Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Humayun Anwar και Wakar Ahmed: Η αυτοθυσία των… παρανόμων


odromos.wordpress.com
(Γράφτηκε για την Κυριακάτικη Αυγή)



Το Γκουτζράτ είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Πουντζάμπ και βρίσκεται ανάμεσα στη Λαχώρη και το Ισλαμαμπάντ, στο Βορειοδυτικό Πακιστάν. Από ένα μεγάλο χωριό εκεί κοντά, με περίπου 5.000 κατοίκους, οι περίπου 80 ζουν στην Ελλάδα. Από εκεί ήταν οι Humayun Anwar με τον Wakar Ahmed. O Humayun, πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας που έχει κι άλλα τρία κοριτσάκια -6,5 ετών το μικρότερο- ήταν 18,5 ετών, ενώ ο Wakar, πρωτότοκος κι αυτός, που άφησε πίσω του έναν αδελφό και δυο αδελφές, 33 ετών.

«Στο Κρυονέρι, μετέδωσαν τα ΜΜΕ, ένα αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε στις ράγες παρασύρθηκε από το τρένο της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη και σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Ανάμεσά τους είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων και δύο Πακιστανοί μετανάστες, που εικάζεται ότι πήγαν να βοηθήσουν». Στους καιρούς που ζούμε, που οι μετανάστες «τσουβαλιάζονται» όλοι, νόμιμοι και παράνομοι, πρόσφυγες και θύματα βασανιστηρίων ή trafficking και παραδίδονται βορά στις εκλογικές ανάγκες των πολιτικών κομμάτων -κυρίως αυτών της εξουσίας και της άκρας Δεξιάς-, όλα όσα τους αφορούν πρέπει να έχουν και δεύτερη ανάγνωση. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν αρκέστηκα στο επιγραμματικό αστυνομικό δελτίο και ξεκίνησα το ρεπορτάζ. Ένα ρεπορτάζ που θα έβγαζε μια ιστορία πραγματικού ηρωισμού και μια αντίδραση με περιεχόμενο βαθιάς ανθρωπιάς.

«Κλειδώνουν» απολύσεις, περικοπές και παρεμβάσεις



Απολύσεις, κλείσιμο φορέων και επιχειρήσεων, περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και δραστικές παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων, «φωτογραφίζει» η πρώτη φάση της έκθεσης του ΚΕΠΕ αναφορικά με τους τομείς από τους οποίους θα μπορούσαν να προέλθουν τα 11,6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Προς το παρόν η μελέτη του ΚΕΠΕ που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια το τι ακριβώς ξοδεύει το κράτος και για ποιο λόγο. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σε τέτοια ανάλυση η διάρθρωση των κρατικών δαπανών. Οι πρώτες προτάσεις για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα νέα μέτρα, θα υπάρξουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις προς τα τέλη Ιουνίου.