Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κορνέλ Γουέστ: «Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ηθικά χρεοκοπημένος»

«Οι πολιτικές επιλογές που υπάρχουν σήµερα στις Ηνωµένες Πολιτείες προκαλούν θλίψη» λέει στο «Βήµα» ο γνωστός αφροαµερικανός φιλόσοφος και καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Πρίνστον Κορνέλ Γουέστ. Εχοντας συλληφθεί δύο φορές µέσα σε έναν µήνα – η τελευταία πριν από λίγες ηµέρες – για τη συµµετοχή του στις διαδηλώσεις του κινήµατος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», ο Γουέστ χαρακτηρίζει το δικοµµατικό σύστηµα στις Ηνωµένες Πολιτείες «σάπιο», ενώ καταδικάζει και τις προεδρικές επιδόσεις του Μπαράκ Οµπάµα, τον οποίο στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 είχε στηρίξει έµπρακτα.

ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ UNESCO Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ


Πλήρες μέλος της Unesco έγινε σήμερα η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή.
«Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δεχθεί την Παλαιστίνη ως μέλος της Unesco» σύμφωνα με την απόφαση η οποία υιοθετήθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά.
«Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μίας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» είχε δήλωσε λίγο νωρίτερα ενώπιον της συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι.

Αφιέρωμα της Handelsblatt στην κρίση: «Αν ήμουν Έλληνας»


Από τις διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη (28.10.11)«Αν ήμουν Έλληνας», είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Το σχόλιο συνοδεύει πολυσέλιδο αφιέρωμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας στην Ελλάδα.
Το αφιέρωμα αποτελείται από πολλά ρεπορτάζ που έκαναν 20 συντάκτες της εφημερίδας, οι οποίοι επισκέφτηκαν επί τούτου τη χώρα μας και παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας από την Ελλάδα της κρίσης.
Στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης έκδοσης φιγουράρει η φωτογραφία μιας νεαρής διαδηλώτριας με την ελληνική σημαία και τον τίτλο: «Μια κουρασμένη χώρα».

Δεν ζήτησε την παραίτηση Παπούλια ο Τσίπρας..


Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ανάληψη πρωτοβουλιών "για να προλάβουμε τις εξελίξεις, για να μην βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα που ορισμένες φορές αδικούν και πρόσωπα και θεσμούς, αλλά και την ίδια την Δημοκρατία μας"... Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο αναλύει γιατί πιστεύει ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του πολιτεύματος.

ΓΑΛΛΙΑ: «ΠΥΡΑ» ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ


Επίθεση εναντίον του Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσαν οι γάλλοι Σοσιαλιστές επειδή ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε κινεζική βοήθεια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι η Ευρώπη έδειξε αδυναμία στρεφόμενη προς το Πεκίνο, μετά τις κατηγορίες του προεδρικού υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία εξαρτάται διπλά από τη Γερμανία και την Κίνα.

Δυστυχώς, δεν θα γίνουμε Αργεντινή


Του Χρήστου Αλωνιστιώτη
Από το ξέσπασμα της ‘ελληνικής’ κρίσης καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια να πεισθούμε, ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα και να δει το μέλλον της με αισιοδοξία ήταν η βοήθεια από το ΔΝΤ, που στη συνέχεα βέβαια έγινε Τρόικα, με τη συμμετοχή της ΕΕ και της ΕΚΤ. Μάλιστα εκείνη την περίοδο παρουσιαζόταν με δραματικό τρόπο το τι συνέβη στην Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία της και όλοι εύχονταν η Ελλάδα να μην έχει την ίδια τύχη. Το ίδιο εύχονται ακόμα και σήμερα. Αλήθεια όμως, πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα στην Αργεντινή; Κατάφερε τελικά να επανέλθει δεδομένου ότι χτυπήθηκε στην αρχή μιας καταστροφικής δεκαετίας;

Η Κίνα ενδιαφέρεται υπό όρους για τον EFSF



Για την μόχλευση του EFSF χρειάζονται κεφάλαια και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσβλέπει στην Κίνα ως πιθανό επενδυτή. Θεωρείται ωστόσο σίγουρο ότι το Πεκίνο θα ζητήσει πολιτικά ανταλλάγματα.
Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHT) θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον του Πεκίνου να επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοφωνία υποστηρίζει ότι το Πεκίνο επιθυμεί ένα ισχυρό ευρώ και την σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Τρισέ: Ήρθε η ώρα για πράξεις

 Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί εκτιμά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ – Κοινή επιστολή προς τους ηγέτες του G20 απέστειλαν Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Σε συνέντευξή του προς την Bildτης Κυριακής oΖαν Κλοντ Τρισέ προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί παρά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής. Και γι΄ αυτό χαρακτηρίζει αποφασιστικής σημασίας τώρα την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Κομισιόν έχουν μπροστά τους σκληρή δουλειά».

Ένα βήμα πριν την συμφωνία για τον … «κρυμμένο θησαυρό» των Ελλήνων - Φόρος 30% ή κατάσχεση καταθέσεων για όσους έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία



Στον δρόμο που άνοιξαν Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο κινείται η Ελλάδα, προωθώντας συμφωνία με την Ελβετία για να διασταυρώσει λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις όσων έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Με στόχο την διμερή συμφωνία Ελλάδος-Ελβετίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, συνάντηση στη Βέρνη μεταξύ των γ.γ. των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει δύο μορφών συμφωνία: 

Κοινή επιστολή Ρομπέι και Μπαρόζο στη G20

Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπη ζητούν από τους εταίρους τους της G20 να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης. «Το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δεν αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη», επισημαίνουν στην επιστολή τους.
Κοινή επιστολή προς τους εταίρους τους της G20 απέστειλαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας τους να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σουηδία: «Πράσινο» κέντρο δεδομένων από το Facebook



Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από λίγες μέρες, το κέντρο δεδομένων θα κατασκευαστεί στην πόλη Lulea, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Αρκτικού Κύκλου, λόγω της εύκολης πρόσβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και του ψυχρού κλίματος, που είναι σημαντικό έτσι ώστε να διατηρούνται οι διακομιστές (servers) σε χαμηλή θερμοκρασία.

Το κέντρο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και το βορειότερο στη Γη με τέτοια εμβέλεια, θα επεξεργάζεται δεδομένα από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εξυπηρετώντας εκατομμύρια χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Άσαντ: Υπολογίζουμε στη στήριξη της Ρωσίας



Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να συνεχίσει να τον υποστηρίζει απέναντι στις κατηγορίες της Δύσης για τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα του.

"Πάνω από όλα υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Ρωσίας, μια χώρα με την οποία μάς συνδέουν στενές σχέσεις. Ο ρόλος της Ρωσίας είναι άκρως σημαντικός", τόνισε ο 'Ασαντ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε το μεσημέρι. Ολόκληρη η συνέντευξή του θα μεταδοθεί στις 17:00 ώρα Γκρίνουιτς.

Πέδρο Πάσος Κοέλιο: «Θα επαναδιαπραγματευθώ το Μνημόνιο»

 Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου φέρεται ότι θα ζητήσει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σύμφωνα με τα πορτογαλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ. Κοέλιο, στο περιθώριο της Ιβηρο- Αμερικανικής Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στην Ασουνσιόν της Παραγουάης, δήλωσε πως θα προτείνει κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία που έχει υπογράψει η Πορτογαλία με ΕΕ και ΔΝΤ. Τον Νοέμβριο, «θα προτείνουμε ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ώστε αυτό να λαμβάνει υπόψη το μακροοικονομικό σενάριο και την εξέλιξη των βασικών δεικτών» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

NEOYΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΒΛΕΠΕΙ Η ΚΑΤΣΕΛΗ


«Πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και η αύξηση των φόρων που βαθαίνουν την ύφεση αντιστρατεύονται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μελλοντική ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα ύστερα από την απόφαση για το κούρεμα του χρέους κατά 50%, σύμφωνα με συνέντευξη της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη στην ελευθεροτυπία.