Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ», ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. ΜΑΡΑΜΠΟΥ, 1933»

 
Η προτομή του, ακουμπισμένη στο βράχο, πλάι σε «εκείνη» που τόσο αγάπησε. Ο «ασυρματιστής» της ελληνικής ποίησης βρίσκεται εκεί, στην αγκαλιά της αγαπημένης του θάλασσας. Με το μικρό του δέμας, τα μάτια που χώρεσαν τα παγκόσμια τοπία. Ο Νίκος Καββαδίας, ο σπουδαίος ποιητής, συνιστά μία από τις πιο καίριες, τις πιο ουσιαστικές, ελληνικής φωνές. Με τη γραφή του, ο επονομαζόμενος «Μαραμπού» πραγματοποίησε μια βαθιά τομή στις σχολές και τα ρεύματα. Διέφυγε όλων των τάσεων, η ποίησή του συνιστά μια αδιαμφισβήτητη αυθεντικότητα. Έτσι πιστοποιείται και προσλαμβάνεται το έργο του μικρόσωμου ναυτικού, ο οποίος κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα κορυφαίο φάσμα συναισθημάτων και εικόνων, όμοιο του οποίου δεν συναντούμε σε καμιά από τις μετέπειτα, ποιητικές φωνές.

Εύζωνας Κων/νος Κουκίδης

 
Την 27 Απριλίου 1941 γερμανικό απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Peter Jacoby ανέβηκε στην Ακρόπολη με αποστολή να αναρτήσει την γερμανική σημαία. Προς τούτο ζήτησαν από τον εύζωνο Κων/νο Κουκίδη (ποντιακής καταγωγής) ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα σκοπού να υποστείλει την ελληνική σημαία. Ο Κουκίδης αφού υπέστειλε τη σημαία την τύλιξε γύρω από το σώμα του και πήδηξε στο κενό. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Κουκίδης αρνήθηκε να την υποστείλει και το χρέος αυτό ανέλαβε Γερμανός στρατιώτης, ο οποίος αφού υπέστειλε την ελληνική σημαία, την δίπλωσε και την παρέδωσε στον Κουκίδη, ο οποίος στην συνέχεια πήδηξε μαζί μ’ αυτήν απ’ την Ακρόπολη.  Αργότερα ο Γερμανός στρατηγός von Sthume έδωσε διαταγή και στις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας (πρώτη ημέρα της Κατοχής) υψώθηκε στην Ακρόπολη και το Δημαρχείο και η ελληνική σημαία, δίπλα από τη γερμανική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου δημοσίευσε στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει.

27 Απρίλη 186, πέθανε 0 Γιάννης ς Μακρυγιάννης

 Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στην περιοχή Αβορίτι Δωρίδας. Σπουδαίος αγωνιστής του 1821 αλλά και αυτοδίδακτος συγγραφέας.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Τριανταφυλλοδημήτρης.
Το επίθετο Μακρυγιάννης του το έδωσαν οι συμπολεμιστές του λόγω του αναστήματος του. Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά συμμετέχει πολλές μάχες και το 1824 γίνεται Στρατηγός. Το 1825 ο στρατός του Ιμπραήμ επιτέθηκε στους Μύλους του 'Αργους με περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες στρατό και ο Μακρυγιάννης με 300 στρατιώτες κατάφερε να τον αντιμετωπίσει.
Υπερασπίστηκε με πάθος την Ακρόπολη το 1826 προβάλοντας αντίσταση στον Κιουταχή, καθώς για περισσότερο από ένα χρόνο είχε οριστεί φρούραρχος. Κατά τη διάρκεια των μαχών είχε τραυματιστεί πέντε φορές και τα τραύματα του αυτά θα τον βασάνιζαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

‎...Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους

Όταν οι Γερμανοι μπήκαν στην Αθήνα...



Σαν σήμερα, πριν από 71 χρόνια κι ενώ η Ευρώπη βυθιζόταν στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα κατέφθασαν στην Αθήνα ανοίγοντας μία σκληρή και μαύρη σελίδα τριάμιση ετών για την ελληνική πρωτεύουσα.

Ο εφιάλτης άρχισε από τα ξημερώματα της ημέρας (Κυριακής του Θωμά) όταν ακούγονταν παντού απανωτές εκρήξεις, που προέρχονταν από αποθήκες πυρομαχικών, στην προσπάθεια των Ελλήνων να καταστρέψουν τα πολεμοφόδια, ώστε να μην πέσουν στα γερμανικά χέρια.

Η πόλη είναι έρημη. Οι περισσότεροι Αθηναίοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους, ακούνε τον ραδιοφωνικό σταθμο που εκπέμπει τα τελευταία ελεύθερα μηνύματα.

«Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέμματα! Έλληνες! Μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης! Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!» ήταν ένα από αυτά.

Στις 10 μονάδες το προβάδισμα του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί


 Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ πιστώνεται με το 55% των προθέσεων ψήφου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 6 Μαΐου, δέκα μονάδες μπροστά από τον απερχόμενο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί (45%), σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη.
Τα στοιχεία από το TNS Sofres/Sopra Group είναι σταθερά σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου.
Το 27% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου, έναντι του 25% πριν από μία εβδομάδα.
Το 81% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποφάσισαν να απέχουν, δηλώνουν σίγουροι για την επιλογή τους, 14% λένε ότι μπορεί ακόμη να αλλάξουν άποψη, και 5% δεν έχει άποψη.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του Φρανσουά Ολάντ (ήρθε επικεφαλής στον πρώτο γύρο στις 22 Απριλίου με 28,6% των ψήφων), 94% δηλώνουν ότι είναι σίγουροι για την επιλογή τους και μόνο 6% θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη.