Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Αναστασίας Δ. Βακαλούδη, απόσπασμα από το βιβλίο: Καλλιστεία και Γάμος στο Βυζάντιο,
εκδ. Αδελφών Κυριακίδη 1998.

Ο λαϊκός γάμος

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, πριν από την τέλεση του γάμου πραγματοποιούνταν ο στολισμός του νυφικού θαλάμου που όπως και κατά την αρχαιότητα, ονομάζεται παστός. Εάν δεν επαρκούσαν τα στολίσματα, η οικογένεια της νύφης έπρεπε να δανειστεί από τους γείτονες. Συγγενείς και φίλοι έραιναν τον παστό με λουλούδια κι έψαλλαν τραγούδια επαινετικά προς το γαμπρό και τη νύφη. Χαρακτηριστικά είναι τα άσματα που αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος και τα οποία απηύθυνε ο λαός προς την Αυγούστα κατά την τέλεση των γάμων της:

Και λέγουσι την φωνήν ήχ. α
άνθη εσώρευσα του αγρού, και εις την παστάδα εισήκα σπουδή
ζευγόνυμον ήλιον είδον εις χρυσέντιμον κλίνην
άλληλα ηγκαλίζοντο ποθητήν επιθυμίαν χαρά εις τα κάλλη αυτών τα εγγλυκοθέατα, και ρόδα τα ροδεύμορφα χαρά εις το ζεύγον το χρυσόν.


«Le Soir»-Βέλγιο: «Ο γύρος της Ευρώπης από τον Αλέξη Τσίπρα»


«Le Soir»-Βέλγιο: «Ο γύρος της Ευρώπης από τον Αλέξη Τσίπρα»

«Ο γύρος της Ευρώπης από τον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας "Le Soir" το οποίο αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συναντάται με τον Ζαν Λουκ Μελανσόν με τον οποίο πρόκειται να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί σε πλατεία του Παρισιού. Οι δυο ηγέτες αντιτάσσονται στις επιταγές των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα από το 2010, σημειώνει η βελγική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές της 6ης Μαΐου και σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δίνει στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ποσοστό 28% έναντι 24% στη Νέα Δημοκρατία.

Πανελλαδικές 2012: Νεοελληνική Γλώσσα με Έκθεση για την Τέχνη

Πανελλαδικές 2012: Νεοελληνική Γλώσσα με Έκθεση για την Τέχνη. ΛύσειςΚείμενο της Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ που αναφερόταν στην Τέχνη και ζητούσε από τους μαθητές, να αναλύσουν το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες, «έπεσε» σύμφωνα με πληροφορίες από μαθητές που εξήλθαν από τα εξεταστικά κέντρα, στο μάθημα Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο οποίο διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι Γενικής Παιδείας.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε η πρεμιέρα των πανελλήνιων εξετάσεων για 90.000 υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β'), οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη για μία θέση σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους. Μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη 22/5, αρχίζουν τα βάσανα για τους περίπου 22.000 υποψηφίους των ΕΠΑΛ - Ομάδα Α'.

Οι μαθητές εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Δόθηκε ένα κείμενο από το βιβλίο για την Τέχνη «Πολιτισμός και Ελληνισμός» της Ελένης Γλύκατζη -Αρβελέρ. Σύμφωνα με το φροντιστήριο «ΣΠΟΥΔΗ» οι ερωτήσεις που το συνοδεύουν είναι απολύτως μέσα στην ύλη των παιδιών, σαφείς και ορθά διατυπωμένες. Ζητείται από τους μαθητές να αναλύσουν το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες.

Σόιμπλε: Ήταν λάθος που απορρίψαμε τότε την πρόταση για δημοψήφισμα,


Η γερμανική ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ημέρες πριν εκδηλωθεί. Ήδη, στη διάρκεια του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε: «Τελικά, κάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα». Η σκέψη ωρίμασε στο Ααχεν, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (παρουσία Γιούνκερ και Σουλτς) έλαβε το βραβείο Καρλομάγνος και τελικά εκδηλώθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, πριν από τη συνομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Γερμανός Σοσιαλιστής, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μετέφερε τη σκέψη για το δημοψήφισμα σε Έλληνες συνομιλιτές του. Η απάντηση που πήρε ήταν πως η ιδέα δεν ήταν καλή, εν τούτοις το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει.

