Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Φουστ: Μπορεί να γίνει η απαρχή της κατάρρευσης της ευρωζώνης


Μαύρα σύννεφα πάνω από την ΕυρώπηΕίναι ριψοκίνδυνη η απόφαση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αυτό γιατί είναι πιθανό ο ελληνικός λαός να πει «όχι» στο πακέτο διάσωσης, εκτιμά ο καθηγητής Οικονομίας Κλέμενς Φουστ.
Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραπέμψει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πέντε μόλις ημέρες μετά από τη Σύνοδο των Βρυξελλών και την απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Κλέμενς Φουστ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Διαδηλώνοντας κατά της απληστίας - Το λιμάνι του Όκλαντ στην Καλιφόρνια έκλεισαν «Αγανακτισμένοι»


Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του ΌκλαντΌκλαντ
Χιλιάδες διαδηλωτές με συνθήματα κατά της απληστίας, έκλεισαν ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ, το λιμάνι του Όκλαντ.
Σύμφωνα με τις Αρχές του λιμανιού στην Καλιφόρνια, οι λειτουργίες του λιμανιού σταμάτησαν.
Το κλείσιμο του λιμανιού έγινε την ημέρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι (ανάμεσά τους δάσκαλοι), κατέβηκαν στους δρόμους, απαντώντας στο κάλεσμα συνδικάτων για απεργία.

Το πλήθος σταμάτησε, επίσης, την κυκλοφορία σε διασταύρωση της πόλης, όπου την προηγούμενη εβδομάδα ένας βετεράνος τραυματίστηκε σοβαρά σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ο 24χρονος πρώην πεζοναύτης Σκοτ Όλσεν αναρρώνει σε νοσοκομείο του Όκλαντ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Όκλαντ -αν και εκτιμά ότι οι περισσότεροι έφυγαν στη συνέχεια-, ενώ περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι πραγματοποίησαν, νωρίτερα, πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ωστόσο, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Οι κινητοποιήσεις του κινήματος Occupy Wall Street συνεχίστηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στη Φιλαδέλφεια η αστυνομία συνέλαβε εννέα διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην εταιρεία Comcast.

Στη Νέα Υόρκη, περίπου 100 βετεράνοι πραγματοποίησαν πορεία, φορώντας τις στολές τους και σταμάτησαν μπροστά στο κτίριο του χρηματιστηρίου.

Στη Βοστόνη πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές και εργαζόμενοι.
Newsroom ΔΟΛ

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


 Μετά τις χθεσινές εξελίξεις το «Δημοψήφισμα» με τη μορφή που θέλουν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι δεν έχει κανένα νόημα.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν σε όλη τη μεταπολίτευση.
Δεν μπορώ να καταλάβω τον εθνικό διασυρμό που υφιστάμεθα από τις αλλεπάλληλες και άστοχες ενέργειες του κ. Πρωθυπουργού.
Όσοι οδήγησαν τον κ. Πρωθυπουργό σε λανθασμένες αποφάσεις, που ανοίγουν το δρόμο σε έναν πρωτοφανή εθνικό διασυρμό, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν σχεδιάζονται στο πόδι, υπό την πίεση των εσωτερικών εξελίξεων.

Fitch: Αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, το καταστροφικότερο σενάριο


Fitch: Αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, το καταστροφικότερο σενάριοΜία ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας θα εξασθενήσει την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών
επιχειρήσεων, με το βαθμό της επιδείνωσης της θέσης τους, να εξαρτάται από το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ο Fitch θεωρεί ότι «η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν το καταστροφικότερο σενάριο, σε σύγκριση με μία ανεξέλεγκτη πτώχευση εντός του ευρώ», γιατί θα ανάγκαζε τις εταιρείες να εκφράσουν στο νέο νόμισμα τις καταθέσεις και τα κέρδη τους, καθώς και να αντιμετωπίσουν υπερπληθωρισμό και συναλλαγματικούς ελέγχους.

Βενιζέλος: Κεκτημένο του ελληνικού λαού το ευρώ


Βενιζέλος: Κεκτημένο του ελληνικού λαού το ευρώΑποστάσεις από το δημοψήφισμα κράτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την επιστροφή του από τις Κάννες, σήμερα στις 4.45 το πρωί.

"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος", δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, τονίζοντας ότι "αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης".