Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα του 1900 σε φωτογραφίες

Η Ελλάδα του 1900 σε φωτογραφίες
Ο Φρεντ Μπουασονά, (1858-1946 Γενεύη) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για την φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Το 1903, μαζί με τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1907 επανήλθε και το 1913, πάλι με τη συντροφιά του Μποβύ και με τον λιτοχωρίτη κυνηγό Χρήστο Κάκκαλο, είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το 1930 πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στηνΕλλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες του

Τζούλιαν Ασάντζ

του Κώστα Καραμάρκου (ppol.gr)

Πέρα από τα συνεχόμενα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα στην Ελλάδα και στη δύση, που διογκώνονται, το 2011 μας αφήνει ως κληρονομιά του και δυο άλλα σημαντικά παγκόσμια γεγονότα:
Τις -ανεκπλήρωτες ως τώρα- εξεγέρσεις, ειλικρινείς ή καθοδηγούμενες, των αραβικών λαών, αλλά και
τις αποκαλύψεις του WikiLeaks.
Ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), κινητήρια δύναμη του WikiLeaks, απασχόλησε τη χρονιά που φεύγει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ του κόσμου. Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τις αποκαλύψεις αυτές, αλλά και για τον ίδιο τον Ασάντζ . Το πιο πλήρες όμως «πορτρέτο», ψυχαναλυτικό και πολιτικό, για τη διαδρομή και τη ζωή ως τώρα αυτού του Αυστραλού ακτιβιστή, έχει γραφτεί κατά την άποψή μου από τον Αυστραλό καθηγητή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου «λα τρομπ» της Μελβούρνης Ρόμπερτ Μαν (Robert Manne).

Από πού κι ως πού να δανείζονται τα κράτη 600 φορές ακριβότερα απ'ότι οι τράπεζες;

«Αν μπορούσα, θα έκανα
 κωλοτούμπες από τη χαρά μου!»
Μισέλ Ροκάρ και Πιερ Λαρουτιρού


Οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί: γνωρίζαμε ήδη πως στα τέλη του 2008 οι Τζορτζ Μπους (George Bush) και Χένρι Πόλσον (Henry Paulson) «έριξαν στο τραπέζι» 540 δις ευρώ προκειμένου να διασώσουν τις αμερικανικές τράπεζες. Πρόκειται περί κολοσσιαίου ποσού. Αλλά ένας Αμερικανός δικαστής δικαίωσε πρόσφατα τους δημοσιογράφους του «Μπλούμπεργκ» που ζητούσαν από την κεντρική τους τράπεζα διαφάνεια όσον αφορά τη βοήθεια που έδωσε η ίδια στο τραπεζικό τους σύστημα. Μετά λοιπόν την κοινοποίηση 20,000 σελίδων διαφόρων εγγράφων, το «Μπλούμπεργκ» αποκάλυψε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) δάνεισε μυστικά στις παραπαίουσες τράπεζες άλλα... 1,200 δις, με το απίστευτα χαμηλό επιτόκιο του... 0.01 %.

Αποζημιώσεις στην BP για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού;


Σχεδόν 2 χρόνια μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deep Water Horizon και την οικολογική καταστροφή που ακολούθησε, η BP φέρεται να ζητά αποζημιώσεις 20 δις από τους τότε αμερικανούς εταίρους της.
Η βρετανική εταιρία British Petroleum (ΒP), στην οποία ανήκε η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, προσφεύγει για δεύτερη φορά στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής εταιρίας Halliburton ζητώντας αποζημιώσεις για τις δαπάνες αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής, αλλά και διαφυγόντα κέρδη. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται έγγραφα του δικαστηρίου, κάνουν λόγο για αποζημίωση 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τι είναι το Άβαταρ...

Οι άνθρωποι έχουν την φυσική ικανότητα να δημιουργούν ή να "αποδημιουργούν" οποιαδήποτε πραγματικότητα κατά βούληση, και να της δίνουν «ζωή». Η ζωή αυτή ξεκινά με τη νοητική δημιουργίας της παράλληλης μορφής και εξελίσσεται χωρικά σε παράλληλα με το δικό μας σύμπαντα. Αυτή η ικανότητα πηγάζει από το κεντρικό τμήμα της κοσμικής συνείδησης που ονομάζεται «πηγή» Το Άβαταρ είναι ακριβώς αυτή, η ενδιάμεση ή διαφορετική μορφή μιας συνεχιζόμενης (υπαρκτής στον χωρικό χρόνο) βασικής οντότητας, και δημιουργείται (νοητικά) από τον ίδιο. Η υπερ-φυσική (στη βιολογία μας) μορφή ενός Άβαταρ είναι η ενσάρκωση ενός αστρικού όντος σε ανθρώπινη μορφή, ενώ στην καθημερινότητά μας είναι το απλό παράδειγμα ενός προφίλ ψευδωνύμου σε σελίδες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Υπουργικό Συμβούλιο: στην ατζέντα του, πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Υπουργικό Συμβούλιο: στην ατζέντα του, πολυνομοσχέδιο-σκούπαΜε αυτό θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες ο Λ. Παπαδήμος ενόψει τρόικας

