Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στο 22% «κλειδώνει» η μείωση του κατώτατου μισθού

«Δώρο άδωρο» δείχνει να είναι η σωτηρία του 13ου-14ου μισθού, καθώς οι μισθωτοί θα χάσουν τρεις μισθούς περίπου από τη μείωση των κατώτατων ορίων

Η ντροπή δεν αρκεί. Δεν καταλαβαίνουν. ούτε φεύγουν μονοι τους οι αποτυχημένοι .... 


«Μαχαίρι» 22% έρχεται στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης και το δάνειο προς την Ελλάδα. Με τη μείωση αυτή, που αφορά σε όλους τους εργαζόμενους, ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ, από 751,4 σήμερα, δηλαδή σε ετήσια βάση οι χαμηλόμισθοι χάνουν τρεις μισθούς, την ίδια ώρα που «διασώζεται» ο 13ος-14ος μισθός.

Το ΣΔΟΕ άρχισε την καταγραφή των λιμουζίνων με πινακίδες Βουλγαρίας



Του Σπύρου Δημητρέλη

Πληθαίνουν τα πολυτελή ΙΧ που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, κατά κύριο λόγο Βουλγαρίας. Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εκφράζεται έντονος προβληματισμός καθώς με τη συγκεκριμένη μεθόδευση χάνονται σημαντικά φορολογικά και τελωνειακά έσοδα. Σαν πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το ΣΔΟΕ ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα καταγραφής των ΙΧ καθώς και των οδηγών τους προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε ελέγχους. Χιλιάδες φορολογούμενοι, λένε στο ΣΔΟΕ, πιστεύουν ότι βρήκαν έναν νομότυπο τρόπο να γλιτώσουν από τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης και τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τα μεγάλου κυβισμού και πολυτελή ΙΧ.

Αύξηση 6,5% στους μισθούς θα ζητήσει γερμανικό σωματείο


Των Christian Grimm και Nicky Redl

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Το γερμανικό εργατικό σωματείο IG Metal σχεδιάζει να απαιτήσει από τους εργοδότες αυξήσεις 6,5% στους μισθούς, στις επόμενες διαπραγματεύσεις.
«Το αίτημά μας μπορεί να ικανοποιηθεί από τους εργοδότες στους κλάδους του μετάλλου και των ηλεκτρονικών προϊόντων», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, IG Metall, Berthold Huber.
Οι προτεινόμενες αυξήσεις των μισθών αφορούν στις τοπικές ενώσεις του σωματείου, οι οποίες θα συζητήσουν τις προτάσεις προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Το σωματείο σχεδιάζει ακόμη να απαιτήσει οι εποχιακοί να γίνουν μόνιμοι, αφού τελειώσουν την εκπαίδευσή τους, καθώς και να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στη χρήση των προσωρινών υπαλλήλων, το εργατικό συμβούλιο.

Ψάχνουν παρεμβάσεις στις συντάξεις για να κλείσει η "τρύπα"

Της Δήμητρας Καδδά 
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ των στελεχών της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να κλείσει η "τρύπα" των 450 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ τα οποία αναζητούνται στις συντάξεις. Πληροφορίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία εναλλακτικά σενάρια περικοπής των επικουρικών αλλά και των βασικών συντάξεων. Στόχος είναι να βρεθεί το συνολικό πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ).
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τους αρχηγούς των κομμάτων βάσει των εναλλακτικών σεναρίων που θα τους παρουσιαστούν.  Τα σενάρια αυτά οριστικοποιούνται σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Ζαννιά και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου.

Μπαρόζο - Γιούνκερ: «Θέλουμε να μείνετε στην ευρωζώνη»

Με μια δήλωση χαρακτηριστική της ευρωπαϊκής αμφιθυμίας απέναντι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε μεν βέβαιος ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, απέκλεισε κάθε προοπτική εξόδου από τη ευρωζώνη συμπληρώνοντας όμως ότι, συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει και νομική οδός για μια τέτοια επιλογή. Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν. Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «εάν οι Έλληνες πράξουν ό,τι επιβάλλεται και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη, τότε δεν έχω αμφιβολίες.  «Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη δεν μπορούμε να διώξουμε τους Έλληνες. Εάν τους αναγκάσουμε να φύγουν ή τους πιέσουμε τόσο πολύ να παραιτηθούν και πάλι θα αναγκαστούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα πρέπει να επενδύσουμε αδιανόητα κεφάλαια. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον εξίσου ακριβό όσο είναι τώρα το εικονικό κόστος των πακέτων στήριξης μέχρι τώρα» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Τσίπρας: Η απειλή χρεοκοπίας είναι το ισχυρό χαρτί μας

Τσίπρας: Η απειλή χρεοκοπίας είναι το ισχυρό χαρτί μας
Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Ευρωζώνη από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα

Ως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας έναντι της τρόικας χαρακτήρισε την απειλή μιας άτακτης χρεοκοπίας ο Αλέξης Τσίπρας.   Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά πώς στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας ενώ θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα τόσο το τραπεζικό σύστημα, όσο και το δημόσιο π.χ. στο θέμα της καταβολής μισθών και συντάξεων, «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η Ευρωζώνη». Κι αυτό, τόνισε, «είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο καθώς με το PSI τα περισσότερα χρήματα θα πάνε στις τράπεζες και τους ομολογιούχους».

Κοινό μέτωπο ιατρών, μηχανικών, δικηγόρων κατά τρόικας

Κοινό μέτωπο ιατρών, μηχανικών, δικηγόρων κατά τρόικας
Αποφάσισαν συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και καλούν για μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα Κοινό μέτωπο απέναντι στην «αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου» που επιδιώκει η τρόικα αποφάσισε την Τρίτη η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.Οι τρεις φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις και να συγκροτήσουν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να «επεξεργαστούν ένα εφαρμόσιμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και εξόδου της από την παρούσα κρίση».
Παράλληλα, καλούν τους πολίτες σε «μποϋκοτάζ» των γερμανικών προϊόντων.

«Να τελειώνουμε με τη φάρσα της ελληνικής διάσωσης» καλεί το Spiegel


«Τέλος στη φαρσοκωμωδία» της ελληνικής διάσωσης ζητά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικρίνοντας την στάση τόσο της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης όσο και της Αθήνας, καλώντας όλες τις πλευρές να προχωρήσουν «στην πιο έντιμη λύση, την χρεοκοπία» με ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα.
Με το κύριο άρθρο του στην ηλεκτρονική του έκδοση την Τρίτη -σε ένα τοπίο που κυριαρχούν τίτλοι όπως «η ώρα της αλήθειας» και «το μεγάλο πόκερ γύρω από την Αθήνα»- το γερμανικό περιοδικό θέτει το ερώτημα τι είδους πακέτο διάσωσης οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές «χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί».