Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Γιός του Καντάφι: “Σαρκοζί , φέρε πίσω τα λεφτά που πήρες από τη Λιβύη.”

Να επιστρέψει τα χρήματα που του έδωσε η Λιβύη για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 ζήτησε  από «αυτόν τον κλόουν τον Σαρκοζί»   ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, προκαλώντας σεισμό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μία μέρα μετά τις δηλώσεις του πατέρα του, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως «νοητικά προβληματικό» τον Γάλλο πρόεδρο.

Σε πόλεμο διαρκείας εναντίον της «Δύσης-τρομοκράτη» καλεί τους Λίβυους ο Καντάφ

Τρίπολη
«Η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη» λέει ο Καντάφι στο «διάγγελμα πολέμου» του το μεσημέρι της Κυριακής, με το οποίο καλεί τους Λίβυους στα όπλα την στιγμή που οι δυτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη λιβυκή αεράμυνα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» λέει ο Λίβυος ηγέτης, που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της Δύσης ισοδυναμούν με τρομοκρατική επίθεση -από την οποία, μάλιστα, η Λιβύη «θα βγει ενισχυμένη».

Προσπαθώντας να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις απομένουν στο λιβυκό καθεστώς, ο συνταγματάρχης ανέφερε ότι όλοι «οι Λίβυοι πιάνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα», υποσχόμενος στη Δύση έναν πόλεμο διαρκείας.

«Είναι μία Σταυροφορία εναντίον του λιβυκού λαού» είπε ο Καντάφι, συμπληρώνοντας πως «δεν θα αφήσουμε την Αμερική, τη Γαλλία, τη Βρετανία ή τους συμμάχους τους να πάρουν το πετρέλαιό μας».

Το δεύτερο διάγγελμα πολέμου του Λίβυου ηγέτη, μετά την έναρξη της «Αυγής της Οδύσσειας», μεταδόθηκε ηχογραφημένο -χωρίς εικόνα- από την κρατική τηλεόραση.

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Τρίπολη, Λιβύη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι. Τα ξημερώματα ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη. Επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ το λιβυκό καθεστώς ανεβάζει στους 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις και ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ωστόσο, ο ναύαρχος αναγνώρισε πως είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να αποβούν αδιέξοδες και να μην καταφέρουν να οδηγήσουν στην πτώση του Καντάφι.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων δικτύων, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων.

«Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Λόριμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις και σήμερα. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις» είπε ο Λόριμερ.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις και τη λιβυκή αεράμυνα. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)».

Περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί από τις βρετανικές, τις γαλλικές και τις αμερικανικές δυνάμεις και, σύμφωνα με το BBC, οι στρατιωτικοί διενεργούν τον πρώτο απολογισμό από τις στοχευμένες επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις στόχευσαν εγκαταστάσεις αεράμυνας στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι ο ίδιος είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια, ενώ το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιστρέφουν στην περιοχή με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα όπλα.

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία «σφυροκοπούν» τον Καντάφι


Βομβαρδισμοί και στην Τρίπολη

Τουλάχιστον 48 νεκρούς και 150 τραυματίες αφήνει πίσω της η χθεσινή πρώτη ημέρα των συμμαχικών βομβαρδισμών και των πυραυλικών πληγμάτων στη Λιβύη.
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία με τη συνδρομή της Νορβηγίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις σε διάφορες πόλεις και πολυάριθμους
στόχους.
Τα ξημερώματα ριπές
αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν και στην Τρίπολη, όπως μετ
έδωσαν ανταποκ
ριτές του Ρόιτερς.

Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις κα1973: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν και πάλι τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπως είχαν πράξει και πριν από ένα μήνα. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας, δεκάδες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται πάνω από 100.ι πυρά πολυβόλων καθώς και κραυγές ανθρώπων, ενώ ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τροχιοδεικτικά βλήματα.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός βομβαρδισμός.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης. Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλείς σε αυτά.
Εκπρόσωπος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι και η RAF (βασιλική πολεμική αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4.

Σφυροκοπούν τη Λιβύη Ευρώπη και ΗΠΑ


Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας»

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου. Γαλλικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Αργά το απόγευμα αναφέρθηκαν τα πρώτα γαλλικά πυρά κατά αρμάτων μάχης και στρατιωτικών οχημάτων στο έδαφος και αμερικανικά πλήγματα με πάνω από 100 πύραυλους Tomahawk. Και βρετανική συμμετοχή στις επιθέσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι δόθηκε το πράσινο φως για την επέμβαση.

20 Μαρτίου 1973: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν και πάλι τη Νομική Σχολή Αθηνών


Η Κατάληψη της Νομικής

Οι πρώτες άξιες λόγου φοιτητικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εμφανίσθηκαν στις αρχές του 1972, με τη συγκρότηση των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ), που αμφισβητούσαν ανοιχτά τα διορισμένα από τη χούντα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων. Στα πανεπιστήμια δραστηριοποιούνταν οργανώσεις κατά κύριο λόγο από την Αριστερά («Ρήγας Φεραίος», «Αντι-ΕΦΕΕ», «ΑΑΣΠΕ» κ.α)."fullpost">

Το Νοέμβριο του 1972 η δικτατορία, θέλοντας να θολώσει τα νερά, προκήρυξε εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους, τις οποίες κέρδισαν οι προσκείμενοι σε αυτή φοιτητές. Τα πολλά περιστατικά νοθείας που αναφέρθηκαν, συνετέλεσαν στη δημιουργία ένας μαχητικού και ριζοσπαστικοποιημένου φοιτητικού κινήματος.

Από την αρχή του 1973 οι φοιτητές βρίσκονταν σε αναβρασμό. Στις 5 Φεβρουαρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματα. Η Χούντα απαντά στις 13 Φεβρουαρίου με τη δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος 1347, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της επελθούσας φοιτητικής έκρηξης.

Την ίδια ημέρα και την επομένη γίνεται συγκέντρωση και διαδήλωση μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Αστυνομία παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλει στο Ίδρυμα και συλλαμβάνει 11 φοιτητές που τους παραπέμπει σε δίκη. Σχεδόν αμέσως και παρά τις αντιδράσεις, 88 φοιτητές έλαβαν φύλλο πορείας για να παρουσιαστούν στο στρατό.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών στην οδό Σόλωνος. Στο Συντονιστικό της κατάληψης μετείχαν γνωστές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής σήμερα (Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Μπίστης, Όλγα Τρέμη). Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες και απαγγέλλουν τον όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων».

Οι πρυτανικές αρχές ανέχονται σιωπηρά την κατάληψη, χωρίς να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας. Πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι, ακόμη και στρατηγοί εν αποστρατεία σπεύδουν να υπερασπιστούν τους φοιτητές.

Το βράδυ της επόμενης ημέρας (22 Φεβρουαρίου) άρχισε η αποχώρηση των καταληψιών, με την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Ωστόσο, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών.

Η λαϊκή κινητοποίηση εμψύχωσε τους φοιτητές, που προχώρησαν και σε δεύτερη κατάληψη της Νομικής (20 Μαρτίου 1973). Αυτή τη φορά, οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας και η κατάληψη τελείωσε με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών. Όμως, ο δρόμος για το Πολυτεχνείο (17 Νοεμβρίου 1973) είχε ανοίξει.