Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Συνεντευξη γερμανου καθηγητη ιστοριας οικονομικων στο spiegel


Albrecht RitschΣυνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel.

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;

«Λύση που δεν θα θίγει την Ελλάδα» - Η Ελλάδα θα πει «ναι» σε βελτιώσεις της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, λέει η κυβέρνηση


H Ελλάδα θα καλωσορίσει βελτιώσεις στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, λίγη ώρα πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώσει τη συμφωνία με την τρόικα για την 6η δόση.
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε θετικό το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κρατικοποίηση άλλων τραπεζών, καθώς η Proton Bank ήταν ειδική περίπτωση.

Μείωση 20% του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα - Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ




Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013-2014 συμφώνησαν με την ολοκλήρωση και των σημερινών συνομιλιών ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Απομένουν κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Η τρόικα αιτήθηκε την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 20%, αλλά και την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο.


ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ 18ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



Έντονη φημολογία επικρατεί, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, στους διαδρόμους της Κομισιόν και πιο συγκεκριμένα από το γραφείο του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ότι υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέσα στη μέρα να υπάρξει ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΕΕ.


ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ



Σε κατάληψη των ταινιοδρόμων λιγνίτη της 4ης μονάδας παραγωγής ρεύματος του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, έχουν προβεί σήμερα το πρωί από τις 9.15, εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά και μισθολογικά τους, αφού πλέον εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο του Δημοσίου, αλλά και για την πώληση μονάδων του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης.

КАТЮШA (Katyusha) - Red Army Choir

Μπαρόζο: Πολιτικές πιέσεις για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ το 2001



Από troktiko-blog.blogspot

Έντονη κριτική στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατηγορώντας τα ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στη νομισματική ένωση το 2001.

Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη, τονίζει ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Πλεονάσματα 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες ζητεί η τρόικα


Ο υπουργός οικονομικών Ευ.Βενιζέλος έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το πρωί της ΔευτέραςΗ συνολική καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα, στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.
Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιδιώκουν στο κείμενο του προϋπολογισμού 2012 να συμπεριληφθούν «μόνιμα και δεσμευτικά» μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2013-2014, τα οποία θα διασφαλίσουν πως στα τέλη του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερα του 2,6% του ΑΕΠ.

"Κλείδωσαν" οι πρώτες 25.000 εφεδρείες



Αυξάνεται τελικά ο αριθμός των "υπό συνταξιοδότηση" εφέδρων από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού στις αντίστοιχες ρυθμίσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο προσδιορίζεται ότι όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών τίθενται σε "εργασιακή εφεδρεία" αν είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ή σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι.

Κούρεμα στο σκοτάδι από Μέρκελ-Σαρκοζί


Μίλησαν για «μόνιμη, διαρκή και βιώσιμη λύση»
Σε συνολική επίλυση της κρίσης κατέληξαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Εξέτασαν το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους μέχρι και 60%. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται από γκρίζα σημεία. Ανοίγει τον δρόμο για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών

Αίγυπτος: Θρησκευτικές συγκρούσεις με 17 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες



«Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ισάμ Σαράφ και έκανε έκκληση για ηρεμία και εθνική ενότητα έπειτα και από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια μεταξύ Κοπτών χριστιανών και των δυνάμεων ασφαλείας που κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 213. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η κυβέρνηση της χώρας συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο.