Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δραχμαγεδδών

Κυβερνήσεις – τράπεζες – ΜΜΕ:το αμαρτωλό τρίγωνο της μαύρης εξουσίας προκαλεί (και απειλεί) την Αριστερά

Γιώργος Παυλόπουλος
Δραχμαγεδδών. Εθνική Τραγωδία. Απώλεια των καταθέσεων. Φτώχεια και πείνα. Διπλάσιες τιμές στα σούπερ μάρκετ. Έλλειψη πετρελαίου και βενζίνης. Τέλος στα φάρμακα. Συσκότιση τα βράδια. Κίνδυνος πραξικοπήματος. Πόλεμος προ των πυλών. Κόλαση του Δάντη!
 Ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (και για λίγο του ΛΑΟΣ) Παπαδήμος διαρρέει μυστικές εκθέσεις για την επερχόμενη καταστροφή εάν τολμήσουμε να συγκρουστούμε με τους δανειστές και να αμφισβητήσουμε τους όρους τους.

Η Εθνική Τράπεζα (και όχι μόνο αυτή) αναλαμβάνει την «τεχνοκρατική» τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, με εκθέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του προεκλογικού αγώνα Σαμαρά και Βενιζέλου, Τζήμερου και Κουβέλη.

Ο Παπαδήμος ζήτησε «ισχυρή δήλωση» από τον Μπαρόζο, σύμφωνα με το Reuters

 Λαικό δικαστήριο ..και.....
Η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ, ήρθε μετά από αίτημα του τέως πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σε μια συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτήθηκε για το πώς βλέπει τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης.

«Κοιτάξτε», απάντησε. «Εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόντες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».

13 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη στερούνται βασικών αγαθών

13 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη στερούνται βασικών αγαθών Περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και Ισλανδίας) στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά – σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες - ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF, εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, συγκρίνοντας και κατατάσσοντας τις επιδόσεις των χωρών. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά εξαρτάται από τις πολιτικές - και ότι ορισμένες χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες στην προστασία των περισσότερο ευάλωτων παιδιών τους.

ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!


Επιστολή προς την εφημερίδα «Δημοκρατία» απέστειλε ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, με την οποία διαψεύδει δημοσίευμα με τίτλο «Ο Λαλιώτης πίσω από τον Τσίπρα!».


Στην επιστολή του ο κ. Λαλιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται “συμβουλάτορες” και “καθοδηγητές” στο παρασκήνιο γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά, γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να ιεραρχούν μόνοι τους και με το δικό τους τρόπο τους στόχους στο στρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και εκλογικό σχεδιασμό τους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαλιώτης στην επιστολή του προς τον διευθυντή της εφημερίδας αναφέρει τα εξής:

Σαν σήμερα δύο παιδιά σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά


 Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει.

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνΤον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον σκηνοθέτη ο οποίος μέσα από το προσωπικό του ύφος απελευθέρωσε την κινηματογραφική αφήγηση από το μελόδραμα κι ανέδειξε την πραγματικότητα ως δυναμική αφετηρία επίγνωσης και ανατροπής τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση-αφιέρωμα στην μνήμη του θα γίνει στις 31 Μαϊου (στις 19.00) στο πλαίσιο του Megaron Plus και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας.

Για τις ταινίες και το "ταξίδι" του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ειρήνη Στάθη η οποία με την διδακτορική της διατριβή ερεύνησε τον «Χώρο και τον χρόνο στον κινηματογράφο του Θ. Αγγελόπουλου» και ο ομότιμος καθηγητής της αρχαίας κλασικής φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης.

Βουλευτές εναλλάξ σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Βουλευτές σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ   Χριστίνα Αλεξίου

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων όπου παρουσιάστηκε το νέο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Στο ψηφοδέλτιο δεν συμμετέχει ο Γιάννης Χριστόπουλος που τον αντικαθιστά ο Δημήτρης Μανίκας, ενώ στις δύο πρώτες θέσεις υπάρχουν οι δύο γυναίκες Παναγιώτα Δριτσέλη και Αγγελική Κομπόλια.
Στην συνέντευξη τύπου, βγήκε η είδηση πως σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ και στα πρότυπα του «Φυσάει Κόντρα», αποφάσισε την …εναλλαγή των βουλευτών του, ώστε για κάποιο χρονικό διάστημα, να περάσουν από τα έδρανα της Βουλής και οι 7 υποψήφιοι βουλευτές…

13 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη στερούνται βασικών αγαθών

13 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη στερούνται βασικών αγαθώνΠερίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και Ισλανδίας) στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά – σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες - ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF, εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, συγκρίνοντας και κατατάσσοντας τις επιδόσεις των χωρών. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά εξαρτάται από τις πολιτικές - και ότι ορισμένες χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες στην προστασία των περισσότερο ευάλωτων παιδιών τους.

BBC: Στην Ελλάδα αν δεν πληρώσεις δε σου δίνουν το νεογέννητο μωρό σου

BBC: Στην Ελλάδα αν δεν πληρώσεις δε σου δίνουν το νεογέννητο μωρό σουΈνα αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την ελληνική δημόσια υγεία και συγκεκριμένα τα μαιευτήρια δημοσιεύει το BBC στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πριν από λίγο καιρό η Άννα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) γέννησε σε ένα μαιευτήριο των Αθηνών με καισαρική τομή και της ζητήθηκε να πληρώσει 1.200 ευρώ. Όταν εκείνη είπε πως δεν έχει τα χρήματα που της ζητούν τότε της είπαν, απειλώντας, την πως δεν μπορεί να πάρει το μωρό της στο σπίτι εάν δεν καταβάλει όλο το ποσό.
«Όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Ελλάδα έτσι και η Άννα δεν δικαιούται δωρεάν, μη έκτακτη, ιατρική περίθαλψη. Το ελληνικό κράτος την προβλέπει μόνο για όσους εργάζονται και πληρώνουν τις τακτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
«Με την ανεργία να φτάνει το 21% πολλοί Έλληνες δεν δικαιούνται δωρεάν ιατρική περίθαλψη» λέει ο διευθυντής των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης.

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα βγει ενισχυμένη από τις εκλογές

Η Δημοκρατική Αριστερά θα βγει ενισχυμένη από τις εκλογές, εκτίμησε ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν κάνει «ούτε διμέτωπο, ούτε τριμέτωπο αγώνα», αλλά αναδεικνύει τη δική της πολιτική.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστήριξε ότι η πρόταση για άμεση κατάργηση του μνημονίου «χαϊδεύει αυτιά». Υπενθύμισε ακόμη ότι όταν ο ίδιος υποστήριζε είναι δυνατή η αποδέσμευση από το μνημόνιο οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος έλεγαν ότι αυτό είναι ανέφικτο.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάργησης των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στο ύψος του κατώτατου μισθού και υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».

Τι κάνουμε στα παιδιά;

 Του Γιάννη Χλιουνάκη

«Έκατσε η στραβή» και φέτος στις Πανελλήνιες. Πλήθος οι οργισμένες διαμαρτυρίες από αγχωμένους μαθητές και αναστατωμένους γονείς. Σε αδιέξοδο οι βαθμολογητές, αμήχανο το υπουργείο. Μπάχαλο!... Για πολλοστή φορά ο βασιλιάς φανερώνεται γυμνός. Το «αδιάβλητο» σύστημα αποδεικνύεται διάτρητο.
 Τα λάθη της ΚΕΕ είναι βέβαια καταφανή. Όμως θα ήταν μέγιστη αφέλεια και εθελοτυφλία ο καταλογισμός σε αυτήν της βασικής ενοχής. Δεν υπάρχουν «σωστά» θέματα για εξετάσεις σαν αυτές στις οποίες σέρνονται τα παιδιά μας. Ασφαλώς, στις όποιες εξετάσεις, είναι ανεπίτρεπτα τα «επιστημονικά λάθη» στα θέματα –πόσο σοβαρά και καθοριστικά ήταν αυτά στη φετεινή Φυσική ομολογώ ότι δεν γνωρίζω. Όμως, θέματα κατάλληλα για να κρίνουν ποιος θα σπουδάσει τι και πού, στο πλαίσιο μάλιστα μιας τρίωρης εξέτασης, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν.