ο λόγος ήταν ότι στην πολιτειακή Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 19 έδρες και οι Δημοκρατικοί 14 και κανένας από τους δεύτερους δεν εμφανίσθηκε την ημέρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Μάλιστα οι βοηθοί τους δήλωναν ότι δεν γνώριζαν που βρίσκονται με αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να στείλει αστυνομική δύναμη στο σπίτι του ηγέτη των Δημοκρατικών στο Γουισκίνσιν, του Μάρκ Μίλερ προκείμενου να τον φέρουν στο πολιτειακό Καπιτώλειο για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Μίλερ, σύμφωνα με το BBC, αρνήθηκε λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα επιστρέψουν μόνο εάν συμφωνηθεί η εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου.

Το Γουισκόνσιν αντιμετωπίζει έλλειμμα ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για τα προσεχή δύο χρόνια και το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους ρεπουμπλικανούς, εκτιμάται ότι θα γλιτώσει 300 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε αυτή την περίοδο, ενώ ο Γουόκερ επιμένει ότι η ψηφισή του είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν επώδυνες περικοπές.

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ:''ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ''


Στις κινητοποιήσεις υπέρ των σωματείων και των εργαζομένων στο δημόσιο, που πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, αναφέρθηκε ο παγκοσμίου φήμης διανοούμενος, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξη του στο «Democracy Now!», τονίζοντας ότι «είναι σαν το ξεκίνημα, ίσως, αυτού που πραγματικά χρειαζόμαστε εδώ: μία εξέγερση της δημοκρατίας»...
Ακόμα, μίλησε για τη θεοποίηση του Ρήγκαν και την καταστολή των πολιτικών ακτιβιστών με αντιτρομοκρατικούς νόμους και επιδρομές του FBI.
Το σχέδιο νόμου και οι κινητοποιήσεις
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σχέδιο νόμου που προωθεί ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της πολιτείας του Ουισκόνσιν, Σκοτ Ουόκερ. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, αφαιρεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται την περίθαλψη και τις συντάξεις, και επιτρέπει τις απολύσεις όσων «συλλογικά και οργανωμένα παρακωλύουν την εργασία» ή απουσιάζουν δίχως την έγκριση του εργοδότη, ενώ καταργεί και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
Ο Ουόκερ έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «μετριοπαθή απαίτηση» και δήλωσε πως μόνη εναλλακτική είναι να γίνουν πάνω από 10.000 απολύσεις. Σχολιάζοντας δηλώσεις του κυβερνήτη για ανάγκη μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ένας από τους εκατοντάδες διαδηλωτές έξω απ’ το τοπικό Καπιτώλιο τη Δευτέρα δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για τα χρήματα, αλλά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων».
Την Τρίτη, οι συγκεντρωμένοι έξω από το Καπιτώλιο έφτασαν τις 10.000, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και σε σχολεία σε ολόκληρη την πολιτεία. Τετάρτη και Πέμπτη τα σχολεία έκλεισαν. Οι κινητοποιήσεις γίνονται όλο και πιο δυναμικές, ενώ η δεξιά περνάει στην αντεπίθεση. Σήμερα, το Κίνημα του Τσαγιού οργανώνει αντιδιαδήλωση υποστήριξης του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται 20 γερουσιαστές για να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία για το νομοσχέδιο και, χωρίς τους Δημοκρατικούς έχουν μόνο 19.
Πόλεμος κατά των συνδικάτων και των δημοσίων υπαλλήλων
Ο Νόαμ Τσόμσκι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο νόμου και τις αντιδράσεις των πολιτών για το θέμα, ο Τσόμσκι τόνισε πως η κυβέρνηση των Δημοκρατικών επιθυμεί τη διάλυση των σωματείων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη δικομματική συμφωνία, που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία του προέδρου Ομπάμα, και περιλάμβανε μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας για τους πλουσίους και το πάγωμα (δηλαδή ουσιαστικά η αύξηση) της φορολογίας για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, το μέτρο αυτό αποδεικνύει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία και εργατική τάξη. «Έχει υπάρξει ένα κύμα προπαγάνδας τους τελευταίους μήνες, που προσπαθεί να απομακρύνει την προσοχή από τους πραγματικούς υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης, όπως η Goldman Sachs, η Citigroup, η JPMorgan Chase και τους εταίρους τους στην κυβέρνηση που βοήθησαν. Και να στρέψει την προσοχή στους "πραγματικούς" υπευθύνους της κρίσης: δασκάλους, αστυνόμους, οδοκαθαριστές, με τις τεράστιες συντάξεις τους και τις πολυτελείς παροχές υγειονομικής περίθαλψής τους».
