Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

«Αποχαιρετά» ήδη τον Σαρκοζί ο ευρωπαϊκός Τύπος


Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός Τύπος σχετικά με τις πιθανότητες που έχει ο Νικολά Σαρκοζί να παραμείνει στην προεδρία της Γαλλίας μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με αντίπαλο τον Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός Τύπος γράφει τη Δευτέρα πως μόνο ένα θαύμα να κρατήσει τον Σαρκοζί στην εξουσία.
Με τίτλο «Ο Σαρκοζί αντιμέτωπος με την ήττα», οι Times αναφέρουν πως η Μαρίν Λεπέν, με το ποσοστό-ρεκόρ του 18,1%, είναι αυτή που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου της 6ης Μαΐου.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως ο Ολάντ βρίσκεται «στην κορυφή του κύματος της Αριστεράς», όμως τα «εκπληκτικά» αποτελέσματα της Μαρίν Λεπέν... πάγωσαν τον ενθουσιασμό. Ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας είναι «γλυκόπικρη νίκη για την Αριστερά».

Εκλογές, τα βαρομετρικά της δημοκρατίας

του Νίκου Παρασκευόπουλου

Στάνισλαφ Βίτκιεβιτς, "Σύνθεση με πέντε φιγούρες", 1920

Τις προτελευταίες δεκαετίες η λέξη δημοκρατία είχε φθαρεί. Βασικός λόγος, η προσχηματική χρήση της, προκείμενου να δικαιολογούνται εξωτερικές επεμβάσεις σε ανεξάρτητες χώρες, καθώς και εσωτερικές διαχειρίσεις κίνδυνων που απορρέουν από κοινωνικές διαμαρτυρίες. Το (δήθεν) αδιανόητο, υπό καθεστώς δημοκρατίας, της πολιτικής ανυπακοής και, αντίθετα, η προώθηση οποιουδήποτε ανελεύθερου μέτρου, εφόσον αυτό έχει αποφασιστεί τυπικοδημοκρατικά, αποτελούν προϊόντα αυτής της διαστρέβλωσης. Στην παραφθορά της λέξης «δημοκρατία» συνέβαλαν επίσης οι εικονικότητες των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, η παραδοσιακή αντίληψη για τις ολιγομελείς επαναστατικές πρωτοπορίες, καθώς και η θεώρηση των μειονοτήτων και των αποκλινόντων ως προνομιακών φορέων ριζοσπαστικής αλλαγής.
 Όλα αυτά όμως τελειώνουν σήμερα.

Οι παιδονόμοι

 
 του Πολυμέρη Βόγλη

Παρίσι, οδός Μουφτάρ, 1952. Φωτογραφία του Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν
Παιδονόμος: το άτομο στο οποίο έχει ανατεθεί η επιτήρηση των παιδιών σε εκπαιδευτήριο, οικοτροφείο κτλ.
ξικό της Κοινής Νεοελληνικής)

Οικεία εφηβική ανάμνηση: καβγάδες με τους γονείς για τα ρούχα, τα μαλλιά, τα σκουλαρίκια, την αργοπορημένη επιστροφή στο σπίτι. Το κύριο επιχείρημα: «Δεν σκέφτεσαι τι θα πει η γειτονιά (η πολυκατοικία, το χωριό κτλ.)».
Σχολιασμός των «έγκυρων» μέσων ενημέρωσης για διαδηλώσεις και απεργίες: «αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», «θλιβερές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου», «να δούμε τι λένε οι Ευρωπαίοι για όλα αυτά».
Ένα από τα μοτίβα του κυρίαρχου λόγου είναι ότι η ελληνική κοινωνία διακρίνεται για την «ανωριμότητά» της. Δεν έχει μπει ακόμη στη φάση της «ενηλικίωσής» της, συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα όπως οι ανήλικοι που θεωρούν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις, που το μυαλό τους είναι μόνο στην καλοπέραση και τη διασκέδαση.

ο Ζαν Λικ Μελανσόν: Να τσακίσουμε τον άξονα Σαρκοζι-Μέρκελ

Οταν η αριστερά εχει ηγέτες που αγωνίζονται για το λαό και όχι για "καλιστεία" Γ.Ζ
    «Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί. Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης, μη ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα. Στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι, να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί - Μέρκελ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτόν στη Γαλλία».

