Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

O Β.Ζισκαρ Ντεστέν καταθέτει προτάσεις για την Κρίση

O Β.Ζισκαρ Ντεστέν αρθρογραφεί στην LE MONDE (φύλλο 23/06/2012) : «Πρέπει να δημιουργήσουμε μία οργάνωση για το συντονισμό της ευρωζώνης και μάλιστα γρήγορα!»

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θεωρεί ότι «η κρίση του ευρώ που σοβεί για πάνω από δύο χρόνια καταρρακώνοντας την οικονομική δραστηριότητα της Ε.Ε. δεν αποτελεί μία νομισματική κρίση» αλλά «συνδέεται με την κερδοσκοπική εξέλιξη της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος το οποίο ξέφυγε από κάθε ρύθμιση υπό την πίεση της κυβέρνησης του Bill Clinton και του Robert Rubin».

ΡΙΟ: ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παταγώδης αποτυχία αποδεικνύεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο του Ρίο, στην οποία η ανθρωπότητα αναγνώρισε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη.

Στην απογοήτευση για το τελικό κείμενο της συνόδου, το οποίο δεν περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα, ήρθε να προστεθεί η διαμάχη με αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν αποδέχονται την έκκληση για τη μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία», θεωρώντας ότι αυτό απειλεί τις προοπτικές τους για ανάπτυξη.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΤΡΗΤΗ !...

Τι είδους κυβέρνηση επέβαλαν οι κρισιμότατες περιστάσεις ; Θα έπρεπε να συμμετέχουν τα ικανότερα πολιτικά στελέχη των τριών κομμάτων προσδίδοντας της πολιτικό βάρος και γερές βάσεις. Ζητούμενο ήταν επίσης ένας Πρωθυπουργός, όχι απαραίτητα του πρώτου κόμματος, αλλά με ευρεία απήχηση στους πολίτες. Αυτός θα λειτουργούσε και ως μαγνήτης για την προσέλκυση των πιο ξεχωριστών τεχνοκρατών. Μόνο έτσι η κυβέρνηση θα εξέπληττε ευχάριστα, θα άνοιγε μια νέα σελίδα, και θα ήταν όντως μακράς πνοής. Προχωρώντας σταθερά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Πατέρα... άκουσες τα νέα



"Πατέρα,

"Ακουσες τα νέα; Τρεις μέρες τώρα, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού, από τη Θράκη και την Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου μέχρι τα Επτάνησα, από τις βουνοκορφές της Ηπείρου μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου και της ηρωικής Κρήτης, από την μακρινή ξενιτιά.

"Ερχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικές καρέκλες. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές και νέοι σαν την αυγή. Ολοι αυτοί έρχονται πατέρα, για να τιμήσουν ένα σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν.

«Από πότε ένα ξεφτιλισµένο έντυπο καθιερώνεται ως ο παγκόσµιος νταβατζής των λαών;»


Η απάντηση του περιοδικού Pressing στη φασιστική Bild

Τη δική τους απάντηση στο ανθελληνικό παραλήρημα της λαϊκής εφημερίδας Bild δίνουν οι συντάκτες του περιοδικού Pressing.


«Ποιος έχει δώσει το δικαίωµα σε µια εφηµερίδα που κάνει πρωτοσέλιδο τον παγκόσµιο χάρτη του στήθους να κρίνει έναν λαό που έχει δώσει τα πάντα για την Ελευθερία, τη Δηµοκρατία και την Ανεξαρτησία;», αναρωτιέται το περιοδικό.

«Μας τιµωρείτε, λοιπόν, και µας συµπεριφέρεστε µε αυτόν τον γλοιώδη τρόπο, επειδή οι Έλληνες τα τελευταία 20 χρόνια ζούσαν καλύτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε» αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι συντάκτες.

Η πραγματική ζωή


Tι ήταν αυτό που είδαμε; Μία κακή βραδιά της Ελλάδας και μία υπέροχη της Γερμανίας; Πιθανότατα και τα δύο. Όμως πάνω από όλα παρακολουθήσαμε την πραγματική ζωή μέσα σε 90 λεπτά. Η Γερμανία ήταν «αμείλικτη» απέναντι στην Ελλάδα. Πέτυχε τέσσερα γκολ και θα μπορούσε να βάλει περισσότερα. Η Ελλάδα πέτυχε δύο γκολ και διατήρησε την αξιοπρέπεια της, αρκεί να ξεχάσει την απόδοση της.
Ήταν η Ελλάδα που έφτασε στα όρια της; Μπορούσε να παίξει καλύτερα; Μικρή σημασία έχει. Η Γερμανία είναι μακράν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, ένα σύνολο με δυνατότητες που δεν μπορεί να προσεγγίσει η εθνική μας. Και αυτό αποδείχθηκε στην ισοφάριση της Ελλάδας: η Γερμανία απάντησε καταιγιστικά με άλλα τρία γκολ.

Παντοδύναμος ο Ολάντ

Ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ολοκλήρωσε τη σαρωτική νίκη του, εξασφαλίζο­ντας απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέ­λευση και τώρα οργανώνει την αντεπίθεσή του, έχοντας να αντιμετωπίσει, ταυτόχρονα, τόσο την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του όσο και την εμμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην αναποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική της!
Ο Ολάντ κέρδισε καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών και με την άνεση του αναμφισβή­τητου Ευρωπαίου ηγέτη πήγε στη διάσκεψη Κορυφής της «Ομάδας των 20» στο Μεξικό, ουσιαστικά ως εκπρόσωπος των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και συνηγορώντας υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας απέναντι στη συνεχιζόμενη ύφεση. Τώρα, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορέσει να περάσει τα επίμαχα νομοσχέδιά του, χωρίς να χρειαστεί τις ψήφους της Άκρας Αριστεράς, αλλά ούτε καν των Πρασίνων…

Ο Βρώμικος πόλεμος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Τάσος Παππάς γράφει για τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από κάθε κάθε πιθανό και απίθανο αντίπαλο και το υψηλό εκλογικό ποσοστό που καλείται να διαχειριστεί, σε μια πρωτόγνωση για τα στελέχη του κατάσταση. «Σύριζα» στην εξουσία πέρασε η ριζοσπαστική Αριστερά. Πιθανότατα τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου ανακουφίστηκαν που δεν κατέκτησε το κόμμα τους την πρώτη θέση. Μπορούσε, όμως, να κερδίσει; Μόνο με θαύμα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρχε ο χρόνος για να χωνευτούν ομαλά τα νέα δεδομένα. Και εξηγούμαι: Απογειώθηκε από το 4,6% στο 27% μέσα σ’ ένα μήνα. Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης εκτίναξης ενός κόμματος ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτή η αλλαγή παραστάσεων, η μετάβαση δηλαδή από την κατηγορία «φτερού», στην κατηγορία «βαρέων βαρών» ήταν απότομη και είχε συνέπειες.