Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ΄, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ


«Αναπόφευκτη» θεωρούν τραπεζίτες και αναλυτές στη Γερμανία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Δώστε στους Έλληνες πάλι τη δραχμή»...


Στο δημοσίευμα με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου γίνεται αναφορά σε σχετική προειδοποίηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EEAG), το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας»΄.
'
Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι «ακόμη και για την Πορτογαλία εκφράζονται αμφιβολίες, εάν θα τα καταφέρει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται την ανεξέλεγκτη διάλυση της Ευρωζώνης και ζητούν τον αποκλεισμό μεμονωμένων χωρών από την ΟΝΕ.»

Η Ελλάδα θα χρειαστεί το αργότερο το 2013 νέα οικονομική βοήθεια, προειδοποιεί σε έκθεσή της και η ομάδα οικονομολόγων γύρω από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν. Το δραστικό πρόγραμμα εξυγίανσης δεν επαρκεί, καθώς «ακόμη και σήμερα η ελληνική κρίση υποβαθμίζεται», υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Τόμας Μίροφ, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

«Οι αγορές χαιρετούν εδώ και καιρό μια τέτοια λύση», δήλωσε ο κ. Μίροφ και πρόσθεσε ότι «για να ξεπεράσει τα προβλήματά της η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το ποσοστό του χρέους της έναντι του ΑΕΠ στο 100% από το 150%».

«Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε αυτόματα ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν παραγραφή των απαιτήσεών τους («haircut») πάνω από 30%», προστίθεται στο δημοσίευμα.

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Apo fimotro.blogspot.com
Με αφορμή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου σχετικά με τις αποδοχές στο Δημόσιο και τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων σε "Καλλικρατικούς" Δήμους ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ενημέρωσε τη βουλή και είπε ότι οι ΟΤΑ βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εκπόνησης των δικών τους Οργανισμών. Ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «κύριο χαρακτηριστικό της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, μαζί με την εκλογή προσώπων, και η σύνταξη Οργανισμών από τα ίδια εκλεγμένα όργανα τους, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης της Κεντρικής Διοίκησης».

Η αναφορά στις μετατάξεις υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "ελέω "Καλλικράτη" υποχρεώνει περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους σε αναγκαστική μετάταξη από κρατικές περιφέρειες και νομαρχίες σε αιρετές περιφέρειες και δήμους και από την κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων πάλι σε "Καλλικρατικούς" δήμους".
Ο κ. Μουλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από 1.1.2010, χάνουν τυχόν επιπλέον αποδοχές που έπαιρναν στις προηγούμενες θέσεις τους. "Δεν υπάρχει μέριμνα για την ένταξη προσωπικού στους νέους οργανισμούς των φορέων υποδοχής και η μισθοδοσία τους είναι κυριολεκτικά στον αέρα βαραίνοντας τους ήδη καταχρεωμένους ΟΤΑ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν", είπε.
Από την πλευρά του ο Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθάρισε ότι η θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει το αργότερο μέχρι και τον Ιούνιο του 2011.
Επιπλέον υπενθύμισε στο βουλευτή ότι με το νόμο 3899/2010 που ψήφισε η Βουλή, "όσοι από 1.1.2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί καθώς και όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα σε άλλο φορέα του δημόσιου τομέα δικαιούνται μόνο το σύνολο των αποδοχών της θέσης, στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν".


Ο κ. Σαχινίδης είπε επίσης ότι από τις μετατάξεις αυτές μπορεί να προκύψει ωφέλεια στις αποδοχές υπαλλήλων, διότι κάποιοι από τους μετατασσόμενους εργάζονταν σε θέσεις που είχαν χαμηλότερη αμοιβή από αυτή που θα πάρουν στη νέα τους θέση.

Το νέο μισθολόγιό θα μιλάει Γερμανικά?

ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μειώνονται σε έξι τα κλιμάκια, πριμ αντί για επιδόματα, σύνδεση μισθού και εξέλιξης των εργαζομένων στο Δημόσιο με την αποδοτικότητά τους: Ολα τα αντιγράφει η κυβέρνηση από τη Γερμανία, εκτός βέβαια από το ύψος των μισθών

Η μισθολογική αλλά και η υπηρεσιακή εξέλιξη κάθε δημόσιου υπαλλήλου θα εξαρτάται από την αξιολόγησή του πάνω σε έξι κριτήρια -όπως η συμπεριφορά του, αν είναι επικοινωνιακός και αποδεκτός από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας. Το γερμανικό μισθολόγιο ετοιμάζεται να προβάρει το ελληνικό Δημόσιο, με κάποιες παραλλαγές από τα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οχι ως προς το ύψος των μισθών αλλά ως προς την οργάνωση του συστήματος αμοιβών με βάση την απόδοση των υπαλλήλων.

Το γερμανικό μισθολόγιο είχε «πέσει» εξαρχής από την τρόικα στις συζητήσεις επί του μνημονίου και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν στον νέο γύρο που αρχίζει αύριο. Οι αρχές αυτού του μισθολογίου, που ισχύει από το 1997, με κάποιες προσθήκες το 2002 και το 2005, είναι οι εξής:

- Η εξέλιξη και οι μισθοί των υπαλλήλων συναρτώνται με την απόδοση κατόπιν αξιολόγησης.

- Τα κλιμάκια είναι έξι και η ανέλιξη σε καθένα έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης.

- Για τους υπαλλήλους στα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα και το διπλωματικό, ισχύουν ειδικά μισθολόγια.

- Ειδικά επιδόματα προβλέπονται μόνον για τις ανώτατες βαθμίδες της διοίκησης και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (εφορίες, τελωνεία, ανεξάρτητες αρχές).

Στη διαδικασία αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου υπάρχουν έξι κατηγορίες κριτηρίων, με διαφορετική βαρύτητα.

1. Η απόδοση στην εργασία.

2. Η συμπεριφορά.

3. Η αμεσότητα στην επεξεργασία και εκτέλεση των αποφάσεων.

4. Οι επικοινωνιακές δυνατότητες.

5. Η δημιουργία προτύπου, εάν δηλαδή είναι αποδεκτός από τους συναδέλφους του και την ιεραρχία.

6. Η εν γένει συμπεριφορά του προς την υπηρεσία και τους πολίτες.

Η αξιολόγηση γίνεται από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας και, στην περίπτωση που αξιολογηθεί αρνητικά, ο υπάλληλος μένει στάσιμος στην ιεραρχική και τη μισθολογική εξέλιξη. Για τους επιμελείς αντιθέτως προβλέπεται ταχύτερη εξέλιξη. Οι ώρες εργασίας είναι 38,5 την εβδομάδα, ωστόσο το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει επιπλέον 5 ώρες χωρίς αμοιβή. Στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης, και αυτή δεν αμείβεται αλλά δίνεται ως αντάλλαγμα ρεπό. Για κάθε υπηρεσία προβλέπονται μετρήσιμοι στόχοι και όταν υπερκαλύπτονται δίνεται εφάπαξ μπόνους αναλόγως του μισθολογικού κλιμακίου κάθε υπαλλήλου.

Με αυτό το μοντέλο εκτιμάται ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης είναι από 5 έως και 10%. Η μισθολογική σχέση από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο κλιμάκιο κάθε κατηγορίας είναι περίπου 1 προς 4. Επίσης υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για το ύψος του επιδόματος αδείας, που αρχίζει από το 80% του μισθού για τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια και υποχωρεί στο 60% στα υψηλότερα.

Η ειδοποιός διαφορά είναι στο ύψος των μισθών, ονομαστικών και πραγματικών. Στο γερμανικό μισθολόγιο έχουν ενσωματωθεί τα επιδόματα που υπήρχαν προ του 1997 και ο εισαγωγικός μισθός (1.290 ευρώ) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον εισαγωγικό μισθό στο ελληνικό Δημόσιο (711 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

Το περιθώριο που είχε τεθεί αρχικά για την κατάρτιση και ψήφιση του μισθολογίου λήγει τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα: Η δαπάνη μισθοδοσίας τον πρώτο μήνα του 2011 κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα, ενώ και στις διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας των μισθολογικών στοιχείων διαπιστώνονται καθυστερήσεις και προβλήματα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το μισθολόγιο να συνδυαστεί με την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή να ισχύσει το 2012. Ο Γ. Ραγκούσης θέλει να έχει τις προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που ανέλαβε τη χαρτογράφηση (θέσεων, δεξιοτήτων, ειδικοτήτων) και να προχωρήσει μεθοδικά στον νέο Καλλικράτη. Από την άλλη, οι πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην επίσπευση του μισθολογίου και να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση. Γι' αυτό και έχει ζητηθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η ολοκλήρωση των οικονομικών μελετών έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην μεικτή επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, υπό τον προϊστάμενο της αρχής, Κ. Παύλου, επιβεβαιώνεται η γενική εκτίμηση ότι κάθε υπηρεσία έχει διαφορετική μισθολογική πολιτική. Μέχρι τώρα έχει πιστοποιηθεί η μισθοδοσία περίπου 560.000 υπαλλήλων από το σύνολο των 770.000 και έχουν ενταχθεί στο σύστημα της αρχής περίπου 270.000. Εχουν εγγραφεί 22.645 φορείς και έχουν πιστοποιηθεί περίπου οι μισοί.

Τις επόμενες μέρες θα εισαχθούν και οι μισθοδοσίες των ΟΤΑ και κατόπιν έχουν σειρά οι ΔΕΚΟ. Η συνολική εικόνα της διοίκησης, της διαστρωμάτωσης των υπαλλήλων και των μισθολογικών ταχυτήτων, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση περιμένει τις εκθέσεις των εταιρειών ΗΑΥ Group και ICAP Hellas, για τις στρεβλώσεις του ισχύοντος μισθολογίου, τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο και τα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους δήμους και τις περιφέρειες, θα ακολουθήσει νέα μελέτη, υπό την αιγίδα της γραμματείας των ΔΕΚΟ. Η αρμόδια επιτροπή πάντως ήδη εξετάζει τις βασικές παραμέτρους των άλλων ευρωπαϊκών συστημάτων.

Από τα σενάρια που εξετάζονται το επικρατέστερο είναι να ενσωματωθεί ένα επίδομα εξομάλυνσης ύψους 140 ευρώ και ο εισαγωγικός μισθός να διαμορφωθεί τότε για κάθε κατηγορία ως εξής: 856 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 975 ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1.080 ευρώ για την τεχνολογική και 1.130 για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα κλιμάκια στο ισχύον μισθολόγιο είναι 18 για κάθε κατηγορία και η εξέλιξη αυτόματη. Υπάρχει και άλλη μία σημαντική διαφορά, που αφορά την ασφαλιστική συμμετοχή. Στη Γερμανία οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν έχουν εισφορές, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα αυτές είναι αρκετά υψηλές.

Πάντως από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος, Σπ. Παπασπύρος, ως βάση για το νέο μισθολόγιο πρέπει να τεθεί το ποσόν των 1.200 ευρώ μεικτών, ειδάλλως θα προκύψουν και νέες απώλειες, ενώ ήδη οι υπάλληλοι μετρούν μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος από 20 έως 25%.

Κοντά στο γερμανικό μισθολόγιο είναι και το αυστριακό, με 7 μισθολογικές κλίμακες αλλά 19 μισθολογικά κλιμάκια για κάθε κατηγορία. Επιμέρους στοιχεία εξετάζονται και από τα μισθολόγια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Και το ισπανικό μισθολόγιο βασίζεται στη σύνδεση παραγωγικότητας-μισθού, ωστόσο οι αυτόνομες περιφέρειες έχουν περιθώρια διαφοροποίησης. Ως προς τη βασική του αρχή προβλέπει την αυτόματη εξέλιξη των υπαλλήλων ανά τριετία. Υπάρχει παράλληλα η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης, που επιτρέπει την ταχύτερη εξέλιξη των υπαλλήλων που κρίνονται παραγωγικοί. Στον βασικό μισθό προβλέπεται συμπληρωματική αμοιβή, που προσδιορίζεται από τη θέση εργασίας, παρέχεται ανάλογα με την απόδοση κάθε υπηρεσίας και δίνεται εφάπαξ. Σε πολλές υπηρεσίες το ωράριο είναι σπαστό.

Επιστολή της ΟΛΜΕ, προς όλους τους γονείς...

 Από το http://evia-logos.blogspot.com/ 

Αγαπητοί γονείς, Τις τελευταίες δεκαετίες επικράτησαν στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις με έμφαση στην ελευθερία της προσωπικής δράσης και τον ατομικισμό. Έτσι προωθήθηκε η ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου, η συσσώρευση τεράστιου πλούτου, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο δημόσιος τομέας, η παιδεία και η υγεία, αφού υποβαθμίστηκαν και απαξιώθηκαν από τις κρατικές πολιτικές, εμφανίζονται σήμερα ως παράγοντες της αναποτελεσματικότητας,
της στασιμότητας και τελικά της ύφεσης και της υπερχρέωσης της χώρας μας. Την ίδια στιγμή οι αγορές ταυτίζονται με την αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ευελιξία, την επιχειρηματική ικανότητα, το δυναμισμό και την καινοτομία.
Επιδιώκουν να απαξιώσουν την παιδεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε κάθε πολίτη, και να προωθήσουν στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιρειών και ...
στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει μετατόπιση της κοινωνικής ευθύνης από την κοινότητα στο άτομο, με αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών δαπανών, την απόδοση ευθυνών στην εκπαίδευση για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ώστε να δικαιολογούνται οι πολιτικές που προάγουν τα standards, τα τεστ αξιολόγησης και τον ανταγωνισμό.
Με αυτές τις διαδικασίες η εξουσία επιχειρεί να επιβάλει κεντρικό έλεγχο στο εκπαιδευτικό σύστημα και να μειώσει τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να αμφισβητούν «αξίες» όπως είναι η ανταγωνιστικότητα, η οικονομική εκμετάλλευση, η «αξιοκρατία». Ταυτόχρονα θέλουν να νομιμοποιήσουν τις ανισότητες στην εκπαίδευση αποκρύβοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα με το επιχείρημα της ατομικής αδυναμίας ή ανικανότητας.
Στην κατεύθυνση της μείωσης των κοινωνικών δαπανών εντάσσεται και η δραστική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία είναι αποτυπωμένη με τον πιο εύγλωττο τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.
Τα 2,75% του ΑΕΠ για την Παιδεία αποτελεί ιστορικό χαμηλό των τελευταίων τριάντα χρόνων και δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα σχολικής στέγης, διπλοβάρδιας, εργαστηριακού εξοπλισμού, υποδομών άθλησης, σχολικών βιβλιοθηκών, λειτουργικών δαπανών, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και θεσμών στήριξης των μαθητών.
Επί ένα χρόνο είμαστε παρατηρητές και θύματα μιας πολιτικής που έχει επιφέρει:
Απολύσεις με δραματική αύξηση της ανεργίας,
Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με εργαζόμενους έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας,
Μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,
Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση στις συντάξεις,
Κατάρρευση των επικουρικών και ασφαλιστικών ταμείων,
Διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας,
Αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις στα καύσιμα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στις αστικές συγκοινωνίες, στα διόδια... και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Τη φετινή χρονιά στην εκπαίδευση γίναμε μάρτυρες μιας πολιτικής που:
Μείωσε δραματικά τους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών
Κατάργησε την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια και την Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια
Διόγκωσε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα
Κατάργησε τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης και τα Αθλητικά Σχολεία
Μείωσε τα κονδύλια μεταφοράς των μαθητών
Περιέκοψε κατά 40% τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων
Μετέφερε την καθαριότητα των σχολείων στους υποχρηματοδοτούμενους δήμους
Απαξίωσε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά
Απαξίωσε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά
Υποχρεώνει τους γονείς να αγοράζουν τα βιβλία για την ξένη γλώσσα.
Αγαπητοί γονείς,
Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων σε διδακτήριο και ανθρώπινο προσωπικό, στα πλαίσια των επιταγών της Τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Δίνεται η δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, να προχωρήσουν σε μαζικές συγχωνεύσει σχολείων και τμήματα με 30 μαθητές. Η έως σήμερα ακολουθούμενη τακτική από το Υπουργείο μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκεται ένας εξορθολογισμός της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά μια σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων. Αυτό θα επιφέρει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως:
Τμήματα 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια, γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης,
Δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων (πολυδύναμα σχολικά κέντρα) με κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της παιδαγωγικής σχέσης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων,
Αύξηση του χρόνου μετακίνησης από και προς το σχολείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια (οδική, αστική) και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών,
Αύξηση της μαθητικής διαρροής και της σχολικής αποτυχίας, ειδικά όσων προέρχονται από ευάλωτες-αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Αγαπητοί γονείς,
Με βάση τα παραπάνω, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες διαβίωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως εργαζόμενοι, αλλά και να σηκώσετε για μια ακόμη φορά το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου. Τα σχολεία, από την άλλη, θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης.
Είναι φανερό πως πίσω από τις ηχηρές διακηρύξει για το Νέο Σχολείο, με το σύνθημα πρώτα ο μαθητής, κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές ούτε για τους γονείς και πολύ περισσότερο για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.
Αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για:
Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
Αποτροπή των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης
Διεκδίκηση ενός δημόσιου και δωρεάν σχολείου που θα μορφώνει όλα τα παιδιά
Διαμόρφωση του σχολείου που οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία
Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 ΟΛΜΕ.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΝΕΑ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΚΑΤΑ 41,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!


Σημαντική αύξηση σημείωσε το ελληνικό δημόσιο χρέος στη διάρκεια του 2010, καθώς διογκώθηκε κατά 41,8 δισ. ευρώ ή κατά 18 μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), λόγω των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του ευρύτερου δημόσιου...
τομέα αλλά και της αναθεώρησης του χρέους που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Eurostat

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 31 Σεπτεμβρίου το δημόσιο χρέος της χώρας αποτιμήθηκε σε 340,28 δισ. ευρώ, έναντι 298,52 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2009.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το νέο χρέος των 41,8 δισ. ευρώ που προέκυψε το 2010, μόνο τα 23 δισ. ευρώ οφείλονται στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από:

- Την ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τα οποία εκδόθηκαν ομόλογα. Μόνο εντός του Δεκεμβρίου εκδόθηκαν ομόλογα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για την ανάληψη χρεών του ΕΛΓΑ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΕΓΕΠ κ.λπ. ενώ ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

- Την προσθήκη στο χρέος των καταπτώσεων νέων εγγυήσεων και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

Σε σύγκριση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, το χρέος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (συνολικό) θα διαμορφωνόταν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 343,2 δισ. ευρώ, αλλά έκλεισε σε 340,28 δισ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε εντός του Δεκεμβρίου η τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, από τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έγινε τελικά τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανερχόμενα σε 7,2 δισ. ευρώ, από 11,2 δισ. ευρώ, που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2010 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - Γρίβας Γιώργος: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης κ.λ.π

Αρχή άνδρα δείκνυσι !!   


Και αυτό που "δείκνυσι" είναι αυτό που όλοι θέλουμε.  Μέχρι στιγμής ο μόνος τομέας στον οποίο αρχίζει να φαίνεται μια αλλαγή, είναι ο τομέας της καθαριότητας.

Μια από τις καλύτερες επιλογές αποδεικνύεται ο Γιώργος Γρίβας για τον Κώστα Καλλίρη. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την καθαριότητας της πόλης, η ανεπηρέαστη από το αξίωμά συμπεριφορά του,  η διάθεσή του για συνεργασία,  σκιαγραφεί έναν  άνθρωπο  που ήλθε για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο,   και όχι για να προβληθεί. Αν αφαιρέσουμε ένα άγχος για το αποτέλεσμα της προσπάθειας του για καθαρή πόλη, είναι ο ίδιος όπως και πριν.  Με την επιλογή του αυτή ο Δήμαρχος,  εκτός του ότι ενισχύει την καλή του   εικόνα, αποδεσμεύεται από ένα σοβαρό αντικείμενο προκειμένου  να ασχοληθεί με άλλα επίσης σοβαρά θέματα
Το μοντέλο που φαίνεται να επιλέγει ο Κώστας Καλλίρης για τη διοίκηση του Δήμου είναι η απόλυτη αποκέντρωση    εξουσίας. Η επιτυχία του μοντέλου αυτού,  απαιτεί συνεργάτες   ικανούς , έντιμους και σεμνούς. Ο Γιώργος Γρίβας είναι τέτοιος.  Δεν το λέμε μόνο εμείς,, το λέει ήδη η γειτονιά μας , τα Άνω Ιλίσια.

Σφαγή στη Λιβύη: Εκατοντάδες οι νεκροί

Από την Ελευθεροτυπία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συνεχίζεται η σφαγή στη Λιβύη - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Εκατοντάδες οι νεκροί σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις

Με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αλλά και του πρεσβευτή της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλόγιστη χρήση βίας εναντίων των διαδηλωτών, ο Μουαμάρ Καντάφι δεν δίστασε να βομβαρδίσει την ίδια του τη χώρα. Οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν, από τα ανατολικά και συγκεκριμένα τη Βεγγάζη όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων, στην πρωτεύουσα την Τρίπολη.
Περισσότεροι από 160 οι νεκροί χθες στην Τρίπολη σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καθώς ακροβολιστές ακόμη αεροπλάνα και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. «Εδώ είμαι. Δεν έφυγα» δηλώνει σε διάγγελμά του ο Μουμάρ Καντάφι διαψεύδοντας φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Λίβυος ηγέτηςμε μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ'οδόν για τη Βενεζουέλα.

"Είμαι στην Τρίπολη" είπε, "δεν είμαι στη Βενεζουέλα".

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.

Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Μάλτα, δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν νωρίτερα σήμερα στη χώρα τους υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές

Ο ένας από τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης που λιποτάκτησε στη Μάλτα Ο ένας από τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης που λιποτάκτησε στη Μάλτα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χθες την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α, έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μουμάρ Καντάφι.

"Του επισήμανα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα το δικαίωμα των ελεύθερων συναθροίσεων των πολιτών πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν απολύτως σεβαστά" δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μονάδες του στρατού μάχονται με τις στρατιωτικές ομάδες που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.

Νωρίτερα, η νεοσυσταθείσα Γενική Επιτροπή για την Άμυνα δήλωσε ότι οι δυνάμεις της θα "καθαρίσουν" τη Λιβύη από τα αντικυβερνητικά στοιχεία. Στην ανακοίνωσή τους περιγράφουν τους διαδηλωτές ως "συμμορίες τρομοκρατών" που απαρτίζονται κυρίως από νέους που βρίσκονται υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών που τους έχουν προμηθεύσει κύκλοι που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την "υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών".

