Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Λιβύη : μάχες στην Αλ Ζαουίγια

 Αυτό που συμβαίνει είναι εμφύλιος.  Υπάρχει ο κίνδυνος απο τη δικτατορία του Καντάφι να πάμε στη δικτατορία των Αδελφων Μουσουλμάνων. Η εμπλοκή των αμερικάνων σε αυτή τη φάση θα οδηγήσει σε Ιράκ ,. Αφγανιστάν...

Τρίπολη, Λιβύη
Με πυροβολισμούς και χρήση δακρυγόνων επιχειρούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας την Παρασκευή. «Ήρθε η ώρα της Τρίπολης» λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.
Μαρτυρίες για δεκάδες νεκρούς στην πόλη Αλ Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη, μάχες στρατιωτών-αντικαθεστωτικών και στο Ρας Λανούφ, με τους αντάρτες να λένε ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο.
Όπως μεταδίδει το Al Arabiya, υποστηρικτές του Καντάφι συγκρούστηκαν με αντικαθεστωτικούς κοντά στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης.Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν τα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων στο συνοριακό πέρασμα.
Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι πολλοί από τους ξένους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν, είναι τρομαγμένοι από την κατάσταση και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας.

* Τρομοκρατημένοι χιλιάδες ξένοι που έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη

Την Παρασκευή στην Τρίπολη, δυνάμεις ασφαλείας, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις συμπλοκές, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στο σημείο.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία Τατζούρα, φωνάζοντας «ο Καντάφι είναι εχθρός του Θεού».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, στην περιοχή ακούγονται και πυροβολισμοί, δεν είναι σαφές όμως αν ήταν στον αέρα ή πάνω στο πλήθος.

Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερα οχήματα που μετέφεραν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατευθύνονταν στην Τατζούρα, όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Οι αντικαθεστωτικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να πέσει το καθεστώς. Εκπρόσωπός του δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι οι Λίβυοι αντάρτες θα επιτεθούν στην Τρίπολη, μόλις εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη διεθνή κοινότητα.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού σε μία προσπάθεια να την ανακαταλάβουν. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη στη Χάσρα, δυτικά της Ζαουίγια.

Σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών στην πόλη με μάρτυρες να αναφέρουν ότι είναι περισσότεροι από 15, ενδεχομένως και πάνω από 30 ή 40, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, λένε αυτόπτες, που εκφράζουν φόβο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο αρχηγός των ανταρτών στην Αλ Ζαουίγια, συνταγματάρχης που εγκατέλειψε τις τάξεις του στρατού, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών και αντικαταστάθηκε, ανέφεραν οι εξεγερμένοι.

Πάντως η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Μάχες και στη Μπρέγκα

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Αμπντάλα αλ-Μάχντι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών απέκρουσαν προσπάθεια των δυνάμεων του Καντάφι να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Μπρέγκα στα ανατολικά.

Πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους.

«Επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη εάν τεθεί σε εφαρμογή ζώνη απαγόρευσης της εναέριας κυκλοφορίας» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι η κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας.

Μάχες ξέσπασαν, εν τω μεταξύ, στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά.

Συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με αντάρτη, οι αντικαθεστωτικοί έριξαν ρουκέτες και πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο Ρας Λανούφ, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις και ακούγονται ισχυρές εκρήξεις.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμβουλος του ηγέτη των ανταρτών δήλωσε ότι θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές, για να βοηθηθούν οι αντάρτες στην ανατροπή του καθεστώτος.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Αμπντελ Τζαλίλ, έκανε λόγο για «νίκη ή θάνατο» και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ : "ΑΝΗΘΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

Ανήθικος είναι ο Παπανδρέου που αφήνει τα λαμόγια να κυκλοφορούν ελεύθερα!!

Απάντηση στα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου σήμερα για το πρόσωπό του (αναφέρθηκε ονομαστικά και σε άλλους γαλάζιους υπουργούς ο πρωθυπουργός) έδωσε πριν από λίγο ο Θ. Ρουσόπουλος. Ο...
πρώην υπουργός καταγγέλλει τον Παπανδρέου ότι ου επιτέθηκε προσωπικά για λάθη που κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί 18 μήνες. Αναλυτικά η δήλωση :
"«Το 2008 ο κ. Παπανδρέου με ονόμασε “συντονιστή του σκανδάλου Βατοπεδίου”. Στις 16 Νοεμβρίου 2010, όλα τα κόμματα της Βουλής και πολλοί Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισαν την πλήρη αθώωσή μου. Αίφνης σήμερα, ο κ. Παπανδρέου μου επιτέθηκε προσωπικά για να δικαιολογήσει τα συνεχή λάθη 18 μηνών. Συμπεριφορά αντάξια ενός πολιτικού που εκβίασε εκλογές το 2009, τις κέρδισε με ψεύδη και σε μυστικές συνομιλίες με τον Στρος Καν, πέρασε στο λαό του τη θηλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για ανήθικη πολιτική στάση.»