Με πολυνομοσχέδιο-σκούπα επιχειρεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των υπουργείων ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, θα περιλαμβάνει θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στο παρελθόν, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί δεδομένης της αποσυσπείρωσης που παρατηρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η κατανόηση του κόσμου είναι προϋπόθεση για την αλλαγή του


του Κωνσταντίνου Τσουκαλά
Αρχίζω από τον τίτλο του βιβλίου: Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο. Αναφέρεται, το ξέρουμε όλοι, στη γνωστή θέση του Μαρξ για τον Φόυερμπαχ: οι φιλόσοφοι δεν αρκεί απλώς να κατανοήσουν τον κόσμο, πρέπει να τον αλλάξουν. Πρόκειται βέβαια για ένα σύνθημα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και το ερώτημα πώς να αλλάξουμε τον κόσμο είναι, σήμερα, εξαιρετικά επείγον.

Σαμίρ Αμίν: Μακρά περίοδος ριζοσπαστικοποίησης

Συνέντευξη στην Κατερίνα Σταυρούλα
Οι εικόνες της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο έκαναν τον γύρο του κόσμου αυτή την εβδομάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθειά του να εκκενώσουν το διοικητικό κέντρο του Καϊρου από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά και χιλιάδες δακρυγόνα. Η καταστολή είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων. Ανάμεσα στις άγριες εικόνες που αυτή τη φορά εξαπλώθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο και έφτασαν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι εικόνες του ξυλοδαρμός μιας γυναίκας που διαδήλωνε και που σύρθηκε στον δρόμο από στρατιώτες που της έσκισαν τα ρούχα . Ενώ η βία ξέφευγε από τον έλεγχο των διοικούντων, έφερε αποτελέσματα που δεν μπορούσε πια να διαχειριστεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Του ΘΑΝ. ΚΑΡΤΕΡΟΥhttp://www.iskra.gr

Αισθάνομαι ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση, έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας την Πρωτοχρονιά, απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Συμπλήρωσε όμως ότι γίνεται πόλεμος στο σημερινό πρωθυπουργό, όπως διαπιστώνει βλέποντας διάφορα σχόλια στις εφημερίδες «που θα μπορούσαν να μην γίνονται». Επί της ουσίας ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας κάλεσε να στηρίξουμε όλοι την κυβέρνηση Παπαδήμου, καταδικάζοντας πρώτος ο ίδιος με ευγενικές προεδρικές εκφράσεις τον πόλεμο εναντίον του.
Πρόεδρος είναι ο Παπούλιας, κύρος έχει ως πρόσωπο και ως θεσμός, έχει το δικαίωμα να πει και μια κουβέντα παραπάνω, έστω κι αν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Πολύ περισσότερο όταν επικαλείται την κρισιμότητα των στιγμών, τη δανειακή σύμβαση, τα πολλά λεφτά που έχουμε λαμβάνειν, για να δικαιολογήσει την άποψή του για τη στήριξη Παπαδήμου. Αλλά αυτά περί πολέμου τι τα ήθελε, αναφερόμενος μάλιστα σε σχόλια εφημερίδων; Πρέπει να σωπάσουν εν ονόματι των κρίσιμων στιγμών και του προεδρικού κύρους όσο διαφωνούν με την πολιτική Παπαδήμου;

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

«Αρνούμαι μέχρι θανάτου να αγαπήσω αυτόν τον κόσμο,
όπου υπάρχουν παιδιά που βασανίζονται» Αλμπέρ Καμί.

500 εκατομμύρια παιδιά με 1 δολάριο την μέρα! 20 εκατομμύρια παιδιά στην Ε.Ε. στη φτώχεια!
Ο Άγιος Βασίλης για μια ακόμη χρονιά δεν … έρχεται για όλα τα παιδιά και αποδεικνύεται «σκέτη λέρα» για εκατομμύρια παιδιά ενός κατώτερου …θεού σε όλο τον κόσμο που στερούνται ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή.