Τo μάθημα

 Ο Νόμος της Φύσης λέει: Σκότωνε ΜΟΝΟ όταν πεινάς.

Ο φωτογράφος Michel Denis-Huot, που τράβηξε τις ποιό κάτω υπέροχες φωτογραφίες σε σαφάρι στην Κένυα τον Οκτώβρη του περασμένου έτους, είπε ότι έμεινε έκπληκτος από αυτό που είδε:
"Τρία αδέρφια cheetahs ζούσαν μαζί, από τότε που άφησαν τη μητέρα τους, σε ηλικία περίπου 18 μηνών.
Ένα πρωινό που τα είδε, φάνηκαν να μην είναι πεινασμένα, και έτρεχαν, παίζοντας μεταξύ τους.
Κάποια στιγμή, συνάντησαν ένα γκρουπ από impala, τα οποία φοβισμένα απομακρύνθηκαν τρέχοντας.  Αλλά ένα μικρό δεν ήταν αρκετά γρήγορο, και τα τρία αδέρφια το έπιασαν εύκολα".

Ακολούθησαν οι ποιό κάτω εκπληκτικές σκηνές:

Γιατί η Τουρκία λέει ότι "φοβάται" ισραηλινή "εισβολή" στη Κύπρο.Οι ανησυχίες και ο πανικός της

Η διαρροή του σεναρίου για “ανάπτυξη ισραηλινών κομάντος” στη Κύπρο,την ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο,δεν μπορεί να είναι μια απλή σύμπτωση.

Η Άγκυρα ανησυχεί και ανησυχεί πολύ για το “άνοιγμα” του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο.Άνοιγμα που έχει στέρεο “πάτημα” πια στη Κύπρο,αλλά και στην Ελλάδα.”Πάτημα” που έχει ασφαλώς και στρατιωτική διάσταση.Κυρίως στρατιωτική.

Η Τουρκία βρίσκει απέναντί της μια χώρα με ισχυρή στρατιωτική μηχανή και πρόθεση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια περιοχή που θεωρούσε περίπου “τσιφλίκι” της. Η Ελλάδα μετά από τον ενταφιασμό του έτσι κι αλλιώς “ερασιτεχνικά” σχεδιασμένου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου,είχε …αποσυρθεί από τη περιοχή,για να ασχοληθεί με την …οικονομική ανάπτυξη της εποχής Σημίτη. Το “γήπεδο” έμοιαζε ανοιχτό για την Άγκυρα,που είχε απέναντί της μόνο τη Κύπρο.Αλλά μετά ήρθε το φυσικό αέριο και οι σχετικές συμφωνίες.

Χειμαρρώδης Α.Τσίπρας: "Δημοψήφισμα για "ναι" ή "όχι" στο Μνημόνιο οι εκλογές της 17ης Ιουνίου"

ImageΡελάνς Τσίπρα στα περί δημοψηφίσματος για το ευρώ με απευθείας πρόκληση στους μνημονιακούς και πρόσκληση στους πολίτες για "δημοψήφισμα για "Ναι" ή "'Οχι" στο Μνημόνιο"΄μιλώντας σήμερα στην κεντρική πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού.
Oι τοποτηρητές της τρόικας, αυτοί οι ακούραστοι καταστροφολόγοι και εκβιαστές στήνουν την επιχείρηση ''συκοφαντήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκρατήστε τον λαό''», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντί, όπως είπε, για επί της ουσίας απαντήσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις συλλογικές συμβάσεις και τη μετενέργεια, αλλά και τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ «δέχεται κάθε λογής επιθέσεις και διαστρεβλώσεις» στις θέσεις και στις προτάσεις του.
Παράλληλα, επεσήμανε πως οι εκλογές στις 17 Ιουνίου θα είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την κατάργηση του Μνημονίου.

