Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου (από την Καθημερινή της Κυριακής)

 Η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου και για το τύπωμα χρήματος στην Ευρωζώνη ξεκίνησε, με τη Γερμανία να αντιστέκεται, να πιέζει και τους αδύναμους κρίκους να ελπίζουν. Το πλέγμα της συζήτησης αυτής, το οποίο διχάζει πολιτικούς και οικονομολόγους, επιχειρεί να παρουσιάσει η «Κ» μέσα σε 9 ερωτήσεις - απαντήσεις. Γιατί υπάρχουν διαφωνίες; Οι λύσεις που προτείνονται (ευρωομόλογο, τύπωμα χρήματος, αγορά χρέους από την ΕΚΤ κατ’ ευθείαν από τα κράτη κ.ά.) απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και οδηγούν σε ενιαία οικονομική διακυβέρνηση σε επίπεδο Ευρωζώνης.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ», ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΟΧΙ


Ρε μήπως τελικά δεν είναι τζάμπα μάγκας?ΓΖ
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και πάλι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές που προωθεί και η νέα κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευτεί η 6η δόση από την τρόικα. "Ο εκβιασμός ότι δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις είναι μια αθλιότητα. Τα φορολογικά έσοδα για Νοέμβρη, Δεκέμβρη προϋπολογίστηκαν στα 12 δις. Μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο είναι 3,5 με 4. Άλλα 3 οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, σύνολο 7. Συνεπώς τα φορολογικά έσοδα φτάνουν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις", σύμφωνα με όσα είπε στην Free Sunday.

ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ !!

Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν από κοινού ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας, στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, το οποίο φιλοδοξούν να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Η εφημερίδα Bild κάνει αναφορά για το ίδιο θέμα αναφέροντας, ότι οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Λιβόρνο… μια ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας οι οπαδοί της και οι “Σύνδεσμοι Φιλάθλων” της είναι όλοι αριστεροί!

Αντιφασιστικές κερκίδες που κρατούν ψηλά τη... σημαία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης!
 

27 Νοεμβρίου 1942: Γεννήθηκε Τζίμι Χέντριξ, αμερικανός ρόκερ. (Θαν. 18/9/1970)

Τζίμι Χέντριξ
Γεννήθηκε στο Σιάτλ, στην Ουάσιγκτον, από πατέρα μαύρο και μητέρα Ινδιάνα. Ήταν αυτοδίδακτος και πέθανε νεότατος σε ηλικία 27 ετών. Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966 μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ (στα κρουστά) και τον Νόελ Ρέντιγκ (στο μπάσο), το φημισμένο συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience που γνώρισε τεράστια επιτυχία ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με επιτυχίες τα τραγούδια "Hey, Joe'", "Purple Haze" και "The Wind Cries Mary'", που είχαν φθάσει στη κορυφή πωλήσεων.

27 Νοέμβρη 1925: Εκτέλεση των Καταχραστών Αξιωματικών Δρακάτου και Ζαφειρόπουλου

27 Νοέμβρη 1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, Αντισυνταγματάρχες Δρακάτο και Ζαφειρόπουλο.

 Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε τη δίκη των Έξ (στην ουσία των Εννέα), που οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδί τους Πέντε Πολιτικούς και τον Αρχιστράτηγο που είχαν τον κύριο λόγο στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Όμως ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του απαγχονισμού των Αντισυνταγματαρχών Ζαφειρόπουλου & Δρακάτου, στο Σύνταγμα, παρουσία οπλιτών και αξιωματικών, μετά από στρατιωτική καθαίρεση, διότι μετά από υπομνήματα του Ταγματάρχη Σπύρου Αντωνιάδη προς τον Συνταγματάρχη Ν.Πλαστήρα το 1923, ανακαλύφθηκαν καταχρήσεις που επιτελέσθηκαν από Στρατιωτικούς.
 Αναφέρει στο βιβλίο του ο Σ.Αντωνιάδης: "Οι επαληθευμένες προβλέψεις μου που αναφέρω, από το 1922 και δώθε, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αφού αναφέρονται στα εστενογραφημένα πρακτικά της Βουλής και σε εφημερίδες, δεν είναι ούτε προφητείες ούτε εμπνεύσεις της στιγμής. Είναι λογικά συμπεράσματα στηριζόμενα σε ιστορικά γεγονότα. Tο 1922 στο Μποζ Εγιούκ της Μικράς Ασίας όπου βρέθηκα ως ταγματάρχης, είπα στους αξιωματικούς του Έπιτελείου της Υ)ης Μεραρχίας. 1) Στις 14 Ιουνίου, ότι τον Σεπτέμβριο θα φύγουμε απ' την Μικρά Ασία. 2) Ότι θα γίνη διχοτόμηση του εθνικού νομίσματος, 10 ημέρες πριν να αναγγελθή από την Αθήνα. 3) Ότι μετά την αποχώρηση μας θα φυγή ο Βασιληάς Κωνσταντίνος και θα γυρίση ο Βενιζέλος. 4) Ότι θα γίνουν εκλογές συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως. Όλα αυτά έγιναν στο 1928. Tο 1923 με εμπιστευτικά υπομνήματα μου στον Πλαστήρα κατήγγειλα μεταξύ άλλων ότι η διαγραφή των κυριοτέρων άρθρων της προτάσεως μου, νόμου περί Απαιτήσεων Τρίτων Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης, θα διηυκόλυνε καταχρήσεις. Το 1926 δύο από τους ανακαληφθέντας καταχραστάς οι αντισυνταγματάρχαι Ζαφειρόπουλος και Δρακάτος εξετελέσθησαν με αγχόνη από τον Πάγκαλο στην Πλατεία Συντάγματος."

Το φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη!!: Είναι το φάντασμα της Δημοκρατίας

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: Είναι το φάντασμα της Δημοκρατίας Του Άγγελου ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ Πριν από είκοσι δύο χρόνια ακριβώς έπεφτε το τείχος του Βερολίνου. Η Ευρώπη πανηγύριζε την επικράτηση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Η πτώση του Τείχους συνέπιπτε με το τέλος του ψυχρού πολέμου στην γηραιά Ήπειρο. Σήμερα το αίτημα της Δημοκρατίας ξαναγυρίζει στην Ευρώπη και μάλιστα ακόμα πιο επιτακτικό. Απέναντί του έχει τη ...λυσσαλέα αντίδραση των αγορών που επιδιώκουν να πνίξουν το όραμα της δημοκρατικής Ευρώπης στη δική τους ανελέητη δικτατορία. Στην Ελλάδα και στην Ιταλία οι κυβερνήσεις έπεσαν.

ΑΣΦΥΚΤΙΑ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Στην υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση του Βελγίου και της Ουγγαρίας από τους οίκους Standard & Poor's και Moody's αντίστοιχα. Η Ισπανία μελετά το ενδεχόμενο να στραφεί στην αναζήτηση έξωθεν βοήθειας ενώ το επιτόκιο που κλήθηκε να πληρώσει η Ιταλία για να πουλήσει τα διετή της ομόλογα εκτοξεύτηκε πάνω από το 8%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και παρά τις αντιρρήσεις Μέρκελ για το ευρωομόλογο και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Γερμανία συνειδητοποιεί, πλέον, ότι δεν αρκεί η δημοσιονομική πειθαρχία και χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση της για τον ρόλο της ΕΚΤ, αλλά και του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, EFSF.

ΡΕΣΛΕΡ: «ΑΝΕΥΘΥΝΗ» Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για έκδοση ευρωομολόγου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο κ. Μπαρόζο έκανε λάθος όταν υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ευρωομόλογα μετά τη θέσπιση νέων, παρεμβατικών νόμων που θα διασφαλίζουν ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης δεν θα παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, είπε ο κ. Ρέσλερ, λίγα 24ωρα μετά τις επικρίσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το ίδιο θέμα

ΕΝΠΕ: ΑΣΤΟΧΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Μετά τους δημάρχους*, το Συνήγορο του Πολίτη, την Κομισιόν** και, βεβαίως, τους ίδιους του πολίτες την αντίθεσή τους στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων εκφράζουν και οι περιφερειάρχες. Σε απόφαση-παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο που ακολούθησε σχετικής ανακοίνωσης του προέδρου της και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ.) μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «λάθος τακτικές στην είσπραξη φόρων και τελών δεν μπορούν να θεραπεύονται με άστοχες επιθέσεις στο κοινωνικό σώμα» και για «απολύτως αναγκαία μια διορθωτική παρέμβαση, ώστε όσοι εξ ορισμού αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος, να εξαιρεθούν ρητά από τη σχετική υποχρέωση».

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζητά ο ελ Μπαραντέι

Ο ελ Μπαραντέι καλεί το Στρατιωτικό Συμβούλιο να του αναθέσει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, ενώ ο Χουσείν Ταντάουϊ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους διαδηλωτές της Πλατείας Ταχρίρ. Ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ, Μοχάμετ ελ Μπαραντέι καλεί το Στρατιωτικό Συμβούλιο να του αναθέσει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Ο Μπαρεντέι δηλώνει διατεθειμένος να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές εφόσον το Στρατιωτικό Συμβούλιο του αναθέσει τον ρόλο του μεταβατικού πρωθυπουργού.