Παιδιά που εξαιτίας της φτώχειας είναι ευάλωτα σε κάθε είδους κακοποίηση και εκμετάλλευση, που πεθαίνουν από πείνα, αρρώστιες και πόλεμο, που γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποιούνται, αποκλείονται από την εκπαίδευση. 195 εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κάτω των πέντε ετών είναι καχεκτικά. Περίπου το 40% ή 500 εκατομμύρια παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν με μόλις ένα δολάριο τη μέρα!

ΚΑΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ, κ. ΠΡΟΕΔΡΕ...


Από τον Θέμη Δημητρακόπουλο
μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πόλεμος στον Παπαδήμο; Κι εμείς που νομίζαμε ότι ο πόλεμος γίνεται απέναντι στην κοινωνία, με θύματα κιόλας εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και ημιαπασχολούμενους, "παράπλευρες" απώλειες δεκάδες συμπολίτες μας που αυτοκτόνησαν μην αντέχοντας άλλο τα οικονομικά τους αδιέξοδα, συνανθρώπους μας που χάνουνε βοηθήματα, επιδόματα, συντάξεις, σπί...τια, αξιοπ...ρέπεια – και δεν...
έχει τελειωμό ο κατάλογος του ζόφου και της ντροπής...

Par solidarité, je suis Grec aussi. - Εκκληση της Νάντης (Γαλλίας) γιά την Ελλάδα

Solidarity with the Greek people ! I, too, am Greek ! //////////// Blog ouvert aux avis et suggestions des personnes demandant symboliquement la double nationalité grecque, en solidarité avec la Grèce. ////////////////// LANGUES/LANGUAGES : ελληνικά, γαλλικά, Αγγλικά, ολλανδικά, / grec, français, anglais, néerlandais / Greek, French, English, Dutch / Grieks, Frans, Engels, Nederlands

DIMANCHE 1 JANVIER 2012

Εκκληση της Νάντης (Γαλλίας) γιά την Ελλάδα, 11/11/11
Εκκληση
Λόγω αλληλεγγύης είμαι και εγώ Ελληνας, Ελληνίδα!
Ζητάμε τη διπλή υπηκοότητα

«Οπου πήγε το ΔΝΤ είχαμε αρνητικές επιδράσεις στην υγεία»

HOWARD WAITZKIN (Αμερικανός καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico)

Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Οι γιατροί συνήθως λένε ότι το τσιγάρο ή το αλκοόλ είναι από τους πιο επιβαρρυντικούς παράγοντες για την υγεία.

Ο αμερικανός καθηγητής Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico, Howard Waitzkin, λέει ότι πολύ περισσότερο απ' όλα αυτά είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Ο ίδιος δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον διακεκριμένους προοδευτικούς θεωρητικούς του πεδίου των πολιτικών υγείας (co-president του Τμήματος Μαρξιστικής Κοινωνιολογίας της Αμερικανικής Ενωσης Κοινωνιολόγων) αλλά μάχιμος ερευνητής και ενεργός ακτιβιστής. Εχει πρωτοστατήσει σε ποικιλόμορφες δράσεις όπως η ίδρυση του «Salvador Allende Program in Social Medicine», ενός αυτοδιαχειριζόμενου προγράμματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο New Mexico. Βρέθηκε για μία μόνο μέρα στην Αθήνα, παραχώρησε μια διάλεξη στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΔΝΤ και οι επιπτώσεις στην υγεία: η ελληνική και διεθνής εμπειρία» και μίλησε στην «Κ.Ε.».

Απίστευτο!! : PEOPLE ARE AWESOME (DON'S VERSION)

ΣΟΚ: Ένα κομμάτι ξερό ψωμί και δύο σταγόνες λάδι

ΣΟΚ: Ένα κομμάτι ξερό ψωμί και δύο σταγόνες λάδι [φωτο]Σοκαριστικές φωτογραφίες για την Ελλάδα του σήμερα και των τελευταίων ετών προωθούνται από mail σε mail και κάνουν το γύρο του διαδικτύου δίνοντας μια εφιαλτική εικόνα όσων πολλοί από εμάς έχουμε γίνει καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες.

Δύσκολα περιγράφεται με λόγια η εικόνα των ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ξερό ψωμί, δυο σταγόνες λάδι στον πάτο του τενεκέ και λίγο κρέας στα κόκκαλα μιας μπριζόλας. Είναι Έλληνες που μια ζωή δούλεψαν και αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια. Η επιβράβευση; ‘Ο,τι οι υπόλοιποι πετάνε στα σκουπίδια…