Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η Κ. Τεκτονίδου, στην έδρα του παραιτηθέντος Θ. Ρομπόπουλου


Αποδέχθηκε τη βουλευτική έδρα στην Α΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης η Κυριακή (Βούλα) Τεκτονίδου, η οποία καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Θωμά Ρομπόπουλου. Η κ. Τεκτονίδου, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Βουλή. Η ίδια δήλωσε ότι αποδέχεται την έδρα και ανταποκρίνεται στο προσκλητήριο, γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής σε μια δύσκολη συγκυρία.Σχετικά με τη στάση της απέναντι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι θέλει πρώτα να το μελετήσει προσεκτικά.

Αράπογλου: "Θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες"


Αράπογλου: "Θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες"Zougla.gr


Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρόεδρος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου, σε ένα ξέσπασμα αυτοκριτικής, δήλωσε στο «Βήμα»: «Φθάνει η ώρα να επαληθευτεί η ρήση του πρωθυπουργού ότι θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες. Το κλίμα βαραίνει με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται ορισμένα θέματα. Η ίδια, μετά λύπης διαπιστώνει ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν χάσει την επαφή με τους πολίτες «και με την πολιτική φυσιογνωμία που είχε χρόνια το ΠΑ.ΣΟ.Κ.». «Δεν μπορούν να τιμωρούνται εργαζόμενοι επειδή κάνουν απεργία, επικαλούμενοι νόμους του 40, οποιαδήποτε και αν είναι η ηγεσία των συνδικαλιστών», καταλήγει η βουλευτής.

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις - Το απεργιακό μέτωπο της Τρίτης - Τα μέσα μαζικής μεταφοράς Τετάρτη και Πέμπτη

από in.gr


Συνεχίζεται την Τρίτη το απεργιακό μπαράζ που θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με την 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών.Την Τρίτη, ημέρα 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, συνεχίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει η ΠΝΟ, οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι υπάλληλοι της ΑΤΕ και οι γιατροί του ΙΚΑ.Απεργία ξεκινούν οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης και οι μηχανικοί του Δημοσίου.


18 Οκρώβρη 1979: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), 
φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη του Παναγιώτη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.
Νεανικά χρόνια

18 Οκτώβρη 1920: Γενήθηκε η Μελίνα Μερκούρη

  

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και ήταν η αγαπημένη εγγονή του Σπύρου Μερκούρη, ενός από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς Δημάρχους της Αθήνας για περισσότερα από 20 χρόνια. Στο σπίτι του μεγάλωσε, δίπλα του έκανε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της σε νηπιακή ηλικία. Συναρπαζόταν από τότε από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου, έστω και αν απευθύνονταν στον "Μεγάλο Σπύρο" όπως όλοι φώναζαν τον παππού της. Δίπλα του έμαθε τους κανόνες της δημοκρατικότητας αλλά και την τέχνη του να συνομιλείς ισότιμα με όλους.


18 Οκτώβρη 1981: Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ.


Απο την προεκλογική ομιλία του Αντρέα
Νοσταλγία 

  .

«Λαέ των Αθηνών είναι αλήθεια ότι στην πατρίδα μας μόνον οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί πληρώνουν φόρους. Η ολιγαρχία του τόπου, ντόπια και ξένη, λαέ των Αθηνών, δεν πληρώνει φόρους. Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, νόμιμη και παράνομη και θα αναδιαρθρώσουμε σταδιακά τις δημόσιες δαπάνες. Πρώτα η εθνική άμυνα. Στην ίδια θέση, Λαέ των Αθηνών νιάτα της Ελλάδας, η παιδεία, η υγεία και οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Αυτή είναι η έννοια του σοσιαλιστικού κινήματος. Και απευθύνω και προς τον αγρότη τ! ης πατρίδας μας μία διαβεβαίωση. Θα στηρίξουμε το αγροτικό του εισόδημα είτε το θέλει η Ε.Ο.Κ., είτε όχι. (γιουχαΐσματα από το πολυπληθές ακροατήριο)»
«…Επιτέλους κάποτε ψήφος στα 18, ψήφος για τη νεολαία. Και ναι, θα καθιερώσουμε την απλή αναλογική ας μην ανησυχούν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και θα καταργήσουμε το σταυρό προτίμησης που είναι η πηγή φαυλότητας του πολιτικού μας συστήματος».

  .

Σαν σήμερα - 18 Οκτωβρίου



www.sansimera.gr
Γιορτάζουν: Λουκάς, Λουκία

Γεγονoτα
1851: Πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ», με τίτλο «Η Φάλαινα».
1925: Με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.
1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη απαγορεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και προγραμματίζει νέες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Την ίδια μέρα, επίθεση του «Δημοκρατικού Στρατού» στο Μέτσοβο, στην πρώτη σημαντική μάχη του Εμφυλίου Πολέμου.