Και ο αναπληρωτής διπλωματικός αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο Ιμπραχήμ Νταμπάσι, δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευθεί από τη "γενοκτονία" και κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει την απαγόρευση των πτήσεων στη χώρα.

Επίσης ο Αλί Αουτζάλι, ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Λιβύης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC άσκησε κριτική στο καθεστώς, λέγοντας ότι "δεν υποστηρίζει τις δολοφονίες αμάχων πολιτών από την κυβέρνηση".

Η πρεσβεία της Λιβύης στη Μαλαισία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι.

"Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη, εγκληματική σφαγή και την εξόντωση αθώων πολιτών", αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας μετά τη σύντομη κατάληψή της από περίπου 200 διαδηλωτές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της χώρας κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον ο Καντάφι έχει χάσει κάθε έρεισμα στην κοινωνία της Λιβύης.

Οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα καταδικάζοντας τη βία που ασκείται στη Λιβύη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. "Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία" δήλωσε η ίδια.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών σε ανακοίνωσή τους "καταδικάζουν τη συνεχή και εν εξελίξει καταστολή των κινητοποιήσεων" και πως "αποδοκιμάζουν τη βια και τους θανάτους των αμάχων πολιτών".
Εκατοντάδες οι νεκροί

Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε τιμές ρεκόρ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008.

Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Ηδη εκατοντάδες Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Και η Χαμάς καταδίκασε σήμερα "τις σφαγές" του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι εναντίον του ίδιου του του λαού.

"Καταδικάζουμε έντονα την καταστολή που οργάνωσε το καθεστώς του Καντάφι κατά του ίδιου του του λαού, που διαδήλωνε ειρηνικά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. "Το καθεστώς αυτό χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λιβυκού λαού. Καλούμε τους Παλαιστίνιους, του μουσουλμάνους και τους Αραβες να καταδικάσουν τις σφαγές".

ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ ΣΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ

fimotro.blogspot.com
Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων θα έχει κάνει τον πλανήτη «αγνώριστο» το 2050, προειδοποιεί η WWF και άλλοι επιστήμονες. Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει φέτος τα επτά δισεκατομμύρια, πριν σταθεροποιηθεί τελικά στα εννέα δισεκατομμύρια γύρω στα μέσα του αιώνα...


Για να ταΐσουμε όλα αυτά τα στόματα, «θα πρέπει να παράξουμε τα επόμενα 40 χρόνια όσα τρόφιμα είχαμε παράξει τα τελευταία 8.000 χρόνια» δήλωσε ο Τζέισον Κλέι της WWF.

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, «μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας δεν θα είναι πια αναγνωρίσιμος» προειδοποίησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, συμφώνησε ο Τζον Κάστερλαϊν, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Πληθυσμιακής Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο.

Σημαντικό πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι και η προβλεπόμενη αύξηση των εισοδημάτων, τα οποία αναμένεται να τριπλασιαστούν τα επόμενα 40 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και να πενταπλασιαστούν στις χώρες που θεωρούνται σήμερα αναπτυσσόμενες.

Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί συνήθως και σε αύξηση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, των οποίων η παραγωγή απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πρώτων υλών.

H παραγωγή ενός κιλού κρέατος απαιτεί γύρω στα επτά κιλά τροφής σε σπόρους, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού τυριού ή αβγών χρειάζονται τρία με τέσσερα κιλά, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο.

«Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερο χρήμα, ο ίδιος πλανήτης» σχολίασε ο Τζον Κλέι της WWF.

Σύμφωνα με τον Τζον Κάστερλαϊν, η μόνη λύση είναι να ανακόψουμε την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση του πληθυσμού, και ο μόνος βιώσιμος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσω του αποτελεσματικού οικογενειακού προγραμματισμού» είπε

Στο εξωτερικό ή σε στρατοπεδο?

"ΟΙ (ΨΕΥΤΙΚΕΣ) ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΤ"!...
Πληροφορία για γέλια. Η κρατική τηλεόραση έχει 20 άτομα στο εξωτερικό δελτίο, έχει σε δορυφόρους όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα, κι όμως κατόρθωσαν να γελοιοποιηθούν. Μόνο στην πράσινη ΕΡΤ του Ταγματάρχη και της Στάη έπαιξε η πληροφορία ότι ο Καντάφι είναι...
στο εξωτερικό. Το... λιγότερο έγκυρο Al Arabiya και όλα τα διεθνή τηλεοπτικά μεταδίδουν ότι αναμένεται διάγγελμα του Καντάφι και ότι ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται στην χώρα του. Της Στάη ιδέα ήταν το ρεπορτάζ;

Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πρωτεύουσα της Λιβύης

Απο in.gr
Τρίπολη, Λιβύη
Ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη επιστράτευσε, σύμφωνα με μαρτυρίες, η κυβέρνηση της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην Τρίπολη. Μόνο μέσα στη Δευτέρα σκοτώθηκαν στην Τρίπολη 160 άνθρωποι -πολλές δεκάδες άλλοι σε επαρχιακές πόλεις τις τελευταίες ημέρες- αναφέρουν τηλεοπτικά δίκτυα επικαλούμενα Λίβυους, καθώς στη χώρα δεν υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Τρίπολη.

Κάτοικος της Τρίπολης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε: «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν μπορεί να το φανταστεί άνθρωπος. Πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί.»

«Οι πολίτες μας πεθαίνουν. Είναι η πολιτική της καμμένης γης» είπε ο Αντέλ Μοχάμεντ Σαλέχ. «Βομβαρδίζουν κάθε 20 λεπτά» πρόσθεσε.

Ο αυτόπτης μάρτυρας τόνισε πως τα αεροσκάφη ανοίγουν πυρ εναντίον «οποιουδήποτε κινείται, ακόμα και αν είναι μέσα στο αυτοκίνητό του.»

Λίβυος ακτιβιστής δήλωσε ότι έχει ακούσει τις ίδιες πληροφορίες. «Στρατιωτικά αεροσκάφη επιτίθενται σε πολίτες, σε διαδηλωτές στην Τρίπολη αυτή τη στιγμή. Οι πολίτες είναι τρομαγμένοι. Πού είναι τα Ηνωμένα Έθνη, πού είναι η Διεθνής Αμνηστία;» δήλωσε ο Φάτχι αλ-Βαρφάλι, επικεφαλής της Επιτροπής της Λιβύης για Αλήθεια και Δικαιοσύνη, στο πρακτορείο Reuters.

Ο γιος του Καντάφι διέψευσε ότι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές και ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αποθήκες πυρομαχικών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya μετέδωσε πως οι συγκρούσεις στην Τρίπολη τη Δευτέρα άφησαν πίσω τους 160 νεκρούς.

* Δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με Αιγύπτιο γιατρό που προσπαθούσε να φτάσει στη Λιβύη.

Διαταγές για βομβαρδισμό

Δύο μαχητικά αεροσκάφη της Λιβύης τύπου Mirage έφθασαν αιφνιδιαστικά στο αεροδρόμιο της Μάλτας τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι τους δήλωσαν στις Αρχές της Μάλτας ότι αυτομόλησαν και ζήτησαν άσυλο.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Μάλτας, οι δύο Λίβυοι πιλότοι υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές.

Λίγο νωρίτερα, δύο ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο. Σε αυτά επέβαιναν συνολικά επτά άτομα που δήλωσαν ότι είναι Γάλλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού αξιωματούχου, μόνο ένα είχε μαζί του διαβατήριο, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι έφυγαν τόσο βιαστικά που τα ξέχασαν.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση
H Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού.

Η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.

«Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Οι πληροφορίες της FIDH, που έχει έδρα στο Παρίσι, προέρχονται κυρίως από λιβυκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Εκτός από την Βεγγάζη, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.