Για το Ουισκόνσιν, όπου ο κυβερνήτης σκοπεύει ουσιαστικά να απαγορεύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να στερήσει τις συντάξεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνδικαλιστές, ο Τσόμσκι θεώρησε συγκινητικές τις έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών. «Είναι σαν το ξεκίνημα, ίσως, αυτού που πραγματικά χρειαζόμαστε εδώ: μία εξέγερση της δημοκρατίας. Η δημοκρατία έχει σχεδόν ξεκοιλιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα τα 2 δις δολαρίων, ποσό-ρεκόρ που προβλέπεται να δαπανηθεί στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία.
Ο Τσόμσκι αναφέρθηκε στη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης κατά των συνδικάτων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι αυτή έχει ξεκινήσει από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι επιχειρήσεις έτρεμαν τη ριζοσπαστικοποίηση της χώρας κατά τη διάρκεια της ύφεσης και του πολέμου, οπότε ξεκίνησαν τεράστιες εκστρατείες προπαγάνδας για να δαιμονοποιήσουν τα συνδικάτα, που συνεχίστηκαν μέχρι και την κυβέρνηση του Ρήγκαν», εξήγησε.
Η κυβέρνηση Ρήγκαν, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, έδρασε ακραία, καταφεύγοντας σε προσλήψεις απεργοσπαστών και παράνομες απολύσεις συνδικαλιστών-που θεωρεί ότι τριπλασιάστηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν έκτοτε και πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών η κυβέρνηση Κλίντον, που με τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου υποβάθμισε την ισχύ των συνδικάτων. «Εξαιτίας τέτοιων μέτρων τα συνδικάτα ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί στο 7% περίπου του εργατικού δυναμικού. Πολλοί θέλουν να συμμετάσχουν σε συνδικάτα, όμως δεν μπορούν», κατέληξε.
Θεοποίηση του Ρήγκαν
Μεγάλη υπόθεση θεωρείται στις ΗΠΑ η φετινή εκατοστή επέτειος γέννησης του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε νομοθεσία για τη θέσπιση επιτροπής εορτασμού τονίζοντας τη σημαντική συμβολή του Ρήγκαν στην «αποκατάσταση του αισθήματος αισιοδοξίας στις ΗΠΑ». Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ο Τσόμσκι αποκάλεσε τη θεοποίηση αυτή του Ρήγκαν «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σκανδαλώδη – αποκαλύπτει πολλά για τη χώρα».
«Όταν αποχώρησε από την εξουσία, ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος εν ζωή, εκτός του Νίξον, λιγότερο και από τον Κάρτερ», τόνισε. Έβλαψε σοβαρά την οικονομία, αφήνοντας τις ΗΠΑ πνιγμένες στα χρέη εξαιτίας των ανεύθυνων δαπανών του, οδήγησε τη χώρα σε δανειακή κρίση και η διεθνής του συμπεριφορά ήταν απεχθής, καθώς υποστήριξε τις δολοφονίες χιλιάδων πολιτών σε Κεντρική Αμερική και Αφρική, πρόσθεσε. «Εάν αυτός είναι ο τρόπος να αποκαταστήσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας μας, την πατήσαμε».
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν από αυτό το άθλιο πλάσμα μία θεότητα», εξηγεί. «Εάν θέλεις να ελέγξεις ένα πληθυσμό, να τον κρατήσεις παθητικό, συνέχισε να τον χτυπάς στο κεφάλι και άφησέ τον να κοιτά κάπου αλλού. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να του δώσεις ένα θεό να προσκυνήσει».
FBI εναντίον ακτιβιστών
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον των ακτιβιστών, με εφόδους του FBI και την ένταξή τους σε λίστες τρομοκρατών, ο Τσόμσκι χαρακτήρισε ακόμα σοβαρότερα τα ψέματα που κρύβονται πίσω από τα μέτρα αυτά. Ανέφερε ως ακραία επίθεση στην ελευθερία του λόγου την υπόθεση «Holder εναντίον Humanitarian Law Project», που κινήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε την ποινικοποίηση κάθε υλικής υποστήριξης σε οργανώσεις που βρίσκονται στην «τρομοκρατική λίστα», στην περίπτωση αυτή όμως «υλική υποστήριξη» χαρακτηρίστηκε η παροχή προφορικών συμβουλών.
«Δηλαδή εάν εγώ κι εσύ μιλήσουμε στους ηγέτες της Χαμάς και τους πούμε "πρέπει να κινηθείτε προς μη βίαια ανίσταση", παρέχουμε υλική υποστήριξη σε ομάδα που βρίσκεται στην τρομοκρατική λίστα», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, οι λίστες αυτές είναι απολύτως παράνομες και δε θα έπρεπε να υπάρχουν σε μία ελεύθερη κοινωνία. «Είναι ένας αυθαίρετος κατάλογος που καταρτίζει η εκτελεστική εξουσία χωρίς καμία βάση και επίβλεψη, από καπρίτσιο. Αν ρίξετε μία ματιά, είναι κωμικές».
Ο Τσόμσκι αναφέρθηκε ξανά στην κυβέρνηση Ρήγκαν, η οποία το 1982 αποφάσισε να βοηθήσει το «φίλο» της Σαντάμ Χουσεΐν, αφαιρώντας το Ιράκ από την τρομοκρατική λίστα. Στο κενό που προέκυψε πρόσθεσαν την Κούβα, μία χώρα που είχε αποτελέσει τα προηγούμενα χρόνια στόχο διεθνούς τρομοκρατίας. «Και τώρα, η νέα αρχή του Ομπάμα που απαγορεύει την παροχή συμβουλών σε ομάδες που ανήκουν στην αυθαίρετη αυτή λίστα, είναι εγκληματική. Αυτό είναι το παρασκήνιο πίσω από τις εφόδους», καταλήγει.