Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εμιλιάνο Ζαπάτα (1879 – 1919)

Ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του. Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1879 στο χωριό Ανενκουίλκο. Γόνος ευκατάστατου κτηνοτρόφου, έμεινε ορφανός στα 16 του χρόνια και εργάστηκε ως εκπαιδευτής αλόγων. Την εποχή εκείνη, τη χώρα κυβερνούσε ο στρατηγός Πορφίριο Ντίας, η δικτατορία του οποίου σήμανε μια εποχή εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων, ενώ το 85% της γης ανήκε στο 2% του πληθυσμού. Ο Ζαπάτα ανέπτυξε από νωρίς αντιπολιτευτική δράση και το 1909 εξελέγη πρόεδρος μιας τοπικής ομάδας για τη διεκδίκηση της καλλιεργήσιμης γης, που είχε κατασχεθεί προς όφελος των μεγαλογαιοκτημόνων. Εξαιτίας της δράση του, κλήθηκε στο στρατό, όπου υπηρέτησε για επτά μήνες. Το Νοέμβριο του 1910, η εξαθλίωση των αγροτών οδήγησε σε μία εξέγερση υπό τον Μαδέρο. Ο Ζαπάτα τάχθηκε στο πλευρό του, πήρε τα όπλα και με σύνθημα «γη κι ελευθερία» ηγήθηκε των επαναστατημένων αγροτών, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερα εδάφη.

Εσείς τι θα κάνετε;


http://www.avgi.gr

Του Αγγελου Μανταδάκη

«Εσείς τι θα κάνετε;», μας ρωτούν καλοπροαίρετα και με αγωνία χιλιάδες άνθρωποι, ψηφοφόροι μας ή εν δυνάμει ψηφοφόροι μας, σκεπτόμενοι πολίτες, ανεξάρτητα τού τι ψήφισαν την τελευταία φορά.

Και την απευθύνουν αυτή την ερώτηση στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Είναι απόλυτα κατανοητό αφού ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έχει απευθύνει έγκαιρα ενωτική πρόταση προς όλες τις αριστερές δυνάμεις που τοποθετούνται απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού.
Η ερώτηση αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Και ζητά απάντηση σαφή και υπεύθυνη που να διαψεύδει τους ιεραπόστολους των μνημονίων και της δήθεν μεταρρύθμισης, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος…

Τι θα κάνουμε επομένως;

Πόσοι “σωφρονίστηκαν” με θάνατο το 2011;




της Βερόνικας Καρμίρη
Τι κοινό θα μπορούσε να έχει ένα κεράτωμα στο Ιράν, μια καθημερινή βλασφημία στο Πακιστάν, το εμπόριο ναρκωτικών ακόμα και η ασχολία με μαγεία στη Σαουδική Αραβία; Τον θάνατο. Η επιβολή της θανατικής ποινής συνεχίζει ακάθεκτη ακόμη και σήμερα.
Διάβαζα από την Διεθνή Αμνηστία ότι ακόμα και οι μέθοδοι εκτέλεσης το 2011, περιελάμβαναν αποκεφαλισμό, απαγχονισμό, θανατηφόρο ένεση και πυροβολισμό. Υπήρξαν δε πολλές περιπτώσεις κρατουμένων που δεν ενημερώθηκαν οι ίδιοι, οι οικογένειες τους, ούτε καν οι δικηγόροι τους για την επικείμενη εκτέλεση τους.

«ΔΕΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ»



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Αγνοούμε αν το κίνητρο του Αντώνη Σαμαρά ήταν η «δημοσκοπική απόγνωση» από τη συνεχή πτωτική πορεία της ΝΔ σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ή αν πιστεύει κιόλας ορισμένα σημαντικά πράγματα που είπε το Σαββατόβραδο στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Αιγάλεω. Δεν έχει άλλωστε και ιδιαίτερη σημασία γιατί τα είπε. Σημασία έχει ότι τα είπε - χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει και ότι θα τα τηρήσει, όπως αποδείχθηκε και από την πολιτική κωλοτούμπα του στο θέμα του Μνημονίου.

Το καθόλου απίθανο ενδεχόμενο όμως να παραβεί τις υποσχέσεις του δεν αναιρεί τη σοβαρότητα των τοποθετήσεών του, οι οποίες αξίζει να καταγραφούν. «Το λέω ρητά και κατηγορηματικά: απορρίπτουμε τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ!» διακήρυξε ο Αντ. Σαμαράς.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: Η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία !!


