Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

"Ηταν πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης"

Νικήθηκε από τον καρκίνο Η φιγούρα-σύμβολο της αλλαγής στην Α. Ευρώπη το 1989 έχασε νωρίς το πρωί τη μάχη με το καρκίνο σε ηλικία 75 χρονών. Στο πλευρό του ήταν συνεχώς η σύζυγός του και η μοναχή που τον περιποιούνταν τα τελευταία χρόνια.
Ο Βάκλαβ Χάβελ είχε διαδραματίσει μοναδικό ρόλο στις ιστορικές αλλαγές στην Α. Ευρώπη. Από τη φυλακή και τις διαδηλώσεις έφτασε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του. Στην παγκόσμια μνήμη θα παραμείνει ως ατίθασο πνεύμα. Με τα θάνατό του κλείνει μια ολόκληρη εποχή.

Δημήτριος Λάκας


Ο Δημήτριος Λάκας Μπάχας (Ισπανικά : Demetrio Basilio Lakas Gahas) (1925 – 1999) ήταν ελληνικής καταγωγής Πρόεδρος του Παναμά την περίοδο 1969 -1978. Ήταν γιος του Έλληνα μετανάστη Βασιλείου Λάκκα. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1925 στη Κολόν του Παναμά. Μετά τη συμπλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας. Επιστρέφοντας στη χώρα του ασχολήθηκε έντονα με την πολιτική παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μηχανικός. Ασχολούμενος με την πολιτική κατέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις μεταξύ των οποίων και διοικητής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

18 Δεκέμβρη: Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες


Η διεθνής μετανάστευση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χωριού μας. Η διαχείριση της μετανάστευσης προς όφελος όλων είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες αποτελεί την ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτή την πρόκληση, αλλά και να τιμήσουμε τη μεγάλη συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία.
Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τους εργαζόμενους μετανάστες.

Αλέκος Λασκαράτος


Αλέκος ΛασκαράτοςΟ Αλέκος Λασκαράτος γεννήθηκε το 1948 στην Αίγυπτο. Το 1960 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Φυσική Ωκενογραφία στο Παρίσι. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην ειδικότητα αυτή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Πέρα από την ακαδημαική και επιστημονική του καριέρα, ο Α.Λ. δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της περιβαλλοντικής πολιτικής. Στα τέλη του 70 υπήρξε μέλος του Οικολογικού Αντίλογου, μιας ομάδας επιστημόνων με στόχο την επεξεργασία θέσεων και την πολιτική παρέμβαση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Οικολογία και Περιβάλλον και μετά το κλείσιμό του, μέλος της εκδοτικής ομάδας, της συντακτικής επιτροπής και αρθρογράφος του μηνιαίου περιοδικού Νέα Οικολογία. (δεκαετία 80) Υπήρξε από το 1995 μέχρι το 2006 εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης και τη Σύμβαση της Βαρκελώνης του Ο.Η.Ε. για την προστασία της Μεσογείου.

Το πρόσωπο της χρονιάς



Του Αλέκου Λασκαράτου
Εδώ στην Ελλάδα, τους λοιδόρησαν, τους χλεύασαν, τους απαξίωσαν, τους είπαν γραφικούς. Μιλάμε για τους «αγανακτισμένους» που στην αρχή του καλοκαιριού γέμισαν επί πολλές εβδομάδες σε καθημερινή βάση την πλατεία Συντάγματος εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση και τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί οι Ισπανοί. Ακολούθησαν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και σχεδόν όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Το κίνημα αυτό, γιατί για κίνημα επρόκειτο, ταξίδεψε υπερατλαντικά στην Νέα Υόρκη και μάλιστα στην καρδιά του καπιταλισμού, την Wall Street με το κίνημα «είμαστε το 99%»

Sexual abuse is a huge problem in schools


Sexual abuse is a huge problem in schools. 46180.jpegMexico, Colombia, Ecuador and Bolivia all recorded a high number of cases of sexual abuse against children and adolescents in the school environment. The report, Sexual violence in educational institutions, the NGO Women's Link World Wide Foundation for the Defense and the Return of Human Rights of Bolivia, the Center for Reproductive Rights and the Autonomous Technological Institute of Mexico have rebuilt data on the situation, it indicated the groups most vulnerable and some causes of impunity.

