Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αιματηρή έφοδος της αστυνομίας στην πλατεία Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν

Μανάμα, Μπαχρέιν
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, τον έλεγχο της οποίας πήραν οι δυνάμεις ασφαλείας μετά από έφοδο που έκαναν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μαργαριταριού. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Νεκροί δύο αστυνομικοί που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών. Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση των διαδηλωτών, κυρίως σιιτών από την κεντρική πλατεία της Μανάμα, σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών που ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, φεύγοντας από την πλατεία του Μαργαριταριού.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το Χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας παίρνουν θέσεις στην οικονομική περιοχή της Μανάμα και ανοίγουν τους δρόμους που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές.

Πυροβολισμοί ακούγοντας από το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, την ίδια ώρα που στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές, επιτρέποντας την πρόσβαση στην συνοικία αυτή στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες.

Αρκετές σκηνές μέσα στις οποίες οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σιίτες, είχαν περάσει τη νύχτα, πήραν φωτιά, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από το σημείο αυτό.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές και έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία αυτή από τις 19 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Με βόμβες πετρελαίου απάντησαν οι διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν τόνισε πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζοντας με «με εξαιρετική ωμότητα» τον λαό του.

«Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους» είπε σε συνέντευξή του στο αλ Τζαζίρα. «Τονίζουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής μας» πρόσθεσε ο Σαλμάν.

Ο ίδιος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη «να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί».

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια ημέρα μετά την άφιξη ξένων στρατευμάτων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.

Την Τρίτη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν.

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες από την Moody's

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, σε «Α3» από «Α1», ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχώρησε η Moody's.

Ο οίκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης («αρνητικές προοπτικές»). Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο χρέος της Πορτογαλίας σε «Prime-2» από «Prime-1».

Η αξιολόγηση «Α3» είναι τέσσερις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Η υποβάθμιση οφείλεται στις δυσκολίες που βλέπει ο οίκος για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, στην πιθανή ανάγκη, στο για μια μελλοντική οικονομική στήριξη στις τράπεζες και στους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς που έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του πορτογαλικού δημοσίου.

Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι εξασθενούν οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας, ενώ τονίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αργότερα μέσα στο έτος, θα οξύνει την «πρόκληση» για τη χώρα, την ίδια ώρα που προσπαθεί να διαχειριστεί το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη και να αποφύγει το -πολύ πιθανό- ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης.

Η Moody's προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ εφέτος και -στην καλύτερη περίπτωση- ασθενή ανάκαμψη το 2012.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2011. Το δ' τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 0,3% και η ανεργία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, στο 11,1%.

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν κάτω από 1%.

Το έλλειμμα του 2010 υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ και για εφέτος στόχος είναι η μείωση του στο 4,6% ώστε το 2012 να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

"ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ" ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ "ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ" ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σημαντικό ρεπορτάζ. Στο Αποκαλυπτικό Δελτίο. Γαλάζιος "πρώην" υπουργός με καταθέσεις σε ημεδαπές τράπεζες ύψους 178.000.000 ευρώ. Ναι! 178 εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις. Και το ΣΔΟΕ έχει και ελέγχει αυτές τις πληροφορίες κατά το ρεπορτάζ. Το θέμα είναι θα πάει κάποιος στον εισαγγελέα ή ...
θα αρκούνται μόνο σε μικρές "μαρίδες"...

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Τέλος Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη. Παρόμοιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε ακόμη τρεις περιοχές της χώρας...
Πρόκειται για μία από τις πρώτες δράσεις του υπουργείου με σκοπό τη μείωση της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό.
Στην Αθήνα θα διατεθούν 75 ποδήλατα και τρεις σταθμοί τοποθέτησης (Ακρόπολη, Θησείο, Μητρόπολη), από όπου θα μπορεί ο καθένας να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει για κάποιες ώρες ένα ποδήλατο. Ακολούθως, θα έχει και την υποχρέωση να το επανατοποθετήσει, διαφορετικά θα υπάρχει χρέωση.
«Σε έρευνα που κάναμε φάνηκε πως το 71% των Ελλήνων θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης», τόνισε ο κ. Αηδόνης.
Τη διαχείριση και συντήρηση των ποδηλάτων θα έχει ο Δήμος Αθηναίων.
Ενεργειακά ποδήλατα στη Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 20 στατικά ποδήλατα στο Λευκό Πύργο, τα οποία εκτός του ότι θα διατίθενται για εκγύμναση, παράλληλα θα παράγουν και ενέργεια.
«Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει πόσες θερμίδες έχει καταναλώσει και πόση ενέργεια έχει παράξει, καθώς τα ποδήλατα θα είναι συνδεδεμένα κολώνες της ΔΕΗ που θα συλλέγουν την ενέργεια», είπε ο κ. Αηδόνης.
Ποδήλατα αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στη Σαμοθράκη και στον Αρχάγγελο Πέλλας.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Η Ιαπωνία ανέστειλε τις δραστηριότητες για την πρόληψη τήξης του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, μετά από την ακτινοβολίας που καθιστά πολύ επικίνδυνο για τους εργαζομένους το να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην συντετριμμένη από το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι Ιαπωνία,...
η οποία πλέον ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της άνευ προηγουμένου καταστροφής. Να εγκαταλείψουν το Τόκιο καλεί τους Έλληνες πολίτες η πρεσβεία της Ελλάδας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yukio Edano δήλωσε την Τετάρτη ότι η κατάβρεξη των αντιδραστήρων με νερό διακόπηκε λόγω της άμεσης ανάγκης να αποσυρθούν οι περίπου 50 εργαζόμενοι. Το επίπεδο της ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις ανήλθε σε 1.000 μιλισιβέρτ νωρίς την Τετάρτη, προτού πέσει στα 800-600 μιλισιβέρτ, μέγεθος που εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο ασφαλείας.
Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η ο οποία προκάλεσε έκλυση ακτινοβολίας και έσπειρε πανικό στον πληθυσμό. Νωρίς την Τετάρτη εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο εξωτερικό περίβλημα περιορισμού στη Μονάδα 4 στο πυρηνικό συγκρότημα, όπως διευκρίνησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, Hajimi Motujuku.
Την Τρίτη, ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων στον ίδιο αντιδραστήρα – πρόκειται για χώρο όπου διατηρείται το πυρηνικό καύσιμο δροσερό – προκαλώντας έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Η διαχειρίστρια TEPCO δήλωσε ότι η νέα πυρκαγιά ξέσπασε επειδή η αρχική πυρκαγιά δεν είχε πλήρως αποσβεστεί. Η νέα φωτιά κατασβέσθηκε τελικά στις 6.15' τοπική ώρα, το πρωί της Τετάρτης, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της, ανακοινώθηκε τελικά.
Επικρατεί έντονη ανησυχία για τα επίπεδα του νερού ψύξης, τα οποία έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα Νο.4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη. Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα Νο.4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα Νο.4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής. Υπάρχει μια «πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα» στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ. «Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», σημείωσε.
Ο Αμάνο προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι «ανησυχητικές», αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία. H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Παράλληλα η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα Νο.2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά. Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση.
Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο.2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη. Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως ο πυρηνικός της σταθμός στη Χαμαόκα συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια παρά το νέο σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην περιοχή αυτή. Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι ο σταθμός αυτός, ο οποίος απέχει 100 χιλιόμετρα από εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού 6,1 βαθμών στο ανατολικό Χονσού, ο οποίος αναφέρθηκε γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της IAEA «επιβεβαίωσε με την Ιαπωνία ότι ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια», προστίθεται σε ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, όπου επισημαίνεται ότι «οι μονάδες 1 και 2 (του σταθμού) είναι παροπλισμένες, η μονάδα 3 είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επιχειρησιακή και οι μονάδες 4 και 5 παραμένουν σε ασφαλές επιχειρησιακό καθεστώς μετά τον σεισμό».

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Ξεχωριστός φορέας με επικεφαλής την ΤΡΑΜ ΑΕ, θα αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου έργου της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο είναι εφικτό να υλοποιηθεί έως το 2014...
Το έργο, προϋπολογισμού περί τα 180 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία μίας γραμμικής πλατείας πλάτους 40 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος έως την Ομόνοια, η οποία θα διακόπτεται μόνο στις οδούς Αμερικής και Εμμ.Μπενάκη.
Η κυκλοφοριακή ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της κίνησης από τη Συγγρού προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας.
Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι όψεις των κτιρίων να προστατεύονται όχι μόνο στην περίπτωση που έχουν ξεπεράσει το όριο των 100 ετών, αλλά και των 50.
Το έργο της μελέτης έχει αναλάβει ομάδα υπό τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Πάνο Τουρνικιώτη, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ) και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που θα προκηρύξει σύντομα τον διεθνή διαγωνισμό.
Η ομάδα των μελετητών έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, που εντοπίζουν τις πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές και αρχιτεκτονικές επιπτώσεις, τις οποίες θα έχει η κατάργηση μίας τόσο βασικής αρτηρίας της πόλης και η μετατροπή της σε άξονα σύνδεσης του αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Ακρόπολης.
Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε σε ημερίδα με τίτλο «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι τέσσερις βασικοί άξονες της εκδήλωσης αφορούν την περιοχή Γεράνι, την ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, τη σύνδεση του κέντρου με τα Άνω και τα Κάτω Πατήσια, καθώς και την πολεοδομική ανασύνθεση.
Η περιοχή Γεράνι -περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς- επελέγη από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.