THN KATABOΛΗ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΔΕΔΥ


Την κάλυψη των 800 εκατ. ευρώ, ποσό που απαιτείται για την καταβολή του εφάπαξ όσων δημοσίων υπαλλήλων περιμένουν στην ουρά πάνω από δύο χρόνια, ζήτησε την Παρασκευή η ΑΔΕΔΥ από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη και του υφυπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη...


Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και στο επίκεντρο ήταν το θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει το Ταμείο Πρόνοιας, προκειμένου να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του σε εφάπαξ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί, ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να καλύψουν μόνο το εφάπαξ όσων περιμένουν πάνω από δύο έτη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση των χρημάτων αυτών και της αποπληρωμής όσων αναμένουν το εφάπαξ.
στις 18:49
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Κοινή χρήση στο Facebook

ΣΥΛΛΗΨΗ 48ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Άνδρας 48 χρόνων συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πειραιά, για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου...
Τα ηλεκτρονικά ίχνη του συλληφθέντα ταυτοποιήθηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκε πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων, ψηφιακό υλικό παιδικής πορνογραφίας με πρωτοφανή σκληρότητα, καθώς και δύο εξωτερικοί και δύο εσωτερικοί δίσκοι υπολογιστών.
Τα στοιχεία απεστάλησαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών

Καρκίνος του μαστού: η αυτοεξέταση σώζει ζωές



Μπερή Δέσποινα, ιατρός


Πόσα γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού; Eπειδή οι περισσότερες  αποφεύγουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο προσβολής από την επάρατη νόσο, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα πιθανότατα είναι 'όχι αρκετά'.  
Ο μαστός αντιπροσωπεύει για κάθε γυναίκα ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σώματός της, καθώς αποτελεί το σύμβολο της θηλυκότητας και της μητρότητας. Επειδή ακριβώς σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλικότητα, η προσβολή του από κακοήθη ή και από άλλα νοσήματα θεωρείται συχνά θέμα ταμπού, για το οποίο οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν.

Μολονότι αληθεύει ότι είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα και δύσκολα αντιμετωπιζόμενα γυναικεία προβλήματα, καθώς, εκτός από τις οργανικές επιπλοκές που συνεπάγεται, έχει και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι είναι ένα ζήτημα που δεν επιτρέπεται να αποσιωπάται. Όσο πιο πρώιμα γίνει η διάγνωσή της, τόσο καλύτερη είναι και η τελική έκβαση της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει τεράστια σημασία. Γι' αυτό μη φοβάστε να αποκαλύψετε το 'μυστικό' σας και φροντίστε να αυτοεξετάζεστε όσο το δυνατόν πιο συχνά. Καλό είναι να αποβάλετε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί σε σας ή το φόβο ότι οπωσδήποτε θα ανακαλύψετε κάτι.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια κακοήθης νεοπλασματική νόσος, η οποία μπορεί να προσβάλλει τον ένα ή και τους δύο μαστούς.

Λίγα λόγια για την ανατομία του στήθους

Ο γυναικείος μαστός αποτελείται κυρίως από λιπώδη και συνδετικό ιστό. Κάθε μαστός χωρίζεται σε 15 με 20 τμήματα (λοβούς), τα οποία διαιρούνται περαιτέρω σε μικρότερα τμήματα, τα λοβίδια. Τα λοβίδια είναι δομές που περιέχουν μικρούς γαλακτοπαραγωγούς αδένες. Αυτοί εκκρίνουν γάλα μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα μικροσκοπικών σωληνίσκων -τους γαλακτοφόρους πόρους-, οι οποίοι τελικά συλλέγουν το γάλα σε μία 'δεξαμενή' που εντοπίζεται ακριβώς κάτω από τη θηλή του μαστού.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του μαστού

Τα αίτια των περισσότερων τύπων καρκίνου του μαστού παραμένουν άγνωστα. Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος πρόληψης της νόσου. Όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωσή της συνδυάζεται με μεγάλη πιθανότητα πολύ καλής τελικής έκβασης.

Μάθετε για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, οι οποίοι ξεφεύγουν από το δικό σας έλεγχο και για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν 100πλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τους άνδρες. Επίσης, η ηλικία αντιπροσωπεύει έναν από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Όσες είναι μικρότερες των 30 ετών σπανίως προσβάλλονται, αποτελώντας περίπου το 1,5% των περιστατικών. Όμως εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και οι οποίοι μπορεί να αποφευχθούν, όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος κ.ά.

Παρακάτω αναφέρονται εν συντομία οι κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες:

Ακτινοβόληση θώρακα. Πρόκειται για το μόνο παράγοντα με αποδεδειγμένη άμεση συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού.
Γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Αντιστοιχεί στο 5-10% των περιπτώσεων.
Οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή εμφάνιση της νόσου σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, κόρη ή αδελφή).
Ατομικό ιστορικό προηγούμενου καρκίνου μαστού. Αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής και του άλλου μαστού.
Η λευκή φυλή. Τα άτομα της λευκής φυλής προσβάλλονται συχνότερα από αυτά των άλλων φυλών.
Εμμηναρχή (εμφάνιση πρώτης εμμηνορρυσίας) σε μικρή ηλικία, δηλαδή πριν από το 12ο έτος.
Εμμηνόπαυση πριν από το 50ό έτος.
Απουσία τεκνοποίησης ή τεκνοποίηση για πρώτη φορά μετά τα 30 χρόνια.
Πιθανότατα η μακροχρόνια χρήση -πάνω από δέκα έτη- θεραπείας ορμονικής
υποκατάστασης, αν και αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Πιθανότατα η χρήση από του στόματος χορηγούμενων αντισυλληπτικών δισκίων.
Η λήψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.
Η ζωή σε βιομηχανικές περιοχές και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας, αν και οι ακριβείς παράγοντες παραμένουν αδιευκρίνιστοι.
Το κάπνισμα.
Η παχυσαρκία και η πλούσια σε λίπη διατροφή, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης.
Να θυμάστε ότι όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο, άσχετα με το αν έχουν αυτούς τους προδιαθεσικούς παράγοντες ή όχι. Στα δύο τρίτα των ασθενών από καρκίνο του μαστού δεν υπάρχει ιστορικό γνωστού προδιαθεσικού παράγοντα!

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

Θα πρέπει να φροντίζετε με επιμέλεια να εξετάζετε το στήθος σας σε μηνιαία βάση. Είναι προτιμότερο να το κάνετε περίπου την πέμπτη με έβδομη ημέρα μετά την περίοδο, δηλαδή όταν οι μαστοί δεν είναι οιδηματώδεις και επώδυνοι λόγω του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (ΠΕΣ).

Εστιάστε την προσοχή σας στα παρακάτω:

Ψηλάφηση όζου (μικρής στρογγυλής μάζας) στο μαζικό αδένα
Πιθανή ανίχνευση εκκρίματος από τη θηλή, αιμορραγία από τη θηλή ή μεταβολές του χρώματος και των διαστάσεων της θηλής
'Πρήξιμο' του στήθους
Μικρά οζίδια στην περιοχή της μασχάλης
Οποιαδήποτε μεταβολή του δέρματος του μαστού, όπως ερυθρότητα ή πτυχώσεις
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, επιβάλλεται να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας το συντομότερο δυνατόν.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε ή να εντοπίσετε εγκαίρως μία ύποπτη βλάβη

Μηνιαία αυτοεξέταση μαστού: η ανίχνευση σε αρχικό στάδιο μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι οδηγίες των γυναικολόγων προτείνουν τη μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού και την ετήσια κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.

Μαστογραφία: μετά την ηλικία των 40 ετών, η μηνιαία αυτοεξέταση θα πρέπει να συνδυάζεται με ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία. Στην περίπτωση γυναικών με ιστορικό παραγόντων αυξημένου κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού, ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία διάγνωσης του καρκίνου στη συγγενή πρώτου βαθμού.

Γυμναστική: σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών μελετών φαίνεται ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης της νόσου.

Δίαιτα: υποστηρίζεται, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η υγιεινή διατροφή αντιπροσωπεύει άλλον έναν παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες, που ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση. Επίσης έχει αναφερθεί πιθανή ευεργετική δράση ορισμένων βιταμινών, όπως της βιταμίνης Α ή της βιταμίνης D.

Αποφυγή της παχυσαρκίας: ο περιορισμός της αύξησης του βάρους μόνο κατά ένα με δύο κιλά μετά το 18ο έτος της ζωής φαίνεται πως προστατεύει από τη μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Θηλασμός: βάσει στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες, ο θηλασμός για περισσότερους από τέσσερις μήνες συνδυάζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Φαίνεται ότι η φύση έχει προνοήσει με κάποιο τρόπο, ώστε όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο να αυξάνεται η προστασία σας.

Να θυμάστε

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού συνδυάζεται πολύ συχνά με πολύ καλή έκβαση (90% πενταετής επιβίωση, αν γίνει η διάγνωση σε αρχικό στάδιο) και βέβαια μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Μην εφησυχάζετε επειδή δεν έχετε επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή πιστεύετε πως δεν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Πρέπει να είστε έτοιμες και ενημερωμένες για παν ενδεχόμενο.
Μην αμελείτε τη μηνιαία αυτοεξέτασή σας και μη φοβάστε να κάνετε μαστογραφία. Πρόκειται για ασφαλή και εύκολη στη διεξαγωγή απεικονιστική μέθοδο, η οποία μάλιστα ανιχνεύει έναν όγκο τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα από τη στιγμή που θα είναι δυνατή η ψηλάφησή του.
Τέλος, δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθείτε αν εντοπίσετε κάποιον όζο στο μαστό σας. Ο μαστός προσβάλλεται και από άλλα καλοήθη νοσήματα και εκτός αυτού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλο ποσοστών των όγκων δεν είναι κακοήθεις.
Η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση θα αποτελέσουν τους καλύτερους συμβούλους για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού. Τα περισσότερα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε για τον καρκίνο του μαστού είναι ότι η καλύτερη προφύλαξη είναι η έγκαιρη ανίχνευση!