Με πυρηνικά όπλα καθ'οδόν η ρωσική αρμάδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο


Η Ρωσία αιφνιδίασε τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τους ΟΗΕ, αναλαμβάνοντας διπλωματική πρωτοβουλία, ταυτόχρονα με την έλευση της ισχυρότερης αρμάδας (με μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων) που έχει στείλει ποτέ η μεγάλη χώρα του παγωμένου Βορρά στην Α.Μεσόγειο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Προτείνουν ψήφισμα για τον περιορισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία με το οποίο να ζητείται από το συριακό καθεστώς «να τερματίσει την καταπίεση αυτών που ασκούν το δικαίωμά τους σε ελευθερία της έκφρασης και ειρηνική συνάθροιση».

Europol: Συλλήψεις 122 ατόμων για παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

Σε 22 ευρωπαϊκές χώρες συνελήφθησαν 112 άτομα στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης κατά της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol.
«Μέχρι στιγμής ταυτοποιήσαμε 269 υπόπτους και συλλάβαμε 112 άτομα», δήλωσε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουένιράιτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.


Κίσινγκερ, Σόρος και Παπαδήμος

Κίσινγκερ, Σόρος και Παπαδήμοςτου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό
Αγαπητέ κύριε Παπαδήμο,
Δεν έχουμε σχεδόν τίποτα κοινό –δεν με ξέρετε, δεν σας ξέρω–, εκτός από δύο χαρακτηριστικά που μοιραζόμαστε, τα οποία και δεν μοιράζεστε με κανέναν από τους ισχυρούς ξένους «φίλους» σας, τους οποίους ενδεχομένως εμπιστεύεστε και στη συνδρομή των οποίων πιθανόν υπολογίζετε. Οι δικοί σας «φίλοι» μπορεί να είναι κάπως διαφορετικοί απ’ αυτούς που είχε ο κ. Παπανδρέου –τους Σόρος, Ρόντος, Ρουμπινί, Στρος-Καν, Ρότσιλντ, Νετανιάχου κ.ά.–, μπορεί και να συμπίπτετε σε ορισμένους. Αναλογιστείτε, όμως, τι έπαθε ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθώντας τις συμβουλές τους. Εσείς αντιλαμβάνεστε πολύ καλύτερα από τον προκάτοχό σας τι συζητάτε, το πρόβλημα, όμως, δεν είναι εκεί· είναι στο τι θέλουν οι «φίλοι». Αναλογιστείτε, μια στιγμή έστω, ζυγίστε στο μυαλό σας την πιθανότητα εσείς ο ίδιος να πάθετε πολύ χειρότερα από τον κ. Παπανδρέου...

Τώρα οι συντάκτες του Focus... σέβονται την Ελλάδα

Τώρα οι συντάκτες του Focus... σέβονται την ΕλλάδαΟι κατηγορούμενοι- υπεύθυνοι του γερμανικού περιοδικού Focus απέδωσαν στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το προκλητικό πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου, στη δίκη για την υπόθεση που συνεχίστηκε χθες Πέμπτη. Με κοινή δήλωση τους, ο εκδότης και πέντε δημοσιογράφοι του περιοδικού αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, εξύβρισης και προσβολής εθνικού συμβόλου και υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τους Έλληνες.

Ζει ο βασιλιάς Παπαδήμος;


Του Παύλου Τσίμα
Η συζήτηση έχει ανοίξει: Μήπως θα έπρεπε να σχηματιστεί μια κανονική «κυβέρνηση Παπαδήμου» - αντί γι' αυτό το νεαντερταλικό σχήμα που βρωμάει αρχαία «κομματίλα» και ακυρώνει τις όποιες ελπίδες δημιούργησε η αρχική συμφωνία των κομμάτων - και να της δοθεί ο χρόνος να λύσει τους δυσκολότερους κόμπους του προβλήματος; Ή μήπως το προέχον είναι να εκφραστεί ο λαός στις κάλπες και να αντιστοιχηθεί η σύνθεση της Βουλής με το τρέχον κοινό αίσθημα;
Ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αλλά τη συνοδεύει μια βαριά σκιά καχυποψίας. Οσους τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το ταχύτερο δυνατόν, τους βαραίνει η υποψία ότι σκέφτονται τον εαυτούλη τους, βιάζονται να καρπωθούν τη συγκυρία, τρέμοντας μήπως ο χρόνος αλλάξει τα σημερινά πολιτικά και δημοσκοπικά δεδομένα. Και όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης, όταν δεν αντιμετωπίζουν την κατηγορία του συνωμότη «εχθρού του λαού», τους βαραίνει η υποψία ότι με ιδιοτελή κίνητρα θέλουν να κερδίσουν χρόνο ώστε να αλλάξουν υπέρ τους τα δεδομένα της πολιτικής συγκυρίας. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της καχυποψίας, τις καλόπιστες, ανιδιοτελείς φωνές (όπως του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας) κινδυνεύουν να τις αλέσουν οι μυλόπετρες.

Cesária Évora: Africa loses a voice, Heaven gains a soul


Cesária Évora: Africa loses a voice, Heaven gains a soul. 46181.jpegCesária Évora: Africa loses a voice, Heaven gains a soul
It would be no exaggeration at all to say that Cesária Évora was, is and shall always be the voice of Africa for millions of people. It is a fact that Cesária Évora is world heritage for the CPLP/Portuguese-speaking countries and shall always be. Because Cesária Évora is more than a voice, more than a heart and more than a soul.
At 70 years of age, Cesária Évora's body left us in the Hospital Baptista de Sousa, São Vicente Island, Cape Verde this Saturday December 17. What will live on is far more than her voice, for her voice was simply a vehicle to convey her heart, her soul and the heart and soul of Africa. What will live on is the melancholy, the nostalgia, the unrequited love, the burning hope and desire, the love, the humanity... of Africa and Africans, in Cesária Évora's voice.

Ρουμπινί: «Δέστε τις ζώνες σας, έρχεται χρονιά γεμάτη αναταράξεις»

Αυστηρή προειδοποίηση για ένα δύσκολο έτος, απηύθυνε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί με την φράση «Δέστε τις ζώνες σας! Το 2012 θα είναι μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις», τονίζοντας παράλληλα ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι ξεκάθαρες.
Ρουμπινί: «Δέστε τις ζώνες σας, έρχεται χρονιά γεμάτη αναταράξεις»«Ύφεση στην Ευρώπη, αναιμική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ και μια απότομη επιβράδυνση στην Κίνα», βλέπει ο ίδιος μέσα από άρθρο του.
Ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι οι οικονομίες της Ασίας είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, η Λατινική Αμερική επηρεάζεται από την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη είναι εκτεθειμένες στην Ευρωζώνη.
Σε αυτήν τη φάση, η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι σίγουρη, αν και το βάθος και η διάρκειά της δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Με αυτοπεποίθηση και γνώση στη Νέα Εποχή...



Λευτέρης Ευσταθιάδης*
Αποφοιτώντας από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια όχι μόνον επειδή μέσω του υψηλού επιπέδου σπουδών αποκτήσαμε τα θεωρητικά εργαλεία που χρειάζεται ένας πολιτικός επιστήμονας σήμερα για να αναλύσει και να απαντήσει τα σύνθετα προβλήματα του 21ου αιώνα, αλλά και επειδή γίναμε κοινωνοί αξιών και ιδανικών που αμφισβητούν και αντιμάχονται εκείνες τις αντιλήψεις και τις νόρμες που επιβάλλουν οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές ελίτ στην κοινωνία.

Η ντίβα των φτωχών


Η Σεζάρια Έβορα δεν είχε την καριέρα που θα έκανε η ίδια φωνή αν έβλεπε το φως του ηλίου στη Δύση. Γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι και ουσιαστικά μέχρι τα 46 της τραγουδούσε σε ταβέρνες με ακροατήριο τουρίστες. Το 1987 την άκουσε ένας παραγωγός από το Παρίσι και της ζήτησε να τον ακολουθήσει για την πρώτη της επαγγελματική ηχογράφηση. Η ίδια σκέφτηκε πως δεν είχε πολλά να χάσει και τον ακολούθησε για να ηχογραφήσει την πρώτη συλλογή τραγουδιών της υπό τον τίτλο «Ξυπόλυτη ντίβα», προσωνύμιο που την ακολούθησε σε όλη της τη ζωή αφού τις περισσότερες φορές τραγουδούσε χωρίς παπούτσια.