Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

LEIZER ΠΟΥ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

Στη Βρετανία, η αστυνομία θα κάνει χρήση ενός λέιζερ το οποίο έχει την ικανότητα να «τυφλώνει» τους διαδηλωτές και να τους σταματά σε απόσταση 500 μέτρων, εκπέμποντας ένα εκτυφλωτικό φως. Το λέιζερ-εφεύρεση πρώην πεζοναύτη- μοιάζει με όπλο και μπορεί να θαμπώσει και να ακινητοποιήσει το στόχο του με μια ακτίνα που προκαλεί την ίδια αντίδραση με την απευθείας έκθεση του ματιού στον ήλιο. Έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στο «μεγάλο πεδίο δοκιμής» του Αφγανιστάν και κοστίζει γύρω στις 25 χιλιάδες ευρώ. «Εάν δεν μπορείτε να δείτε κάτι, δεν μπορείτε να του επιτεθείτε», δήλωσε ο Paul Kerr, ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής του λέιζερ στην εφημερίδα «Sunday Times».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ - ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ

Στην πρέσα εργασιακές σχέσεις και μισθοί - Θέμα κατώτατου μισθού θέτει η τρόικα, εκτός ατζέντας η κατάργηση 13ου-14ου μισθού

Η τρόικα δεν έχει θέσει, «προς το παρόν», θέμα για τον 13 και 14ο μισθό, όπως είπε ο υπουργός, ωστόσο δεν αποκλείεται να ζητήσει αλλαγές σε δεύτερη φάση
 Γιώργο άλλος σε εξέλεξε , άλλον υπηρετείς..... Τι σχέση έχουμε εμείς με τους τραπεζίτες? Γ.Ζ.

Η τρόικα δεν έχει θέσει, «προς το παρόν», θέμα για τον 13 και 14ο μισθό, όπως είπε ο υπουργός, ωστόσο δεν αποκλείεται να ζητήσει αλλαγές σε δεύτερη φάση
 Δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13 και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Αγώνας δρόμου για την 1η δόση του νέου δανείου Η Τρόικα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος



protothema.gr
Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ και αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ φέρνει το νέο Μνημόνιο που παζαρεύει με την Τρόικα η κυβέρνηση.

Από σήμερα ξεκινά και πάλι νέο πολιτικό και οικονομικό "γαϊτανάκι", καθώς η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να ελέγξει αν πληρούνται οι όροι για το νέο μνημόνιο των 130 δισ. ευρώ, αλλά και να εξετάσει αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να καλύψουν τη φετινή "μαύρη τρύπα" στα έσοδα που θέτει μέχρι στιγμής εκτός στόχων το έλλειμμα.


΅Επιπλέον, σαν να μην φτάνει το παζάρι με τους δανειστές, στην Αθήνα θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα τόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα που έχει αναλάβει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Γιοχάνες Χαν, αλλά και ο επικεφαλής της «Ομάδας Κρούσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο μνημόνιο και για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση μπαίνουν και πάλι τα μέτρα για:

- μείωση των κρατικών δαπανών

- νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος 800 εκατ. ευρώ το 2012 και 450 εκατ. ευρώ το 2013

- κλείσιμο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών

- καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο

Τουλάχιστον 70.000 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν το 2012 σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης λαμβάνοντας για ένα χρόνο το 60% του βασικού τους μισθού, ενώ το 2013 θα υπάρξει και νέο κύμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο που υπολογίζεται σε 50.000 άτομα.

Επιπλέον στο παζάρι μπαίνουν

- έλεγχος και περικοπή δαπανών του συστήματος Υγείας

- ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελματων

- "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων και

- επιβολή νέων φορολογικών βαρών.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, σε πρώτη φάση ζητείται από την τρόικα ένταση των ελέγχων σε "μεγάλους" φορολογούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ως στόχο την κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών απαλλαγών (επιχειρήσεις- ΦΠΑ) και, αφετέρου, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω και της εφαρμογής του καθολικού πόθεν έσχες.

Όσον αφορά στα "κλειστά" επαγγέλματα, οι έως τώρα παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται ελλιπείς και απαιτείται δράση για απελευθέρωση των ελάχιστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και μείωση των εξόδων παράστασης των δικηγόρων, επιτάχυνση της δημιουργίας δικηγορικών εταιριών, κατάργηση της απαγόρευσης από το ΤΕΕ στις χαμηλές αμοιβές, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει ο αριθμός και η αξία των αδειών ταξί.

Στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, η Αθήνα έχει αναλάβει δέσμευση για τριμερή συμφωνία με εργοδότες και συνδικάτα για όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας, ενώ επιπλέον τίθενται ποσοτικοί στόχοι ελέγχων για τη "μαύρη" εργασία την ώρα που θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 100 επιχειρήσεις η "κάρτα εργασίας".

Στον τομέα των δαπανών Υγείας, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- μείωση 50% του διοικητικού προσωπικού και κατά 5% των γιατρών του νέου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

- μείωση κατά 10% στο κόστος των νοσοκομείων το 2011 και κατά 5% επιπλέον το 2012.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Καμία έκπληξη δεν έκρυβε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ήδη υποκύψει στις απαιτήσεις και στους όρους της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για ένα ευρώ με δημοσιονομικό πλαίσιο αέναης λιτότητας, τα πάντα είχαν κριθεί εκ των προτέρων. Ποιος θα τολμούσε να φέρει αντιρρήσεις στη γραμμή του Βερολίνου, ο εγκάθετος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ή ο πρωθυπουργός της... Εσθονίας; Προφανώς, κανένας. Οπερ και εγένετο. Ο μόνος που ήταν σε θέση να πει «Οχι» στη Μέρκελ ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και φυσικά το έκανε. Είναι τραγικά αποκαλυπτικό, όμως, ότι ενώ στην ουσία ελάχιστοι από τους 26 ηγέτες συμφωνούσαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κανένας, απολύτως κανένας δεν τόλμησε να συμπαραταχθεί μέχρι τέλους με το Λονδίνο!


Σχεδόν 190 κράτη - Πολιτικές δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή

  Σχεδόν 190 κράτη, ανέλαβαν πολιτικές δεσμεύσεις, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, για μια διαφορετική προσέγγιση, που θα διευρύνει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την κλιματική αλλαγή. Επίσης διευκρινίστηκε πως κάποια σημαντικά μέρη του Πρωτόκολλου, τα οποία θα θα παύσουν να ισχύουν από το 2012, θα παραταθούν για μια σειρά ετών.

Στις 8.000 οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ελάχιστες με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς


Τις 7.956 έφτασαν οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, με βάση τα στοιχεία έως και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, από τις οποίες μόλις οι 843 ανήκουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της άφιξης της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς είναι άγνωστη η αντίδρασή της μπροστά στα δεδομένα αυτά. Η τρόικα είχε ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση εντός του 2011 να αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 30.000 υπάλληλοι. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι ο στόχος είναι οι αποχωρήσεις και όχι ο τρόπος που θα επιτευχθούν. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν η τρόικα θα ικανοποιηθεί από τις αποχωρήσεις γενικώς, ή θα επιμείνει στην ένταξη του αριθμού που είχε ζητήσει για το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.