Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΠΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Το θέμα της επαναρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αγορά εργασίας, αποτελεί υποχρέωσή μας και αναγκαία επιλογή μπροστά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου. «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να θεσμοθετούμε κανόνες προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις». Ο κ. Κουτρουμάνης υπενθύμισε ειδικά για το άρθρο 37 ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει «αποτέλεσαν κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις τελευταίες μας συναντήσεις, για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος»

«Κουρεύουν» τις προσδοκίες Γιούνκερ και Μέρκελ λίγες ώρες πριν την Σύνοδο

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνεκρ δεν αφήνουν στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου περιθώρια για υψηλές προσδοκίες σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής
Η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει την συνολική κατεύθυνση και όχι τις λεπτομέρειες, τόνισε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup «κουρεύοντας» τις προσδοκίες για οριστική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους το βράδυ της Τετάρτης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια[...] Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί» είπε ο Γιούνκερ κινούμενος στην γραμμή Μέρκελ, που επίσης φρόντισε να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο.

ALPHA BANK : ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



Ακραία σενάρια χαρακτηρίζει η Alpha Bank τις προβλέψεις της τρόικα για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι οι υποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν δε στηρίζονται σε κανένα ιστορικό προηγούμενο, σε καμία χώρα στον κόσμο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, ενδεχομένως οι εκτιμήσεις των δανειστών μας «αποτελούν ένα ακραίο σενάριο, στο οποίο η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση είναι δυσδιάκριτη».


Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι οι προσδοκίες της τρόικα ισοδυναμούν με την υπόθεση ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί στην περίοδο 2011-2015 θα είναι μια διαδικασία συνεχούς καταστροφής της εγχώριας ζήτησης (για κατανάλωση και για επενδύσεις).

FINANCIAL TIMES : ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, δεν θα καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που είναι ενήμεροι των διαβουλεύσεων. Tο δημοσίευμα σημειώνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων - σχετικά με το "κούρεμά" τους - δεν έχουν καταλήξει.
Μας πάνε για χρεοκοπία; Μας πάνε για χρεοκοπία;


Το κούρεμα δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα εθελοντικό. Το είπε πρώτος ο Γιουνκέρ, κανείς όμως δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Το είπε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ. Επίσης πέρασε στα ψιλά.
Τι περιμένουμε; Να το πει επισήμως η Μέρκελ;
Το ζήτημα του μη εθελοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, μιας κανονικής χρεοκοπίας της χώρας δηλαδή είναι κάτι που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία ως διαπραγματευτικό όπλο για να υποχωρήσουν οι τράπεζες και να αποδεχτούν ένα κούρεμα της τάξης του 50%.

Αυτό είναι λάθος και καλό θα ήταν να μην κρίνουμε με βάση τους δικούς μας βερμπαλισμούς και τη φραστική μας προθυμία να τα κάνουμε κούγκι.

Η ορθολογική διαπραγμάτευση έχει κανόνες και ο πρώτος κανόνας είναι ότι δεν απειλείς με κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις. Το ότι το Βερολίνο, οι Ολλανδοί και γενικώς οι εταίροι λένε ότι το κούρεμα μπορεί να μην είναι εθελοντικό σημαίνει ότι έχουν αφήσει πίσω τους την αντίληψη, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει και προφανώς αυτοί που το προωθούν έχουν πάρει τα μέτρα τους γι’ αυτό.

Ειδικά οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν καταλήξει ότι χωρίς γενναίο κούρεμα δεν υπάρχει λύση για το ελληνικό πρόβλημα και αυτό που δείχνουν οι κινήσεις τους είναι ότι είναι αποφασισμένοι να το επιβάλλουν, με τη συναίνεση των τραπεζών ή χωρίς.

Για μας όμως το μη εθελοντικό κούρεμα, ανεξαρτήτως του πως θα είναι η λύση και ποιες εγγυήσεις θα υπάρξουν για τις τράπεζες σημαίνει χρεοκοπία και με τη βούλα. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας έχουν προειδοποιήσει.

Χρεοκοπία σημαίνει μεσοπρόθεσμα και έξοδο από το ευρώ.


Θέμης Δαγκλής

Δείχνει «κούρεμα» έως 60% - Μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζητεί η Μέρκελ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας, είπε, μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος
Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας, είπε, μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος

Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία επιθυμεί τη μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τόνισε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στη γερμανική βουλή, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF. Η κ. Μέρκελ είπε ότι στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας «κούρεμα» μέχρι 60%.

Jesus Christ Superstar - Ο θάνατος του Ιούδα » (Ενας να συμπεριφερθεί ετσι? 0

Κρίσιμη ψηφοφορία την Τετάρτη - «Βέτο» στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ με τον νέο EFSF βάζει η γερμανική βουλή



Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
Βερολίνο, Γερμανία

Πράσινο φως στη μόχλευση του μηχανισμού ευρωστήριξης αναμένεται να ανάψει την Τετάρτη η ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, ωστόσο αυτο που είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες θα εγκρίνουν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο θα ζητούν να τερματιστούν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά μετά την ενεργοποίηση του νέου EFSF.
Newsroom ΔΟΛ (in.gr)

ΒΟΛΕΣ ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ ΚΑΤΑ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

Ο επικεφαλής των οικολόγων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, κατήγγειλε σήμερα την πρόσληψη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ως συμβούλου από την κυβέρνηση του Καζακστάν, με ετήσια αμοιβή πάνω από 9 εκατ. ευρώ. "Αναρωτιέται κανείς συχνά γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, όμως έχουμε ένα νέο παράδειγμα", δήλωσε ο Γαλλογερμανός βουλευτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες, ίσως δεν βγάλει ποσοστό για το «κούρεμα» η Σύνοδος

Το ύψος του ελληνικού κουρέματος μπορεί να γίνει το πιο δύσκολο σημείο της Συνόδου, λένε αξιωματούχοι στις ΒρυξέλλεςΣχοινοβατούν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό «κούρεμα» και την πολυμέτωπη κρίση χρέους στο ευρώ: Μετά την ακύρωση του Ecofin της Τετάρτης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό τώρα το ενδεχόμενο από τη Σύνοδο Κορυφής να μην ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες να «δείξουν» το επιθυμητό ύψος της με αναφορά στο επίπεδο που πρέπει να έχει το ελληνικό χρέος το 2020. Αν και οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες είναι σε εξέλιξη, το κούρεμα αναμένεται μεταξύ 50% και 60%.