Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η πτώχευση του 1893 και η κρίση χρέους του 2010

Η δολοφονία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη

Ο Δηλιγιάννης ήταν πολέμιος των χαρτοπαικτικών λεσχών οι οποίες ήταν μάστιγα για την εποχή του. Δολοφονήθηκε στις 31 Μαΐου 1905 στις σκάλες της βουλής από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Κώστα Γερακάρη επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.


Του Θανάση Κουρματζή

Μπορεί η χρονική απόσταση να φαίνεται τεράστια αλλά δεν είναι. Οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν διαφορετικές αλλά μάλλον είναι παρόμοιες. Πάνω στον ιστορικό καμβά της Ελλάδας υφαίνονται τα ίδια και τα ίδια θέματα με ελάχιστες παραλλαγές που τα κάνουν ασχημότερα. Το ίδιο σκηνικό, οι ίδιοι ρόλοι και το ίδιο τέλος στο ιστορικό έργο. Αλλάζουν όμως οι πρωταγωνιστές.

Τρικούπης – Δεληγιάννης, Παπανδρέου – Καραμανλής.

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους



Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο
για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα.

Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του.
Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη.
Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη.

Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό.
Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη.
Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Αν μας βγάλουν από το ευρώ μπαίνουν στη ... κόλασή τους


Οι απειλές εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πρακτικά κενές περιεχομένου. Οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο τρομακτικές που ολόκληρος ο πλανήτης θα έκανε για να συνέλθει αρκετά χρόνια.


Κατ'αρχήν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσαν άμεσα μαζική απόσυρση καταθέσεων, τουλάχιστον από Πορτογαλία και Ισπανία, ίσως και από Ιταλία, κάτι που θα σήμαινε ταυτόχρονη χρεοκοπία, ενώ θα γκρέμιζαν τις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ…

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα τρομακτικό ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερα διεθνές "ντόμινο χρεοκοπιών".

Τα ακόλουθα νούμερα, "ζαλίζουν":

ΠΟΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;


 


ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ 4,2 ΔΙΣ: ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΕ Η ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ 900 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!!
 
Για Ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ πηγαίνουν τα 3,3 Δις, το οποίο όπως αποκαλύπτει η Le Monde, ΔΕΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΘΗΚΕ! Πανηγυρίζουν όμως για το PSI το οποίο εξόντωσε μικροομολογιούχους, ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ όπως Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κλπ.
Τα υπόλοιπα 900 εκ. πηγαίνουν για αποπληρωμή …τόκων! Δηλαδή οι ξένοι δανειστές δεν χάνουν ούτε τους τόκους τους, ενώ οι Έλληνες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τα διαθέσιμα κοινωνικής πολιτικής.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΥΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΑΚΝΗ
Ε λοιπόν πόσο ειλικρινείς είμαστε και πόσο τάχα να κοστίζει η αλήθεια! Μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων, είναι αρκετοί για να δώσουν ικανοποίηση στα επιτελεία της Αριστεράς, ή μήπως θα χρειαζόταν και το χειροκρότημα των αντιπάλων. «Μια ζωή παλεύουμε για να γίνουμε αρεστοί στα μάτια όσων δεν συμπαθούμε» είχε πει κάποτε ο Τσαρούχης και είχε τελικά δίκιο.
Και τώρα, αφού οι έπαινοι και το χειροκρότημα κόπασαν, δίνοντας τη θέση τους στην αμφισβήτηση, την καχυποψία, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στον σκεπτικισμό ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όπως μάς ταιριάζει. Η Αριστερά, δεν πρέπει να έχει άλλο λόγο, εκτός απ' τον καθαρό, τον ευθύ και κυρίως τον ειλικρινή. Και αν φοβάται μήπως με το λόγο της αυτό, φοβίσει τον κόσμο, τότε ούτε Αριστερά είναι, ούτε μας χρειάζεται.

ΝΑΤΟ: Σκοτώσαμε από λάθος μας, αμάχους στο Αφγανιστάν




Στην παραδοχή του θανάτου 21 αμάχων, από λανθασμένες ενέργειες σε επιχειρήσεις της, προχώρησε η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, που σταθμεύει στο έδαφος του Αφγανιστάν (ΙSAF), αναφερόμενη σε δύο επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο μήνα.
Στην ανακοίνωση της ISAF αναφέρεται ότι: «Ο στρατιωτικός συνασπισμός αναλαμβάνει όλη την ευθύνη γιαυτά τα τραγικά, θλιβερά συμβάντα. Θα έχουμε συναντήσεις με τους συγγενείς νεκρών και τραυματιών, προκειμένου να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Παράλληλα γνωστοποιήθηκε στις αφγανικές αρχές ότι ξεκίνησε η έρευνα για τον καταμερισμό των ευθυνών στα δύο ατυχή συμβάντα, τα οποία έγιναν στο Χέλμαντ (νότιο Αφγανιστάν) και στο Μπατζίς (βορειοδυτικό Αφγανιστάν) στις 4 και 6 Μαΐου αντιστοίχως. Έχουμε επιτελέσει έργο τα 10 τελευταία έτη, ας μην επιτρέψουμε τέτοια συμβάντα να πλήξουν τον κοινό μας στόχο, που είναι η ειρήνευση με ασφάλεια στο Αφγανιστάν».