Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδράσεις στον τουρισμό για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας


Προκαλεί δυσαναπλήρωτο κενό στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, μικρά ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία.


Αντιδράσεις στον τουριστικό κόσμο προκαλεί η ανακοίνωση για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). «Καθ' όλα λανθασμένη και άστοχη απόφαση», τη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τονίζοντας ότι αυτή η κατάργηση δημιουργεί «πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία και τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους». Περίπου 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ η ΠΟΞ ζητά να συνεχίσει να πραγματοποιείται «στο ακέραιο», τονίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια, τόσο για τους δικαιούχους (από ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις), όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας.

«Δεν περιμένουμε τελική απόφαση» Για γερά νεύρα το Eurogroup μετά τη συμφωνία στο «παρά πέντε» στην Αθήνα


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποβαθμίζουν την πιθανότητα λήψης οριστικών αποφάσεων απόψεΥπάρχουν Ελληνες που ανέχονται αυτή την συμπεριφορά? Δυστυχώς ΝΑΙ...ΓΖ



Δυσμενές για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, παρά την συμφωνία που επιτεύχθηκε –έστω και στο παρά πέντε- στην Αθήνα για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.
Η γερμανική πλευρά φέρεται να εγείρει αντιρρήσεις τόσο σχετικά με το νέο πρόγραμμα όσο και με το PSI. Προσερχόμενοι στη  συνάντηση, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν πως δεν περιμένουν τελική απόφαση από το συμβούλιο.

«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε οριστική, τελική απόφαση απόψε, πρέπει να συζητήσουμε αρκετά σημεία» υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να προσθέσει: «Δεν νομίζω πως αυτό είναι καταστροφή».

Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή την Κυριακή- Με 48ωρη απεργία απάντησαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Με 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τη Κυριακή, απάντησαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στα μέτρα του νέου μνημονίου. (Φωτογραφία αρχείου)
Με 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τη Κυριακή, απαντούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στα μέτρα του νέου μνημονίου.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συλλαλητήρια στο Σύνταγμα αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στις 11.00, και την Κυριακή το απόγευμα στις 17.00.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και στα οποία συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με τη συγκυβέρνηση και την τρόικα είναι η «ταφόπλακα» της ελληνικής κοινωνίας, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση και τονίζεται πως η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν νομιμοποιείται να πάρει τέτοια μέτρα.

Παιδιά σηκωθείτε - Μαρία Δημητριάδη

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους - γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους - στο κόκκινο λάβαρο πάντα πιστοί - στη σάλπιγγα πλάι που μας προσκαλεί

Συθέμελα ρίχτε παλάτια και θρόνους - βαριές αλυσίδες πορφύρες και νόμους - ντροπή στον εργάτη στον σκλάβο ντροπή - στο αίμα αν δεν πνίξει μια τέτοια ζωή

Εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες - της νέας Ελλάδας να γίνουμε χτίστες - ντροπή για τον νέο στη μάχη αν δεν ριχτεί - για τη λαοκρατία την τίμια ζωή

Ελλάδα και Κύπρος βαθιά τιμημένα - δρόμοι και κάμποι που βάφτηκαν με αίμα - μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές - εμπρός επαναστάτες για νίκες λαμπρές - μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές - εμπρός επαναστάτες εμπρός κομμουνιστές

Ολονύχτιο θρίλερ στο Μαξίμου - «Αγκάθι» οι συντάξεις


Διαφώνησαν Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαράς για το θέμα των συντάξεωνΔιακόπηκε έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την έγκριση του νέου μνημονίου, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα.
Τους προβληματισμούς των πολιτικών αρχηγών μετέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο Λουκάς Παπαδήμος στην αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, σε μία νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών τα ξημερώματα. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς στις επτά το απόγευμα έχει οριστεί η συνεδρίαση του Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να αναχωρήσει πρωί για τις Βρυξέλλες.

Τρομοκρατούν το λαό για να περάσουν το Μνημόνιο-τερατούργημα

Τους πρώτους μήνες του 2010, όταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «προετοίμαζε» τον ελληνικό λαό για να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα την προσφυγή στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το βασικό επιχείρημα ήταν η δήθεν επερχόμενη στάση πληρωμών, που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Είχαν υποστηρίξει, επίσης, ότι τα ταμεία του κράτους δεν θα είχαν χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των κρατικών υπαλλήλων.

Οσοι μίλησαν τότε για εκβιασμό και καλλιέργεια φόβου στο λαό, αντιμετωπίστηκαν -στην καλύτερη περίπτωση- ως γραφικοί, διότι ακούστηκαν και κατηγορίες εναντίον τους, με πιό χαρακτηριστικές ότι επεδίωκαν επιστροφή στη δραχμή ή ότι δεν ήθελαν να αλλάξει η χώρα, που ήταν το προσφιλές αλλά κενό σε ουσία σύνθημα του κ. Παπανδρέου. Εχουν περάσει από τότε 21 μαρτυρικοί μήνες για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες… Οχι μόνο δεν έχουν δει σημάδι ελπίδας στον ορίζοντα, αλλά πληροφορήθηκαν ότι έχει αποτύχει το πολυδιαφημισμένο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», που εκπόνησαν από κοινού ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι επικεφαλείς της Τρόϊκας. Στο μεταξύ, τους 21 αυτούς μήνες, οι πολίτες της χώρας έχασαν το 30-40% και πλέον των εσόδων τους, οι φόροι αυξήθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση, ενώ η χώρα …άλλαξε, αλλά προς το χειρότερο.

Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος: "Επαχθείς οι κανόνες του βρετανικού δικαίου"

Τις συνέπειες από την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό Δίκαιο, επισημαίνει στον Δρόμο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσόγονος, τονίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερη και με λιγότερες συνέπειες η άμεση στάση πληρωμών από την Ελλάδα
Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα η φημολογούμενη υπαγωγή στο βρετανικό Δίκαιο των νέων ομολόγων που θα δοθούν, στο πλαίσιο του PSI, στους κατόχους των «παλιών» ελληνικών ομολόγων: «Σε περίπτωση επιστροφής μετά ταύτα της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα είναι εφικτή η δραχμοποίηση (και άρα έμμεση υποτίμηση, ανάλογα με την υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ) των νέων αυτών ομολόγων με βάση τις διατάξεις ελληνικού νόμου. Τούτο θα ήταν αντιθέτως, υπό προϋποθέσεις, εφικτό για τα “παλιά” ομόλογα, εφόσον η Ελλάδα αποφάσιζε την έξοδό της από την Ευρωζώνη».

Στα ενεχυροδανειστήρια η Ελλάδα αναστενάζει



Εικόνες Κατοχής με τους αετονύχηδες πάντα σε ετοιμότητα Του Μάριου Διονέλλη.


Ιστορίες απόγνωσης καταγράφονται καθημερινά στα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού, που πλέον ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα. Τα σκληρά μέτρα, η ανεργία και η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, οδηγούν τους πολίτες στην οδυνηρή λύση της πώλησης των τιμαλφών τους, προκειμένου να αποκομίσουν ένα έσοδο και να καλύψουν κάποιες από τις πολλές τρύπες που άνοιξε το Μνημόνιο στα οικονομικά τους. Το θεσμικό πλαίσιο είχε ήδη στρωθεί από τον Αύγουστο του 2011, όταν κατ' επιταγή της τρόικας άνοιξε το επάγγελμα του ενεχυροδανειστή και πλέον με μια απλή έναρξη στην εφορία και μια βεβαίωση ποινικού μητρώου μπορεί κανείς να ιδρύσει ένα ανταλλακτήριο χρυσού. Δεν χρειάζεται καμία άλλη προδιαγραφή και καμία ανάγκη πιστοποίησης και έτσι, σε λίγους μήνες τα ενεχυροδανειστήρια-ανταλλακτήρια έφτασαν επισήμως τα 224, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, ανεπισήμως λειτουργούν πάνω από 400 σε όλη την Ελλάδα.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΟΛΟΙ αύριο στην πορεία προς στη Βουλή !!

 Μετά και τις σημερινές εξέλιξεις με την«απόδραση» του υπουργού ΠΕΚΑ ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την επιχειρούμενη εκποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας μας , το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τα εξής : 

-Καταλήψεις σε όλους τους μαζικούς χώρους του ΑΔΜΗΕ
-Προσυγκεντρωση ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ στις 10:30 πμ στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στην «εν κρυπτω» προώθηση Π.Ν.Π. με την οποία ανοίγει η «κερκόπορτα» για το  ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ. 

Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας 28/04/2010 (Σχεδόν δυο χρόνια πριν)

Γιάνης Βαρουφάκης
του Γιάνη Βαρουφάκη

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.
Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Μείωση κύριων συντάξεων και μισθός πείνας για νέους στο νέο μνημόνιο


Σε επίπεδο σκουπίδια (junk) σαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, βάσει του οποίου οι κατώτατοι μισθοί όλων των επιπέδων μειώνονται κατά 22%, ενώ οι νέοι έως 25 ετών, νομιμοποιείται να παίρνουν μισθό κατά 32% χαμηλότερο από το σημερινό κατώτατο.
Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν και οι κύριες συντάξεις ορισμένων ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και ΝΑΤ) αλλά και τα επιδόματα. Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις, περιορίζεται σε τρεις μήνες η ισχύς της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ.

Δήλωση-βόμβα: Για ποινικές ευθύνες πολιτικών μιλά ο υπ. Επικρατείας


Μια δήλωση-βόμβα στην οποία αναφέρεται ευθέως ακόμα και για τυχόν ποινικές ευθύνες όσων οδήγησαν τον τόπο στη σημερινή δεινή κατάσταση έκανε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Σταυρόπουλος.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», ο κύριος Σταυρόπουλος δηλώνει πως κάποιοι σίγουρα φταίνε για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα και καλεί για απόδοση ευθυνών. «Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες, ο ένας δείχνει τον άλλο και αυτό είναι πολύ κακό... Πάντως η χώρα πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να δούμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε, να δούμε που κάναμε λάθη και να προχωρήσουμε και βέβαια και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.