Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΡΙΩΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Μπορεί ο δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να έσπευσε στο Βερολίνο ελάχιστα 24ωρα μετά την εκλογή του στα τέλη Νοεμβρίου για να δώσει γην και ύδωρ στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά αυτό δεν έσωσε τη χώρα του από τους κινδύνους υπαγωγής της σε καθεστώς Μνημονίου. «Οι Βρυξέλλες θέτουν κάτω από στενή επιτήρηση την ισπανική οικονομία» έγραφε η εφημερίδα «Ελ Παΐς» στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της το Σάββατο.

Ακρως ανησυχητικό το ρεπορτάζ: «Η Ισπανία βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση και όχι μόνο των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει θέσει υπό επιτήρηση την Ισπανία», όπως εξήγησαν διπλωματικές πηγές της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν προβλέψει να οργανώσουν νέες αποστολές ειδικών στη Μαδρίτη -η επόμενη άφιξη είναι κατά τα μέσα Απριλίου- για να αναλύσουν τους δημόσιους λογαριασμούς όλων των τομέων δημόσιας διοίκησης και την επισφαλή κατάσταση της υγείας της οικονομίας, μετά την αξιοσημείωτη μη εκπλήρωση του στόχου περιορισμού του ελλείμματος του 2011 και το χαστούκι του Γιουρογκρούπ στις φιλοδοξίες της ισπανικής κυβέρνησης να καθορίσει τον στόχο του ελλείμματος του 2012 στο 5,8% του ΑΕΠ» αναφέρει η «Ελ Παΐς».

1821: Μια εθνική επανάσταση που ενέχει την ταξική διάσταση. Συνέντευξη του Σπύρου Ασδραχά

Αναδημοσιεύουμε από τα Ενθέματα μια επίκαιρη συνέντευξη του Σπύρου Ι. Ασδραχά με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τη συνέντευξη πήραν ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Στρατής Μπουρνάζος.

Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης αλλάζουν πολλά, ανάμεσά τους και τα εργαλεία με τα οποία σκεφτόμαστε το παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείτε ότι ανασηματοδοτείται η σχέση μας με το παρελθόν, και ιδιαίτερα με κρίσιμες στιγμές όπως η Επανάσταση του 1821;
Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύνηθες ιστοριογραφικό δίλημμα, της αναλογίας και της επανάληψης. Σε ποιο βαθμό αναλογίες που προκύπτουν από διαφορετικές ή εν μέρει ανόμοιες δομές μπορούν να τροφοδοτήσουν τις κατανοήσεις των σημερινών φαινομένων, όπως η καπιταλιστική κρίση; Προσωπικά, θεωρώ ότι μας χρειάζονται και, με τους κατάλληλους όρους, μπορούν να
συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό των αναλυτικών εργαλείων μας.

Αργεντινή: Μεγάλο καθήκον η διατήρηση της φλόγας του Αργεντινάτσο

Συνέντευξη του Ricardo Fierro στον Πέτρο Αλ Αχμάρ.

Δέκα χρόνια και κάτι μετά το Αργεντινάτσο, τα διδάγματα από τους αγώνες του αργεντίνικου λαού, είναι όσο ποτέ άλλοτε χρήσιμα, ειδικά για τον ελληνικό λαό που αργεντινοποιήθηκε. Για όλες τις μεταβολές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο της δεκαετίας που ακολούθησε το Αργεντινάτσο, καθώς και τα πολιτικά καθήκοντα της Αριστεράς, μίλησε στο Δρόμο ο Ricardo Fierro από το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Αργεντινής (ΕΚΚΑ -PCR).
Ποια είναι η κατάσταση των κοινωνικών τάξεων στη σημερινή Αργεντινή;
Ο αγώνας των εργατολαϊκών μαζών πέτυχε πολλές κατακτήσεις, πριν, στη διάρκεια και μετά το Αργεντινάτσο που περιόρισαν την κατάσταση πείνας και απελπισίας. Ο αγώνας επέβαλε τη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους, δίχως την οποία δεν μπορούσαν να επιλυθούν επιτακτικά ζητήματα των μαζών. Η κυβέρνηση άρχισε να διανέμει επαρκή τροφή, 2 εκατομμύρια επιδόματα ανεργίας, ενώ εργάτες ξανάνοιξαν κλειστά εργοστάσια. Ο πλειστηριασμός εκτάσεων μικροκαλλιεργητών αποτράπηκε και το χρέος χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών στις τράπεζες μειώθηκε. Μέρος των καταθέσεων των μαζών αποζημιώθηκε. Οι μάζες επέβαλαν δημοκρατικά δικαιώματα που μερικώς ισχύουν ακόμα.
Από το 2003 η Αργεντινή άρχισε να βγαίνει από την κρίση, επωφελούμενη του ευνοϊκού ανέμου στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που αύξησε τις θέσεις εργασίας, μειώνοντας την πείνα και την ανεργία που, ωστόσο, δεν έφτασαν τα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό συνέβη επειδή η οικονομική ανάπτυξη ήρε ταυτόχρονα εργατικά κεκτημένα.

ΣΟΪΜΠΛΕ –ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ''ΣΩΘΕΙ'' Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ !

Οι μάσκες πέφτουν και ο βασιλιάς αποδεικνύεται γυμνός!

Μετά τη Μέρκελ ακολούθησαν Σόιμπλε και Γιούνκερ σε αποκαλυπτικές ομολογίες.
Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την Ελλάδα όχι για να τη διασώσει αλλά για να σώσει, υποτίθεται, την ευρωζώνη από μια «ανυπολόγιστη καταστροφή», όπως είπε ο Σόιμπλε.
Και για να σωθεί η Ευρωζώνη ως Γερμανική «φυλακή» (που δεν σώζεται!) πρέπει να καταστραφεί η Ελλά Τώρα φαίνεται πιο καθαρά η Ελλάδα θυσιάζεται για τη Γερμανική δικτατορία του ευρώ και χρησιμοποιείται ως άθλιο «προτεκτοράτο» και «πειραματόζωο» για να μετατραπεί όλη η Ε.Ε. σε ΝοτιοΑνατολική Ασία.
Ακόμα και ο Γ.Γ. της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το Εμπόριο Σουπατσάϊ Πανιτσπακντί, βλέποντας τα αδιέξοδα, προτείνει να επιτραπεί σε «αδύνατες» χώρες, όπως η Ελλάδα, να βγουν προσωρινά από την ευρωζώνη, ως «συμβιβαστική» διέξοδο για τις ίδιες αλλά και την ευρωζώνη!
 Χαρακτηριστική πάντως εικόνα για το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί η ευρωζώνη δίνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που προβλέπουν οικονομική στασιμότητα (ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ) για την ευρωζώνη το 2012!

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες: