Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κανένας νόμος και καμία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να υποχρεώνει έναν ολόκληρο λαό να αποδέχεται μια πολιτική που τον οδηγεί στην καταστροφή.


  Συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ|»

Κατά τη γνώμη σας η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποτελεί το σχέδιο για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

Όχι, ακριβώς επειδή διατηρούνται τα δομικά στοιχεία της έως τώρα πολιτικής: δεν αντιμετωπίζεται το μη βιώσιμο χρέος, ούτε η άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης. Η καταστροφική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας δεν σταματά.
Σε ποια σημεία συμφωνείτε και γιατί δεν στηρίζετε ώστε να είναι πιο ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στις επερχόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις; Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης σας καλούν να συμμετάσχετε στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα, γιατί αρνείστε;

Μερικές λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση, τι σημαίνει «εθνική ομάδα», τη στιγμή που στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, για παράδειγμα, η Ελλάδα ήταν απούσα, χωρίς άποψη, χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς συμμαχίες; Το μόνο δείγμα που διαθέτουμε μέχρι στιγμής είναι η επιστολή Σαμαρά προς τους εταίρους μας, από όπου όμως απουσιάζει έστω και η λέξη επαναδιαπραγμάτευση.

Νόαμ Τσόμσκι: «Η καταστροφή της Ελλάδας είναι ο στόχος τους!»


 Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών.

Και όμως, παρ’ ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.
Ο Νόαμ, όπως τον αποκαλούν όλοι στο ΜΙΤ, πηγαίνει κάθε ημέρα στο γραφείο του, στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Εκεί βρεθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι, 15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας. Η Μπεβ Στολ, η βοηθός του, μας άνοιξε την πόρτα του προθαλάμου του γραφείου του. Είναι αυτή που κανονίζει τα πάντα για εκείνον με κάθε λεπτομέρεια: «Σε πέντε λεπτά θα μπείτε στο γραφείο του, ετοιμαστείτε και ο καθηγητής θα είναι μαζί σας στην ώρα του».

Τους πέταξε ο Βενιζέλος το γάντι κι εκείνοι τον αγνόησαν

Μια άνευ σοβαρής πολιτικής ουσίας διαδικασία αποδείχτηκε τελικά η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται πως αποτέλεσε την έναρξη της διαδικασίας επανασύστασης και ανασυγκρότησης του δεινά δοκιμαζόμενου αυτού χώρου.

Πολιτική πρόταση συγκεκριμένη δεν κατατέθηκε απ' τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο. Όραμα που να συγκινεί δεν κατατέθηκε. Ρήξεις με τα αμαρτωλά σημεία του παρελθόντος δεν καταγράφηκαν. Αυτοκριτική δεν έγινε.

Μάλλον... πολύς θόρυβος για το (σχεδόν...) τίποτα έγινε.

Εκτός κι αν θεωρηθεί απαρχή της επανασύστασης και ανασυγκρότησης η προσπάθεια του Βενιζέλου να λύσει τους λογαριασμούς του με όσους αμέσως ή εμμέσως τον αντιπολιτεύονται, ξεκινώντας απ' τη σκληρή κόντρα που έχει με Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Παπουτσή και φτάνοντας μέχρι τον... ξεγραμμένο Πάγκαλο και κάμποσα άλλα στελέχη.

Αλλά δεν υπήρξε ούτε σοβαρή (δεν λέμε καν ενθουσιώδης...) συμμετοχή.

Τα εκατοντάδες στελέχη που συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ μάλλον αντίκρισαν την αγωνιώδη προσπάθεια του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιώσει την εσωκομματική του κυριαρχία...

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από μια στρατηγική εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ.
Βρισκόμαστε εδώ έχοντας χάσει και με τη βούλα την κοινωνική νομιμοποίηση, έχοντας αποδοκιμαστεί, όχι για τα πιστεύω μας, αλλά για τις πολιτικές μας και τις πρακτικές των 2,5 χρόνων στη διακυβέρνηση, έχοντας καταντήσει ένα μικρό, απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ, ένα συμπλήρωμα του πολιτικού συστήματος που αλλάζει, χωρίς να είμαστε ικανοί να παρέμβουμε σε αυτό.
Είμαστε ηττημένοι, είμαστε στη γωνία και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Δε με ενδιαφέρει τι κρύβεται πίσω από τις σκέψεις των υπευθύνων για αυτή την κατάσταση.
Δε με ενδιαφέρουν ισορροπίες, συσχετισμοί και προσωπικές στρατηγικές.
Το μόνο που με ενδιαφέρει. Το μόνο που με νοιάζει, για αυτό είμαι εδώ, είναι το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης και η δυνατότητά της να επιβιώσει και να προσφέρει στη χώρα.
Ο Πρόεδρος μίλησε για την αδιαπραγμάτευτη επιλογή να λέμε την αλήθεια.
Αλήθειες θα πούμε όσο και αν αυτές πικράνουν και στεναχωρήσουν και την ηγεσία και τους λεγόμενους «κορυφαίους».
Γιατί αν δεν αναλύσουμε σοβαρά και δεν προσδιορίσουμε τα αίτια της ήττας που μας οδήγησαν εδώ δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε για το αύριο.