Ας κοιτάξει ο καθένας την τσέπη του και ας βρει το θάρρος να κάνει τον προϋπολογισμό της οικογένειάς του για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά.
Οι δραματικές μειώσεις των μισθών..... χωρίς την ταυτόχρονη υποχώρηση των τιμών των αγαθών που χρειάζεται μία οικογένεια και η κατακόρυφη άνοδος των φόρων που επέβαλε το κράτος μέσω των δανειστών, αποδεικνύουν πως απλά δεν βγαίνουν τα μαθηματικά.
Η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, διότι δεν έχει άλλη λύση. Και εάν οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια, τα οποία προβλέπονται στον προϋπολογισμό, πώς θα επιτύχει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της τρόικας;
Δικαιολογημένα εκνευρίζονται οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν ακούν ή διαβάζουν τους ισχυρισμούς όσων ασχολήθηκαν με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο. Υστερα από δύο χρόνια αποφάσισαν πως ήταν υπερβολική η φορολόγηση και πως έπρεπε να αρχίσουν οι περικοπές από τις δαπάνες του κράτους, οι οποίες 23 μήνες μετά την προσφυγή στο μηχανισμό είναι υπερβολικά υψηλές.

Στο παρασκήνιο και στο παρά πέντε κρίθηκε (ακομη μια φορά!) η τύχη της Ελληνικής οικονομίας!



Με παρασκηνιακούς ελιγμούς, στους οποίους πρωταγωνίστησε ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες, δίνεται λύση στη διπλή εμπλοκή με το PSI των ομολόγων ξένου δικαίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έφθασε να τροφοδοτήσει ακόμη και σενάρια αναβολής των εκλογών.

Με μυστηριώδη τρόπο «κουρεύτηκαν» 11 ομόλογα ξένου δικαίου που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI (ανάμεσά τους και το ομόλογο της 15ης Μαΐου, που απειλούσε τη χώρα με νέο πιστωτικό γεγονός), ενώ κυβέρνηση και τραπεζίτες έχουν επεξεργασθεί μια λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τεράστιο «μπόνους» στους ιδιώτες μετόχους, και εκκρεμεί η έγκρισή της από την «τρόικα».

Χαμηλή πτήση για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ψηλά Καμμένος και Χρυσή Αυγή

Τον απόλυτο κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για την «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Μega, με οκτώ κόμματα να υπερβαίνουν το όριο του 3% (και να μπαίνουν στη Βουλή) και με άλλα δυο να κινούνται λίγο πιο χαμηλά.

Ο «πρύτανης» των εκλογολόγων Ηλίας Νικολακόπουλος είπε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε δείχνουν ικανά να να ξεπεράσουν αθροιστικά το 40 -45% στις εκλογές της 6ης Μαΐου και επισήμανε ότι τέτοια ρευστότητα έχει να παρατηρηθεί στην πολιτική ζωή από τις εκλογές του 1950 -60 χρόνια πριν- όταν 10 κόμματα είχαν μπει στη Βουλή και οι δυο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της εποχής δεν υπερέβαιναν αθροιστικά το 36%.

"Σκληρή γλώσσα" Μόσχας προς Άγκυρα για την Κύπρο

Πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα στέλνει η Μόσχα με νέα κίνηση της, με την ουσιαστική απόρριψη του συνόλου των τουρκικών αιτιάσεων αναφορικά με τα δήθεν δικαιώματα που έχει η Άγκυρα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σύμφωνα με το Sigmalive, πριν από λίγες ώρες και με σκληρή γλώσσα, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «κυπριακό έδαφος υπό τουρκική κατοχή» τη Βόρεια Κύπρο.
Με αφορμή το ζήτημα των ιδιοκτησιών στη Βόρεια Κύπρο, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Ρώσους πολίτες να απέχουν από την αγορά ακινήτων «στο έδαφος της λεγόμενης ΄τουρκικής δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου΄, που είναι κατεχόμενο μέρος από την Τουρκία και αναγνωρίζεται μόνον από την Άγκυρα».
Η αναπληρώτρια διευθύντρια Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι «το τμήμα αυτό της Κύπρου βρίσκεται υπό κατοχή και ανήκει στην ανεξάρτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα την παράνομη απόφαση με τα ψηφίσματα του 1983 και του 1984».

Σκληρές περικοπές στο πακέτο που θα έρθει μετά... εκλογών

Της Δήμητρας Καδδά

Η αναζήτηση κυβέρνησης, τρόικας και ΚΕΠΕ στις δαπάνες 80 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου (πρωτογενείς δαπάνες αν αφαιρεθούν οι τόκοι) σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποδίδει. Το ζητούμενο θα ήταν -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- να βρεθούν πηγές σπατάλης για να μην πέσει μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς συντάξεις και αριθμό εργαζομένων στο δημόσιο.
Ωστόσο, η έρευνα για το νέο πακέτο μέτρων του μεσοπροθέσμου που θα πρέπει να ανακοινωθεί το Μάιο και βρίσκεται σε αργή πλέον εξέλιξη λόγω των εκλογών δείχνει ότι:
Mόνο το 1 με 2 δισ. ευρώ το πολύ μπορεί να βρεθεί από εστίες σπατάλης. Ο λόγος για καταναλωτικές δαπάνες, οδοιπορικά, προμήθειες, αλλά και για εξοικονομήσεις από «μαϊμούδες» προνοιακά και άλλα επιδόματα.

Προβάδισμα 4% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ

  Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 18,2%, έχοντας προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα της ΝΔ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ δείχνει δημοσκόπηση της GPO για εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 18,2%, ενώ δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται βάσει της δημοσκόπησης το ΠΑΣΟΚ με 14,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,9%, ο ΛΑΟΣ με 4%, η Χρυσή Αυγή με 3,1%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, ενώ στο 29,4% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

«Πως η Αθήνα υποφέρει χαμηλόφωνα»

 Η δραματική καθημερινότητα στην Ελλάδα γενικά και στην Αθήνα ειδικότερα και σχόλια γύρω από το επίμαχο ποίημα του Γερμανού νομπελίστα συγγραφέα Γκίντερ Γκρας τα θέματα της σημερινής επισκόπησης.

«Πως η Αθήνα υποφέρει χαμηλ  όφωνα» τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ του Tobias Piller που δημοσιεύεται στις σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 Το δημοσίευμα περιγράφει σε δραματικό τόνο τις επιδεινούμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα και μερικές από τις ζοφερές εικόνες που παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας: «Στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ομονοίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα κλειστά παρά ανοιχτά μαγαζιά. Όποιος δεν έχει ακόμα κατεβάσει για πάντα τα ρολά, προσφέρει εκπτώσεις από 50% έως 70%. Ωστόσο τα καταστήματα είναι άδεια. Η κεντρική περιοχή ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την τουριστική περιοχή στους πρόποδες της Ακρόπολης, μετά βίας ένα χιλιόμετρο μακριά από το Κοινοβούλιο, και την πλατεία Συντάγματος έχει μετατραπεί σε άντρο των εμπόρων ναρκωτικών».

Φυγαδευουν τα λεφτά τους απο την Ευρώπη για να χαθούν τα...ίχνη τους

 "Εκτροπή" ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία προς... εξωτικούς
προορισμούς

Μπορεί να είναι σχεδόν καθημερινή η κατάθεση ερωτήσεων βουλευτών για την πορεία σύναψης συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας σχετικά με την φορολόγηση των καταθέσεων που έφυγαν από τη χώρα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των καταθετών,  φαίνεται όμως ότι από το 2008 είχε ξεκινήσει μεταφορά ελληνικών καταθέσεων από την Ελβετία σε χώρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.
Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών  Φίλιππο Σαχινίδη δείχνουν ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με  τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα, κατά το οικονομικό έτος
2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ».

Ένας έφηβος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει... ηλεκτρονικά

 Αχαλίνωτος καταναλωτισμός
 Σήμερα πάσχει απο νεφρική ανεπάρκεια..

Ένας έφηβος από τη νότια Κίνα δέχτηκε να πουλήσει το νεφρό του ώστε, με τα χρήματα που θα λάμβανε, να αγοράσει ένα iPhone και ένα iPd, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα".
Οι αρχές έχουν ήδη ασκήσει διώξεις σε βάρος πέντε ατόμων με την κατηγορία της σκόπιμης πρόκλησης σωματικών βλαβών στον ανήλικο.
Στους πέντε κατηγορούμενους περιλαμβάνετε ένας χειρουργός ο οποίος αφαίρεσε το νεφρό από τον 17χρονο Ουάνγκ . Σύμφωνα  με τις εισαγγελικές αρχές της πόλης Τσενζού, στην επαρχία Χουνάν, ο
ανήλικος σήμερα πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένας από τους κατηγορούμενους έλαβε το ποσό των 220.000 γιουάν (περίπου 35.000 δολάρια) για να κανονίσει τη μεταμόσχευση. Έδωσε στον Ουάνγκ 22.000 γιουάν και μοιράστηκε τα υπόλοιπα με τον χειρουργό, τους τρεις άλλους κατηγορούμενους και άλλους νοσηλευτές και γιατρούς. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος κατέβαλε τα χρήματα για να αγοράσει το νεφρό του νεαρού.