Η Ελλάδα, για να αποφύγει την αυτοκτονία, χρειάζεται άλλο Μνημόνιο


Τασος Παππας
Το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και από το αποτέλεσμα τους θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, αν η καταστροφική συνταγή της λιτότητας θα συνεχιστεί ή αν θα τεθούν οι όροι για την αμφισβήτησή της , ίσως και για την ανατροπή της.
Στις έξι Μαΐου έχουμε εκλογές στην Ελλάδα και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με τα προγνωστικά να δίνουν νικητή τον Φρανσουά Ολάντ. Τον Ιούνιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην Ιταλία, εκλογές σε δύο κρατίδια της Γερμανίας και Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Ασφαλώς, οι κρισιμότερες μάχες θα δοθούν στη Γαλλία [προεδρικές, βουλευτικές εκλογές]. Αν κατισχύσουν ο Φρανσουά Ολάντ και οι Σοσιαλιστές, τότε είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στο νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο. Η προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να φανούν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές συνεπείς και να προωθήσουν τις πολιτικές που έχουν υποσχεθεί προεκλογικώς [φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, προστασία των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, επανεξέταση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας].

Εκλογές - τομή στη ζωή όλων


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 
Ζωτικής σημασίας για το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ελλήνων θα είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής. Ο κυρίαρχος λαός καλείται να αποφασίσει αν επιθυμεί τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής του μνημονίου, που τον εξοντώνει οικονομικά, ή αν τάσσεται υπέρ της ανατροπής της. Το τίμημα θα είναι βαρύτατο σε οποιαδήποτε επιλογή.
Το δικαίωμα της επιλογής όμως ανήκει αποκλειστικά και κυρίαρχα στον ελληνικό λαό, ο οποίος άλλωστε θα υποστεί τις συνέπειες της απόφασής του. Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι τώρα το εκλογικό σώμα δεν δικαιούται να επικαλεστεί οιαδήποτε δικαιολογία άγνοιας. Τα κόμματα έχουν χωριστεί καθαρά σε μνημονιακά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα) και αντιμνημονιακά (όλα τα υπόλοιπα).
Εχει υποστεί στο πετσί του ο ελληνικός λαός την πολιτική του μνημονίου. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι ξεγελάστηκε ως προς την ουσία, τους στόχους και τις συνέπειές της. Ξέρει ότι αυτή η πολιτική τον φτωχαίνει ραγδαία. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΕΕ και το ΔΝΤ του λένε ότι αν θέλει να συνεχίσει να έχει ως νόμισμα το ευρώ, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί να συνεχίσει να φτωχαίνει για πολλά χρόνια.

Η ελεημοσύνη ως πηγή δυστυχίας


 Αντώνης Αντωνάκος

Η εξουσία υπογραμμίζει την ανωτερότητά της με την ελεημοσύνη. Η ελεημοσύνη είναι ο βρυχηθμός του τέρατος που για να χορτάσει κατασπαράζει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ελεημοσύνη ξεφτά και ξεθωριάζει το πιο ελεύθερο πνεύμα. Ο ελεήμων δέχεται την κατωτερότητα των πλασμάτων που ελεεί. Ο φτωχός είναι το απολίθωμα στο χείλος της αβύσσου του πλούτου. Η ελεημοσύνη είναι ένα ελάχιστο ποσοστό υπεραξίας που ισοφαρίζει την ευθύνη και την ενοχή. Ο φτωχός είναι φτωχός γιατί είναι αβέβαιος και φοβισμένος. Είναι αποτέλεσμα επιδρομής.
Η λέξη πρόοδος έχει μια θολούρα και μιαν υποκρισία. Προοδεύει η κυρίαρχη τάξη εξαθλιώνοντας την κατώτερη. Διαχειρίζεται τους όρους εξαθλίωσης κάθε πλάσματος που την υπηρετεί. Κλεμμένη υπεραξία, κυνική καταστολή, αποβλάκωση. Πλήθη συρρέουν για να χαθούν στην ανώνυμη πλήξη μιας εργάσιμης μέρας που οδηγεί στην εκκλησία, στο γάμο, στο γήπεδο ή στη Χρυσή Αυγή. Ο θεός και το εμπόρευμα πάνε χέρι χέρι μετατρέποντας το λαό σε ανήμπορη αγέλη.

Όχι του ΚΚΕ σε συγκυβέρνηση




Και γιατί κατεβαίνουν στις εκλογές? Για μοντέλα?ΓΖ
Κάλεσμα στην εργατική τάξη να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «να μην κάνουν πίσω, κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα, που θα μεγαλώσουν τις τελευταίες ημέρες» απηύθυνε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,

μιλώντας την Κυριακή σε συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών.
Παράλληλα, ζήτησε να μην παραπλανηθούν από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συγκρότηση αντιμνημονιακής κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, όποια κυβέρνηση και αν αναδειχθεί, θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων.
Αναλύοντας περαιτέρω τη θέση του ΚΚΕ για την άρνησή του να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σημαντική επίδραση σε αυτή την πολιτική, ασκεί και η προηγούμενη αρνητική, όπως τόνισε, εμπειρία του κόμματος την περίοδο 90-92, όταν είχε συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και στη συνέχεια στην οικουμενική κυβέρνηση και στα εσωκομματικά γεγονότα που οδήγησαν στη διάσπαση.

Το παραμύθι της "πτχευμένης" Ισλανδίας και οι έξι συμφωνίες με την Κίνα


Κίνα και Ισλανδία υπέγραψαν στο Ρέικιαβικ έξι συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και μία συμφωνία πλαίσιο για την σύμπραξη στην Αρκτική.
Οι συμφωνίες αφορούν επίσης τη συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας, στη γεωθερμία, την ηλιακή ενέργεια και την αμοιβαία προώθηση των δύο χωρών, τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Στην ανάγκη για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Ουέν και Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ευελπιστώ να προλειάνω το έδαφος για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες χάρη στις συνομιλίες και στις συμφωνίες που θα συναφθούν», τόνισε η πρωθυπουργός υποδεχόμενη τον Ουέν.

Έρχονται απολύσεις στο δημόσιο και λουκέτα μετά τις κάλπες!ευση τίτλου


Έρχονται απολύσεις στο δημόσιο και λουκέτα μετά τις κάλπες!Τρεις επώδυνες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να γίνουν πράξη την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση: συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημόσιων φορέων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των υπουργείων με κατάργηση του 40% των δομών τους και απολύσεις.
Οι παρεμβάσεις που συνεπάγονται και αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων έχουν «κλειδώσει», καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί από το πρώτο μνημόνιο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 κατά 150.000 (μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογής σφιχτής πολιτικής μείωσης των προσλήψεων και συμβασιούχων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας) και ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον κατά 15.000.
Ο δρόμος των απολύσεων έχει ανοίξει με την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και τις διαδικασίες της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, ενώ το σενάριο της άρσης της μονιμότητας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, ολοένα και κερδίζει έδαφος. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου 9.384 υπάλληλοι, είτε εντασσόμενοι στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αριθμός που δεν «έπιασε» τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με το newsit.gr

Τσίπρας: Ζητάμε ψήφο εξουσίας και διακυβέρνησης


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους για τη μεγάλη ανατροπή, κάλεσε τον λαό από τη Ρόδο, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο εξουσίας και διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας.
Είναι μέγιστη πολιτική ανευθυνότητα να πιστεύει κάποιος ότι μια μνημονιακή συγκυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τον 13ο και 14ο μισθό καθώς και τους μισθούς και τις συντάξεις, τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνο η Αριστερά μπορεί να το κάνει και ότι ο κόσμος πρέπει να τιμωρήσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ενισχύοντας την ενωτική φωνή της Αριστεράς.
Από έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν μόνο το οικονομικό κατεστημένο και οι δανειστές της χώρας, είπε, επίσης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Φ. Ολάντ νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία


 Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νικητής του πρώτου γύρου με 28,5% έναντι του Νικολά Σαρκοζί που συγκεντρώνει το 27,1%, σύμφωνα με τα ποσοστά ψήφων που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, με καταμετρημένο βάση το 95% των ψήφων. 
Η Μαρί Λεπέν κατοχυρώνει την τρίτη θέση με 18,2%. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 11,1% ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κινείται στο 9,2%. Η Έβα Ζολί των Πρασίνων συγκεντρώνει 2,3%
Η προσέλευση αναμένεται τελικά να φθάσει, ή να ξεπεράσει, το 80%. Στο 20% η αποχή.
"Πλέον, είμαι ο καλύτερα τοποθετημένος, για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας», τόνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Φρανσουά Ολάντ..
Έκκληση προς τους Γάλλους να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμά του και να ψηφίσουν με γνώμονα την πατρίδα και όχι τις κομματικές ιδεολογίες, απηύθυνε ο Νικολά Σαρκοζί.,