Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αυτό θα το διαβάσετε;


του Γιάνη Βαρουφάκη

Το Μνημόνιο, που κάποιοι δεν διάβασαν πριν υπερψηφίσουν, βασιζόταν στην λογική ότι χωρίς τα δάνεια των €110 δις που προέβλεπε:
το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαζόταν σε στάση πληρωμών η οποία θα μας έθετε για τουλάχιστον 10 χρόνια εκτός αγορών
δεν θα υπήρχαν αρκετοί πόροι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις
δεν θα δινόταν χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να παραγάγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε βήματα πίσω από το χείλος της χρεοκοπίας.
Τότε κάποιοι είχαμε πει ότι αυτό το τρίπτυχο αποτελούσε επικίνδυνη φαντασίωση. Καθώς οι όροι για να πάρουμε το δάνειο εγγυόντουσαν την υφεσιακή δίνη στην οποία θα εισερχόταν η χώρα, τα πλεονάσματα του (3) δεν θα παράγονταν, το σημείο (1) δεν θα το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς, και, για αυτό τον λόγο, θα επιστρέφαμε θέλοντας και μη στο (2), στην σημερινή κατάσταση που το κράτος, αφού χρεώθηκε με την μερίδα του λέοντος του δανείου-μαμμούθ των €110 δις και πάλι αδυνατεί να καλύπτει τα έσοδά του.

«Η Γερμανία είναι αλήθεια χώρα-πρότυπο;» αναρωτιέται η γαλλική La Croix


Η  ρημαγμένη Πύλη του Βραδενβούργου σε πρώτο πλάνο μπροστά από το σύγχρονο Βερολίνο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Tο γερμανικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της Γερμανίας προς τις χώρες που ζημίωσε κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, λέει Γερμανός ιστορικός και καθηγητής στο London School of Economics στη γαλλική εφημερίδα La Croix, η οποία παρουσιάζει ένα δισέλιδο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η Γερμανία είναι στα αλήθεια χώρα μοντέλο;».  Στο άρθρο, με τίτλο «Μεταπολεμικά, η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε όλα τα χρέη της», αναπτύσσονται οι θέσεις του ιστορικού και καθηγητή Άλμπρεχτ Ρίτσλ.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ : 6ΧΡΟΝΗ ΚΟΥΡΕΥΕΙ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ...


Από το : dezavu
Δεν μπορεί κανείς να περιγράψει τα συναισθήματα που «βγάζει» το βίντεο… Είναι η στιγμή που η 6χρονη Λόλα ξυρίζει με τρυφερότητα και προσοχή τα μαλλιά τη 44χρονης μητέρα της, η οποία προετοιμάζεται για χημειοθεραπεία. Στην Σάρα διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξηγήσει στα πέντε παιδιά της, όχι «τι σημαίνει καρκίνος», αλλά τι σημαίνει αυτό στην ΠΡΑΞΗ για την ίδια, αλλά και την οικογένεια της.

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΚΤΙΜΑ Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Υπάρχει και το "καλό ΠΑΣΟΚ". Είναι το κόμμα του "από πουθενά", που στις δημοσκοπήσεις παίρνει σχεδόν αυτοδυναμία!. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ενα κόμμα να έχει τεράστια απήχηση στο λαό, πριν από τη σύσταση του, την οργάνωσή του, την εκλογή οργάνων και τη διατύπωση θέσεων.ΓΖ
Την εξαίρεση των ομολόγων, που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και μικροκαταθέτες, από τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την Καβάλα όπου περιοδεύει σήμερα Παρασκευή και αύριο, Σάββατο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ και μια πιθανή ανταλλαγή τους θα σημάνει αυτόματα την αποδυνάμωση των ασφαλιστικών φορέων και κατ’ επέκταση την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες παροχές προς τους ασφαλισμένους τους.

James Galbraith: "Δεν θα υπάρχει κανείς που να θέλει να ζήσει στην Ελλάδα μετά από αυτό"-"Μεταξύ καρκίνου και καρδιακής προσβολής"


Αποσπάσματα από το άρθρο του Αμερικανού καθηγητή οικονομολόγουJames K.Galbraith "Τhe crisis in the Eurozone".(Πρόκειται για τον γυιό του φημισμένου John Galbreith που εχει όμως τις δικές του καθόλου ασήμαντες διακρίσεις)

"Η κρίση στην Ευρωζώνη είναι μια κρίση τραπεζική που ποζάρει ως σήριαλ εθνικών κρίσεων χρεών, μπερδεμένη από αντιδραστικές ιδέες για την οικονομια, ελαττωματτική οικονομική αρχιτεκτονική και το τοξικο πολιτικό περιβαλλον ειδικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα" Οπως και η δική μας(στις ΗΠΑ) οφείλεται στον υπερδανεισμό αδύναμων δανειζόμενων (σπίτια στην Ισπανία, εμπορικό REAL ESTATE στην Ιρλανδία, δανεισμό του Δημοσίου(για υποδομές) στην Ελλάδα."
"Οι Ευρωπαικές τράπεζες μόχλευσαν για να αγοράσουν(τζογάρουν) οικιστικά δάνεια στις ΗΠΑ και όταν αυτά κατέρρευσαν άρχισαν να ξεφορτώνονται αδύναμα ομόλογα για να αγοράσουν ισχυρότερα ...σπρώχνοντας όλη την Ευρωπαική περιφέρεια σε κριση. Η Ελλάδα ήταν απλά το πρωτο ντόμινο στη γραμμή"

Για την υπόθεση των Energa και Hellas Power Αποκλεισμένο από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το κτήριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας



Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες οι εργαζόμενοι επιβάλλεται ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ   είναι σήμερα η αιχμή του κινήματος. Να συνταχθούμε. Η προσπάθεια απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων πρέπει να γίνει μπούμερανγκ  Γ.Ζ

Αποκλεισμένο από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής το κτήριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην οδό Πειραιώς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ανάκληση της λειτουργίας των εταιρειών Energa και Hellas Power.

«Βίαιη η μείωση των κοινωνικών δαπανών» Πούτιν: «Στέρησαν από την Ελλάδα τη δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της»

 Η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά τη δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ «Ρωσία 2012». «Στην εποχή του, για να λύσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα, ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία. Τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να κατακτήσει κανέναν, όμως πέραν αυτού της στέρησαν και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, διότι δεν έχει εθνικό νόμισμα» είπε ο κ. Πούτιν.
«Της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διαθέτει δικό της κέντρο έκδοσης χρήματος (emission centre)», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Επισήμανε ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο απέμεινε στην Ελλάδα μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, «η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας ουσιαστικά χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο, αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ Αρραγές μέτωπο των κοινωνικών εταίρων

Αρραγές μέτωπο των κοινωνικών εταίρωνΣε κοινό μέτωπο για την προστασία του κατώτατου μισθού και των δώρων κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι, στην κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒ, υπό την πίεση της τρόικας για μείωση του μισθολογικού κόστους.
Σε συμφωνία για τη διασφάλιση των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού, κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι κατά τη σημερινή τους συνάντηση στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε επίσης να καταγραφούν όλα τα σημεία της συμφωνίας αλλά και οι διαφωνίες, σε κοινή επιστολή την οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες των φορέων θα διαμορφώσουν το ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για την ανταγωνιστικότητα.

Μίμης Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει περιθώρια για ξεκατίνιασμα

 Η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η κρίση εμπιστοσύνης, επισημαίνει ο Μίμης Ανδρουλάκης και κάνει λόγο για πρόβλημα ηγεσίας στη χώρα.«Δεν υπάρχει αυτός ο οποίος θα πιάσει δυνατά το τιμόνι και θα πει στους Έλληνες ξέρετε θα κάνουμε αυτές τις θυσίες, αλλά μετά από τρία χρόνια θα είμαστε εκεί και θα υπάρξει μια ανταπόδοση, ειδικά στους μη προνομιούχους με αυτά κι αυτά. Έχει χτυπηθεί η εμπιστοσύνη», παρατήρησε ο βουλευτής σε δηλώσεις του στον Βήμα FM. Σύμφωνα με το βουλευτή, πρόβλημα ηγεσίας αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν έχει περιθώρια για ξεκατίνιασμα, γιατί αρχίζει η αντίδραση από κάτω και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα. «Πέφτεις στο λάκκο μη συνεχίζεις να σκάβεις, περιόρισε τις απώλειες βγες απ’έξω.

Επίθεση Ιερώνυμου σε Παπαδήμο: Όχι άλλα σκληρά και άδικα μέτρα σε αδύναμους

«Το δράμα της πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις» αναφέρει στην επιστολή του ο ΑρχιεπίσκοποςΤην τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, καθώς και την απελπισία των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους και το σπίτι τους επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο αρχιεπίσκοπος κρούει των κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Από την κριτική του δεν λείπουν και οι δανειστές της Ελλάδας για τις ύποπτες και αποτυχημένες συνταγές που έχουν προτείνει.  «Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων- φαινόμενο κατοχικών εποχών- παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις», τονίζει ο αρχιεπίσκοπος και προσθέτει: «Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.