Η επαναδιαπραγμάτευση εντός του μνημονίου

thumbΣτον χρόνο που ακολούθησε τις εκλογές τέθηκε το ερώτημα τι μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από μία ήπια χαλάρωση του μνημο­νίου – στο πλαίσιο πάντα της... τήρησής του, διότι, αν αλλάξουν πολύ τα πράγματα, τότε ίσως μιλάμε με εντελώς άλλους όρους.

Ποια μπορεί να είναι αυτά:

Πρώτον: Η επιμήκυνση του χρόνου απο­πληρωμής των επιτοκίων, δηλαδή πρακτικά η παράταση του μνημονίου.

Δεύτερον: Η επιμήκυνση της κατανομής των μέτρων σε 3-4 χρόνια, από τα 2-3 που έχει συμφωνηθεί. Δηλαδή η λήψη των νέων μέ­τρων των 12 δισ. σε περισσότερες... δόσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΒΑΔΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ...



 http://pame-mazi.blogspot.com/

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΒΑΔΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ... ...για να πολλαπλασιάζεται με διχοτόμηση.

Τέσσερις εβδομάδες είναι η προεκλογική περίοδος. Η πρώτη ήδη πέρασε. Όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου ανασυντάσσονται, κάνουν προσαρμογές στην εκλογική τους τακτική, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, αναζητούν συμμάχους, κάνουν πολιτικές συμμαχίες, συσπειρώνουν τους οπαδούς και τα στελέχη τους και προσπαθούν να επαναφέρουν όσες ψήφους διέρρευσαν αλλού. ΌΛΑ. Εκτός από ένα. Το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη που βλέπει τηλεόραση, τρώει πίτσες και σχολιάζει βρίζοντας.
Όχι τους πολιτικούς αντιπάλους αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζει τους ψηφοφόρους του που ψήφισαν άλλο κόμμα στις 6 Μαίου και τους αποκαλεί λαμόγια και συμφεροντολόγους. Ισχυρίζεται ότι δεν τους χρειάζεται. Όλα τα κομματικά επιτελεία, μικρά και μεγάλα, ψάχνουν τρόπους για να βελτιώσουν την εκλογική τους επιρροή. ΟΛΑ. Εκτός από ένα. Το επιτελείο του Βαγγέλη Βενιζέλου που ασχολείται αποκλειστικά με την διαδικασία δικαιολόγησης των αποτελεσμάτων της 17ης Ιουνίου. Και με τον αποκλεισμό όσων μισούν από τα ψηφοδέλτια. Και μισούν τους περισσότερους.

Η περεστρόικα του Αλέξη Τσίπρα

Στο διάσημο έπος Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου, το ιερό πτηνό του Απόλλωνα, ο κόρακας, χάνει το πάλλευκο μέχρι τότε χρώμα του σε μια στιγμή και μετατρέπεται σε μαύρο, λόγω της απρόσεκτης γλώσσας του. Μια ανάλογη μεταστροφή υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ της 7ης Μαΐου. Το ορόσημο των εκλογών για μια νέα σελίδα στο κόμμα έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια», είπε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι «σήμερα έχουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για μια ανασυγκρότηση του κόμματος».

του Γιώργου Λαουτάρη

 Η ανασυγκρότηση που επιχειρεί η Κουμουνδούρου, μια νέα …περεστρόικα για τα δεδομένα του πολιτικού αυτού χώρου, τροποποιεί ριζικά τη φυσιογνωμία του κόμματος μετατοπίζοντάς την στη σοσιαλδημοκρατία και αφαιρεί τις κινηματικές αιχμές που ξεχώριζαν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ένα νέο ακροατήριο, που δεν περιορίζεται πια στον κόσμο της Αριστεράς και των αγώνων, αλλά επεκτείνεται στους μέχρι τώρα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.